Как да започнеш нова учебна година на 15 септември, дори и да не си ученик или студент отдавна

Използвай най-продуктивната част от годината, за да за започнеш своята нова учебна година, или поне 3 месеца, в които да направиш значителни промени в своето развитие.

Днес прочетох една история, подобна на онези, които се случваха преди първия учебен ден в моите ученически години. Тя ми навя нежни спомени. Почти бях влюбена в оня ритуал на повързване и подреждане на комплектите от учебници и тетрадки по всеки предмет. Изпълваше ме трепетно очакване за новите неща, които щяхме да научим през следващата година, за новата среща с приятелите от класа. Като възрастна разбрах, че от тези дни започва най-продуктивната част от годината, с големи възможности за обучение, промяна и растеж. След летните отпуски и горещини идват спокойните дни с умерените 20-25 градуса, по някой приятен тих септемврийски дъжд. А още сме далеч от суетенето за коледните и новогодишните празници и студените зимни месеци. Как в този приятен период да започнеш нова учебна година дори да не си вече ученик или студент от доста време?

Един ден или ден първи (one day or day one)

Всеки мисли да промени света, но никой не мисли да промени себе си.

Лев Толстой

Може би е време да помислиш за по-висока квалификация, за промени в живота и в развитието си. Ти си намираш десетки оправдания да отлагаш. Казваш си – от другия понеделник, от другия месец, от Нова година – един ден. А защо да не бъде днес този един ден, т.е. първият ден.

Как да започнеш нова учебна година на 15 септември-

Мотивацията да започнеш нова учебна година

Както писах по-горе, мисълта за новата учебна година ме изпълваше с трепетно очакване на:

  • срещата със съученици, с които не сме се виждали цяло лято;
  • споделянето на новите преживявания, истории, открития;
  • нови учебници, ухаещи на неразлиствана хартия и интересни знания;
  • среща с различни учители и предмети.

Предполагам, че и ти малко или много си усещал тия приятни трепети при мисълта за предстоящата нова учебна година.

Тази година ти предлагам да се опиташ с мен да се мотивираш отново за възприемане на нови знания и да направиш желаните промени, като подарък за себе си за началото на Новата година. Бъди ти приоритетът за себе си тези три месеца.

Знам, че ако направиш себе си свой основен приоритет, ще обидиш хората. Но все пак го направи.

Как да поставим 15 септември като ден първи на ново радостно начало

Започваме с припомнянето на стари изоставени цели, записваме новите, за които все сме мечтали, но отлагали. И си обещаваме да ги изпълним като подарък за Коледа и Новата година!

През последните 4 месеца отделих голямо внимание на усмивката си – хирургически цикъл при моя зъболекар, кето отчасти намали продуктивността ми и желанието за спорт. Но сега е време да се заема отново с режима си, физическата си подготовка и диета, по начин, който вече имаше отлични резултати.

Режим, физическа подготовка и диета

Закуска – само зелен чай. При възможност 15-30 мин. тичане или бързо ходене навън.

Работата, разделена на порции от 30 или 45 минути с физически упражнения в почивките от 10 или 15 минути – гири, коремни преси или домакинска дейност. Един цикъл от половин час с по-сериозни физически натоварвания, като велоергометър, бягаща пътека и подобни – при положение, че съм пропуснала сутрешното тичане навън.

Закуска в 10-11 часа – с преброени калории – протеини и малко въглехидрати.

Обяд – не много обилен, с приемане на въглехидрати – паста, картофи, хляб – с плодове за десерт.

Работа следобяд, отново разделена на порции с помощта на приложения като Pomodoro. Редуване в паузите със спорт или някоя домакинска работа. Отделяне време за половин час интензивен спорт у дома или разходка из града след вечеря.

Вечерята – лека, предимно протеини.

Работа на пълна пара след редовната вечерна семейна разходка с дълги разговори по улиците на града.

Поне 7 часа за сън.

Разходка из вечерна Модена
Разходка из вечерна Модена

Проекти

Заемам се сериозно с няколко проекта, свързани с писане. Писане на различни езици, за което ми трябва още солидна подготовка.

Затова си поставям целите за задълбочаване на тези езици. Разделям етапите по седмици и месеци. Набелязвам източниците за обучение и за основа на проектите.

Необходимо ми е още задълбочаване в уеб дизайна. Набелязвам основните цели, достижими за 3 месеца, курсовете и литературата и сайтовете, които ще са ми в помощ. Разпределям задачите по седмици.

Ще използвам за по-голяма организация и производителност приложенията Trello, Notion и Taskade. За писане използвам няколко редактора като Google Docs, Gutenberg на WordPress, Inc и Focus Writer в Windows.

Идеи

Имам някакви идеи да нахвърля бележки за някои случки от моя живот, които биха били полезни като спомени за период, за който сега се пишат много неверни неща. Искам да превърна миналото от петно в урок. Ние живеем във времева продължителност, но често разглеждаме събитията от гледна точка на един миг от тая продължителност. Времето е една лента и с въображението си можем да бъдем едновременно в миналото, настоящето и в бъдещето. Отскачането в миналото служи, за да не забравяме, че опитът не пречи, а служи за поддържане на стабилност в познанието. Прескачането към бъдещето служи, за да се опитаме да предвидим какви познания ни трябват и да седнем сериозно да ги създаваме, за да изпреварваме или поне да сме в крак с първите.

Промяната

Опитвам се да намеря нови методи за себе си и полезни за другите. Опитвам се да намеря начини за още по-бързо достигане на цели. Глупаво е да очакваш различен резултат, ако повториш действия, които не са довели до успех последния път. За себе си реших да си отговарям честно на два въпроса всяка вечер:

Какво ново и полезно за бъдещия проект научи днес ?
Какво успя да напишеш?

Какви нови методи можеш да внесеш ти в работата по развитието си нагоре? Напиши в коментарите с какво този опит за постигане на целта ще бъде различен и по-успешен.

Новак Джокович в своята книга “Сервирай за победа” казва:

Не оставяйте промяната да е вашата истинска цел. Считайте я път към по високи и по-важни върхове. Бъдете готови.

Новак Джокович

Промяната, пътят на израстване трябва да се контролира и направлява, за да не се отклони в безкрайно плато. Той трябва да води към връх.

Ще ти кажа един прост трик, полезен за придобиването на нови качества и възможности в твоето развитие: Представи си, че всичко вече се е получило и желаната промяна е реалност, и започни да действаш въз основа на това убеждение.

Помощни инструменти

Тук споделям няколко отлични инструмента, за добра организация и продуктивност, за да успееш в следващите 3 месеца да постигнеш поставените си цели за растеж.

Todoist

Онлайн, мобилни приложения за iOS и Android.

Todoist е просто, но достатъчно мощно приложение за списък със задачи. То ще ти помага да проследяваш задачите си и да завършиш проектите си.

Taskade

Онлайн, Mac, Windows, Linux, мобилни приложения за iOS и Android.

Taskade позволява на потребителите да създават задачи, да управляват бележки и да си сътрудничат чрез видеообаждания.

Evernote

Онлайн, Mac, Windows, мобилни приложения за iOS и Android.

Надеждно приложение за водене на бележки, за запазване на скрийншоти или цели страници. Твоите най-добри идеи са винаги с теб на всяко твое устройство.

Trello

Онлайн, Mac, Windows, мобилни приложения за iOS и Android.

Trello е решение за управление на проекти, професионални и лични. Групирай задачи на различни дъски. Следи напредъка си по точки, в зависимост от свършената работа и задачите, които все още трябва да свършиш.

Notion

Онлайн, Mac, Windows, мобилни приложения за iOS и Android.

Notion служи като работно пространство за бележки, документи, уикита, управление на задачи и проекти, сътрудничество.

Reach it: Goals, Tasks, & Habit Tracker

Мобилно приложение за Android.

Този инструмент може да ти помогне да постигнеш тримесечните си цели до края на 2021 г. Той е безплатен и прост планировчик, който ще ти помогне да изградиш навиците си, да подобриш ежедневието си, да се справиш със задачите си и да постигнеш целите си.

Ориентировачни карти с целите

Изрежи си картонче и напиши обещанието, кои цели да достигнеш за следващите 3 месеца.

Примерно тези:

  • Да напиша 10 разказа.
  • Да започна 6 нови проекта.
  • Да прочета 9 книги.
  • Да пиша по 4 часа всеки ден.
  • Да достигна 100 часа интензивни спортове.
  • Да напиша 12 седмични отчета за напредъка.
Цели

Посочи датата, до която искаш да приложиш плана си. По желание изрисувай или направи дизайн с приложение на изображения, които да ти напомнят дейностите. Сложи картата до работното си място.

Заключение

И така, готов ли си да започнеш нова учебна година сега, дори да не си ученик или студент?

И искам да те посъветвам да използваш безкрайните възможности на идеалното училище, което посещавам и аз.

Идеалното училище, което би те научило да пазиш здравето си, би те научило как да печелиш, би те научило как да си щастлив. Би било безплатно, самостоятелно и достъпно за всеки. Би ти показало противоположни идеи, научни и истински, но и измислиците, и би те научило как да проверяваш самостоятелно кои са значимите и валидните. То би било без оценки, без тестове, без дипломи – само учене.

Всъщност ти вече си тук, в него. Само трябва да внимаваш кого следваш…

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.