Как да деинсталираме окончателно програма от Windows 10

Случва ти се да намериш интересни безплатни програми и имаш нов компютър, защо да не инсталираш и тази, после и другата. И без това е нов. И така неусетно се намираш с един куп ненужни програми, за които даже си забравил. После се сещаш, че все пак е необходимо разчистване.

Със стандартния инструмент на Windows за деинсталиране на програми от Контролния панел тази операция не се извършва много прецизно. В последствие се намираш с остатъци от деинсталираните програми.

Как да деинсталираме окончателно програми

Когато деинсталираме една програма, тя оставя следи като файлове, папки, ключове в регистъра на Windows. Затова винаги сме в търсене на такова утилити, което ще изчисти в дълбочина всички следи.

IObit Uninstaller е специализиран инструмент за премахване на инсталиран софтуер. За разлика от предефинирания на Windows, IObit ще елиминира остатъците на деинсталираните програми от диска – невалидни ключове на Регистъра, файлове, папки.

Как-да-деинсталираме-програма-IObit-Uninstaller-3

IObit Uninstaller е една отлична безплатна програма. Има и платена версия с повече функции. Съществува в два варианта – за инсталиране и преносима, портативна (portable). Позволява ти да деинсталираш една или повече програми едновременно, елиминирайки всичките им следи на хард диска. Може дори да премахне следите на предварително некачествено деинсталирани програми.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Сваляме IObit и започваме инсталация. Трябва да внимаваме отново, както предупреждавам и в други публикации, с това, какво приемаме.

Как-да-деинсталираме-програма-IObit-uninstaller-1

При инсталацията на IObit кликваме на последния ред – Отказвам се от моя подарък.

И се отваря първия прозорец на деинсталатора.

Как-да-деинсталираме-програма-IObit-uninstaller 2

Виждаме списъка на всички инсталирани в Windows програми. В менюто от ляво, имаш възможност да избереш Скоро инсталирани, Големи програми, Рядко използвани, Обновяване на Windows. Последните са обновления на Windows, които са неуспешни или ненужни.

След като избереш програмата за деинсталиране и потвърдиш, IObit те пита дали да създаде точка на възстановяване и след твоя избор кликваш Деинсталирай.

Като следваща стъпка се избира Мощно сканиране. Ще излязат на екрана всички намерени фрагменти от софтуера – файлове, записи в регистъра, по същия начин, както това прави и Revo Uninstaller.

За да се завърши, избери окончателното изтриване на файловете от програмата за деинсталиране.

Други функции освен деинсталиране

С функцията Toolbar and plugin – Лента с инструменти  можеш направо от тук да прегледаш всички разширения в твоите браузери и да премахнеш тия, които не ти трябват или са се самонастанили.

Следващата функция е списък на Windows приложения, които не се появяват при изкарване на списъка на инсталираните програми.

Отиваме на бутона за Инструменти.

Как-да-деинсталираме-програма-IObit-Uninstaller-4

 

Тук се намират функциите за Принудително деинсталиране, където можеш дори да завлечеш с мишката файл, за който Windows казва, че е блокиран и не може да се деинсталира. IObit ще се справи.

Имаме и история на деинсталирането.

Изтрити файлове могат да се открият чрез програми за възстановяване на файлове. Ако искаме да ги изтрием окончателно, можем с функцията унищожител.

В Мениджъра на стартиращите програми можем да прегледаме кои програми не са необходими при стартиране на Windows и да ги изключим.

В Почистване на остатъчните файлове IObit се грижи за почистване на невалидни връзки, изтриване на cache на Windows, генерирано по време на инсталиране на пачове, установява ненужните свалени файлове и ги премахва. Тези операции не ги извършва автоматично. Дава възможност да анализираш резултатите и да избереш елементи за елиминиране. Много оценена функция, защото намира огромен брой излишни неща.

Как-да-деинсталираме-програма-IObit-Uninstaller-5

На следващия бутон – Опции, отдясно на Инструменти, можем да настроим езика за работа с утилито , да експортираме списък с програмите на компютъра и разширенията на браузерите. Има линк към ръководство за програмата.

От тук можеш да възстановиш състоянието на компютъра отпреди обработката, в случай, че нещо не е наред с него.

Когато свършиш с деинсталирането на програмите чрез този софтуер, те съветвам да направиш едно почистване на Регистъра например с CCleaner. Но преди това не забравяй да му направиш бекъп, както обяснявам тук.

Заключение

И за нови потребители и за експерти, инструментът е интуитивен и практичен, събрал доста функционалности.

Ако си натъпкал много компютъра с безполезни неща, но и ако искаш просто да освободиш малко пространство, IObit Uninstaller е за теб.

 

 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.