Как Google оценява качественото съдържание [и файл PDF за изтегляне]

Разбери какви критерии прилага Google, за да оцени дали съдържанието е качествено или не.

Днес, след все по-честите ъпдейти на основната търсачка, все повече се интересуваме как Google оценява качественото съдържание. Кои параметри са по-важни, когато се класира едно съдържание в различни нива на SERP (страницата с резултати от търсенето).

Google никога не е криел усилията си да приеме ефективни критерии за оценка на качеството на съдържанието. Целта е да върне съдържание, което е най-подходящо за задоволяване на нуждите на потребителите в SERP. Знаем, че търсачката печели от реклами и за нея е важно потребителите да се доверяват на критериите ѝ, за да е пред другите в състезанието с Duckduckgo, Bing, Yandex, You.com, Reddit.

Но концепцията за качество за Google може да се различава от тази, която прилагаме за себе си.

Как Google оценява качественото съдържание
Как Google оценява качественото съдържание

Как Google оценява качеството

Насоките на Google (The Guidelines) предоставят подробни указания на оценителите на качеството – на тези хора (Quality Rater1), които тестват резултатите в Google, за да се уверят, че са подходящи за потребителите. Целта на тези насоки е да се уточни алгоритъма на Google за търсене и да се гарантира, че потребителите имат оптимално преживяване при използване на търсенето. Оценителите на качеството извършват случайни проверки, за да потвърдят, че уебсайтовете, които се появяват в резултатите от търсенето, са полезни и подходящи за потребителите.

Под заглавието „Съображения за оценка на качеството на страницата“ (Page Quality Rating Considerations) в Указания на Google за оценка на качеството (Google Quality Rater Guidelines) ще намериш индикации за факторите, които трябва да се вземат предвид за качеството: 

 • целта на страницата; 
 • темата на страницата и дали тя попада в областите YMYL (Вашите пари или вашият живот – Your Money or Your Life);
 • вида на уебсайта;
 • предоставената информация;
 • заглавието на страницата; 
 • ролята на рекламите на страницата; 
 • репутацията на уебсайта и създателя на съдържанието; 
 • съответствие с критериите на E-E-A-T (Опит, Експертиза, Авторитетност, Надеждност – Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness).
Съображения за оценка на качеството на страницата (Page Quality Rating Considerations)
Съображения за оценка на качеството на страницата (Page Quality Rating Considerations)

Качеството е един от основните фактори, влияещи върху почти всеки аспект на търсенето, според дискусия между Джон Мюлер и Гари Илийс от екипа за връзки с търсенето на Google. В този епизод те обсъждат влиянието на качеството върху резултатите от търсенето. От карти на сайта до планиране и други, екипът на Google Search обяснява как качеството на страницата и сайта играе роля и при обхождането и индексирането, освен при класирането. Трябва ли да актуализираме сайта си често или да добавяме много връзки?

Става ясно, че качеството на съдържанието не влияе автоматично върху класирането, но влияе върху начина, по който Google взаимодейства със сайта, започвайки от картите на сайта (sitemap) до факторите за директно позициониране. Оттук можем да си направим извод как да подходим към различните аспекти на понятието „качество според Google“: 

 • Различните части на сайта може да имат различно качество и по-ниското качество може да съответства на по-ниска честота на обхождане. 
 • Партньорските връзки не са проблем, ако свързаното съдържание е уникално и ценно. 
 • Ако съдържанието с ниско качество бъде премахнато от сайта, останалата част от сайта може да спечели от това. 

Според това, което съобщава Джон Мюлер в един свой туит, „съдържание, което съдържа много информация, може да бъде с високо качество за потребителите, но все пак да има малка стойност за мрежата“. Следователно, представата за качество според уеб каноните може да варира от това, което обикновено считаме за разумно и очевидно.

Какви са факторите за качеството в Google

Много насоки за създаване на висококачествени сайтове, вече отдавна са представени от Google (2011 г.). Сред тях намираме:

 • Би ли се доверил читателят на информацията, представена в статията;
 • Дали е създадена от експерт или ентусиаст, който познава добре темата;
 • Съдържа ли дублирано, излишно или слабо диференцирано съдържание (т.е. почти същото, но с други ключови думи); 
 • Съдържа ли правописни грешки; 
 • Дали темите са създадени въз основа на действителните интереси на читателите, а не само с цел класации; 
 • Дали съдържа оригинална информация; 
 • Дали страницата е по-полезна от другите присъстващи в резултатите от търсенето; 
 • Предлага ли се повече от една гледна точка към една новина; 
 • Дали сайтът е признат за авторитет по темата, с която се занимава.
Насоки за създаване на висококачествени сайтове
Насоки за създаване на висококачествени сайтове

Освен изброените по-горе критерии, има и други фактори, които винаги са около концепциите за компетентност (Expertise), авторитет (Authoritativeness) и надеждност (Trustworthiness), към които неотдавна беше добавен и опитът (Experience). Следователно в новите насоки за оценители на качеството на търсенето е включен моделът E-E-A-T, който подчертава значението на създаването на уникално и ценно съдържание за публиката. Quality Rater на Google използват тези насоки, за да оценят ефективността на различните системи за ранжиране в търсенето, но те нямат директно влияние върху позициите в резултатите. Освен това, насоките могат да бъдат полезни и за авторите, които искат да разберат какви характеристики трябва да притежава съдържанието им, за да има успех в Google Търсене.

Фактори за класиране E-E-A-T2

През 2018 г. „Указанията на Google за оценка на качеството на търсенето“ (Google’s Search Quality Raters Guidelines SQRG), набор от инструкции, предоставени на рецензентите (Quality Rater), които тестват качеството на резултатите от търсенето, въведе концепцията за E-A-T, акроним за експертност, авторитетност и надеждност.

През 2022 г. Google добави допълнителното E за опит – Experience. Според Google това не е директен фактор за класиране, а по-скоро набор от фактори, които рецензентите са помолени да вземат предвид при оценката на качеството на резултатите от търсенето.

Ще представя накратко компонентите на E-E-A-T тук:

Опит – experience

Потребителите често се надяват в съдържанието, което е пред тях, да се възползват от опита на другите и / или от гледната точка, които други са разработили въз основа на своя опит. Ако си създавал съдържание с AI, сигурно си разбрал, че то наистина може да събере само обобщения на това, което други са публикували в мрежата. И това наистина не се харесва на Google.

Компетентност – expertise

Експертността и компетентността е свързана с дълбочината на знанията, които предлагаш на сайта си. Ако е поръчано на някой автор да напише експертно съдържание и той е имал опит само няколко дни, съдържанието ще е много по-нискокачествено в сравнение с 5 години опит в определена тематичната област на някой друг.

Авторитетност – authoritativeness

Google предоставя авторитет на сайтове, към които има връзки от други авторитетни сайтове, които са се доказали като надеждни във времето. Ако имаш сайт за продажба на принтери и консумативи за тях, той ще придобие авторитет, когато към него има връзка от външни авторитетни страници. Докато уместността (relevance) е лесна за определяне, авторитетът не е такъв. Изчисляването му изисква нюансирано взаимодействие между много обективни и субективни фактори и всяка търсачка има свои собствени методи за това.

Надеждност – trustworthiness

Концепцията за доверие на търсачката е подобна на обичайната социологическа дефиниция: това е мярка за целостта на страница, сайт или домейн във времето. Доверените сайтове имат дълга история на последователно спазване на правилата и не са били компрометирани от спамери или измамници. Близко е до процеса на преместване в нов град и създаване на нова социална мрежа. Tи идентифицираш хора, на които можеш да се довериш, след което си създаваш мрежа от познанства на базата на първите (защото надеждните хора обикновено се свързват с други надеждни хора). Но докато се отдалечаваш от първоначалния доверен източник, ще намалиш нивото на наследено доверие.

Търсачките смятат техните действителни алгоритми за доверие като ценни търговски тайни. Но винаги може да се предположи, че те следват същата парадигма като човешката „проверка на миналото“. Към кои сайтове препраща твоят сайт и кои сайтове препращат към него? Каква е историята на този домейн, включително хостинг и собственост? Има ли политика за поверителност и валидна информация за контакт със собствениците? Прави ли нещо подозрително със скриптове или пренасочвания?

Изтегли PDF файла „Как Google оценява качественото съдържание“

Разбор на някои фактори, за да се разбере как Google оценява качественото съдържание

Дължина на съдържанието

Широко разпространеното убеждение в уеб маркетинга е, че съдържанието, съставено от много думи, има по-голям шанс да се класира по-добре от по-кратките публикации. 

На първо място, концепцията за удължена дължина варира значително в зависимост от индустрията. Многото думи не винаги са по-полезни от краткия ресурс.

Ако търсим задълбочено есе за създаването на Българската държава или точно описание как функционира запомнянето в нашия мозък, нормално е да очакваме изчерпателен дълъг и задълбочен текст. Ако искаме да разберем как да направим ъпдейт на компютър с Windows, статия с хиляди думи рискува да ни загуби времето ненужно и да ни накара да напуснем сайта. Много по-добре в този случай е кратко ръководство стъпка по стъпка, придружено от изображения и ясни инструкции. 

Освен това Джон Мюлер, който е анализатор на тенденциите за уеб администратори на Google, разкри през август 2019 г., че „броят на думите не е фактор за класиране“. Във всеки случай Насоките за оценка на качеството не предвиждат преброяване на броя думи на част от съдържанието.

Съответствие с целта на уебсайта

Всеки уебсайт трябва да има цел и мисия. Няма значение каква е тази мисия; това, което има значение, е добавената стойност, която създава за потребителя. Ако даден уебсайт не предлага добавена стойност или има възможност да причини вреда на потребителя, той ще бъде оценен с най-ниското ниво на качество. 

В своите указания Google посочва, че основната цел на съдържанието трябва да бъде „да предостави информация, която някой търси“. 

Следователно един качествен ресурс трябва да: 

 • се обръща към широка аудитория по точен и кратък начин;
 • премине направо към въпроса; 
 • избягва неясни препратки.

Премахване на съдържание с ниско качество

Видяхме, че високото качество не носи автоматично по-добро позициониране. Напротив, ниското качество по-лесно предполага лошо класиране, ако не и действителни наказания.

Основните сигнали за ниско качество включват: 

 • заглавия, които не отразяват съдържанието; 
 • наличие на прекомерни реклами, които са обидни или с грозни изображения; 
 • фактори, влошаващи навигацията: лоша навигация, бавно зареждане;
 • съдържание, което предава послания на омраза към определени категории хора. 

Ако сайтът е труден за придвижване вътре и страниците се зареждат бавно, Google може да понижи оценката за качество и съответно позиционирането. Трябва да обърнем внимание на качество на потребителското изживяване, да се гарантира, че сайтът е лесен за ползване от мобилни устройства.

Възприемане на тон на гласа, подходящ за целта

Разговорният и приятелски стил не винаги е подходящ и не винаги внушава доверие. Медицински текстове, пълни с младежки жаргон, биха загубили много доверие. Ценното съдържание е написано по начин, който отговаря на очакванията на хората, за които е предназначено. Разговорният и приятелски тон, където е уместен, прави съдържанието по-близко за потребителя и включва интуитивните методи за търсене, станали възможни благодарение на използването на AI при гласово търсене.

Трафикът не е синоним на качество

Мислим си, че съдържанието, което ни носи много трафик, също е качествено, а това, което не се представя толкова добре, е с малка стойност. Смятаме дори да го премахнем или деиндексираме. Не е задължително това да е така. Според Джон Мюлер, трафикът не е синоним на качество:

Трафикът не е мярка за полезност или качество. Може би малко хора задават този въпрос? Трябва да познавате най-добре своите потребители и темата и да можете да направите този избор, а не да делегирате решението на лесен за измерване показател.

– Джон Мюлер

Тук той повтаряй това, което вече беше заявил през 2015 г.: 

Използването само на трафика от търсене като индикатор за качеството на уебсайта ви понякога може да работи, но не бих казал, че това е основният начин за оценка на качеството на вашето съдържание.

– Джон Мюлер

Има съдържание, което генерира по-малко посещения от по-известните: може би то е еднакво ценно, но само за ограничен сегмент от публиката.

Някои най-добри практики за SEO оптимизация за качествено съдържание

Джон Мюлер ни предоставя по-нататъшна концепция за качество за Google

„Когато става въпрос за качеството на съдържанието, нямаме предвид само текста на вашите статии.

Това наистина е качеството на цялостния ви уебсайт.

И това включва всичко от оформлението до дизайна.

Например как представяте нещата на страниците си, как интегрирате изображения, как работите със скорост, всички тези фактори, които някак си играят там.“

– Джон Мюлер

Имайки предвид всичко казано досега, ето как да направим използването на нашето съдържание изключително на всички нива.

Някои полезни най-добри практики за подобряване на качеството на архитектурата на сайта включват: 

 • Поставяне на noindex на всяко „тънко“ съдържание (т.е. съдържание с малка или никаква стойност). 
 • Разпространяване на съдържание според йерархия, която е лесно разбираема от Google и от потребителите. 
 • Съдържанието трябва да е достъпно от търсачките.
 • Пренаписване на съдържанието с ниска стойност.
 • Вмъкване на постоянни пренасочвания (301) от страници с ниско качество към по-подходящи страници. Вмъкване на връзки към вътрешни тематични ресурси. 
 • Периодично актуализиране на XML картата на сайта, за да бъде обхождано новото съдържание. 
 • Премахнване на страници, които вече не са необходими (напр. остарели новини, уроци за преустановен софтуер и др.). 
 • Премахване на дублиращо се съдържание, повредени връзки, поправка на страници с грешка 404 и други фактори, които могат да забавят сърфирането. 

Изтегли PDF файла „Как Google оценява качественото съдържание“


 1. Екип от над 16 хиляди души, активен по целия свят и ангажиран с конкретна задача: оценява резултатите, предоставени от Google в светлината на насоките, предоставени от компанията, за да разбере дали SERP действително отговаря на отчетените критерии и дали следователно потребителите получават ефективна и положителна услуга. ↩︎
 2. Ползван източник: „The Art of SEO Mastering Search Engine Optimization“ Publisher: ‎Oreilly & Associates Inc; 
  4th edition (31 August 2023), authors Eric Enge, Stephan Spencer, Jessie Stricchiola
  ↩︎
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.