Как изкарват пари онлайн на Medium, YouTube, Spotify, TikTok, Yandex Zen

Няколко известни платформи, на които ако се ангажираш достатъчно, можеш да си добавиш приходи. Виж кои са и какви са възможностите.

Искаш да имаш повече финансова свобода? Обичаш ли да създаваш съдържание? Има толкова опции за изкарване на допълнителни средства за създателите на съдържание. Интернет е безкрайна възможност. Няма да ти говоря сега за опитните дизайнери, уеб дизайнери и писатели, копирайтъри и SEO специалисти. Искам да ти покажа как много хора изкарват пари онлайн на Medium, YouTube, Spotify, AdSense, TikTok, Yandex Zen.

Как изкарват пари онлайн на Medium, YouTube, Spotify и др.

Начини на доходи онлайн

Ето какво трябва да имаш предвид, когато се опитваш да направиш своите първи стъпки в печеленето онлайн:

 1. Има десетки начини, по които хората изкарват пари онлайн. Повечето са законни, някои са измами.
 2. Повечето от тези възможности включват някаква творческа работа или създаване на цифрово съдържание / продукт.
 3. Истински пасивен доход е трудно да се намери, повечето проекти включват (много) работа първоначално и поддръжка след това.
 4. Всички започват от нула.
 5. Има ниша за всички. Помисли какво умееш да правиш най-добре, развий го до ниво, че да си заслужава да ти се плати.

Перспективи за доходи

Нека направя едно кратко описание на 5 потока на доходи, с които съм запозната по отношение на приходите.

Medium

Писането е един от най-старите и най-популярни онлайн странични дейности или кариерни пътеки. Това са блогове, копирайтинг, творческо писане и др.

Има много онлайн платформи за блогинг и микроблогинг. Medium е една от най-популярните и най-интелигентни платформи от този вид. На него можеш да печелиш пари чрез партньорската програма Medium – чрез плащащи членове, които четат твоите истории.

Ето някои от причините за популярността на Medium:

 • общността (съществува интелигентна общност от четящи хора, готови да следват любими автори);
 • свободата (Medium няма много ограничения);
 • простотата (можеш да приложиш SEO стратегии, но това не е задължително; можеш просто да пишеш и публикуваш);
 • Medium е добре представен в Google;
 • Medium създава за всеки акаунт възможност да добави своя URL към четеци на емисии, за да бъдат следени най-новите публикации.

След като станеш член, публикациите ти ще печелят въз основа на времето за четене от други членове. Блогингът е предимно на английски, за да достигне голяма общност. Членството в Medium струва $5 на месец за четене. Писателите получават заплащане въз основа на ангажимента на плащащите членове. (Не-членове не генерират никакви пари за писатели).

Писателите на Medium получават заплащане въз основа на времето за четене. Ако член прекара 1 минута за съдържанието на Джон, Джон получава $5. Ако читателят прекара 1 минута за Джон 1 минута за Сара, всеки от тях получава по $2,5 (в течение на месец).

Реалните приходи могат да се разглеждат така за 1000 гледания:

$14-15 на 1000 гледания до $30-40, в зависимост от индивидуалната история.

Виж повече тук:

Видео в YouTube за това колко струват 1000 гледания на Medium

Както виждаш, трябва да пишеш така, че да накараш хората да отделят време, за да прочетат това, което си написал. Уважавай тяхното време. Увери се, че пишеш завладяващи публикации, които поддържат ангажираността на читателите ти .

Истината за трудния начин на печалба в Medium е, че повечето хора няма да полагат усилия за създаване на висококачествено съдържание, което аудиторията там ще се интересува да прочете.

Не може да се изкарват пари онлайн на Medium, като публикуваш от време на време, освен ако нямаш голям късмет. Писането е трудно умение за научаване. За да се научиш да пишеш добре, трябва да пишеш много и да публикуваш много.

YouTube

YouTube работи подобно на Medium по отношение на партньорската програма. За разлика от Medium, приходите на YouTube разчитат на реклами чрез Adsense.

Печалбата силно се колебае в зависимост от нишата, рекламодателите, времето на годината и др. 

Стъпки, които трябва да следваш, за да активираш възможността за приходи в YouTube

Не можеш просто да публикуваш видеоклип в YouTube и да се надяваш, че ще изкараш пари. Има няколко стъпки, преди YouTube да ти позволи да си осигуриш приходи от видеоклиповете си:

 1. Активирай акаунта си за осигуряване на приходи и приеми споразумението за приходи в YouTube.
 2. Свържи канала си с акаунт в AdSense – създай нов или прикачи този канал в YouTube към съществуващ акаунт, който имаш.
 3. Прегледай критериите за видеоклипове и рекламните формати. Можеш да избираш какви типове реклами искаш: показване на реклами около видеоклипа, наслагващи видеоклипове, видеореклами с възможност за пропускане или редица други видове.
 4. Настрой един или няколко видеоклипа, за да получаваш приходи.

След като направиш тези стъпки и те приемат за осигуряване на приходи от YouTube, се заеми с правенето и популяризирането на видеоклипове. Създай голяма колекция от добре популяризирани видеоклипове.

Инструментът по-долу е разработен, за да ти позволи лесно да изчислиш прогнозните приходи от видеоклип или канал в YouTube и се основава на броя на гледанията на видеоклипа, ангажираността и различни други фактори.

Инструмент за прогнозни дневни печалби в YouTube
Инструмент за прогнозни дневни печалби в YouTube

Как да използваш този паричен калкулатор за YouTube:

 1. Премести плъзгача за брой гледания в YouTube въз основа на ежедневните ти показвания на видеоклипове.
 2. Задай своя прогнозен CTR въз основа на историческото представяне на канала ти.
 3. Виж прогнозния си потенциал за дневни, седмични и годишни печалби.

Spotify

Музиката може да осигури страхотна странична работа. Ако си музикант, певец, диджей или запален любител на музиката, който обича да си играе със софтуер за създаване на аудио, можеш да използваш Spotify, за да рекламираш музиката си и да печелиш пари с нея.

Spotify не е единствената платформа, която прави това, разбира се. Има много други като Apple Music, Amazon Musik, Google Play Music, Napster, Deezer и др.

Spotify обикновено плаща между $.003 и $.005 / stream, което означава, че ще ти трябват около 250 streams, за да спечелиш $1.

Какво ще ти се плаща за stream на Spotify зависи от твоя договор за разпространение и база от слушатели.

Ако искаш да печелиш повече пари от стрийминг, пусни повече музика и кандидатствай, за да поставиш музиката си в официалните плейлисти на Spotify.

Виж още в Business Insider.

Google Adsense

Google Adsense е най-често използваната рекламна платформа от блогъри и собственици на уебсайтове. Google обслужва огромно количество реклами на уебсайтове, канали в YouTube и в целия интернет.

И както в YouTube, Adsense рекламите в уеб сайтовете също се колебаят изключително много.

Виждаме как печалбите се променят с течение на времето и днес те не са толкова големи и лесни, каквито са били в миналото, без конкуренцията на социални медии и инфлуенсъри.

Google Adsense предлага разнообразни решения, едно от които са автоматичните реклами. Просто инсталираш кода на Adsense, когато получиш допускането за реклами, в заглавката на сайта си и Google ще реши, въз основа на структурата на сайта и неговото съдържание, къде да постави рекламните банери.

Възможностите за доходи по този начин намаляват още повече с включването на много рекламни блокери и напоследък с усложнените изисквания за GDPR за непрофилирани „бисквитки“.

TikTok

Kато създател в новоизгрялата и вече много напреднала социална мрежа TikTok можеш да разчиташ на възможности за приходи по тези точки:

 • Фонд за създатели на TikTok;
 • Спонсорства (известни още като сделки с брандове);
 • Партньорски маркетинг;
 • Собствени продукти.

Фонд за създателите има и на други платформи, като Shorts Fund на YouTube, Snapchat Spotlight.

Не всеки може да изпълни условията за получаване на плащане чрез Фонда за създатели. Има определени изисквания, някои от които са:

 • Трябва да има поне 18 години;
 • Трябва да е имал 100 000 гледания през последните 30 дни;
 • Трябва да има поне 10 000 последователи.

Ако отговаряш на условията, можеш да кандидатстваш чрез твоя акаунт в TikTok и ако бъдеш одобрен, всеки видеоклип, който създаваш в TikTok, ще носи приходи.

Yandex Zen

Една голяма възможност за владеещите руски език, които обичат да пишат и могат да се изразяват писмено на този език. Създай добро съдържание и без нужда от промоции самият Yandex Zen ще популяризира твоите публикации на първите позиции и дори на главната страница на самия Yandex.

Как работи всичко това в Yandex Zen и какъв е потенциалът на услугата:

 • Yandex Zen е услуга от Yandex, в която можеш да качиш свое съдържание (статии, снимки, видеоклипове и т.н., и тя показва всичко в самата услуга Zen, в главния Yandex и дори в самия браузър Yandex);
 • В момента посещаемостта на услугата е над 550 милиона души / месец.
 • Същността на работата е проста: направи си акаунт на Yandex, иди на Yandex Zen, стани автор – попълни данните и можеш да публикуваш съдържание. И от компютър, и от телефон.

Но преди това трябва да си изработиш стратегия, да проучиш алгоритъма и какво се търси най-много:

Търси се: готвене, пътувания, филми, знаменитости, лайфхакове, козметика, начин на живот, автомобили, ежедневие.

Виж кои са топ каналите на Yandex Zen и каква е тяхната характеристика.

Запомни критериите: създаване на статии за хората като при проста комуникация. Пиши от първо лице и поствай твои снимки. 

Не забравяй да прочетеш правилата на Zen.

Реши за темата. Първите 3 статии ще покажат наYandex Zen за какво ще бъде каналът ти и коя аудитория таргетира.

Алгоритъмът за работа на Дзен е следният: първо той показва на всички подред и гледа реакцията – след това определя твоята аудитория и им показва. Ако статията улучи точната аудитория има възможност да стане вирусна.

Пиши само висококачествено съдържание, което ще даде по-добри резултати от другите. 

В момента Zen плаща на нерезиденти чрез PayPal.

Има няколко начина да печелиш пари в Дзен:

 • Прости печалби за физически лица – подходящи за начинаещи блогъри.
 • Самостоятелна заетост – блогърът самостоятелно контролира данъчните си удръжки.
 • Едноличен собственик – подходящ за самостоятелно заети блогъри.
 • Юридическо лице – подходящо за блогъри с LLC (Limited liability company).
 • Нативна реклама – блогър получава доход от директно сътрудничество с рекламодател.

За да активираш възможността за приходи, трябва да натрупаш определени статистически данни. Когато публикациите на даден канал достигнат общо най-малко 10 000 минути гледани в продължение на седем последователни дни, Студиото на Zen ще има опцията да включи възможността за приходи.

Заключение

Има ниша за всичко. Ако смяташ, че те привлича да създаваш съдържание, правете това, което умееш най-добре и което те забавлява, за да задълбочиш в познанието.

Не се опитвай да бъдеш youtuber, ако не ти харесва да създаваш видеоклипове. Не те привлича музиката, създаването ѝ, тогава Spotify не е за теб.

Не знаеш руски – отхвърли и Yandex Zen.

А за наистина пасивен доход има вероятност първоначалните разходи на пари и време да са много високи. 

Избери това, което обичаш, започни дори с малки стъпки, но последователни и веднага.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.