Как може маркетологът да използва Figma и с какво ще му помогне това в маркетинг стратегията

Figma е голям дизайнерски и уеб дизайнерски инструмент. Може би е време да започнеш да го изучаваш?

Figma е един от най-популярните и удобни онлайн редактори за създаване на графични проекти. Позволява ти да рисуваш лого, икони, оформления на уебсайтове и приложения, презентации и т.н.. В основата си е много интересен софтуер за съвместно проектиране, дизайн и създаване на прототипи. Но защо един маркетинг специалист се нуждае от Figma и как да започне да учи този графичен инструмент? В тази статия ще ти разкажа как маркетологът да използва Figma. С какво ще му помогне това в маркетинг стратегията.

Как може маркетологът да използва Figma и с какво ще му помогне това в маркетинг стратегията
Как може маркетологът да използва Figma и с какво ще му помогне това в маркетинг стратегията

Защо един маркетолог се нуждае от Figma?

Маркетологът е специалист, който работи за разширяване на познанието за даден бранд и продукти, както и директно за рекламирането на стоки или услуги на пазара. Той анализира нуждите и предпочитанията на целевата аудитория, разработва стратегия и тактика за маркетингови кампании, следи тяхната ефективност и коригира при необходимост.

За да бъде успешен, маркетологът трябва да може да създава атрактивно и завладяващо съдържание, което да заинтересува и ангажира потенциалните клиенти. Съдържанието може да бъде различно: текст, графика, видео, аудио и др. Един от най-важните видове съдържание е визуалното.

Визуално съдържание е всяко изображение, което се използва за предаване на информация или емоция. Може да са снимки, илюстрации, инфографики, диаграми, графики и др. Те помагат да се привлече вниманието на публиката, да се засили въздействието на текста, да се опростят сложните концепции и да се увеличи запомнянето и достоверността.

Според проучване на Content Marketing Institute, 74% от маркетинг специалистите казват, че визуалното съдържание е най-ефективно за постигане на маркетинговите им цели. Според HubSpot 32% от същите казват, че визуалното съдържание е най-важно за растежа на бизнеса през 2023 г. Според Venngage пък 49% маркетолози планират да увеличат използването на визуално съдържание.

Как да създадеш висококачествено визуално съдържание без дизайнерски умения и скъпи програми?

Тук идва на помощ Figma.

Виж още: 5 причини защо един дизайнер трябва да учи маркетинг

Какво представлява Figma?

Какво представлява Figma?
Какво представлява Figma?

Figma е базиран в облак инструмент за проектиране, който позволява на маркетинг специалисти, дизайнери и разработчици да си сътрудничат в реално време, създавайки потребителски интерфейси, прототипи и други дизайнерски елементи. Има прост и интуитивен интерфейс, много полезни функции и инструменти. Голям плюс е безплатната версия за начинаещи. Маркетолозите могат да използват Figma по различни начини, за да подобрят своята маркетингова стратегия и да подобрят общата ефективност на своите кампании. Ето някои конкретни приложения на Figma в маркетинга:

Проектиране на маркетингови материали

 1. Графика за социални медии – създаване на привлекателни графики за публикации в социални медии, изображения на корици и реклами.
 2. Имейл шаблони – проектиране на визуално привлекателни имейл шаблони за имейл маркетингови кампании.
 3. Инфографики – създаване на информативни и ангажиращи инфографики, за информация за продукта.
 4. Дизайнерски макети за лого, банери, плакати, презентации и други материали за бранда и рекламни елементи и т.н., без да са необходими напреднали дизайнерски умения.

Дизайн на уебсайтове и приложения

 1. Прототипиране на уебсайтове – проектиране и прототипиране на оформления на уебсайтове и потребителски интерфейси за визуализиране на потребителското изживяване.
 2. Интерфейси на приложения – създаване на интуитивни и удобни за потребителя интерфейси за мобилни приложения, осигурявайки безпроблемно пътуване на потребителя.

Сътрудничество и обратна връзка

 1. Сътрудничество в реално време с членове на екипа, дизайнери и клиенти, позволявайки незабавна обратна връзка и ревизии.
 2. Клиентски презентации – създаване на интерактивни прототипи за представяне на маркетингови идеи и кампании на клиенти, заинтересовани страни или членове на екипа.

Дизайн на потребителското изживяване (UX)

 1. Картографиране на личността на потребителя – проектиране на личността на потребителя и картите на пътуването на клиента, за грижа за целевата аудитория.
 2. Wireframing – разрабоване на рамки, за планиране на оформлението и структурата на уебсайтове и целеви страници (landing page), с фокус върху потребителския поток и реализациите.

Съгласуваност на марката

 1. Системи за дизайн – създаване и поддържане на системи за дизайн във Figma, за да се осигури съгласуваност на марката във всички маркетингови материали и канали.
 2. Библиотеки с компоненти – създаване на библиотеки от многократно използвани дизайнерски компоненти, осигурявайки унифициран външен вид и усещане в различни активи.

Проучване на пазара

 1. Анализ на конкуренти – анализ и визуализиране на уебсайтове на конкуренти и маркетингови материали за сравнително проучване и вдъхновение.
 2. Визуализация на данни – създаване на визуално привлекателни диаграми и графики за представяне на маркетингови данни, което ги прави по-лесни за разбиране и тълкуване.

Интерактивно прототипиране

Интерактивни прототипи – изграждане на интерактивни прототипи за тестване на потребителските взаимодействия и събиране на обратна връзка преди финализиране на маркетингови кампании или уебсайт.

Ето още някои полезни за маркетолози неща, които дава Figma:

Експортиране на проекти. Готовите проекти могат да бъдат експортирани в различни формати (PNG, JPG, SVG, PDF) за публикуване в социални мрежи, уебсайтове или за печат.

Интегриране на Figma. Маркетинг специалистите могат да интегрират работната си платформа за дизайн с други популярни услуги като Google Drive, Slack, Trello, Dropbox и др.

Контрол на версиите. Figma поддържа история на версиите на дизайните, което улеснява връщането към предишни версии или проследяването на промените, направени от членове на екипа.

Достъпност. Figma позволява на маркетинг специалистите да гарантират, че техните дизайни са достъпни за всички потребители, включително тези с увреждания. Предоставя инструменти за тестване на цветовия контраст, четливостта на текста и други функции за достъпност.

Как да научиш Figma от нулата?

Независимо дали си опитен или начинаещ в дизайна, Figma е ценно умение, което трябва да имаш в своя инструментариум.

За да започнеш работа във Figma, трябва да се регистрираш на figma.com и да избереш безплатния план Starter. Позволява ти да създадеш до 3 проекта и да поканиш до 2 човека да си сътрудничите. Освен това получаваш достъп до библиотека от шаблони и ресурси, които можеш да използваш за своите проекти.

За да използваш Figma ефективно, трябва да знаеш основите на нейните инструменти и функции.

 • Как работи интерфейсът на Figma и как да го персонализираш за себе си.
 • Как се работи с фигури (форми), мрежи и водачи, текст, маски, стилове, цвят и градиенти.
 • Как да използваш котви за отзивчив дизайн, за да гарантираш, че твоят дизайн се показва правилно на различни устройства.
 • Как да експортираш проекта си в желания формат и да го споделиш с други потребители.

Запознай се с интерфейса на Figma

Първата стъпка в изучаването на Figma е да се запознаеш с нейния интерфейс. Интерфейсът на Figma е интуитивен и лесен за използване, но може да отнеме известно време, за да свикнеш. На мен ми се наложи да изгледам няколко различни по преподаване урока, за да придобия рзбиране. Прекарай известно време в проучване на различните панели и менюта и обърни внимание на това как работят заедно. Можеш също така да разгледаш някои от предварително направените шаблони и дизайни, за да добиеш по-добра представа как работи Figma.

Научи основните инструменти

След като се запознаеш с интерфейса, е време да научиш основните инструменти. Наборът от инструменти на Figma е огромен, но трябва да научиш само няколко основни инструмента, за да започнеш. Те включват инструментите за избор, за рамка, за форма, за текст и за писалка. Ще ги видиш в менюто на горния ред. Прекарай известно време в експериментиране с тези инструменти, докато започнеш да усещаш удобното им използване.

Научи основните инструменти
Научи основните инструменти

Практикувай проектиране на основни оформления (layout)

Следващата стъпка е да практикуваш проектиране на основни оформления. Започни с нещо просто, като целева страница. Използвай основните инструменти, които си научил, за да създадеш оформлението и обърни внимание на детайли като разстояние, подравняване и типография. Ще намериш детайлите в дясно от работното платно, след избор на съответния инструмент или рамка. Figma има набор от шаблони, които можеш да използваш, за да започнеш, но също така е добра идея да опиташ да проектираш нещо от нулата.

Практикувай проектиране на основни оформления (layout)
Практикувай проектиране на основни оформления (layout)

Експериментирай с прототипиране

Създаването на прототипи е съществена част от процеса на проектиране и Figma улеснява създаването на интерактивни прототипи. Експериментирай със създаването на прототипи за свои проекти и изпробвай различни анимации и взаимодействия. Инструментите за създаване на прототипи на Figma са интуитивни и лесни за използване.

Присъедини се към общността на Figma

Един от най-добрите начини да научиш да създаваш във Figma е, да се присъединиш към общността на Figma. Има много онлайн ресурси, уроци и форуми, където можеш да се свържеш с други дизайнери и да се поучиш от техния опит. Присъединяването към общността на Figma също може да ти даде достъп до шаблони, дизайнерски активи и други ресурси, които да ти помогнат да подобриш уменията си.

Продължавай да учиш и практикуваш

Ключът към овладяването на Figma е да продължиш да учиш и практикуваш. Тъй като софтуерът непрекъснато се развива, се добавят и нови функции и инструменти. 

На пръв поглед изучаването на Figma може да изглежда малко непосилно за начинаещи, за щастие има много безплатни ресурси, които да ти помогнат да започнеш. 

Как да научиш Figma безплатно?

Ето някои от най-добрите безплатни ресурси за изучаване на Figma като начинаещи:

Официалната документация на Figma е отличен ресурс за изучаване

Тя обхваща всичко от основни инструменти до разширени функции и се актуализира редовно. Figma предоставя набор от уроци, видеоклипове и документация на своя уебсайт.

Освен това Figma има YouTube канал с уроци за свободно изучаване на инструмента.

Виж на този линк за съвети и трикове за Figma.

Още уроци по дизайн на Figma в YouTube

В YouTube има страхотни уроци за Figma и много от тях са безплатни. Направи търсене по Figma Design Tutorials за задълбочени уроци за всичко – от основни инструменти до разширени функции.

DesignCourse: популярен канал в YouTube, който обхваща широк спектър от теми за дизайн, включително Figma. Каналът предоставя задълбочени уроци и съвети за начинаещи, както и за напреднали потребители във Figma.

Flux Academy: страхотен канал в YouTube, който предоставя уроци и съвети за потребителите на Figma. Каналът обхваща широк спектър от теми, включително UI дизайн, UX дизайн и прототипиране.

Уеб сайтове с материали за Figma

Виж UxcrushFigma Crush. Може би е най-голямата колекция от безплатни ресурси на Figma в света. Има огромен набор от ресурси на Figma с подробности и описания, които да ти помогнат да намериш този, който търсиш. 

Ресурси на Figma има и в Dribbble – популярна общност за дизайнери. Много от тях споделят своите ресурси. Можеш да намериш безплатни шаблони на Figma.

Figma Bug: Ако търсиш известен уебсайт, който предлага безплатни и най-добри ресурси на Figma, продължи с Figma Bug. Той предлага огромна библиотека от комплекти, икони, макети и рамки безплатно.

Какви перспективи се отварят с познаването на Figma?

Figma е не само удобен инструмент за създаване на визуално съдържание, но и платформа за развитие на твоите професионални умения и кариера. Познавайки Figma, можеш да:

 • Подобриш своята маркетингова компетентност, като демонстрираш способността си да създаваш висококачествено и ефективно съдържание за различни комуникационни канали.
 • Увеличиш стойността си на пазара на труда, като добавиш Figma умения към автобиографията си и примери за своите проекти в портфолиото си.
 • Разшириш хоризонтите си и се запознаеш с нови технологии и тенденции в дизайна и разработката.
 • Преминеш към нов етап на кариера или смениш професията си, като научиш по-напреднали аспекти на работата във Figma.

Виж още: Как да създадеш атрактивно онлайн портфолио: стъпка по стъпка [и безплатен PDF чек лист]

Заключение

Figma е мощен и удобен онлайн редактор за създаване на графични проекти. Ще ти помогне да създадеш висококачествено и ефективно визуално съдържание за твоите маркетингови цели. Освен това ще ти помогне да развиеш професионалните си умения и кариера.

Надявам се, че тази статия е била полезна за теб и ти е помогнала да разбереш как може маркетологът да използва Figma и с како ще му помогне това в маркетинг стратегията.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.