Как работи Twitter, маркетинг в Twitter, ръководство за начинаещи

Как работи Twitter, ръководство за начинаещи

Вече много потребители знаят, че Twitter е добро средство за промоция на съдържание, на марка или на личност и популярна мрежа за микроблогинг. В Twitter можеш да се информираш за тенденциите, да откриваш значими и стойностни професионалисти. При това положение, как работи Twitter, може да изглежда банален въпрос за онези, които преглеждат от време на време емисията си и понякога коментират. Но трябва отговор, особено ако си решил да го използваш като професионален инструмент.

Дали Twitter е наистина необходим?

Twitter ми харесва много. Там можеш да се срещнеш и да следиш интересни и необикновени хора. Можеш да контролираш лесно чии туитове да виждаш в актуализации на твоята емисия.

В Twitter има толкова много умни хора и те просто раздават мислите си. Безплатно. Няма нищо друго подобно.

Професионалистите, особено англоезичните, познават добре ефективността на тази социална мрежа. Ефективна е обаче, само ако се спазват приетите правила и природа на мрежата.

Иначе е лесно:

1. Как да публикуваш туит? Отговорът е съвсем прост: отваряш Twitter, на мястото на въпроса Какво се случва пишеш съобщение и натискаш Enter.

 

Създаване на туит
Създаване на туит

2. Как да напишеш туит на някого? Използваш споменаванията с @ime.

Сега да погледнем в същността на Twitter. В тази мрежа можеш да бъдеш сам, да си приказваш в празното, или да избереш да общуваш, да коментираш, да споделяш стойностни неща.

В полето за писане имаш право на туит до 280 знака, може да съдържа снимки, GIF файлове, видеоклипове и текст.

Можеш да създадеш толкова акаунти в Twitter, колкото искаш.

Как работи Twitter: предимства и ограничения

Най-напред идентифицирам редица функции, които ще те накарат да оцениш Twitter.

Силните страни на Twitter

 • Лесен за използване от мобилен телефон.
 • Бързо включване в дискусии.
 • Богат на източници на информация.
 • Участие на много хора с качества на професионалисти в различни области.
 • Благодарение на хаштаговете можеш лесно да спечелиш последователи, ако публикуваш стойностно съдържание.
 • Можеш да контролираш лесно какво да получаваш в емисията си.
 • Чрез специални инструменти на Twitter можеш да публикуваш дълги текстове, да планираш туитовете си, да запазваш интересни туитове на други хора.
 • Можеш да го ползваш като силен маркетингов инструмент.
 • Разширено търсене – в допълнение към другите услуги, има и вътрешно търсене в Twitter. Можеш да го използваш за същите цели, както търсенето по хаштагове – да намираш хора, които пишат по теми, които те интересуват.
 • с мобилното приложение могат да се правят снимки и директно да се постват.

Понякога е по-добре да покажете, отколкото да разкажете. Сега с камерата в приложението можете:

📷 Да направите до 4 снимки или видео, които да прикачите към туит
📷 Да отговорите и ретуитирате с вашите снимки и видеоклипове

Така че продължете и споделете случващото се в момента само с няколко докосвания!

Ограниченията на Twitter

 • Разрешените символи в единичен туит са 280 знака.
 • Не можеш да персонализираш потребителския профил.
 • Можеш да изпращаш 1000 директни съобщения на ден.
 • Имаш възможност за 2400 туита на всеки 24 часа.
 • Максимум 400 последователи на ден.

Колко вида туит има?

Въпреки че изглежда съвсем опростена, тази социална мрежа предлага различни възможности за съдържание.

Можеш да публикуваш:

 • Bio – кратко лично описание (не повече от 160 знака), което се показва в профила ти и се използва за определяне на личността ти в Twitter.
 • Туит – до 280 знака, може да съдържа снимки, GIF файлове, видеоклипове и текст.
 • Със символа @ се изпращат съобщения към определен профил.
 • Hashtag – дума или фраза, непосредствено предшествана от символа #. Когато щракнеш върху някой хаштаг, се появяват други туитове, които съдържат същата ключова дума или тема.
 • Отговор на туит – съдържание, изпратено като реакция. За да отговориш, кликни на иконата за отговор, разположена в близост до туита, на който искаш да отговориш. Броят на преките отговори се показва също до тази икона.
 • Retweet – съобщения, които възпроизвеждат съдържанието на други хора. Ретуитите винаги запазват оригиналното признание.
 • Популяризиран туит – спонсорирано съдържание.
 • Републикуване – към ретуита се добавя допълнително съдържание. Може да се програмира по дни и часове с ралични онлайн приложеnия като Buffer, Hootsuite, TweetDeck, PostPickr.
 • Thread (нишка) – състои се от поредица от туитове, изпратени от същия човек и свързани заедно. Благодарение на нишките можеш да предоставиш повече информация, да публикуваш актуализации или да илюстрираш цели теми, като свържеш няколко туита заедно.
 • Pinned tweet – фиксиран туит, позволява да поставиш важен туит в горната част на страницата, така че когато посетят профила ти, той ще бъде първото нещо, което виждат.

В рамките на комбинациите туитове можеш да публикуваш различни видове носители. Например всеки туит може да съдържа:

 • текст;
 • изображения;
 • видео;
 • GIF;
 • сондажи;
 • емотикони;
 • споменавания;
 • хаштаг.

Последователи и следване в Twitter

В Twitter често се среща тази практика на взаимност и учтивост. Някой решава да те последва и можеш и ти да решиш дали да направиш същото. Ако държиш да покажеш, че го следваш, но всъщност не те интересуват неговите туитове, можеш да го изключиш да не се появява в емисията ти, без той да го е разбрал. Това става с командата Заглушаване на мястото на туит от въпросния акаунт,

Заглушаване

или в началото на този акаунт.

Заглушаване 2

Искам да ти кажа, че броят на последователите ти не е ключът на стратегията за създаване на общност. Важно е добавената стойност, която предлагаш и доколко можеш да увлечеш своите последователи. Защото може да имаш много последователи, купени, ботове, или спечелени с хитрост, но ако са те заглушили всички, нищо не си постигнал.

Какво означава „следване“?

Публикациите в Twitter на всички са отворени за обществото по подразбиране, точно както блоговете (нали Twitter е услуга за микроблогинг). Ти имаш право на избор, като започнеш да следваш определени потребители, които са носители на ценна информация. За разлика от други социални мрежи, не си задължен да следваш приятели, роднини и т.н. а само тези профили, които те интересуват. Действа и обратното – ако твоите туитове са интересни, ти ще си печелиш последователи, които ще получават сведения за всичките твои публикации, ако не са те заглушили или блокирали. Ще виждат и отговорите ти в дискусии.

Най-ефективният начин за привличане на последователи е активното общуване – отговори, ретуит, използване на @ с името на съответния акаунт.

Преди всичко се ослушай, слушането винаги носи ползи. Потърси потребители, които споделят интересни публикации помежду си. Ако публикуваш забележителни коментари, те могат да се разпространят много бързо сред огромен брой хора. Фокусите ти трябва да бъдат два:

 • качеството на съдържанието на твоите публикации;
 • редовното им публикуване.

 

Списъци в Twitter (Lists)

Това са категории, в които да разделиш различните потребителски профили, които следваш. Вмъкването на потребител в списък не го премахва от основния ти поток, той просто дублира актуализациите му в друг специален поток, този на списъка, в който си го вмъкнал. Можеш да съставиш различни списъци, които после да следиш поотделно, както е удобно с TweetDeck.

Най-голямата стойност, която дават списъците е, че виждаш най-важното съдържание от избрана група хора, без спонсорирано съдържание.

Как да получиш син бутон за потвърждение в Twitter

Синята значка в Twitter до профила дава на хората да знаят, че акаунтът от обществен интерес е автентичен. В момента не се приемат заявления за синя значка.

Ръководство за Twitter за начинаещи: как да туитваш

Все още не си влязал в завладяващия свят на Twitter? Искаш, но как да направиш първите стъпки?

Име

Няма нужда от подробно описание, защото използването на тази социална мрежа е много интуитивно. Първо иди на http://twitter.com/. Регистрирай се. Трябва да посочиш име, фамилия, телефонен номер и име на акаунта. Избери името внимателно, то ще бъде част от URL адреса. Не трябва да бъде много дълго, защото при ретуит на твой пост, ще бъде част от ограничените символи на туита (280 знака). Ако смяташ да използваш Twiter за бизнес, едва ли е подходящо например Червено Лале – @chervenolale или @drbsr, @azsymnajumnijatvsveta. Запиши си акаунт с твоето име или с това на марката ти.

Тиретата и подчертанията винаги са нещо, което трябва да се избягва, както в домейни, така и тук – в потребителските имена, защото изглежда непрофесионално.

Препоръчва се и използването на Главни букви за смислово разделяне. Това ще направи твоето потребителско име по-четимо и запомнящо се. Например: Използвам @IvankaGrigorova, а не просто @ivankagrigorova.

Снимка

Качи своя снимка или изображение (лого, символ), които те характеризират по един или друг начин. Ако оставиш стандартния аватар, другите потребители ще те смятат за начинаещ или за спам.

Био и други елементи на профила

Както можеш да видиш от този пример

Twitter account

има няколко елемента, които трябва да бъдат променени. Можеш да създадеш добро изображение на обложката на твоя акаунт с Canva или Photoshop и да добавиш информация. Не забравяй ефективно био за Twitter, което е решаващ елемент. То е първото нещо, което хората четат на твоя профил, когато за пръв път са там. Не трябва да е лозунг, а да посочва с какво се занимаваш и ползата от твоя продукт или услуга. Установено е, че краткото bio привлича повече внимание.

За да редактираш био: вдясно от кръглата снимка на твоя профил има бутон Редактирай профила. Там можеш да редактираш текстовата област Био.

Фон и дизайн

Препоръчително е дизайнът да отговаря на твоята тема. Когато избираш фон, трябва да избягваш ярки и фрапиращи цветове.

Първи туити

Какво не трабва да туитваш

Избягвай туитите за настроението си. Повечето хора не ги интересува какво си закусвал, дали си уморен и т.н.

Слушай

Правилото номер едно в социалните медии, когато за първи път започваш, е да слушаш.

Много хора започват без да слушат и отиват направо в „говорене“, и популяризиране на съдържание.

За да започнеш добре, потърси ключови думи в областта, която те интересува и виж какви разговори се случват. Ако попаднеш на разговор, към който можещ да се присъединиш, коментирай, без да се опитваш да продаваш.

Започни да следваш някого

Вече можеш да следваш хората, които те вдъхновяват. Не можеш да очакваш, че някоя много известна личност ще отговори с реципрочно следване, но ако публикуваш редовно в твоята ниша и създаваш стойност, неминуемо ще имаш добри последователи.

В началото ти казах как се изпраща туит. Други начини за изпращане?

 • Когато се на страница на блог, ще намериш бутон в началото или в края на публикацията за стартиране на туит.
 • Друг начин е да изполваш някои от услугите за програмиране на туити като Buffer.

Директно съобщение в Twitter

Как да напишеш и изпратиш директно съобщение до друг акаунт? Иди в профила, на който искаш да изпратиш директно съпбщение и ако има иконата на съобщение, е възможно да му пишеш лично.

Директни съобщения

Съвет: не конфигурирай автоматично съобщение към нов последовател от вида: „Благодаря, че ме добавихте. Ще бъде интересно!“. Веднага се разбира, че е робот, вече мина от мода, защото е грозно и губи времето на получателя.

 

Използване на Twitter за маркетинг на твоята дейност

Как работи Twitter, маркетинг в Twitter

В Twitter няма професионални или платени акаунти за професионални дейности. Twitter е голяма социологическа лаборатория. Използването й за правене на уеб маркетинг означава работа по определен начин със съдържание. Ето някои идеи:

 • Прави ретуит или препубликуване на важни новини за твоите клиенти.
 • Прави туит редовно на публикациите от блога си, или този на фирмата.
 • Отговоряй на въпроси и оказвай помощ на клиенти относно продуктите ти.
 • Прихващай разговори, в които да се вмъкнеш.

В тези случаи управлението на акаунт в Twitter се нуждае от допълнителни онлайн услуги за програмиране на действията и анализ на акаунта.

Тон на гласа

Добре е, ако имаш свой собствен стил на микроблогинг. Дори ако е сериозен, понякога трябва да се разрежда с интересни гиф, любопитни видео или снимки, афоризми, миниуроци чрез нишки.

Колко често да пиша?

1-10 туита на ден, да има с връзки и без връзки. Ако искаш да ретуитнеш собствен туит, промени го. Известно е, че туитът „живее“ за около 18 минути. Само през това време има вероятност туитът да бъде прочетен и ретуитиран, като по този начин увеличава покритието. Затова важните неща трябва да се повтарят, но по възможност по различен начин.

Как да се лансира проект

Наблюдавай хаштагове, които се отнасят към аргумента, или създай нов – кратък и лесен за запомняне. Използвай го на всичките туитове по въпроса. Същия хаштаг използвай и в другите социални мрежи.

Създай си списък от личности, които са полезни като източник, или чрез които да разпространяваш информация по проекта.

Емотикони и емоджи

Могат да се ползват емотикони без да се прекалява, например микрофон, видео камера. Не ползвай несериозни емотикони като цветенца и др. за сериозен туит.

Популяризиране на публикация

За да популяризираш своя публикация от сайт или блог, добра практика е да й направиш скрийншот и да тагираш с @ хора, които биха се заинтересували

Ръководство за агенции

В края на 2019 г. социалната мрежа Twitter пусна дигитален наръчник за агенции за организиране на рекламни кампании в платформата. Там се говори за това какво е добър туит и какво е добър акаунт в Twitter; как да изберем вида рекламна кампания; какви са спецификациите за рекламите; за това как да тълкуваме вградените данни за анализ и други полезни неща.

Създаване на нишка в Twitter

Какво представлява нишката в Twitter?

Ограничението от 280 знака за туитове в Twitter е двойно по-голямо от предишното, но все още не предоставя достатъчна място за изразяване на по-задълбочени мисли, идеи, коментари, истории и др. Тези туитър бури, както ги наричат, са причината Twitter да създаде функцията си нишка (thread) – поредица от свързани туитове на един човек. Това е една страхотна функция за обсъждане на различни теми.

Когато искаш да прочетеш цяла развита нишка, кликни на опцията „Show this Thread„, за да разгънеш темата в Twitter.

Пример с младия писател @david_perell, когото следвам и който развива чрез нишки много интересни за мен теми:

 

Пример на нишка
Пример на нишка

Как се създава нишка?

Влез в Twitter на компютъра или смартфона.Напиши първата част от дългия текст, който искаш да публикуваш. Кликни на бутона + долу вдясно. След като добавиш една след друга всичките части на нишката, т.е. всичките части на съдържанието, което си намислил да публикуваш, кликни горе вдясно на Tweet all. Можеш да добавиш медийни файлове към туитовете в нишката. Имаш и отличната възможност да се върнеш и да редактираш всички предишни чернови на туит, преди да публикуваш нишката официално.

Theard on smartphone

В лявата част на публикуваната нишка ще се появи цветна линия, свързваща всеки туит, така че да можеш да получиш бърз поглед върху „комплекта туитове“. Когато искаш да разгледаш цялата нишка, кликни на първия туит и тя ще бъде представена във фокус.

Добавяне на нов туит към съществуваща нишка

След публикуване на нишката, ако искаш да добавиш допълнителни туитове към нея, превърти надолу до последния туит и докосни бутона Add another Tweet. После натисни Tweet или Tweet all, за да публикуваш новото съдържание в твоята нишка.

Копирай връзката на по-стар туит и го постави под новата тема, сякаш ще съставиш съвсем нов туит.


Изтриване на нишката на Twitter

Искаш да изтриеш нишката. По-лесно е да изтриеш отделен туит. Дори, ако изтриеш първия туит останалата част ще остане в Twitter. Ако искаш да изтриеш цяла нишка, ще трябва да изтриеш всеки един туит в нея един по един. За целта натисни обърнатия триъгълник в горния десен ъгъл на туит в нишката. Избери опцията Изтриване на Tweet в менюто за действие.

Въпреки че твоите туитове и нишката ще бъдат изтрити, коментарите и ретуитите с коментари ще останат в Twitter. За ретуитите с коментари цитираното съдържание ще се покаже като изтрито.

Програмиране на туит

Twitter направи възможно програмирането на туитове.

Когато съставяш туит, ще забележиш иконата на календара по-долу.

Програмиране на туит

Оттам ще можеш да настроиш програмиране до няколко месеца напред.

Но това не е всичко, защото е възможно и програмирането да се запише като чернова. Има, обаче, подробности. Ако използваш Twitter от смартфона и планираш туит, но го запзваш като чернова, за да продължиш работата през компютър, важно е да знаеш, че черновите не се синхронизират.

Друго интересно е, че след това е възможно да видиш туитовете, които си изпратил чрез програмиране.

Тази възможност е много удобна, защото в някои случаи се избягва използването на инструменти за програмиране на туит от трети страни.

Използване на хаштаг #

Някои правила за препоръчително и правилно използване на хаштагове от уебсайта на Twitter:

 • не използвай интервали или препинателни знаци, хаштагът трябва да е една цялa фраза, иначе ще бъде отрязан;
 • хаштаговете работят само с публични туити;
 • не използвай повече от 2 хаштага на публикация;
 • не използвайт неподходящи хаштагове, само защото те са в тенденция, в противен случай може да те докладват и акаунта ти да бъде закрит;
 • проучванията показват, че използването на хаштаг на Twitter, когато се опитваш да привлечеш трафик към уебсайта си, е контрапродуктивно. Това е така, защото хаштаговете по своята същност насърчават потребителите да кликнат далеч от публикацията.
Изводи: Ако искаш да започнеш разговор, използвай хаштаг. Ако искаш да задвижиш трафик – не. Ако не използваш хаштагове, съдържанието ти ще потъне в море от туитове. От друга страна, ако използваш твърде много хаштагове, съобщението ти ще загуби своята стойност.

 

Кога е препоръчително да използваш хаштаг в Twitter?

Използвай винаги, когато препращаш към конкретна тема:

 • например за събития, географски имена – #SofiaFest, #London #Plovdiv;
 • предмети: #computers, #cars;
 • действия: #writing, #studying,
 • професионални термини: #socialmedia, #SEO, #tech;
 • организиране на Twitter Chats: #QChat, #SEMRushChat.
Виж как можеш да свържеш Twitter с Instagram: Как да създадеш пост в Instagram от Twitter с Twimmage

Допълнителни услуги, свързани с Twitter

Ето някои от любимите ми приложения:

TweetDeck – Безплатната онлайн услуга има удобен интерфейс, чрез който да организираш емисията си по списъци или последвани профили. Там са на разположение и възможности за програмиране на туити или ретуити с Buffer. В Tweedeck мониторираш хаштаг и личности, които не искаш да загубиш сред многото.

Използване на TweetDeck

Buffer – е приложение за уеб и мобилни устройства, предназначено за управление на акаунти в социалните мрежи. С него потребителите планират публикации в Twitter, Facebook, Instagram, Instagram Stories, Pinterest и LinkedIn, както и извършват анализиране на резултатите си и взаимодействието с общността си.

Това приложение е страхотно, защото в безплатната си част ти дава възможност да програмираш до 10 туита, така че да не заливаш последователите си с низ от публикации. То разнася туитовете ми през целия ден. Дава огромен контрол върху тях. Предлага се с разширения за най-популярните браузъри, така че можеш да буферираш туит директно от уеб страница и от TweetDecк също.

HootSuite – позволява да сегментираш хората по групи. Предлага се както за настолни системи, така и за мобилни устройства.

IFTTT – Ако имаш блог или четеш много информация онлайн, която искаш да споделиш, можеш да използваш този инструмент за автоматично туитване на нови публикации. Използвай IFTTT, за да свържеш блога си към акаунта в Twitter и да изпращаш автоматично нови публикации на своите последователи.

bit.ly – Тъй като всеки туит е с ограничени символи, връзките трябва да бъдат съкратени. Най-често за това се използва услугата http://bit.ly/. На този сайт въведи линка, който искаш да съкратиш и използвай получената връзка в туита си.

Съвет: Ако искаш да знаеш колко кликват по твоя линк, съкрати го с bit.ly, в този случай можеш да го поставиш и в средата на туита, ако намериш това за важно. Ако не те интересува броят на кликващите на линка, или ако символите не ти стигат, постави линка накрая, за да го съкрати Twitter. Линк не е хубаво да се слага в началото на туита, необходимо е малко въведение. За SEO е добре по възможност да се ползва оригиналната връзка.

 

Заключение

В случай, че имаш още въпроси по това, как работи Twitter, не се притеснявай да ги зададеш в коментарите.

А ако ти харесва публикацията, харесай моята Facebook страница, тук в дясната колона.

Накрая още един съвет:

Не туитвайте всичко за вас: туитвайте всичко за тях. – Chris Brogan

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.