Как да търсим файл във Windows, 7 безплатни инструмента

Сигурно отново си забравил къде се намира документът или видеото, които ти трябват днес. И отваряш папка след папка да ги търсиш.

Ще разгледам някои инструменти, с които да сменим начина как да търсим файл във Windows, така че да не губим ценно време.

Как да търсим файл с инструментите на Windows

Файловете на компютъра автоматично се индексират по такъв начин, че лесно могат да бъдат намерени, като използваме функцията за търсене на Windows. Въпреки това, трябва да проверим дали опциите за индексиране са зададени правилно според нуждите ни.

Индексация на файловете

Кликваме върху бутона в долния ляв ъгъл за Търсене, с икона на лупа. След това въвеждаме Опцията за индексиране (Indexing Options)  и избераме резултата, съответстващ на търсенето ни.

Как да търсим файл във Windows 1
Fig. 1

Ще се отвори панелът с опции за индексиране на Windows. В централния раздел ще видим кои елементи са индексирани.

Как да търсим файл във Windows 2
Фиг. 2

Ако искаш да добавиш нов път за търсене, кликни върху бутона Modify и в отворения нов прозорец постави отметка в полетата за пътищата, които искаш да добавиш, накрая кликни върху OK и Затвори (Close) .

Как да търсим файл във Windows 3
Фиг. 3

Компютърът ще индексира файловете, а в случай на текстови документи и тяхното съдържание.

С кликване върху бутона Advanced (виж фиг.2), след това върху раздела типове файлове, можеш да получиш достъп до пълния списък с файлови типове, които са индексирани. Има две алтернативи: за всеки тип файл Windows 10 може само да индексира общите свойства (име и метаданни) или да следи цялото съдържание (индексиране на свойствата и съдържанието на файла).

Как да търсим файл във Windows 4
Fig. 4

Внимание: Деактивиране на индексирането на SSD

Индексирането е добра функция, предназначена да осигури бърз достъп до файлове или папки на твърдия диск, вариант, очевидно проектиран за ротационни магнитни дискове, но става безсмислен за SSD. Няма да има увеличение на скоростта при търсенето.

Вместо това, индексирането увеличава цикълите за четене / запис (с прости думи) и следователно, би могло да намали надеждността и „продължителността“ на същия SSD. Деиндексирането на SSD увеличава производителността на компютъра.

По принцип има три случая, когато става дума за индексиране. По този начин е много лесно да се определи дали трябва да активираме или деактивираме индексирането:
1. Наистина бърз CPU (i5, i7) + обикновен твърд диск = запазваме индексирането;
2. Бавен CPU + всеки тип твърд диск = не индексираме;
3. Всеки тип CPU + SSD твърд диск = не индексираме.

 

След настройването на параметрите за индексация, търсенето в Windows става, както е показано на Фиг. 1

Търсене на файл в папка

Ако търсиш файл, намиращ се в дадена папка, можеш просто да въведеш името на файла изцяло (или част от него) в кутията Search с лупа, в горния десен ъгъл на прозореца на Windows Explorer, в папката, която си отворил. Можеш да прецизираш търсенето си с помощта на лентата с инструменти в горната част на Windows File Explorer, като кликнеш на View.

Виж и тази публикация: Как да променим разширението на един файл в Windows

Как да търсим файл във Windows 5

7 отлични безплатни алтернативи на Windows Search

Тези безплатни инструменти за търсене на файлове са надеждни програми, някои с десетки функции, и много по-удобни в сравнение с вградената функция за търсене на компютъра.

1. Everything

Как да търсим файл във Windows 6
Фиг. 5

Това леко приложение може да бъде изтеглено безплатно и работи с 32/64 битови версии на Windows, в две допълнителни версии: изпълними или преносими.

Приложението прави първото индексиране на всичките периферни устройства с голяма скорост.

Препоръчвам да разрешиш работа с права на администратор: така може да намира и скрити файлове.

Можеш да настроиш програмата така, че систематично да изключва външните устройство или определен твърд диск: Просто отиди на: Tools –>Options–>Indexes. Възможно е да изключиш файлове или папки.

Ако търсиш често определени файлове, лесно си правиш отметки, които ти позволяват да запазиш желаната ключова дума.

Търсенето на файлове може да се осъществи чрез няколко много полезни логически оператора, които дават бързо и точно търсене на конкретни файлове (подробности могат да бъдат намерени в Everything’s FAQ ).

И накрая, ако държиш програмата отворена, ще сведеш до минимум времето за търсене.

Този инструмент върши чудесна работа и когато трябва да знаеш кои файлове се променят и създават последно.

2. UltraSearch

Как да търсим файл във Windows 7
Фиг. 6

UltraSearch не поддържа индекс, който се съхранява на хард диска ти, но постига своята скорост, като работи директно върху Master File Table (MFT) – неразделна част от файловата система NTFS. В прозореца за търсене се показва цялата важна информация за файла. Показва всички дялове на твоя компютър, техния общ размер и свободно място. Допълнителните опции включват показване на папки и / или файлове в търсене, изключване на филтри и изкарване на резултатите от търсенето. Последните могат да бъдат сортирани по различни критерии, отпечатани или експортирани като текстови, RTF, HTML, CSV и Excel файлове.

Последно използваните модели от търсенето могат да бъдат запазени и избрани от падащ списък.

UltraSearch може да се стартира от контекстното меню на Windows Explorer.

Програмата се предлага в 32-битова и 64-битова версия, както и във вид за инсталиране или портативна ZIP версия.

3. Lookeen

Как да търсим файл във Windows 8
Фиг. 7

Подобно на Everything програмата, но е в по-голяма степен пълнофункционално решение.  Може да търси съдържание, което не е само в имената на файловете, и го прави със скорост. Прозорецът за търсене показва и визуализации на определени видове файлове, дори позволява редактиране на текстови файлове директно.

Lookeen също може да търси по външни дискове в допълнение към местните и има няколко опции за филтриране.

Давам в заглавието на приложението линка към безплатната му версия.

4. SearchMyFiles

Как да търсим файл във Windows 9
Фиг. 8

SearchMyFiles може да изглежда примитивна на пръв поглед, но е гъвкава. Въпреки че е с размер по-малък от 100 KB, SearchMyFiles е портативна програма за търсене на файлове за Windows, която съдържа множество подробни функции. При търсенето се използват филтри и заместващи символи. Работи много бързо и е оборудвана с разширена параметризация на търсенето, подходяща за намиране например на последните или по-големи файлове и т.н.

Всяко търсене може да бъде запазено в отчет, който да се разгледа по-късно или да се архивира. SearchMyFiles също така може да запази критериите за всяко търсене,  да експортира резултатите от търсенето в HTML файл, да се интегрира в контекстното меню на Windows.

NirSoft поддържа и стотици други полезни инструменти, които са изцяло чисти, преносими и се предлагат безплатно.

5. AgentRansack

е категорично една от най-добрите в категорията със своята съвместимост със системата, със списъка с функции и с факта, че е безплатена.

За да се свали портативната версия, трябва да се отиде на тази страница и да се свали FileLocator Pro Portable, съответно 32 или 64 битова версия. Това е същата програма, но с ново име и лого. По време на инсталиране на портативната версия се появява прозорец, в който да си избереш платена или безплатна версия:

Как да търсим файл във Windows 10
Фиг. 9

С приложението можем да търсим в целия диск за текст. Има лесен за използване интерфейс, пълен с опции, за да се знае точно в кой ред се намира терминът за търсене в даден файл (и колко пъти).

Преди да започнем търсене, определяме различни филтри, така че да се показват само персонализирани резултати. Включват се филтри за определен размер на файла, променена дата, създадена дата и последна дата на достъп.

Как да търсим файл във Windows 11
Фиг. 10

Приемат се булеви и DOS изрази, необходими, за да можем да търсим по няколко ключови думи, да намираме точни фрази, да изключваме типовете файлове, да използваме заместващи символи и да изключваме думи от търсенето.

Поддържа се и интегрирането в контекстното меню и може да експортират резултатите от търсенето, както и да се запазят критериите за търсене.

6. GlarySoft QuickSearch

Подобно на Everything, програмата за търсене на файлове  GlarySoft Quick Search е много бърза, с удобен интерфейс, подредени резултати, филтриране по тип файл.
В състояние е бързо да индексира всички файлове, да предложи търсене в реално време, така че да показва резултати, докато пишеш в текстовата кутия. Заема много малко памет.

Програмата е с инсталатор. Има и български интерфейс.

Как да търсим файл във Windows 12
Фиг. 11

7. grepWin

Един от най-полезните инструменти за търсене в някоя дървовидна директория.
Ако някога си използвал Linux, това е основно командата grep, но е предназначена за Windows и е снабдена с удобен интерфейс.
Може да се свали в портативна версия за 32 или 64 битови компютри.

Как да търсим файл във Windows 13
Фиг. 12

Виж как можеш да решиш един голям проблем в Windows: Разрешено: до външен хард диск няма достъп,грешка „The parameter is incorrect“

 

Използвани източници: Online tech tips.

Източник на основното на кръговото изображение Pixabay.com

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.