Как да записваме екрана с VLC Media Player

VLC Media Player е известен с многото си опции и възпроизвеждането на много файлови формати. Има и една опция, която не е толкова популярна: Можем да записваме екрана на компютъра и всичко, което се случва на него с този плеър.

Обикновено за заснемане на екрана в Windows ни трябват приложения от трети страни и повечето от тях не са безплатни. А и защо да инсталираме допълнителен софтуер, когато можем да използваме вече съществуващ.

Ще обясня процеса на записване на екрана на Windows 10 с помощта на VLC media player.

Стъпки за запис на екрана с VLC

1. Отваряме VLC Media Player. Ако го нямаме на компютъра, го изтегляме от официалния сайт на Videolan за VLC .Media Player.

2. Кликваме върху менюто Media  в горната лента на плейъра, след което избираме опцията  Конвертиране / Запазване – Convert / Save.

Как да запишем екрана с VLC Media Player 1

3. Отваря се нов прозорец. Кликваме върху раздела Заснемане на устройство – Capture device и в секцията Capture mode избираме Desktop.

Как да запишем екрана с VLC Media Player 2

4. Освен това ще намерим и опцията за избор на предпочитаната скорост на кадрите. Избираме скорост на кадрите – препоръчва се между 5 и 15 за добро качество на картината.

Как да запишем екрана с VLC Media Player 6

5. Кликваме върху бутона Конвертиране / Запазване и ще се отвори диалоговият прозорец за конвертиране. Избираме изходния формат на видеото:

Как да запишем екрана с VLC Media Player 4

6. Избираме и къде искаме да бъде запазен файлът: отиваме на бутона Browse в секцията за местоназначение в долната част на прозореца, за да изберем дестинацията.

Как да запишем екрана с VLC Media Player 3

7. След запазване на дестинацията, системата ни връща отново в предишния прозорец и кликваме върху бутона Start, за да започнем да записваме екрана. Той ще се активира само след като изберем целевия файл. Да се отбележи, че VLC няма да  показва никакви индикации на екрана, когато записва.


8. Накрая, за да спрем записа, натискаме бутона Stop на плеъра VLC и файлът се запазва.

Как да запишем екрана с VLC Media Player 5

Можем да отворим готовия файл с VLC или с друг медиен плеър.

Как да запишем екрана с VLC Media Player 7
Снимка от Annie Spratt / Unsplash

Имаме възможност и да направим снимка от видеото. Отиваме на горната лента на Video, после от падащото меню избираме Take Snapshot.

Как да запишем екрана с VLC Media Player 9

Заключение

Колкото и VLC Media Player да е удобен, тъй като обикновено вече го имаме на компютрите си, не е най-доброто средство за тази операция.

Не позволява записване на аудио в екранния запис. Това означава, че ще трябва да запишем гласа си отделно, когато ни е необходимо, а след това да го добавим към видеото.

Позволява ни само да записваме целия екран в суров формат. Не можем да запишем част от екрана и да избегнем тази част, което не искаме да се вижда. Това води и до големи размери на видеоклиповете, дори и при кратък запис.

За обработка на направено с VLC видео можем да ползваме онлайн многофункционалния EZigif:

Как да запишем екрана с VLC Media Player 8

Ако имаш проблеми със срив на VLC (crash), разгледай този видеоклип, той ще ти помогне да конфигурираш програмата по най-добрия начин.

Виж един удобен начин за скрийншот на екрана: Облак за съхранение,споделяне,супер скрийншот,поща и др.-удобният Яндекс диск

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.