Каква е разликата между индексиране и позициониране в търсачката?

Към индексиране и позициониране, можем да включим и още един термин - оптимизиране. Въпреки че често се бъркат, тези три термина са три различни неща. Нека се опитаме да го изясним.

Казват ми: “Ние искаме да бъдем първи в Google.” Но къде първи, по коя заявка на потребители? Или по име на уебсайта или марката? Ако е по име на уебсайта, винаги ще сте първи, ако напишете името на своя уебсайт и той е индексиран в Google. Това се случва, когато хората искат да правят бизнес онлайн, но не са вещи по въпроса с търсачките. Да се разбере разликата между индексиране и позициониране (класиране) – това е основно при стартиране на уеб сайт.

Каква е разликата между индексиране и позициониране в търсачката?

Индексиране на уебсайт

Индексиране е, когато Google е видял, че твоят сайт съществува, че има разни страници и е минал през тях със своите ботове (паяци, програми). Те са прочели съдържанието на страниците и са разбрали за какво се говори в тях. След това търсачката е включила в своя “телефонен указател” – индекс – тези страници.

Търсачките (като Google) обработват и съхраняват информацията, която намират в този указател – индекс. Той е огромна база данни с цялото съдържание, което ботовете са открили и което се счита за достатъчно добро, за да обслужва търсещите.

Googlebot
Googlebot, източник Seobility

Следователно твоят сайт трябва да е достъпен за търсачката. В своя robot.txt файл, който се намира в сървъра на твоя хостинг, където е сайтът ти, не трябва да има некоректни или забраняващи директиви, спиращи ботовете на търсачките.

Ако наистина работиш професионално то:

 • използваш инструментите на Google Webmaster;
 • ще си добавил там картата на своя сайт – sitemap – където са връзките на всички страници от сайта, които искаш да индексираш;
 • ще си извършил идентификация за каноничните адреси;
 • ще си посочил локализираните версии (ако имаш такива) на страницата с hreflang.

Основното: Когато някой извърши търсене, търсачките претърсват индекса си за най-подходящо съдържание. След това подреждат това съдържание с надеждата да отговорят на заявката (query) на търсещия.

Ако потребителят търси “червени кадифени пантофи”, търсачката ще му подреди страниците, в които се говори за “червени кадифени пантофи” и не тези, в които пише за “черни лаптопи”.

Възможно е да блокираш роботите на търсачките за част или за целия си сайт или да ги инструктираш да избягват съхраняването на определени страници в техния индекс. Но ако имаш съдържание за “червени кадифени пантофи” и искаш то да бъде намерено от търсещите, трябва да се увериш, че е достъпно за роботите и може да се индексира. Иначе то не съществува за потребителя.

Проверка на обхождането (crawling)

Почти всеки уебсайт изглежда подреден на пръв поглед. Но ако се хвърли едно око върху кода, може да се видят неудобни ситуации, които затрудняват обхождането му от бота на Google. Важно е, да се обръща внимание на често срещаните грешки като:

 • неработещи връзки;
 • тежки изображения;
 • малко, нискокачествено или съмнително съдържание;
 • пътища без канонични адреси и т.н.

Също така, да се обръща внимание на пътища, които се следват неправилно – например филтриращи страници в сайтове за електронна търговия. За проверка на тези проблеми съществуват различни инструменти, като Screaming frog и подобни.

Оптимизация на уебсайт

Оптимизацията на уебсайт за търсачки – SEO (search engine optimisation – оптимизация за търсачки) е набор от практики, които определят правилното индексиране на страниците на сайта според бизнес целите. По този начин правят възможно органичното позициониране на съдържанието за конкретни ключови думи.

Основно това означава да създадеш в уеб сайта си разпределение на съдържание и вътрешни линковe, също и структура на линковете, такива, че да покажеш ясно на Google кои са по-релевантните страници от гледна точка на твоя бизнес модел.

Освен това оптимизирането включва много други неща:

 • чист код на страниците;
 • кратко време за отваряне;
 • оптимизация on-page;
 • оптимизация off-page;
 • ясни идеи за издателската организация на съдържанието.

Въобще SEO означава да се оптимизира всичко, което може да се оптимизира, давайки си сметка, че Google би трябвало да връща най-доброто съдържание при зададена заявка. И това е хубавото на SEO – усилието да се отгатне намерението за търсене на потребителите – то създава условие за диалог.

Тази дейност, ако се извърши правилно, ще има силно влияние върху позиционирането на уебсайта в търсачките.

Позициониране на уебсайт

Фактори за класиране в Google
Фактори за класиране в Google, източник Wikimedia

Това подреждане на резултатите от търсенето по уместност е известно като класиране. Mоже да се приеме, че колкото по-високо е класиран даден уебсайт, толкова по-подходящ е за заявката на потребителя по решение на търсачката.

Позиционирането или класирането (ranking) е феномен, при който Google класира някое съдържание на даден уебсайт. Tова се случва, когато страницата с подходяща SEO оптимизация стане популярна сред целевата си аудитория. За да стане популярен сайт, съдържанието му трябва да получава входящи връзки от други подходящи уебсайтове. Преди всичко, за да получи добро класиране, се броят социалните сигнали, които сайтът е в състояние да прихване.

Позиционирането е пряка последица от индексирането и оптимизацията и колкото повече сайтът е оптимизиран, толкова по-добро ще бъде класиран в търсачката.

Ако първите два елемента трябва да се разбират като реални дейности, последният е просто автоматичен резултат от тях.

Заключение

Сега, когато надявам се си наясно с разликата между индексиране и позициониране в търсачката, можеш погледнеш на тези три основни групи действия: индексиране, оптимизиране и класиране на един уеб сайт по-професионално.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.