Какво е TikTok и как да го използваме (с ръководство за безплатно изтегляне)

TikTok марка

Какво е TikTok и как да го използваме?

TikTok е синоним на кратки и автентични видеоклипове.

Според TechCrunch TikTok е:

„Instagram за ерата на мобилните видеоклипове.“

ТикТок e главно двe неща: музика и социални медии. Да, можем да кажем, че платформата е пълноценна социална мрежа. Тук потребители от цял ​​свят коментират, харесват и споделят видеоклипове.

Целевата аудитория за маркетинга на Тик Ток е така нареченото поколение Z (Gen-Z), младите хора, родени между 1997 и 2010 г. Използването на Facebook от тези потребители все повече намалява. Те търсят на нещо ново. И ето социалната мрежа, където могат да бъдет себе си, където могат да изразят своята креативност и желанието си да се забавляват.  Тийнейджърите се чувстват главни герои и пълни с емоции прекарват часове в запис на мини видеоклипове.

Някои статистически данни за TikTok

TikTok вече има повече от 500 милиона активни потребители по целия свят, преди Twitter, LinkedIn, Snapchat и Pinterest.
TikTok беше третото най-изтеглено приложение през първата четвърт на 2019 г.
TikTok беше най-зарежданото приложение в Apple App Store през първата четвърт на 2019 г. – преди YouTube и Instagram.

Какво е TikTok?

TikTok, създаден от китайска технологична фирма ByteDance, е приложение за социални медии, което позволява да записваш, редактираш и споделяш кратки, циклични 15 или 60-секундни видеоклипове с музикални наслагвания, звукови и визуални ефекти. Известно като Douyin в Китай, TikTok започва като сравнително скромно приложение за споделяне на видео. След като купува по-известното приложение Musical.ly, двете се обединяват заедно под името TikTok.

TikTok е свят на еклектиката. В този свят откриваме геймъри, танцьори, комици, спортисти, певци, актьори, инфлуенсъри и деца, обсебени от мемите.

TikTok определя себе си като „кратка дестинация за мобилни видеоклипове“, но очевидно е социална платформа с всичко, което включва. Преди всичко, TikTok е приложение, което позволява на потребителите да създават бързо и забавно съдържание в кратките вертикални видеоклипове, допълнено с ефекти на разширена реалност и придружено от музикален саундтрак.

Обширият пакет от инструменти за редактиране, с филтри и ефекти и огромна музикална библиотека, дава много възможности на потребителите да настройват и да персонализират съдържанието си.

Дотук дадох някои отговори на въпроса какво е TikTok. Сега ще ти го покажа в действие:

Как работи TikTok?

 
Ръководство за TikTok

Когато влезеш за пръв път в TikTok, ще попаднеш на видео емисия с голямо разнообразие от стилове на публикации, от музикални монтажи до забавни къси представления с ексцентрични AR филтри.

От алгоритъма до дуетните предизвикателства и хаштаговете има много аспекти на платформата, които си струва да се знаят, ако си решил да я провериш как действа.

 • Видеоклипове и презентации могат да бъдат качени или създадени в приложението, добавяйки таймери и други ефекти.
 • Широката музикална библиотека на TikTok и интеграцията с Apple Music го отличават от всички други социални платформи. Създателите могат да добавят, ремиксират, запазват и откриват песни и звуци чрез плейлисти, видеоклипове и други. По този начин TikTok играе важна роля в подпомагането на музикални произведения и изпълнители да получат видимост.
 • Редактирането на видео е забавно и със страхотни възможности – докато създават публикацията, потребителите могат да прилагат визуални филтри, времеви ефекти, разделени екрани, преходи, стикери, GIF файлове, емоджи и други ефекти.
 • Общуването между потребителите на TikTok става чрез следване на предпочитаните акаунти и емоционална поддръжка със „сърца“, коментари или видео споделяне. Всеки акаунт може да добавя в секцията си „любими“ видеоклипове, хаштагове, звуци и ефекти.
 • Не липсва и комерсиалната част –  TikTok предлага парични подаръци, които подребителите могат дарят на създателите.
 • Предаване на живо: има възможност да се прави – live stream в TikTok.
 • Потребителските профили на TikTok показват броя на „харесвания“ в съдържанието на потребителя. Както в Twitter и Instagram, на официалните акаунти се дават сини отметки, а пък популярният създател е маркиран с оранжева отметка.

Защо е голяма вероятността да ти хареса TikTok?
Когато откриеш напълно какво е TikTok и колко е вирусно, наистина има голяма вероятност да ти хареса и да измислиш своите начини за изява. Потребителите вече са намерили много начини да изразяват творческите си възможности в приложението. Потърси да откриеш контакти за следване, които да те вдъхновят. Така ще се мотивираш и ти да направиш нещо забавно, за да покажеш творческата си страна или да провокираш интерес към своя бранд.

Топ тенденции в TikTok през 2019

Темите на изявите са: красота, мода, състезание, танц, домашни любимци, комични ситуации, способности и т.н.

Предизвикателства (Challenges)

Изисква се от потребителите да се изразят около определена тема (популярна песен или хаштег), за да създадат свой собствен видеоклип. Предизвикателствата могат да станат вирусни бързо, особено поради факта, че TikTok често включва хаштага на страницата за търсене.

Ето пример с предизвикателство „Старият градски път“ (Old Town Road):

Водещият на Late Night Jimmy Fallon допринесе за увеличаване на популярността на младата социална мрежа, когато лансира своето предизвикателство за хаштага #TumbleweedChallenge в шоуто си:

Дуетите (The Duets)

Много популярна възможност за сътрудничество, която позволява на потребителите да направят видео на друг човек и да добавят свое собствно:

Cringe видео

Компилациите от Cringe могат да бъдат трудни за разбиране за поколението преди YouTube. По същество тези видеоклипове буквално имат за цел да „разтресат“ публиката, със смущаващо, уж искрено изпълнение. Cringe клипове често са включени в предизвикателства и дуети.

Slow-mo – бавното движение

Един от многото ефекти, които потребителите могат да внедрят във видеоклиповете си с натискането на един бутон. Това е една от ключовите теми на съдържанието на TikTok. Например шегаджийски клипове, каскади, танцови движения – всички те дават добри възможности за ефекта на забавяне на движението:

Под етикета #Slowmo видеоклиповете получават милиарди посещения.

Косплей (cosplay)

Тенденция, която от години е в мейнстрийма. Не е рядкост да се намерят снимки и видео на оживели любими герои от анимационни филми или игри.

Това, което отличава TikTok, е възможността за показване на Cosplay в кратък, подреден, видео формат. Няма съмнение, че има огромна аудитория за това съдържание, около 5 милиона косплей публикации и над 12 милиарда гледания:

@wangnahaWhich side do students like about teachers?##foryou ##changing ##cosplay ##girl ##love ##SpiderMan♬ original sound – wangnahao79

Близнаци (Twins)

Тенденционният хаштаг #twins е огромен, с 1,8 милиона публикации и 9 милиарда гледания на видеоклипове.

Ще намериш близнаци, които танцуват заедно или изпълняват някакво съдържание в тандем, независимо дали е футбол или комедия:

Силата на редактирането на TikTok

Видеоклиповете не са просто записани и публикувани, но имат огромно количество разнообразни възможности за модификация.

Вграденият редактор в TikTok може да изпълнява много основни задачи, включително добавяне на филтри, замъгляване, добавяне на саундтраци и други.

Когато стартираш TikTok, приложението започва, като ти показва видео, което смята, че ще ти хареса. Можеш да го прекъснеш по всяко време, като докоснеш иконата + и стартираш свой собствен видеоклип, който извежда интерфейса за редактиране и запис.

 • Бутонът Добавяне на звук (Add sound) извежда звуковата библиотека TikTok, която е огромна и обширна. Можеш да избереш популярен звук или песен, да търсиш по ключова думи, да разглеждаш списъци с плейлисти и др. Не можеш да качваш свои собствени звуци. Но можеш да заобиколиш това ограничение с помощта на външен редактор или като пуснеш музиката, която искаш да използваш във фонов режим, докато правиш записа.
 • Бутонът Flip сменя предна и задна камера. Полезен е за заснемане на селфи видеоклипове.
 • Бутонът Скорост (Speed) ти позволява да променяш скоростта на запис.
 • Бутонът Beauty включва или изключва режима за красота – фино премахване на сенки.
 • Бутонът Filters отваря библиотеката на филтрите на TikTok, категоризирани в секции.
 • Бутонът Timer отваря интерфейс на таймера, който показва времевата линия на видео до 60 секунди. Можеш да докоснеш точката, в която искаш да спреш.
 • Под познатата триточкова икона ще намериш превключването между 15-секундния и 60-секундния режим, както и превключвател за светкавица Flash.
 • Вдясно от бутона за запис е бутонът Качване (Upload), който отваря видео галерията на твоя телефон и ти позволява да избереш видео за качване.
 • Бутонът за запис е големият червен кръг.
 • Бутонът Effects отваря огромната библиотека от специални ефекти на TikTok, вариращи от цифрови подобрения до разделени екрани, филтри за разширена реалност (AR).
 • И още много други бутони и възможности за редактиране, миксиране, прекъсване, вмъкване и т.н.

Ето малко примери:

Реакция на видео

При опцията за споделяне на видеоклип потребителите могат да изберат да публикуват реакция – reaction video. Могат да запишат реакцията си, докато видеото се възпроизвежда, след което да я поставят на точното място,  заедно с оригинала.

Как работи алгоритъмът на TikTok

Подобно на повечето платформи за социални медии, TikTok се отнася само до съдържание, генерирано от потребители. Но за разлика от Facebook, Instagram, Twitter и други социални мрежи, TikTok се фокусира по-малко около хората, които вече следваш, и повече за откриването на ново съдържание.

Алгоритъмът на емисията на TikTok показва съдържанието, което предполага, че искаш да гледаш въз основа на поведението ти във времето.

Когато потребител публикува видеоклип и той получи определен брой гледания, харесвания и коментари, се разкрива на повече потребители. По този начин TikTok насърчава креативността на всеки потребител.

Видеоклиповете се възпроизвеждат повторно, докато не преминеш към следващото видео. Акцентът е върху аудиото, което върви с всяко видео.

Как работи маркетингът на TikTok

TikTok все още е толкова младо приложение и много маркетингови специалисти може би се питат: Дали това приложение си заслужава?

Предимство на Tik Tok е, че позволява на големи компании да правят маркетинг благодарение на споделянето на продукти чрез инфлуенсъри и мюзърите (muser от знаменитостите на Musical.ly както ютубър са знаменитостите в Youtube) на TikTok.

Явлението е толкова вирусно, че дори футболните отбори разбират рекламния потенциал. Inter винаги е бил внимателен към партньорствата и участието на феновете. За целта реши да отвори акаунт в Tik Tok, за да създаде видеоклипове с бекстейдж.

Ако Generation Z е включена в целевата ти демографска група и марката ти не е в TikTok, трябва да помислиш за включването си в тази социална мрежа, идеална за тийнейджъри.

Но дори ако марката ти е насочена към различна възрастова група, тийнейджърите естествено са склонни да бъдат скаути за таланти и за новости.

Как някои марки използват Tik Tak

Някои големи марки вече са свършили чудесна работа, като започнаха да използват социалната мрежа най напред за видимост и осведоменост за марката си, а не за генериране на трафик или нови клиенти. Целта в началото е да ангажират по-млада публика, показвайки по-леката и неангажираща своя страна чрез забавни видеоклипове, предизвикателства и други стратегии, които могат да се видят само на тази платформа.

Тъй като TikTok е толкова причудлив по природа, марките трябва да бъдат креативни, за да получат истински внимание от своята публика.

Ето някои примери:

Chipotle

Популярната мексиканска верига ресторанти, има над 55 000 фенове на TikTok. Марката публикува различни забавни видеоклипове, като използва музика, мемове и др., за да подчертае елементи от своите менюта:

NBA

С огромните 5,1 милиона фенове, акаунтът на НБА смесва акцентите на играта с музикални монтажи и вдъхновяващи цитати.

The Washington Post

Washington Post е един от най-ранните участници в TikTok. Онези, които не са гледали видеоклиповете им, но следят вестника в други социални мрежи, може да очакват разследващо или сериозно съдържание. Но в действителност The Washington Post работи по различен начин на TikTok.

Изненадващо, но и напълно в тенденциите на тази социална медия, вестникът използва акаунта си, за да публикува комедийни задкулисни видеоклипове за нюзрума.

Nike

Целта на тази маркетингова кампания от Nike е да достигне до нови целеви групи от тийнейджъри, които никога досега не са имали любима спортна марка.

@nike🏀 or ⚽️, Pascal Siakam is a baller. Tag your skills with ##TheReplay♬ Come Get It – Alexander Hitchens

Зоопарк Сан Диего

Всеки обича сладки видео с животни. И акаунтът на TikTok на зоопарка в Сан Диего отлично се възползва от този добре известен факт.

Стратегията на зоопарка е проста и очаквана: Публикува видеоклипове на сладки животни със забавна музика. И е с над 50 000 фенове.

Марко Монтеманьо

Марко Монтеманьо е дигитален предприемач, основател на няколко стартъпа: Slashers, 4books, The Update и има 2 милионна силна социална медийна общност. Бивш състезател в топ 5 на Италия по пинг понг и бивш водещ тв предавания на технологични теми.

Марко прави постоянно видеоклипове за страницата си във Facebook и за канала си в Youtube. Видеоклиповете му в TikTok  са проектирани като кукички за горните канали (и това е една голяма маркетингова идея!):

@montemagnoAuguri♬ original sound – Marco Montemagno

Вдъхновението, което получават марките

Ясно е, че TikTok може да бъде чудесен инструмент за синхронизиране с по-младата аудитория. И тъй като приложението е съвсем ново, една марка може да експериментира с различни стратегии, черпейки идеи и от юношеските забавни видео. Приложението е извор на креативност и хумор.

Интересно е да се покаже различната страна, бекстейджа на компанията. Възприемането на по-личен тон може да направи марката ти да изглежда по-човешка, близка и надеждна за потенциалните клиенти.

Инфлуенсър маркетинг в TikTok

Маркетингът на инфлуенсъри все още не е широко разпространена практика на TikTok, но е само въпрос на време. С напредването на популацията на Gen Z, ранното възприемане на инфлуенсър маркетинга в TikTok ще ти помогне да разшириш обхвата си, като ти позволи да се свържеш с по-голяма аудитория.

Как да публикуваш в TikTok

 1. Отвори приложението и иди на раздела на централната камера.
 2. Използвай иконите с етикети около екрана, за да изследваш и добавяш филтри или музика.
 3. Докосни настройката за време в долната част, за да избереш колко дълго да бъде твоето видео.
 4. Започни да записваш всичко наведнъж или на сегменти.
 5. След записа добави още филтри, текстови или музикални наслагвания и стикери.
 6. Натисни Next, за да въведеш настройки за публикуването.
 7. Настрой поверителността и стила на коментарите, като докоснеш настройките под видеозаписа.
 8. Публикувай.

Политическата реклама в TikTok

За да продължи да поддържа нещата безгрижни и същевременно в някаква част малко непочтени, компанията обяви, че няма да допуска политически реклами в TikTok, независимо колко готини са тези политици и техните платформи.

Всички платени реклами, които влизат в общността, трябва да отговарят на стандартите за нашата платформа, а естеството на платените политически реклами не е нещо, което според нас отговаря на опита на платформата TikTok – пише Chandless, ръководител на стратегическите партньорства за TikTok

 
Ръководство за TikTok

Източник на първото изображение Wikimedia.

Автор на основното изображение Christoph Scholz.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.