Какво прави менторът: 3 качества на добрия ментор

Менторството или наставничеството, какво е то и дали и кога ти е нужно? Ето какво прави менторът.

Имаме нужда от ментори и учители, за да придобием житейска мъдрост от примера на други хора. Всеки човек в нашия живот е учител, всеки има какво да научи: как да го прави или как да не го прави. Нека да видим какво прави менторът.

Какво прави менторът: 3 качества на добрия ментор
Какво прави менторът: 3 качества на добрия ментор

Значението на Ментор: твоят водач и довереник

Терминът ментор идва от гръцката митология.

В Одисеята Ментор е името на мъдреца, на когото Одисей поверява сина си Телемах по време на отсъствието си.

Пренесен в наши дни, наставникът е човек, който е постигнал целите си, има голям опит в своя сектор и, воден от искрена привързаност към теб, се предоставя да бъде твой водач.

Какво е ментор

Какво е ментор в конкретен план? Каква роля играе в живота на човека?.

Нека започнем, като дефинираме действието му с 3 основни понятия:

  • Споделя знанията си.
  • Отваря врати към определени среди и взаимоотношения.
  • Той те съветва и ти помага по пътя към твоя успех.

Независимо дали е корпоративен ментор, академичен ментор, известен ментор или не, тази фигура съчетава качествата на приятел и наставник.

Но имаш ли наистина нужда от това?

Защо намирането на ментор е важно?

Установяването на връзка с ментор може да бъде решаващо за твоя професионален и личен път.

В допълнение към предимствата, които давам по-горе, менторът:

  • Проправя пътя за теб, като те кара да спестиш време и те предпазва от грешки и излишни опити.
  • Той те придружава като мъдрец в твоето успешно пътуване. Има доверие в теб и може наистина да разбере твоята гледна точка (защото и той някога е бил на твоя място).
  • Позволява ти да имаш привилегирован достъп до трикове на занаята, инструменти и хора, до които иначе би било невъзможно да достигнеш.

Какво прави менторът

Менторството е вид визия за човек в живота и способността да дава правилния съвет в точното време. Менторът не е като ходеща Уикипедия, която има отговори на всички въпроси. Той е в точния момент на точното място, отворен към човека, който го е избрал за ментор, готов да му даде съвет и помощ.

Не наставникът избира избира своите ученици. Ученикът избира своите ментори. На първо място, желанието да се научи да се развива и да постигне нещо трябва да се появи в някой конкретен човек, а след това е необходимо ниво, което привлича менторство. То става необходимо, за да може ученикът да бъде постоянно мотивиран да расте и да постига резултати.

Виж още: Сравнение на коучинг, наставничество и обучение: разлики и приложения

Как се случва менторството в компаниите

Да помислим за това, как се случва в една компания. Финансовият резултат е една от най-важните задачи на бизнеса, но една компания никога няма да стане велика, ако просто има задачата да спечели някаква цифра. Това, което отличава компания, която има някои големи постижения е, че тя има мисия и комуникация. За да бъде компанията страхотна и да има бъдеще, е необходимо да има вътрешна връзка и основна идеология. И тук идва наставничеството, което прониква и обединява. Тогава компанията става жива и има потенциал да бъде страхотна.

Понякога основната причина за успех в една компания е синергията. Синергията е комбинацията от различни енергии, различни знания, различни умения и точно екип, в които съществува синергия, е уникален, и позволява да се постигне успех.

Този синергичен ефект не се дължи само на някой, който през цялото време говори някакви “правилни думи”, а също и на благоприятната почва, слушателите, които възприемат правилно тази информация, и могат да я приложат.

Как да откриеш и развиеш свой собствен вектор на успех

За да можем да развием свой собствен вектор успешно или да стартираме бизнес, първото нещо, което трябва да направим, е да премахнем границите и рамките в главата си. Важно е да мислим не за това, което не можем и какво не съществува около нас, а за възможностите, които сега са достатъчни.

Менторството се превръща в една от основните тенденции и в образованието поради ефективността, която идва от близкия емоционален контакт между ментор и ученик.

3 качества на добрия ментор

1. Менторът НЕ трябва да е единственият, който имаш

Един човек не може да се погрижи за всичко. Трябва да имаш ментори, които се грижат за областите, в които могат да помогнат. Например, ментори, когато става въпрос за пари, кариера, духовност, управление на хора и т.н.

И това не са едни и същи хора.

2. Менторът НЕ трябва да е много по-възрастен от теб

Възрастен човек ще е ужасен ментор на 20-годишен. Защото това, което е очевидно за възрастния, е нещо, което 20-годишният човек може дори да не е преживял.

Може да се случи, че когато възрастен ментор споделя нещо очевидно и младежът да не разбира (не по негова вина), и ще си помисли: „Трябва да съм глупав, за да не го разбирам. Защото очевидно този човек е постигнал това и знае за какво говори.“

Това, което младият човек трябва да търси, е ментор, който е с 5 години, или най-много, с 10 години по-възрастен от него. Така че да му предлага перспектива, която е релевантна.

3. Менторът НЕ трябва да мисли като теб

Ако го прави, ще получаваш същите отговори, които и ти би си дал.

Менторът трябва да предизвика твоето мислене – като задава въпроси, които те тласкат в нова посока, която можеш да изследваш.

Заключение

Сега, когато знаеш кой може да бъде твоят ментор, просто попитай.

Ако не търсиш знаменитост като твой ментор, ще се изненадаш как повечето хора ще намерят време и пространство, за да ти помогнат.

Никога не съм се замисляла за менторите, но в последните години открих страхотен ментор, жена, която е преминала през неприятни фази на живота си и е успяла да излезе от тежки зависимости. Сега пише книги, води курсове и чатове със своите ученици и със съветите си и примери успява да мотивира и да промени съдбата на много хора. Тя запознава учениците си с други автори / ментори, които напътстват в различни житейски насоки.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.