Най-добри практики за класиране в търсачката на изображения на Google

Класиране в търсачката на изображения на Google


По статистика от Sparktoro и Jumpshot за САЩ в края на миналата година търсенията чрез Google Изображения представляват около 21.03% от всички търсения, като Google.com получава 69.03%. Това означава, че Google Images надделява над YouTube, Yahoo, Bing и Amazon заедно. За съжаление, не открих данни за Европа, но и тези данни говорят колко е важно едно добро класиране в търсачката на изображения на Google.

Търсене по изображения в Google 2018, САЩ
Търсене по изображения в Google, септември 2018, САЩ

Всъщност подобряването на снимките за уеб се отнася до SEO позиционирането , но също и до потребителския опит и до общото качество на уеб страницата.

Потребителите могат да отидат директно в Google Изображения, за да търсят в директорията. Но  даден потребител може да извърши търсене с Google, за което алгоритъмът на търсачката смята, че ще е най-добре удовлетворено от изображения. Потребителят ще види и твоето изображение между другите и ако то е добре класирано и го заинтригува, ще кликне върху него и ще бъде изпратен на съответната твоя страница.

Kласиране на изображения в Google

Търсенията по изображения в Google са огромна възможност за трафик.

Как да се класирам в търсачката на изображения на Google

Наблюдавам много изображения на бизнес сайтове, при които в голям процент се пренебрегва възможността за класиране чрез изображения в Google. Не се спазват редица изисквания за оптимизиране. Тези изисквания се обсъждат вече от години и е учудващо, че все още се качват изображения на продукти с различен тип, със случайни описания, тежки понякога над 1 мб или с малка резолюция

Понякога се хабят много усилия за позициониране на първата страница на Google. Създават се карти на сайта (sitemap). Но не се създават красиви изображения с всичките им необходими и точни атрибути.

Google класира добре, когато ботове му за търсене и обхождане намерят съдържание, което „удовлетворява заявката на търсещите“ вместо съдържание, което просто се е напълнило с ключовите думи.

Виж и напътствията на Google Webmasters: Най-добрите практики на Google Изображения

Начини за по-добро класиране в търсачката на изображения

Има няколко лесни за изпълнения изисквания, които ще подобрят класирането на изображението, както и на публикацията, която го носи.

1. Избор на изображението с фокус върху потребителя

Избери красиво и подходящо за темата изображение.
Всяко изображение трябва да допринася стойност към текста.
Обикновено за отварянето на уеб страница се избира емоционална снимка с концептуална връзка към разглежданата тема. Другите изображения обикновено са обяснителни, способни да дават повече информация на потребителя.
Обяснителните изображения трябва да са поставени по възможност до съответния текст.

Виж още: Топ ресурс: сайтове с красиви безплатни снимки, вектори, икони

2. Ясни и оригинални изображения

Изображенията трябва да са ясни с предназначениета си и съобщенията си, да не включват обекти, които отнемат внимание и не фокусират върху обяснението.
Не са ценени баналните и често срещащи се в интернет пространството снимки.

3. Избор на правилно място за изображението

То трябва да е разположено до текста, който дообяснява, да не го закрива и да не се припокрива с друг елемент. Има различни начини за центриране, в зависимост от големината му и подходящото място.

4. Подходящи имена на изображенията и alt таг

От съществено значение е да сме наясно с всеки един аспект на връзката между търсачката и изображението.
Google не вижда изображенията, но може да чете и разбира текст. Ето защо изображенията трябва да бъдат снабдени с обяснителен текст.
От гледна точка на класирането, имаме три начина да накараме Google да разбере какво съдържа нашето изображение, а WordPress ни позволява да използваме всичките три:

– таг ALT,
– атрибут TITLE на таг IMG,
– текст около изображението.

Ботовете на търсачката обхождат текста на ALT. В него може да се поставят и ключови думи, но да не са в изобилие по всички изображения на една публикация (т.нар. keyword stuffing, което се наказва от търсачката).
Не оставяй името на снимката си img_0023.jpg. Дай й име, което обяснява какво представлява.
Същото се отнася и за атрибута alt. Използвай го за обяснение на случващото се на изображението.5. Оптимизиране на HTML атрибути

Атрибутът alt на изображението е подобен, но различен от името на файла. Той трябва допълнително да опише изображението и да добави съответните контекстуални детайли. Разликата между alt атрибут и надписа е, че текстът на alt приема, че определен човек не може да види изображението, докато надписът предполага, че може.
Понякога поради различни причини, изображението не се показва, тогава alt атрибутът му го описва. Това е смисълът на написаното по-горе, както и необходимостта от този атрибут.

6. Основни етикети, атрибути и описания

Alt атрибут – HTML атрибут, използван за описание на изображението. Използва се вместо него, когато не се визуализира.
Title атрибут – заглавието или описанието, което се показва с изображението.
Описания – поле, което позволява пълно обяснение на изображението и може да предостави допълнителни подробности, включително връзки. Описанията се показват, когато изображение в рамките на публикация или на сайт се кликне и се отвори в отделен прозорец.
Контекстна информация около изображението – Google определя приложимостта на изображенията за резултатите от търсенето по контекста на всичко останало около тях, включително текстово съдържание, други изображения, карти на сайтове, заглавие на страницата и URL адрес на страница. Така че ги оптимизирай всички.
HTML кодът на изображението се формира по следния начин:

img src=”path/image.jpg” alt=”Описание на изображението" title=”Описание видимо при преминаване с курсора върху него”

7. Адаптивни изображения

Темплейтът на сайта заедно с всички медия файлове – изображения, видео – трябва да е отзивчив за всеки вид екран, на всяко устройство. Потребителите търсят в Google Images повече от мобилни устройства, отколкото от настолни компютри. По тази причина снимките ти и всички други изображения, които поместваш, трябва да са със съобразени размери за отлична видимост. Използвай инструмента за тестване за мобилни устройства, за да провериш колко добре се вижда страницата ти на тях.

8. Бързо зареждане на избражения

Зареждането на изображенията е много важно за скоростта на цялостното зареждане на публикацията или страницата на сайта. А знаеш, че се държи много на скоростта, потребителят няма много време да чака.
Изображенията често заемат значително количество визуално пространство. В резултат на това оптимизирането им може да доведе до голямо спестяване в байтове за уебсайта: колкото по-малко байтове трябва да изтегли браузърът, толкова по-бързо ще изкара съдържанието на екрана.

Няма един окончателен отговор за това как най-добре да се компресира отделно изображение, но има много добре разработени техники и алгоритми, които могат значително да намалят размера му.

Когато поставяш дадено изображение, трябва да премислиш, дали наистина е необходимо, дали ако си добър с CSS3, няма възможност да го замениш с някой и друг ред скрипт, дали голямото PNG изображение не може да се трансформира и замени с JPG.

Изображенията с много нюанси и подробности често са много тежки, поради което вместо да се намали размера на файла, може да е по-полезно да се изберат изображения с по-малко визуални артефакти.

Google поддържа BMP, GIF, JPEG, PNG, WebP и SVG. Конвертирай файловете, когато е необходимо, за да постигнеш по-ниски размери.

Избирай изображенията в правилните формати:

– jpg – ако е снимка, идеално за големи изображения;
– png – ако е илюстрация или експортиран вектор, за предпочитане за средни и малки изображения.
– gif  – се използва в случая с изображения с анимации.

Ето това е предложено от официалното ръководство на Google:

Формат на изображенията
Формат на изображенията

Оптималното за изображенията е яснота на образа и малък размер като тегло. Аз обикновено се ориентирам около 40кб. Онлайн инструментите, които намирам за най-удобни и бързи за преоразмеряване и компресиране на изображения без значителна загуба на качество са

BeFunky.com и Compressjpeg.com, Compresspng.com, както и Ezgif.com за оптимизиране на гиф.
Разбира се, съществуват много други уеб инструменти, както и плъгини за компресиране на изображения директно в WordPress.

Избери бавно зареждане на изображения

В случай на множество изображения, е хубаво да се използва т.нар. мързеливо зареждане. Принципът е прост: изображението се зарежда, само когато е видимо в прозореца на браузъра, вместо посетителят да чака да се зареди цялата колекция от изображения.
Обикновено повечето съвременни теми в своите настройки дават възможност за избор на забавено зареждане на изображения. Ако я няма тази настройка, може да се използва плъгин.

За да провериш скоростта за зареждане на сайта си, също има различни инструменти:

Pagespeed, Gtmetrix.com, Yslow.org

9. Не вграждай важен текст в снимка

И не поставяй много текст в снимката, защото ще наруши стройността на текста в публикацията и част от нея ще се загуби, ако не се покаже изображението с тази част.

10. Текстът около изображението

Търсачката може да се досеща какво представлява изображението дори от текста, който го заобикаля. Например, ако говорим за море и вмъкнем изображения в текста, естествено е да са с море, пристанища, лодки и т.н. Така че, винаги трябва да се грижм за текста, който въвеждаме точно преди и след снимката, за да подобрим максимално потребителския опит и да дадем на снимката по-голяма сила от гледна точка на SEO.

11. Добави структурирани данни

Ако включиш структурирани данни, Google Изображения може да показва изображенията ти като богати резултати, включително с отличителен знак, което дава на потребителите подходяща информация за страницата ти и насочва по-добре трафик към нея.
Структурираните данни са набор от атрибути, които ти позволяват да предоставиш допълнителна информация за елементите на страницата ти (като изображения).

Можеш да посочиш мястото, за което се отнася изображението, фотографа, който го е направил, датата, на която е направено, допълнителен описателен текст и много други. Виж повече на сайта www.schema.org .
Google Изображения поддържа структурирани данни за следните типове:

Продукт
Видео
Рецепта

Структурирани данни
Ето как изглежда в търсачката показване на страница при използване на тип структурирани данни

12. Настрой карта на сайта за снимките  (sitemap)

Sitemap за изображения са полезни само, ако имаш обширен сайт с много изображения. Ако е така, настрой Sitemap за изображения, за да помогнеш на Google да открие изображения, които иначе би пропуснал.
Можеш да дадеш на Google допълнителни подробности за изображенията си и да предоставиш URL адреса им, като добавиш информация към графичната карта на сайта .

Sitemap на изображението може да съдържа URL адреси от други домейни, за разлика от обикновените Sitemap, които налагат ограничения за различни домейни.

Заключение

Както при текстовите резултати, най-сигурният начин да постигнеш добри резултати при класиране в търсачката на изображения на Google е, да следваш съветите на Google за най-добрите практики и да помогнеш на търсещите.

Ако имаш качествени и оригинални изображения, които са вградени в полезно съдържание, оптимизирано с помощта на наличните HTML атрибути, ще се класираш в търсенето на изображения в Google.

Изображенията са особено ефективни в маркетинга на дребно и потребителски стоки. Затова всяко изображение, публикувано от бизнес, свързано с търговията на дребно и потребителските стоки, трябва да бъде особено внимателно оптимизирано за органично търсене.

Освен това, всеки бизнес, който разчита на репутацията на физическите лица, трябва да предприеме горните стъпки за оптимизация на снимки. Професионални групи, като например адвокатски кантори и медицински практики, трябва да оптимизират снимки на индивидуални адвокати и лекари по име.

Местата и дестинациите за почивки и туризъм са също теми, с огромно количество снимков материал, който задължително трябва да бъде снабден с всички атрибути. Не само alt атрибут, но и описания под снимките на местата, където са правени.

Изображения на готови нженерни продукти като строителство, архитектурен и интериорен дизайн, често се търсят от потребителите, за да преценят качеството на работата на фирмата. Така че и тези фотографии са особено важни и задължително трябва да са оптимизирани за търсачките.

Допълнителна информация:

Moz.com

Yoast.com

Кой размер изображения се класира най-добре в Google Images

Neilpatel.com

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.