Топ 10 книги за изкуствения интелект – какво трябва да научиш, за да се подготвиш за бъдещето

Обучението по темата за изкуствения интелект днес изисква голям ангажимент. Ето избрани 10+ книги, с които можеш да започнеш.

За хора като мен, които обичат да се потапят в нови книги и да разглеждат различни теми, откриването на качествени заглавия за изкуствения интелект може да бъде в началото предизвикателство. Преминах по този път и сега ще ти помогна с тези препоръчани 10 книги за изкуствения интелект.

С възникване на огромния интерес към ИИ, на пазара се появи изобилие от книги, които обещават да разгледат тази тема от различни ъгли. Как можем да открием най-подходящите от тях, които да разглеждат темата по сериозен, актуален и нетривиален начин?

В този подбор от 10 книги съм се стремила да включа заглавия, които успяват да предложат цялостна перспектива върху ИИ и неговите последици. Между размишления върху бъдещи сценарии, етични и философски разсъждения и по-технически обяснения за функционирането му, този списък от книги може да ти даде начало за разглеждане на тази тема.

Книгите, които съм включила в този списък, са на английски език. Само една от тях намерих преведена на български. Някои са по-нови, други – не толкова, но въпросите, които поставят са важни и днес. Въпреки различията, всички те предлагат интересни гледни точки.

Виж още: Как да четем и превеждаме ePub формат книги направо в браузъра

Да се забележи, че много от авторите имат песимистична перспектива за бъдещето. Чрез книгите си ни предупреждават за рисковете и опасностите. Въпреки че, лично аз съм оптимистично настроена, вярвам, че четенето на мнения, различни от моето, може да обогати гледната ми точка и да ме накара да разбера по-добре обхвата на тази революция.

И така, нека започнем със списъка.

Топ 10 книги за изкуствения интелект - какво трябва да научиш, за да се подготвиш за бъдещето
Топ 10 книги за изкуствения интелект – какво трябва да научиш, за да се подготвиш за бъдещето

1. Свръхинтелект: посоки, опасности, стратегии, автор Ник Бострьом

Свръхинтелект: посоки, опасности, стратегии, автор Ник Бострьом
Свръхинтелект: посоки, опасности, стратегии, автор Ник Бострьом

Тази книга изследва концепцията за изкуствен суперинтелект. Анализира рисковете и възможностите, свързани с него, и предлага стратегии за отговорно управление на развитието на ИИ.

Отварят се възможности за извършване на дейности, които преди биха изглеждали невъзможни, подобрявайки нашия начин на живот. Въпреки това, има и заплаха, която виси като облак над бъдещето ни с изкуствения интелект, а Ник Бострьом е първият, който я изследва и изразява в своята книга, привличайки голямо внимание.

Дали ще сме в състояние да контролираме “суперинтелигентна” машина, след като я създадем? Ако нашата цел е да създадем машини с интелект, сравним с този на хората, колко време ще отнеме на тези машини да надминат нашите способности? Бострьом предупреждава, че това време може да бъде изключително кратко. След като достигнат ниво на интелигентност, сравнимо с нашето, машините ще могат лесно да преминат към свръхинтелигентност. Тя може да стане недостижима за човека. В този момент те биха могли да излязат извън наш контрол. Не непременно с лоши намерения, но с потенциални последствия, предвидени от множество научно-фантастични сценарии: от унищожение на човечеството до представи, които са описани във филми. Поради това Бострьом настоява, че е необходимо да се заинтересуваме и да се замислим върху тези въпроси, преди да е твърде късно.

2. Our Final Invention: Artificial Intelligence and the End of the Human Era, автор James Barrat

Our Final Invention: Artificial Intelligence and the End of the Human Era, автор James Barrat
Our Final Invention: Artificial Intelligence and the End of the Human Era, автор James Barrat

Създаването на изкуствени системи, оборудвани с интелектуално ниво, по-високо от това на хората, е Светият Граал на големите корпорации и международните правителствени агенции. Те инвестират огромни суми за тази цел. Има хора, които оптимистично прогнозират, че до няколко години ИИ не само ще се изравни, но и ще надмине хората по интелигентност.

Но има и такива, като Джеймс Барат, които възнамеряват да разкрият на света другата страна на монетата, която досега се премълчаваше от обществото по очевидни причини, особено икономически. За да направи това, Барат говори с малката група изобретатели и учени, които, на научни и логически основания, виждат изчезването на човешката раса в появата на суперинтелект.

Какво ще стане, ако след като постигнат интелектуални способности, превъзхождащи тези на хората, изкуствените системи успеят да оцелеят без помощта на хората?

За първи път в историята човек ще се окаже, че се състезава с по-хитър, по-мощен и по-непредвидим съперник, отколкото си е представял. Преди внезапна и неконтролируема експлозия на интелигентност да бъде отприщена, ще бъде необходимо да се развие наука, която да ни помогне да разберем сложни още частично неразгадаеми системи. Това е спешно, за да избегнем риска от „даване на живот“ на машина, която ще ни доведе до гибел.

3. The Alignment Problem: How Can Machines Learn Human Values?, автор Brian Christian

The Alignment Problem: How Can Machines Learn Human Values?, автор Brian Christian
The Alignment Problem: How Can Machines Learn Human Values?, автор Brian Christian

По-оптимистична и по-добре интегрирана визия в нашия свят се предлага от текста на Брайън Крисчън, който се занимава с „проблема с привеждането в съответствие“ на ИИ с човешките ценности, изследвайки как машините могат да учат и зачитат човешките ценности и морал.

Тази книга се съсредоточава върху важния проблем, известен като “проблемът с подравняването”, който засяга експертите в областта на изкуствения интелект. Авторът Брайън Крисчън разкрива как развитието на изкуствения интелект ни довежда до ситуации, където се сблъскваме с етични въпроси. Ако не се заемем с тези въпроси, рискуваме да се озовем в бъдеще, където нерегулирани алгоритми формират нашите предпочитания и дори нарушават нашите основни ценности. Тази книга е важно да се прочете от всеки, който се интересува от настоящите и бъдещите предизвикателства пред изследователите на изкуствения интелект.

Тук се опитваме да отговорим на големите въпроси: какви стойности трябва да предаваме на машините? И кой решава, че нашите ценности са по-добри от тези на другите?

4. Human Compatible: AI and the Problem of Control, автор Stuart Russel

Human Compatible: AI and the Problem of Control, автор Stuart Russel
Human Compatible: AI and the Problem of Control, автор Stuart Russel

Стюарт Ръсел е считан за един от бащите на ИИ и работи по тези въпроси от няколко години. Започнал е доста преди изкуственият интелект да се превърне в основна тема.

В тази книга той разглежда проблема с контрола на ИИ и необходимостта от разработване на системи, които са съвместими и в унисон с човешката природа. Предлага ни решения за справяне с това предизвикателство.

За разлика от предишната книга, тук предложението не е, да се предават някакви стойности на AI.

5. The Coming Wave: Technology, Power, and the Twenty-first Century’s Greatest Dilemma, автор Mustafa Suleyman

The Coming Wave: Technology, Power, and the Twenty-first Century’s Greatest Dilemma, автор Mustafa Suleyman
The Coming Wave: Technology, Power, and the Twenty-first Century’s Greatest Dilemma, автор Mustafa Suleyman

Бестселър на New York Times. Мустафа Сюлейман е съосновател на пионерската компания за изкуствен интелект DeepMind и настоящ главен изпълнителен директор на Microsoft AI. Книгата е спешно предупреждение за безпрецедентните рискове, които изкуственият интелект и другите бързо развиващи се технологии представляват за глобалния ред. Дава ни предложение как можем да ги ограничим, докато имаме възможност.

Вече не можем да отричаме, че изкуственият интелект влияе и променя живота ни във всяка област.

Мустафа Сюлейман анализира въздействието на изкуствения интелект върху икономиката, политиката и обществото, като изследва предизвикателствата и възможностите, които той представя за бъдещето на човечеството. Tези сили ще създадат огромен просперитет, но също така ще застрашат националната държава, основата на глобалния ред. Изправени сме пред екзистенциална дилема: безпрецедентни вреди от една страна, заплаха от властно наблюдение от друга.

6. Artificial Intelligence: A Guide for Thinking Humans, автор Melanie Mitchell

Artificial Intelligence: A Guide for Thinking Humans, автор Melanie Mitchell
Artificial Intelligence: A Guide for Thinking Humans, автор Melanie Mitchell

Ако искаш да си отговориш на основен въпрос: „какво представляват изкуствените интелекти и как работят?“, това е книгата, с която трябва да започнеш.

Нейният автор, Мелани Мичъл, водещ компютърен учен, ни предлага завладяващ разказ за съвременния изкуствен интелект. В него илюстрира функционирането на машини, които имитират човешкото учене, възприятие, език и дори творчество и здрав разум.

7. Abundance: The Future Is Better Than You Think, автори Peter H Diamandis и Steven Kotler

Abundance: The Future Is Better Than You Think, автори Peter H Diamandis и Steven Kotler
Abundance: The Future Is Better Than You Think, автори Peter H Diamandis и Steven Kotler

Ако си подвластен на убеждението: „беше по-добре, когато беше по-лошо“, трябва да прочетеш оптимистичната визия на книгата, написана от Питър Х. Диамандис и Стивън Котлър.

Описват свят, който далеч не е съвършен, но по-добър, отколкото си мислим. Авторите, наред с други неща, изследват потенциала на ИИ и нововъзникващите технологии за решаване на глобални проблеми. Правят преглед на новите възможности за човечеството, предлагайки оптимистична визия за бъдещето.

8.The Age of AI: „THE BOOK WE ALL NEED“, автори Henry A Kissinger, Eric Schmidt и Daniel Huttenlocher

The Age of AI: "THE BOOK WE ALL NEED", автори Henry A Kissinger, Eric Schmidt и Daniel Huttenlocher
The Age of AI: „THE BOOK WE ALL NEED“, автори Henry A Kissinger, Eric Schmidt и Daniel Huttenlocher

Тази книга е написана от бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид и компютърния учен и декан на Масачузетския технологичен институт Даниел Хутенлохер. И тримата са съгласни за едно нещо: ИИ променя мисленето, знанието, възприятието, реалността и, следователно, хода на историята. Поради тази причина много скоро може да се окаже, че човечеството поема по много опасен път.

Тази книга ни приканва да помислим какво е бъдещето на човешката идентичност в ерата на ИИ; да анализираме предизвикателствата и възможностите, които той представя за обществото, както и самата концепция за човечеството.

AI всъщност не се управлява от морални принципи и концепции, които да го сдържат и да му задават граници. Неговата революция може да вземе неочаквани обрати и да доведе до непредвидими резултати. На тези страници Кисинджър, Шмид и Хутенлохер обясняват какво представлява изкуственият интелект: основно поле за надпревара, която ще определи бъдещите геополитически структури.

9. How AI Thinks: How we built it, how it can help us, and how we can control it, автор Nigel Toon

How AI Thinks: How we built it, how it can help us, and how we can control it, автор Nigel Toon
How AI Thinks: How we built it, how it can help us, and how we can control it, автор Nigel Toon

Тези, които разбират как мисли AI, са на път да спечелят много.

Свикнали сме да мислим за компютрите като за стъпка напред от калкулаторите. Служат за съхраняването на информация и логически операции. Но досега те не са били в състояние да мислят по интуитивен начин или да отговарят на въпроси като човек. Всичко това се промени драстично през последните няколко години.

Нашите търсачки се превръщат в машини за отговори. Изкуственият интелект вече революционизира сектори от образованието през здравеопазването до творчеството.

Книгата се опитва да отговори на въпроси като: Как AI разбира настроенията или контекста? Как се играе и печели игри, които имат почти безкраен брой ходове? И как можем да работим с AI, за да създадем нови възможности, надхвърлящи човешките способности: от писане на код до разплитане на сложните 3D пъзели на протеини?

10. Machines That Think: Everything You Need to Know About the Coming Age of Artificial Intelligence, автор New Scientist

Machines That Think: Everything You Need to Know About the Coming Age of Artificial Intelligence, автор New Scientist
Machines That Think: Everything You Need to Know About the Coming Age of Artificial Intelligence, автор New Scientist

Как изкуственият интелект се превърна в най-мощната технология на планетата?
Някога в бъдещето интелигентността на машините ще надхвърли тази на човешкия мозък. Значи сме на ръба на AI-покалипсис, със свръхинтелигентни устройства, които изместват човечеството, както предсказа Стивън Хокинг?

Може да не го осъзнаваш, но си взаимодействаш с ИИ всеки ден. Той насочва твоите телефонни обаждания, одобрява транзакции с кредитна карта и помага на твоя лекар да интерпретира резултатите.

Но как всъщност машините мислят и учат? В „Машини, които мислят“ експертите по AI и New Scientist изследват как изкуственият интелект ни помага да разберем човешкия интелект. И питат дали AI наистина е заплаха.

Няколко безплатни книги онлайн:

Deep learning for dummies,

Machine learning for absolute beginners,

Artificial intelligence a modern approach 4th edition,

Artificial intelligence the basic

Виж още: Правене на пари с изкуствен интелект, възможно ли е?

Изводи

Темата за ИИ е непрекъснато и постоянно развиваща се, в която версиите и иновациите са ежедневни и все по-многобройни. Обучението по нея днес изисква голям ангажимент.

Тези и други книги за изкуствения интелект могат да те придружат в задълбоченото му изучаване и да ти помогнат да помислиш как да използваш AI по съзнателен начин за себе си и за обществото.

Виж още: Сериозен и конкретен урок за ChatGPT, изкуственият интелект, който накара да говори за него целия свят

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.