Да търсим и откриваме знания, да учим с най-новата Карта на знанието (Knowledge Map)

Често се чуват оплаквания, че в училище не преподавали добре, че в учебниците нямало достатъчно добър материал. И сигурно отчасти е вярно. Но ако някой наистина пречи на образованието, кой пречи на самообразованието?

Интернет е пълен с материали за искащите и търсещи знание.

Знаем, че визуалното възприятие е нативно, по рождение по-силно, по-впечетляващо. Затова и напоследък много инструменти се проектират именно в тая насока. Ето един приятен и полезен.

Какво са Knowledge Maps?

Карта на знанието е инструмент за представяне на това, което е намерено по определена тема от световното познание. Това са материали, за които са допринесли персонално личности, медии, организации и други източници.

Представляват, с други думи, ръководства или инвентаризации на вътрешни или външни хранилища или източници на информация и знания на организацията. Тези източници могат да включват документи, файлове, бази данни, записи на най-добри практики или дейности, уеб страници.

Картографиране на знанието е първата стъпка в създаването на база от информация (т.е. на базата от знания) и разработване и усъвършенстване на процесите на обмен на знания. Основната цел е да дава много бърза информация. Чрез тези карти на знанието може да се разработят нови модели за подобряване на обмена на знания. Могат да помогнат в изследователска дейност, редица анализи.

Обикновено те представляват една ментална карта с възли, които са депо на знания – линкове към влиятелни сайтове, важни книги, документи и др.

Да търсим, откриваме и учим с Карта на знанието

Mindnode е новата Карта на знанието, интересен проект open source насочен към дидактиката. Проектът е на предприемача Никита Волобоев. С него се представят идеи и концепции чрез система за връзки като при картографирането.

Това е една голяма идея за много области на човешкото познание.

Всяка карта започва от основните понятия и следват разклонения към задълбочаване на познанието. Един пример с Компютърна графика:

Да търсим и откриваме знания, да учим с най-новата Карта на знанието (Knowledge Map) 1

Концепциите са обяснени чрез връзки, които пренасочват потребителя към платформи, посветени на споделянето на знания като Wikipedia, или към свободно достъпни сайтове, видео, подкаст, блогове и влогове в Youtube, ръководства, страници в GitHub, или материали за закупуване, като интересни книги по темата. и др.

Системата е създадена на логически принцип и има връзка между подобни науки.

Тази Карта на знанието е малък възел от голям проект, заедно с нея е разработена търсачка на JavaScript – knowledge-map-search-engine.

Да търсим и откриваме знания, да учим с най-новата Карта на знанието (Knowledge Map) 2

Тъй като проектът е с отворен код, се предполага се, че в бъдеще ще растат възлите му и информацията ще се увеличава.

Knowledge Map Search Engine

Все още не приема ключови думи за търсене на кирилица. Но следващата Карта на знанието приема търсене по думи на български.

Други Карти на знанието

Оpenknowledgemaps

Една добре развиваща се друга Карта на знанието.

New! Visualize a research topic from 100+ million documents. Announcing the connection to @BASEsearch: https://t.co/QCatWl53pW #openscience pic.twitter.com/tnpxxgwLgU

— Open Knowledge Maps (@OK_Maps) 22 marzo 2017

Да търсим и откриваме знания, да учим с най-новата Карта на знанието (Knowledge Map) 3
Да търсим и откриваме знания, да учим с най-новата Карта на знанието (Knowledge Map) 4

Целта й е също да се създаде визуален интерфейс към научните познания в света. И тя, естествено, е с отворен код. В бъдеще се търси да се създаде пространство за колективно картографиране на знанията, което да обединява хората и общностите, участващи в изследвания и открития. Разликата с обикновените търсачки е, че по този начин много бързо ще се свързват всички разклонения на дадено познание. И интересното е, че ще могат да се откриват бързо и липсите и да се правят още открития на знания.

Чрез наслагване на допълнителни връзки между документи – препратки, се прави свързване между области.

Тази Карта на знанието също има много планове за бъдещо непрекъснато развитие.

Карта на знанието на Khan Academy

Можеш да погледнеш и в тази Карта на знанието, свързана с дейността на известния сайт за безплатно онлайн обучение.

Да търсим и откриваме знания, да учим с най-новата Карта на знанието (Knowledge Map) 5

Заключение

Всички тези инструменти са

100%безплатни.

Моят коментар: За някои специални дейности, за проучване на даден проблем, за нови идеи Картата на знанието дава полезна и най-важното мигновена информация. Без да трябва да се ровиш от сайт на сайт и да търсиш сам връзките.

Съдържание
Да търсим и откриваме знания, да учим с най-новата Карта на знанието (Knowledge Map)
Име на публикацията
Да търсим и откриваме знания, да учим с най-новата Карта на знанието (Knowledge Map)
Описание
Картите на знанието са нов визуален метод за задълбочено търсене в световното знание по определени аргументи.С отворен код са и се обновяват постоянно.
Автор
Име на сайта
Ivytechnoweb.net
Лого на сайта
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.