Кой е спрял да ни следва в Instagram – да открием ръчно и с приложения

Интересни трикове как да разбереш кой е спрял да те следва в Instagram и да не си губиш времето с него, ако не е интересен профил.

Кой е спрял да ни следва в Instagram? Самата социална мрежа крие това от нас. Затова ще се опитаме да я изхитрим и да намерим начин да премахнем онези профили, които не са ни интересни, но сме започнали да ги следваме в отговор на тяхно действие за следване.

Публикацията е обновена на 30.10.2021.

Няма начин, ако използваш Instagram, да не си забелязал този черен маркетингов прийом. Започват да те следват много хора и ти любезно им отвръщаш със същото. Но след време виждаш, че броят на твоите последователи е значително по-малък от броя на тези, които ти следваш.

Кой е спрял да ни следва в Instagram - да открием ръчно и с приложения

Защо трябва да спреш да следваш профили, които не те интересуват?

Съдържание

Защото отделяш време да преглеждаш лентата с новите снимки на хора, които не се интересуват от твоите. Ако тези фотографии си заслужават и са ценни, е OK. Но в повечето случаи се намираш пълен с реклама на обувки, на козметика, на методи за отслабване или на предложения да си купиш последователи, т.е. много спам.

За да защити поверителността на потребителите, Instagram не изпраща известия за последователи, които вече не те следват. Възможно е, обаче, да видиш „неверни“ последователи чрез функцията за ръчно търсене, вградена в социалната мрежа, или алтернативно, като прибягваш до приложения на трети страни, достъпни безплатно за Android e iOS. А има и други начини да освободиш емисията си в Instagram от ненужни публикации, дори продължавайки да следваш техните създатели. Прочети по-надолу, за да разбереш как.

Ръчна проверка кой е спрял да те следва в Instagram

Виж как от различните типове устройства:

Проверка от телефона

За да провериш дали даден потребител вече не те следва в Instagram, стартирай официалното приложение от смартфона си на Android и влез в акаунта си. След това кликни върху профилното си изображение долу вдясно. Щракни върху броя последователи, поставени близо до профилното ти изображение – най-вдясно.

Иди на потребителя, за който се съмняваш, че не те следи. Ако твоето име не е в списъка му с последователи и се изписва Не са намерени потребители, той наистина е спрял да те следи. 

Instagram последователи
Instagram последван от мен, който е спрял да ме следва

Проверка от приложението на Instagram от Microsoft Store на компютъра

Иди на профилната си снимка горе вдясно и после потърси в новоотворената страница последваните от теб профили. По същия начин провери последваните лица в профила на потребител, за който се съмняваш, че не те следва. За съжаление проверката дали твоето име е след следваните от него, не може да стане с търсене, а с преглед сред всички последвани от него лица.

Проверка от Instagram, отворен в браузър

За съжаление, уебсайтът на Instagram няма търсачка за последователи, така че трябва ръчно да намериш потребителя, който смяташ, че вече не те следва, като превъртиш изскачащото меню.

Провери кой те е следва ръчно чрез електронна таблица

Докато последователите ти са малко, ръчната проверка, особено на мобилното устройство, е достатъчно лесна. Когато имаш хиляди последователи, е съвсем различно положението. 

В този случай можеш да опиташ да създадеш месечна електронна таблица в Excel или подобни програми. В листа добави базата от последователи и постепенно ги актуализирай. В началото е трудоемко, но след това става по-лесно от ръчния метод. Този метод несъмнено е по-надежден и ефективен от използването на приложения на трети страни.

Проверка кой те следва чрез разширения на Chrome

В магазина на Chrome браузър има редица разширения, които могат да съставят и да ти предоставят списъци на твоите последователи и на тези, които ти следваш, но те не те следват.

Все пак и тези приложения се нуждаят от твоите данни за влизане в Instagram, така че ако Instagram открие дейност на трети страни в твоя акаунт, може да те блокира.

Ето три от най-популярните разширения за съставяне на списъци на твоите последователи:

IGExport – Export Instagram Followers, InsFo – export followers & track unfollowers, IG Follower Export tool.

Проверка на кой те следва чрез изтегляне на информация от Instagram

Ето един много хитър трик, за да видиш без приложение на трета страна кой не те следи в Instagram. Предлага ни тази възможност самият Instagram:

 1. Отвори приложението си Instagram и иди на твоя профил.
 2. Кликни върху иконата (три чертички) в горния десен ъгъл.
 3. Иди в Настройки.
 4. Кликни върху Защита.
 5. След това иди на Изтегляне на данните.
 6. Въведи имейл, на който искаш да получиш данните си. 
 7. Натисни Request Download и изчакай Instagram да ти изпрати данните.
Изтегляне на Instagram информацията

Получаването на този имейл може да отнеме от няколко минути до няколко часа. Аз го получих след около 10 минути. Той има следния вид:

Изтегляне на Instagram информация

След това е най-добре да се продължи на компютъра.

След като ти предложи да влезеш в профила си, instagram ще ти даде възможност да изтеглиш информацията си. Тя е в ZIP файл. Линкът ще е на разположение 4 часа.

Отвори файла и иди в папката, която се казва followers_and_following

Followers and following

Там има два файла, които ще отвориш в браузъра, с който работиш или който си избрал по премълчаване.

 • followers.html
 • follow.html
Followers and following 1

Сега ще трябва да използваш услугата listdiff.com.

Първо селекциониарй с Ctrl+A и копирай с Ctrl + C (Windows) твоите последователи и ги постави с Ctrl+V в списък A.

Направи същото и със списъка с акаунти, които ти следиш и го постави в списък B.

Вече можеш да кликнеш върху Compare Lists (Сравняване на списъци).

Да обобщя:

 • В списък A са потребители, които те следват, но е възможно ти да не следваш някои от тях.
 • В списък сечение на A и B: A Ո B са потребители, които следваш и те те следват.
 • В списък B са потребители, които ти следваш, но не знаеш кои от тях те следват.
Сечение на следвани и следващи профили

Можеш да сортираш списъците, като избереш Sort A->Z (Сортиране A->Z) и кликнеш отново върху Compare Lists.

Сега можеш да отидеш в списъка B и да определиш кои не са включени в сечението A Ո B и не те следват, макар че ти ги следваш.

Виж още: Професионалното табло за управление в Instagram – за бизнес профили и създатели

Рискове, свързани с използването в Instagram на приложения на трети страни

Внимание: Ще бъде възможно да видиш онези, които са се отписали само през периода на работа на приложението. Да се ​​разбере кой е спрял да те следва преди това, е невъзможно.

Сигурно си запознат, че съществуват приложения, които разрешават бързо въпроса с изгубените последователи. Откриват ги и ти дават възможността да спреш да ги следваш.

Ако акаунтът ти е с голяма аудитория, може би ще ти хрумне наистина да използваш приложения и услуги на трети страни. Въпреки това, преди да им дадеш разрешение за достъп до профила си, прочети това:

 • Приложенията за наблюдение на твоя Instagram профил ще поискат разрешение за достъп – без него те не могат да вършат дейността си;
 • Използването на някои от опциите на тези приложения е в разрез с политиката на Instagram (те не са оторизирани от Instagram) и може да доведе до спиране на профила ти или в най-лошия случай – до закриване;
 • Не свързвай акаунта си с повече от едно приложение в определен период от време;
 • Възможно е такова приложение да спре да работи в даден момент, защото Instagram често променя своя API и правилата си без предупреждение;
 • Когато нямаш повече нужда и искаш да спреш използването на тези приложения, спри достъпа им и смени паролата си за вход в Instagram.

Приложения, с които да откриеш кой е спрял да те следи

Сега вече си предупреден за тези потенциални рискове и можеш да започнеш да използваш тези приложения, за да разбереш кой е преустановил да те следва в Instagram.

Follow meter

Това приложение за IOS и Android е много полезно за проследяване на отписванията на твои последователи в Instagram и ефективно управление на акаунта ти. Followmeter ти дава възможност да анализираш своя акаунт в Instagram и да получиш достъп до задълбочена информация относно:

 • брой нови абонати;
 • кои престават да те следват;
 • профили, които не те следват обратно;
 • кой гледа твоите истории;
 • тайни почитатели;
 • кой е блокирал акаунта ти;
 • статистика на Instagram публикациите ти.

Засега това приложение се адаптира към постоянно развиващото се API на Instagram. Но да добавя – FollowMeter не е приложение, свързано с Instagram.

Unfollower for Instagram

на Free Vpn Team

Unfollower е бърз и лесен за използване. Можеш да се отписваш по един потребител на един път или от 10 наведнъж. И в отписването на 10 потребителя наведнъж има варианти.

Това приложение не е одобрено от Instagram, както и много други и отписването от потребители включва риск от санкциониране от Instagram. Трябва да се има предвид, че Instagram допуска ограничен брой отписвания на час.

Followers & Unfollowers

на One Tap Labs

Функциите на това приложение за Android служат за наблюдение на:

 • потребители, които не те следват;
 • потребители, които се отписват от следване на твоя Instagram профил;
 • потребители, които не те следват обратно;
 • потребители, с които се следвате взаимно;
 • бял списък на потребители, които не са за пренебрегване.

Можеш лесно да се отпишеш от 50 души, които не те следват. Ако имаш няколко профила, с това приложение можеш лесно да превключваш между тях.

Follower Analyzer for Instagram

Освен да ти показва кой е преустановил да те следва, това приложение прави и още няколко интересни неща.

Ето другите функции:

 • ще ти покаже списък с хора, които винаги или никога не харесват или не коментират публикациите ти. По този начин ще разбереш кои са незаинтересуваните и ботовете;
 • ако си Instagram maven с много различни акаунти, ще ти позволи да влезеш с всички акаунти наведнъж;
 • има добре проектиран интерфейс, лесен за използване;
 • ще ти даде възможност да анализираш всеки акаунт, който следваш, за да видиш неговите статистики;
 • платеният вариант има повече функции.

Забележка:
• Това приложение не е свързано с Instagram.
• Препоръчително е да използваш телефон с поне 2GB RAM.

Какво е отписване от потребител в Instagram и какво е заглушаване на потребител в емисията

В Instagram функцията „отписване“ означава, че спираш да следваш някого. Когато следваш някого, неговите публикации и истории се появяват в емисията ти на Instagram, освен ако не си ги скрил или не си заглушил всичко от този потребител.   

Как да спра да виждам публикациите на някого в емисията си, без да се отписвам от следването му?

Ако не искаш да се отписваш в Instagram от човек, с който сте приятели в живота, но скучните му публикации и истории тежат в емисията ти, не е нужно да се притесняваш. Можеш просто да изключиш някои негови публикации или въобще да го заглушиш. Тогава ти няма да виждаш нищо от него, но ще продължаваш да го следваш и той няма да получи известие, че си го заглушил. Функцията е подобна на тази в Twitter.

Как става това?

Instagram предлага отделна опция за заглушаване на истории и публикации. Следователно можеш да деактивираш едното или и двете. 

Избор на заглушаване
Избор на заглушаване – публикации и истории

Когато заглушиш някого, няма да виждаш публикациите или историите му в емисията си. Трябва да отвориш профила на човека (частен или публичен), за да видиш историите и публикациите.

За да заглушиш нечии публикации, кликни на иконата с три точки над публикацията и избери Скриване

Спиране на публикация от емисия
Спиране на публикация на следван профил от емисия

За да заглушиш целия акаунт на следващия екран кликни на Заглушаване.

Заглушаване на профил в Instagram
Заглушаване на профил в Instagram

Заключение

Често задавани въпроси:

Не приемай отказа от следване лично

Не се обиждай и не съди някого, че е спрял да те следва. Има много причини, поради които някой може да се отпише да те следва в Instagram и не всички те имат нещо общо с теб лично. Ако цениш публикациите му, можеш да продължиш да го следваш. 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.