Конвертиране на уеб страница в PDF файл – три бързи и перфектни начина

Конвертиране на уеб страница в PDF файл-

Ще опиша три отлични начина за конвертиране на уеб страница в PDF файл чрез уеб приложения, които ти откриват толкова много възможности. Като бонус добавям и още няколко други, които също можеш да ползваш веднага и безплатно.

Защо ни е необходимо да запзаваме уеб страници на компютъра си като PDF файлове?

Разглеждаш даден аргумент в интернет, подготвяш определена тема и откриваш много интересна статия, която би искал да запазиш. Има няколко начина да направиш това: например, можеш да запазиш уеб страница, като я добавиш в отметките, или дори да я разпечаташ.

Можеш да използваш функцията Print, която има всеки от известните браузъри и да я запазиш във формат PDF на компютъра си в специална папка, за да можеш да я консултираш, дори ако изчезне от интернет. Но с Print на браузъра уеб страницата излиза накъсана и с изчезнали редове.

В действителност има възможности за конвертиране на уеб страница в PDF. Тази процедура ще направи по-лесно и разпечатването, и използването на текста за твоите по-нататъшни занимания.

Най-добри онлайн услуги за конвертиране на уеб страници в PDF

Започвам с едно приложение, което запазва уеб стараница в PDF по най-семпъл и изчистен начин.

PDF Friendly

Инструменти за Google Chrome и Опера Print friendly pdf 1

Уеб приложението ни позволява да премахнем всичко, което не ни трябва при запазването на дадена уеб страница – всяка фигура и изображение, всяко меню и рекламни банери.

Много е лесно за използване, позволява ни да изберем дали да отпечатаме променената страница или да я конвертираме в pdf.

Ако поискаме, от началната страница кликваме на Extensions и отиваме на следващата страница, която съдържа бутон PrintFriendly & PDF Bookmarklet. Можем да плъзнем синия бутон в лентата на отметките на браузъра си, за да го използваме, когато ни е необходим.

Другият начин е, да го включим като разширение. Съществува за по-известните браузъри.

Ето няколко извънредно полезни свойства на разширението:

  • Най-хубавото е, че всички PDF файлове, които запазваме чрез това разширение, имат връзки, които могат да се кликват. Те включват и изходния URL адрес за по-лесна справка.
  • Друг огромен плюс е фактът, че приложението не се интересува от изскачащи прозорци над текста, просто ги игнорира при създаване на PDF файла. Понякога успява да ти създаде файл, дори ако излезе прозорец, покриващ текста, заради очакване за абонамент.
  • Можеш чудесно да комбинираш с някои други разширения. Например, с Google Translate:
    След като уеб страницата е преведена с вграден преводач или разширението Google Translate, можеш да я запазиш като PDF файл вече преведена.Използване на Print Friendly за конвертиране на уеб страница след превод с Google Translate
Пример с преведена страница от блога на Neil Patel

Web2PDFConverter

Web2PDF Converter е онлайн PDF конвертор. Това приложение позволява на потребителя да използва и много функции за оформяне на получения PDF документ. Самото то е част от по-голям продукт за действия с PDF файлове. Заслужава си да се проучи. В долната част на страницата на приложението можеш да намериш Direct PDF, който е Bookmarklet и можеш да го придърпаш към линията на отметките, за да го ползваш директно, когато ти е нужно конвертиране на уеб страница в PDF файл.

Convert Web Page to PDF за конвертиране на уеб страница в PDF файл

Една друга онлайн услуга, която съществува от много време, е разширението за всички основни браузъри

Fireshot

Разширението прави скрийншот на уеб страници. Снима и запазва в PDF / JPEG / GIF / PNG, както и още много неща в платената версия.
FireShot заснема пълни екранни снимки на уеб страници. В безплатната версия има предимството пред други подобни апликации, че превръща цялата уеб страница, заедно с коментарите, в PDF файл. Когато искаш да си запазиш и коментарите към някакъв аргумент, това е отличен инструмент. Запазва оригиналния вид на страницата, заедно с кликаемите линкове. Обработва и достатъчно дълги страници.

FireShot може да работи и офлайн.

Виж още за запазване на уеб страници: 4 уеб инструмента за копиране на уеб страница или части от нея

Други онлайн приложения за конвертиране на уеб страница в PDF файл

Има още много онлайн услуги, които ти дават възможност да си запазиш на компютъра една уеб страница като PDF файл. Ще изброя някои от тях:

Printliminator

Printliminator е друг полезен инструмент за добавяне към уеб браузъра (трябва да плъзнем черния бутон на лентата на отметките), за да отпечатваме интернет страници без реклами, връзки, изображения и картини.

Конвертиране на уеб страница в PDF файл с Printliminator

Подготвената по наш избор уеб страница, вече можем да изпратим за печат със Send to Print.

Webpage to PDF

Този сайт се характеризира с прост интерфейс, който позволява да въведем връзката до уеб страницата и да я конвертираме в PDF само с едно кликване. Услугата включва и допълнителни опции за задаване на атрибутите на изходните PDF файлове – дали да получим PDF в сиво, с хоризонтална ориентация, с ниско качество, без фон и без JavaScript.

Как с Webpage to PDF конвертираме уеб страница в PDF файл

PDFonFly

PDFonFly е лесна за използване уеб услуга, която ни позволява да конвертираме страници от почти всеки уебсайт в PDF. Конверторът е част от по-голям и по-пълен продукт, който предлага различни опции за създаване и действия с PDF файлове.

PDFCrowd

PDFCrown е богат на функции уебсайт, който ни позволява да генерираме бързо PDF документи от уебсайтове. Услугата работи по същия начин като почти всички други онлайн конвертори. Освен в PDF, може да запази уеб страница и като JPG, PNG, GIF, TIFF, WEBP. Има и допълнителни разширени функции, сред които намираме персонализиране на размера на страниците, добавяне на пароли и конфигуриране на настройки, свързани с изходния PDF документ. Но за използване на тези функции е необходимо да се закупи лиценза за целия продукт.

Конвертиране на уеб страница в PDF файл чрез pdfcrowd

 

Free HTML to PDF Converter – Winnovative Software

Приложението е лесно за използване и осигурява добри резултати.

Htm2pdf – online HTML to PDF conversion

С това уеб приложение можем бързо и лесно да запазим страница в PDF формат.

Pdfmyurl

Уеб услугата поддържа форматиране на уеб страници с включен размер на шрифта и изображенията; в случай на дълги уеб страници ще бъдат създадени няколко PDF страници. Освен това, има широка гама от опции, (платени) (от ориентацията на листа до полетата или формата на хартията), за да се оптимизира крайния печат.

Pdf24.org webpage to pdf

Както и в другите, в тази апликация въведи URL адреса на уеб страницата, която искаш да конвертираш в PDF, и започва конвертирането. След няколко секунди можеш да изтеглиш уеб страницата в PDF формат. Приложението е част от един голям продукт за действия с PDF файлове.

Print what you like

При запазване на уеб страница е хубаво всички ненужни графики и реклами да бъдат премахнати.

Ще го направиш с това приложение. Въведи URL адреса на дадена уеб страница дай START и започни да редактираш бъдещия PDF файл.

С двойно кликване върху участък, който искаш да обработиш, се отваря менюто с опции, а отляво е меню, където можеш да правиш и други основни промени.

PrintWhatYouLike за запазване на уеб страница като PDF файл - 1

Можеш също да запазиш промените във формат PDF или HTML.

И накрая, отново имаш възможност и тук да използваш бутон за браузър, който се добавя към линията на отметките. Кликни на Bookmarklet и ще те отведе на страницата с бутона.

Разширения за браузъра за запазване на уеб страница като PDF файл

Във всички браузъри има включени разширения, с чиято помощ можеш да обърнеш една уеб страница, която е HTML файл, в PDF файл.

Освен горе посоченото Fireshot, ще изброя и тези полезни разширения:

За Chrome и OperaWeb to PDF, Full page simple screen capture, Website to PDF Converter

За Opera: Fireprint, чрез Install Chrome Extensions има достъп до горните разширения на Chrome.

За Firefox: PrintFriendly, PDF Mage, PDF Save, Web to PDF-Web Extensions, TextFilter Web to PDF / Kindle / ePub, IPA – Iris Hoekstra-Roscam Abbing, Print to PDF – Moris.

За Edge: Fireshot.

Запазваме уеб страница в PDF файл на устройство с Android

Много хора запазват уеб страници на телефона си в PDF файлове, за да могат да ги гледат по-лесно на мобилното устройство.

Как можем да го направим?

В Chrome кликваме на трите точки горе вдясно и после на Share или Сподели. След това на отворения прозорец избираме Print.

Ако те интересува какви приложения в Android можеш да ползваш, то аз отделих две:

Web to Pdf Converter

Отваряш апликацията и поставяш изкопирания адрес на уеб страницата, после кликваш на червения бутон вдясно за потвърждение и на зеления бутон долу вдясно за създаване на PDF файла.

Web2PDF

Отваряш апликацията и поставяш изкопирания адрес на желаната уеб страница.
Приложението изброява различни опции за новия файл, в който уеб страницата може да бъде конвертирана.

По-простата алтернатива за използване на тези приложения е да се отиде на уеб страницата за конвертиране, да се избере от трите точки горе вдясно Share или Сподели. След това на отворения прозорец да се избере иконката на нужната апликация.

Качеството на PDF файла, произведен с тези апликации на Android и с още няколко, които тествах, не е особено добро.

Виж още:Как да запазим уеб страница като PDF файл на компютъра си без разширения

Заключение

Представените тук приложения са в състояние да възпроизвеждат по-добре всички детайли от оформлението на страницата, за разлика от това, което се случва при опцията за печат в браузъра.

Има смисъл да си запазваме важни документи от интернет, да ги систематизираме на компютъра, за по-голяма продуктивност при работа върху определени теми или просто за личностно израстване.

Източник на основното изображение и за първото изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.