Копирай файлове от едно устройство на друго, запазвайки датата на създаване

Лесно и бързо копиране на файлове и папки от едно устройство на друго или в друга папка, без да се променя датата на създаване на файла

Трябваше да копирам файлове от компютъра на външен харддиск. Обикновено са свързани по дати на създаване. Познай какво се получава – в новата папка файловете ми се копират с нова дата на създаване (data created). Сигурно и ти си се сблъсквал с този досаден проблем, ако работиш с Explorer на Windows. След като потърсих информация, вече мога да ти обясня как да копираш файлове от едно устройство на друго, запазвайки датата на създаване.

Копирай файлове от едно устройство на друго, запазвайки датата на създаване

Защо се получава проблемът с нова дата на създаване на копиран файл в Windows

При копиране на файлове в друга папка или на друго устройство в Windows, датата на създаване се задава еднаква на датата на копиране. Всички файлове вече имат една и съща дата на създаване. Много неприятно, особено когато оригиналната дата и час са важна информация за файла за преглед, сортиране и др.

При преместване на файл, този ефект го няма. Файлът се премества с оригиналната дата на създаване.

Защо е тази разлика?

Логиката на Windows е такава, че датата на създаване се отнася до файла, докато датата на модификация се отнася до съдържанието.

При копиране (copy–>paste) се създава ново копие на оригиналния файл, т.е. технически се създава празен файл и след това се запълва със съдържанието на оригиналния файл. Пример мога да дам с преместване на цветята от ваза в едната стая в абсолютно еднаква ваза в другата стая. Вазата е нова, но цветята са същите – при Copy съдържанието не е ново, но файлът е нов.

При преместване (cut–>paste) се премества физически оригиналният файл на друго място, точно както преместване на ваза заедно с цветята в съседната стая – не променя естеството и възрастта на цветята или вазата. Всичко, което става, е промяна на местоположението в определено време.

Начини за разрешаване на проблема

Ако си забелязал, когато щракнеш на свойствата на даден файл с десен бутон, има ралични типове дати. Ето моят файл от примера, преместен в новата папка – показва се дата на модификация – датата, когато е създаден и дата на създаване – датата, когато е копиран в тази папка.

Дата на създаване при копиране и преместване на файл
Дата на създаване при копиране и преместване на файл

Ако датата на създаване е наистина важна за теб, можеш да извършиш едно от тези действия:

  • да я коригираш след копиране с помощна програма (това е пример на платена такава);
  • да използваш програма за преместване със запазване на оригиналната дата.

Да разгледаме втория случай:

Налични са различни програми и скриптове, но те не са съвсем лесни за използване от неспециалисти. Софтуерът за копиране на файлове с дати предлага бързо и лесно решение, но е срещу заплащане.

Някъде прочетох, че програмата Total Commander може да копира файлове, запазвайки датата на създаване, но при проверка за копирането с нея, се получи този резултат (т.е. същият като при копиране с Explorer):

Сравнение на датата на файл при копиране с Explorer и с Commander
Сравнение на датата на файл при копиране с Explorer и с Total Commander

Има две програми, препоръчвани за разрешаване на тези случаи: RoboCopy и TeraCopy. За RoboCopy, която е текстова, е необходимо да се използва много точен синтаксис. TeraCopy е графична и ако я използваш само за запазване на знака за време, ти е достатъчна и безплатната ѝ версия.

Аз предлагам да използваш тази лесна и безплатна портативна програма – TeraCopy.

Как да използваш TeraCopy за копиране на файлове от едно устройство на друго, запазвайки датата на създаване

Изтегли си програмата от този сайт: Portable Freeware. Избери за инсталиране папка, която използваш редовно – например Документи или Download. Сложи всичките отметки в следващия прозорец.

Настройки при инсталиране на TeraCopy
Настройки при инсталиране на TeraCopy

И в следващия остави отметнатите разширения на файлове, които да се свързват с програмата. Може да поиска рестартиране на компютъра. Остави отметката Launch TeraCopy, ако искаш веднага да използваш програмата и кликни на Finish.

За да стартираш програмата, отвори папката с име 32-bit и стартирай TeraCopy.exe. Отваря се веднага в този вид:

TeraCopy портативна програма
TeraCopy портативна програма

В Menu избери файлове или папки искаш да копираш или местиш и чрез Explorer ги селекционирай.

Файлове и папки, с които да се извършват действия
Файлове и папки, с които да се извършват действия

След това в Target–>Browse избери папката, в която ще поставиш изкопираните файлове или файлове за преместване.

Търсене на папка за копираните файлове или папки
Търсене на папка за копираните файлове или папки

Остава да избереш действието, което да направиш с избраните файлове или папки: Copy, Move, Test, Verify, Delete. Виж разликата при копирането чрез Explorer, Total Commander и TeraCopy на файлове от едно устройство на друго:

Копиране на файлове с Explorer, Total Commander и TeraCopy
Копиране на файлове с Explorer, Total Commander и TeraCopy

Виж още: 4 уеб инструмента за копиране на уеб страница или части от нея

Заключение

В моя Windows 10 използвам TeraCopy за копиране на файлове. С тази програма датата на създаване (data created) се пренася правилно, когато се копира на друго устройство, папка.

Използването на File Explorer за копиране променя тази дата към датата на процедурата на копиране.

Когато имаш нужда да копираш файлове от едно устройство на друго, запазвайки датата на създаване, използвай безплатния вариант на TeraCopy.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.