22 идеи за сайт портфолио – вдъхновяващи примери

Искаш да започнеш творческата кариера? А може би кариера на уеб дизайнер? Едно от нещата, важни за успеха ти, е уеб сайт портфолио. Със сигурност се оглеждаш в интернет за идеи за сайт портфолио.

Твоето портфолио може да бъде място, където да изразиш себе си, да впечатлиш бъдещи работодатели и да направиш така, че да забележат работата ти.

Публикацията е обновена на 18.02.2023.

Изпитваш трудност при създаването му? Откъде трябва да започнеш?

Коя работа трябва да включиш и коя е по-добре да изключиш?

Трудни въпроси могат да възникнат и за дизайна и структурирането.

Ето защо създадох и сега обнових този списък за теб.

Вдъхнови се от тези 25вдъхновяващи идеи за сайт портфолио

Тъй като портфолиото на графичния дизайнер е различно от портфолиото на разработчиците съм включила голямо разнообразие от различни творчески полета.

Идеи за сайт портфолио - вдъхновяващи примери
Идеи за сайт портфолио – вдъхновяващи примери

1. Jacob Sutton

Jacob Sutton е фотограф, който е използвал минимализъм за своето портфолио. Също така виждаме и примери на асиметрия, раздвижени картини, оптимално включване на празно пространство. Портфолиото е елегантно и с модерен дизайн.

Красиви  идеи за портфолио сайтове 1

2. L’Éloi

L’Éloi е агенция и креативно пространство, където се срещат клиенти и сътрудници – фотографи, видеографи и др. Срещата на идеи и таланти е представена чрез това портфолио. Асиметричен и постминималистичен дизайн. Много красива комбинация от стил колаж, асиметрия, изобилие от бели пространства и 3D.

L’Éloi е агенция и креативно пространство
L’Éloi е агенция и креативно пространство

3. Oui WIll

Oui WIll представя портфолио със смесване на черно, бяло и други, по-неангажиращи цветове, така че да се постави акцент на типографията, още повече с придвижващите се черни правоъгълници с надписите. Интересна игра с припокриващи се елементи. Ясен професионален и артистичен дизайн.

Красиви нови портфолио сайтове 3

4. All Boats Rise

All Boats Rise  е с доста стандартно оформление с прилична типография. Сайтът използва особен цвят синьо, който придава много свежест. Добра работа, с много индивидуалност.

Красиви нови портфолио сайтове 4

5. The Feebles

The Feebles идва с портфолиото си – модерно, колоритно и стилно. Използват се отлично анимацията, минималната асиметрия и припокриването на елементите. Сайтът е много раздвижен, но и доста елегантен. 

Красиви нови портфолио сайтове 5

6. Anton Cristell

В момента, в който отвориш сайта на Антон Кристел и преместиш мишката си, установяваш, че си върху празно платно, където можеш да рисуваш.

Този пример за сайт с портфолио е креативен и държи посетителите ангажирани.

Ексклузивната начална страница подсказва как авторът подхожда към работата си. Комбинира дизайн, графика и архитектура.

Anton Cristell вече е проектирал много важни търговски пространства и структури в ресторантьорския сектор.

Работи на Anton Cristell
Работи на Anton Cristell

7. Activeoo

Уеб агенцията Activeoo прави нещо интересно, като създава отделно портфолио само за една от своите услуги – HTML5 банер реклами.
Дизайнът е свеж, чист и професионален, с много съдържание точно за тази услуга, която ги представя като агенция експерти по банерни реклами. 

Красиви нови портфолио сайтове 7

8. Any Studio

Any Studio по интересен начин показва десет от своите проекти на началната си страница в малка игра. Ако не харесваме проекта им, можем да придвижим с курсора или на мобилното устройство с пръст наляво или  да плъзнем надясно, ако ни харесва. Показват се съответните тъжни или усмихнати емотикони.

Any Studio портфолио
Идеи за сайт портфолио – вдъхновяващ пример на Any Studio

9. Pierre-Antoine Coupu

Pierre-Antoine Coupu между другото е и арт директор. Това се отразява в дизайна на неговото портфолио. Усеща се персоналното докосване. Оформлението е равнинно, асиметрично, с припокриване, с много добрата графична интелигентност. За него свидетелстват, че проектира рафинирани, ергономични и елегантни сайтове.

Портфолио на Pierre-Antoine Coupu
Портфолио на Pierre-Antoine Coupu

10. 7h34

7h34 – ето типичен пример за минималистичен класически стил и оформление, с голяма персоналност. Интересна е идеята за движение по часовете на деня. Използването на цвят, изображения и движение по часовника правят това портфолио да се отличава от другите.

Портфолио на 7h34 Studio
Портфолио на 7h34 Studio

11. Freshdesign

Freshdesign.agency със свеж, чист и приятен дизайн, както говори и името им. С анимация навсякъде, което прави сайта доста интересен.

Красиви нови портфолио сайтове 11

12. Bureau Cool

Bureau Cool е „бутиково дизайнерско студио, обединяващо естетиката, анимацията и кода, за да създаде интересни преживявания“, както казват за себе си. Макар че е прието, че не е добра идея да се правят портфолио с много 3D ефекти, тук виждаме доказателство за обратното. Сайтът е много креативен, с елегантно черно със светлосенки.

Красиви нови портфолио сайтове 12

13. Lee Mawdsley

Lee Mawdsely е известен фотограф, базиран в Обединеното кралство. В световен мащаб водещи марки правят поръчки при него. В портфолиото си се е отдал на минимализма. Сайтът основно се състои от лентата за навигация и много изображения. И сякаш няма нужда от нищо друго. Прилича на презентация, слайд. Има дори и функция за цял екран.

Красиви нови портфолио сайтове 13

14. Erminando Aliaj

Erminando Aliaj е друго портфолио, което прилича на презентация. Тук е полезен начина да се постави навигацията наоколо, за разлика от много сайтове, в които е почти незабележима или излишно сложена там. Също с много анимация, интересно движение с курсора и отваряне на фотографиите на цял екран.

Красиви нови портфолио сайтове 14

15. Studio Schurk

Studio Schurk е студио за анимация и илюстрация. Това веднага се вижда от началната им страница.

По-надолу ще видиш техните анимации в действие, както и техните проекти и портфолио.

Студио Schurk е основано от Мириам Кнайф, която е илюстратор, и Уенди ван Вийн, която е аниматор.

Studio Schurk е студио за анимация и илюстрация
Studio Schurk е студио за анимация и илюстрация

16. Cryptogramink

Cryptogramink е портфолио от една страница, със стил, който разчита повече на типографията, отколкото на изображения, използва се и анимация. Когато задържим курсора върху имената на проектите се появява неочакван визуален статичен ефект.

Красиви нови портфолио сайтове 16

17. Josephmark

Josephmark е дигитална агенция, която е прегърнала класическия минимализъм. Стилна анимация и раздвижен дизайн с изскачащи елементи. 

Красиви нови портфолио сайтове 17

18. Alessandro Rigobello

Alessandro Rigobello е съосновател и дигитален директор на този сайт портфолио. Започва с интересната анимация на прозорец на пералня при която чрез движения и кликвания на мишката по указания се сменят изображенията. След като се отиде на раздела за работи на дизайнерите, те са представени чрез хоризонтално движение. Използвани са монохромни или duotone изображения, които са едновременно и връзки към съответните проекти.

Портфолио на Alessandro Rigobello
Портфолио на Alessandro Rigobello

Виж още: 40+ от най-хубавите безплатни WordPress теми портфолио

19. Darren Oorloff

Darren Oorloff е направил портфолиото си оформено като стена в тъмен цвят, на който са отчетливи неговите проекти – обложки на албуми, лого. Сайтът ни позволява бързо да разберем идеята му.

Красиви нови портфолио сайтове 19

20. Anakin

Anakin е дизайнерско студио, специализирано в творческата употреба на цифровите технологии.  Тук виждаме отново в действие постминималистичен стил с елегантна типография и много бели пространства. Всичко това придава изящна лекота на портфолиото.

Красиви нови портфолио сайтове 20

21. Alex Hunting Studio

Alex Hunting Studio  се занимава с  дизайн и практика, насочена към изкуството. Създават интелигентна визуална комуникация за широк кръг от клиенти. Имат под ръка голяма мрежа от изключителни фотографи, илюстратори, редактори и разработчици, за да осъществяват своите идеи.

Клиенти им са например The Guardian, Google, White Cube, Kinfolk Magazine, Rapha и The New York Times.

В това портфолио са заложили на минимализма като стил с бяло пространство и симетрия. Модерна чиста естетика, с която представят проектите си като в слайдшоу, като онлайн списание.

Красиви нови портфолио сайтове 21

22. Malte Gruhl

Malte Gruhl – Малт е директор на дизайна на свободна практика в Берлин и Ню Йорк. Той работи повече от десетилетие за клиенти като Nike, Beats, Audi, Adidas, Google, Facebook и The North Face, променяйки техния визуален език. Портфолиото можем да опишем като артистично, постминималистично. Повече прилича на един хаотичен проект, отколкото на сайт. Малко трудно за разглеждане на мобилно устройство. 

Красиви нови портфолио сайтове 22

Заключение

Силното портфолио е от съществено значение, когато търсиш клиенти или кандидатстваш за работа. В допълнение към демонстрирането на уменията ти на дизайнер, уеб дизайнер, програмист, архитект и т.н. то също предоставя шанс да покажеш своята креативност.

Изброих 22 от най-вдъхновяващите и ангажиращи идеи за сайт портфолио, за да предоставя насоки и вдъхновение.

Надявам се, че тази статия ще те мотивира да създадеш собствено портфолио или да подобриш вече съществуващо.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.