Курсорът на мишката се движи сам в Windows 10 – разрешен проблем

На компютъра ли си често, очаквай изненади от различен вид. Преди няколко седмици ми се появи един феномен в движението на курсора на мишката (при мен респективно на тъчпада) – първо в Скайп, а после и в търсачката по папките на Windows, след това в редакторите на текстови файлове, накрая и в редактора на WordPress онлайн, където пиша публикациите си. Работя предимно с тъчпада, но явлението се появява и при използващите мишка, по-специално оптична мишка.

Проявяване на проблема с курсора на мишката

В какво се състоеше необичайното движение на курсора – пишеше всяка нова буква вместо след предишната, преди нея.

Освен това започнаха и проблеми със селектирането на файлове, за преместване или изтриване. В папките винаги се селектираха първите файлове отляво горе. Когато се опитвах да се придвижа надолу в папка на Windows, курсорът ме връщаше веднага горе.

Същото ставаше и в браузъра с отворените страници, почти не можех да се преместя надолу, веднага бързо ме връщаше в началото.

Постепенно стана невъзможна работата с компютъра.

Проверка за евентуални причини

Разбира се, първото нещо, което хрумва на човек при тези „шегички“ на курсора, е да провери за вируси и malware.

Проверка за зловреден софтуер

Имам платената версия на Касперски и проверих с нея – чисто. След това свалих от интернет Adwcleaner и Malwarebytes и направих и тази проверка – нямах никакъв зловреден софтуер според тях.

Следващата стъпка беше да се разсъждава от къде може да идва проблемът – най-вероятно от устройство за вход – мишка или тъчпад.

Проверка на драйверите

Прави се проверка дали драйверите на периферните устройства за вход на данни са обновени до най-нови версии.

Отваряме Device Manager по следния начин: кликваме с десен бутон върху иконката на Windows на лентата със задачите и се отваря следният прозорец, в който намираме Device Manager.
Курсорът на мишката се движи сам в Windows 10 2

Търсим съответните устройства – мишка (mouse), тъчпад (touchpad). Отново с десен бутон отвяряме, за да обновим (update) драйверите.

Курсорът на мишката се движи сам в Windows 10 1

Има различни възможности:

  • Да се обновят драйверите, търсейки локално или в мрежата. Ако всичко с драйверите е наред, т.е. те са най-новите и са подходящите, Windows издава съобщение за това;
  • В случай, че има съмнение могат да се потърсят директно от сайта на производителя.
    В моя случай направих точно това, отидох на сайта на Dell и свалих инструмент за поддръжка и анализ на компютъра, чрез който сайтът получи информация за моя модел и какви драйвери има на разположение за него.
  • Да се деинсталират драйверите и рестартира компютъра, при което той сам ще си ги търси;
  • Да се забрани дадено периферно устройство, например тъчпада, за да се види дали проблемите идват от него.

Помощ от поддръжката на Microsoft

Ако не можеш да се справиш сам с този много неприятен проблем, едно добро решение е да се потрси помощ от поддръжката на Microsoft.

В моя случай потърсих помощ на италианския форум на поддръжката. Оттам ми отговориха веднага, насочвайки ме, че евентуалната причина може да е във факта, че съм обновила драйвери с програма от трета страна, а не директно от сайта на производителя. Програмата за обновяване ми е инсталирала генерични, а не специализирани драйвери, откъдето се е получил конфликт.

Последвах съветите. Инсталирах специализираните драйвери.

Проблемът се разреши съвсем неочаквано, като смених неработещата батерия на мишката, включих я за малко и всичко си отиде на мястото. Изключих мишката и си продължих работа с тъчпада както преди, без проблеми. Не ми стана много ясна логиката, че мишката, която не използвах от месеци, в един момент е останала без работеща батерия и фактът е повлиял на курсора по този начин. И в момента, когато смених батерията, положението магически се оправи, въпреки че изключих мишката отново и я оставих изключена. Продължих да си работя само на тъчпада. Все пак изводът ми е: проблеми на конфликт или на повредени драйвери на периферните устройства за вход на данни.

Заключение

Покрай този проблем изчетох много публикации из нета на различни езици. Изводите, които си направих от цялата тая информация, и които могат да бъдат полезни, са следните:

1. Проблемът се среща достатъчно често от много години, с Windows и с Linux.

2. Почти всички съмнения се насочват първо към вирус, но се оказва, че не е.

3. Следващите подозрения се отправят към хардуера – в случай, че се работи с мишка. Сменява се мишката, но почти винаги проблемът остава.

4. Следващата грешна стъпка, която правеха почти винаги в прочетените случай е връщане на Windows почти до фабричния му вид, с което за съжаление положението с курсора не се оправя, само се усложняват нещата със загуба на данни.

5. Най-често проблемът е в повредени, не обновени драйвери или пък конфликт на драйвери..

6. В други случаи се решава с настройка на тъчпада или калиброване на тъчскрина.

7. Препоръчва се при проблеми с интерференции с тъчпада при писане, да се използва Touch freeze, Тя е безплатна и проста програма за Windows, която автоматично деактивира тъчпада, докато пишем текст.

След като се свали програмата, се следват инструкциите за инсталиране.

За деактивиране на функциите на TouchFreeze, трябва да кликнем върху иконката й и да махнем отметката „Зареждане при стартиране на системата“.

Курсорът на мишката се движи сам в Windows 10 3

8. Не се предлага единно решение на проблема с този вид самостоятелно движение на курсора, а различни решения, касаещи промени по драйверите или настройване на тъчпада, включващо понякога и изключването му.

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.