Малки трикове в Skype

Важно!: От както публикувах тези малки трикове в Skype измина време, но в програмата, както и в живота ни станаха много промени. Моето финално ръководство за Skype – най-новата му версия ще ти обясни всичко за тези промени в програмата Skype за Windows.

Публикацията е обновена на 06.01.2021.

Skype е един от най-използваните инструменти за видеовръзка и в личния и в частния сектор. Благодарение на него в последните години се понасят по-леко разстоянията между близки хора. Поддържат се и професионални връзки, видео срещи, споделяне на файлове, снимки..

За уведомяване за всички събития, които се случват, програмата има различни видове известия. Те обаче, могат да бъдат в някои случаи дразнещи и пречещи, ако например гледаш програма или филм на цял екран. Създават проблеми за личния живот и излизащите в браузера уведомления с предварително изписване на съобщението на твой контакт.

За щастие настройките за тези известия са много лесни.

Малки-трикове-в-Skype-7

Изключване на известието за включване на контакт

Отиваме в Skype на Инструменти –> Настройки –> Уведомяване и махаме отметките на първите две квадратчета:

се завръща на линия     Малки-трикове-в-Skype-1
излиза извън линия

В момента тези профили, които ползват скайпа си през мобилни устройства и не излизат там от него, не произвеждат никакво известие, когато влизат или излизат от съответния компютърен профил.

Изключване на предварителния преглед на съобщенията

Този вид съобщения направо са застрашаващи личния ти живот понякога.  😆

В Скайпа отиваме на същата страница и махаме отметката на:  ми пише съобщение

Малки-трикове-в-Skype-2

Така вече няма да излиза предварителният преглед на съобщението в Windows.

 

За да не излиза и в лявата лента на Скайп, отиваме в Настройки –> Общи и там на Показване на прегледи на съобщенията в страничната лента махаме отметката, запомнямеМалки-трикове-в-Skype-3

Скриване на пишещия молив, когато си в чат

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

В Настройки –> Дискусии –> Мигновени съобщения –> Разширени настройки премахваме отметката на Показвай индикатор при писане.

Малки-трикове-в-Skype-4

Премахване на всички звуци и сигнали на Скайп

Пак е въпрос на досаднo или пречещо звънкане понякога, а отново засяга в специални случаи и поверителността. Ако не искаш сигналите на Скайп, с един клик можеш да ги махнеш всичките.
Пътят е този: Настройки –> Уведомяване –> Оповестяване и там можеш да променяш поединично отметките или да изключиш всички звуци, кликвайки на Изключване на всички звуци.

Малки-трикове-в-Skype-5

Търсене в чата на определени думи

В чата с контакта, където искаме да търсим споменаването на определена дума или фраза, кликваме Ctrl F, отваря се прозорец с търсачка, изписваме търсенето и се появява маркираният текст:

Малки-трикове-в-Skype-6

Същото може да се направи чрез Дискусия от главното меню на Skype и Намери.

Промяна на фонта и големината на текста

От Настройки –> Дискусии –> Оформление и облик, кликваме на бутона Смени шрифта.

Може да се смени шрифта, големината, стила.

Малки-трикове-в-Skype-8

Големи и анимирани емотикони

На същата страница Настройки –> Дискусии –> Оформление и облик.

Малки-трикове-в-Skype-9

 

Тук имаме възможност да махнем или показваме големи и анимирани емотикони.

 

 

Промяна на името на абонат

Освен, че можем да променим името си на Skype, можем да променяме името на други наши контакти. Аз например го направих с контакти не много активни. Сложих като начална буква пред имената x и така те отидоха в дъното на списъка ми с познати.

Малки-трикове-в-Skype-10

Прехвърляне на втори ред с клавиш Enter

Ако си настроил с клавиш Enter да изпращаш написаното при чат, а ти се иска да напишеш два кратки откъса на два последователни реда, без да ги изпращаш един след друг, а заедно, какво да направиш ? Просто натискаш след написаното Shift и Enter заедно и продължаваш да пишеш на втори ред без да го пращаш все още.

Временно блокиране на абонат

Днес искаш да не си на разположение за определен контакт. Блокираш го временно. С десен бутон над него избираш Блокирай абоната. След това Деблокиране на това лице, когато решиш. През времето на блокиране, той не получава никаква информация от теб, както не го виждаш и ти.

Модифициране и изтриване на последното написано в чата

Ако искаме да коригираме току-що изпратено съобщение в чата, кликваме на стрелка нагоре и съобщението се визуализира в полето за редакция. Когато го коригираме, го изпращаме отново. Появява се на мястото на старото, вече модифицирано. Същото става и с кликване с десен бутон над реда за коригиране и избираме Редактирай съобщението. Остава малко моливче като знак, че е редактирано.

Малки-трикове-в-Skype-11

Малки-трикове-в-Skype-12

Ако изберем Премахни съобщението, то ще бъде изтрито. Остава надпис, който контактът ти вижда: Премахнато съобщение.

Backup на контактите

Правил ли си бекъп на контактите си ? Време е да го направиш. Нищо сложно. Отиваш в Абонати –> Разширени –> Резервирай списъка във файл. Генерира се файл тип .vcf. Запомняш го на компютъра, при нужда, можеш да ги възстановиш от същия падащ списък на Абонати.

Backup на цялата чат история

Скайп след известно време изтрива част от чата. Ако искаш да си го запазиш, можеш да направиш бекъп.

С  бутон Windows и R едновременно отваряш Run менюто , може и от Task manager –> File. В Run менюто пишеш следната команда %appdata%skype и OK.

Отваря се папка  AppDataRoamingSkype и в нея се записва бекъпа във файл main.db. Копирай и запомни този файл, даже и върху друг диск.

Малки-трикове-в-Skype-13

Махане на рекламите в Skype

Колко са досадни, блокират разговорите ти, блокират целия Скайп. Трябва да ги изчакваш да се качат, защото повечето са видео. От таблото на Скайп да премахнеш отметката няма ефект.

Но има друг начин.

Отиваме в Контролния панел на Windows. После в Мрежи и интернет –> Интернет опции. Отваря се нов диалог. Намираме Сигурност блока и кликваме на Ограничени сайтове.
Малки-трикове-в-Skype-15

Вече имаме достъп до бутона Сайт. Кликваме отново. В излязлата страница внасяме следния текст: https://apps.skype.com/. И кликваме, за да го прибавим.

Малки-трикове-в-Skype-16

След рестартиране на компютъра и отваряне на Скайпа, рекламите няма вече да се виждат. Винаги можеш да се върнеш и да изтриеш внесения сайт от Ограничените сайтове.

Разбира се има още много неща, които могат да се променят по Скайпа, ако откриеш нещо интересно, можеш да споделиш. Приятен Скайп !  🙂    Малки-трикове-в-Skype-14

Източник на основната снимка PascalCampion
Източник на старинната снимка Skype Beastboss.
Източник на анимацията Sweirde.
Източник на последната снимка Mike Licht.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

33 Comments

 1. Здравейте, искам да попитам възможно ли е човек,който не е влизал в скаип повече от година пак са има статус последно онлаин преди дни или това означава пе влоза инкогнито?

  • Здравейте, поне от моя опит смятам, че не може да се има много доверие на тези показатели, кога за последно е влизано, колко време е говорено. За всеки случай си сменете паролата.

 2. Здравейте, искам да задам въпрос, при видео конференция с 7 до 10 човека как мога да разделя екрана да виждам всички с еднаква големина а не само четери профила и другите горе като по малки прозорци.
  Благодаря предварително за отделеното време.

  • Здравейте, за съжаление не виждам никъде начин за разделяне на еднакви прозорци, не успях да намерия и никаква информация. Разделя се автоматично.

 3. Здравейте. Как може да се ограничат правата на user в група (по-конкретно да не могат да отстраняват или изключват микрофоните на други участници по време на разговор)? Мислех, че само който/които са admin могат да правят това, но се оказа, че и юзърите го правят.

  • Здравейте, за съжаление, както отговорих и на предишния въпрос, функцията на Skype групова връзка е hostless, което означава, че качеството на разговора е зависимо от свързването на всеки участник. Ако един от участниците изведнъж загуби връзка, обаждането ще бъде прекъснато или качество се очаква да стане нестабилно. Всеки от участниците може да изключи или да премахне други участници. И вие няма да знаете кой го е направил.

 4. Здравейте!Във видео разговор някой непрекъсното отстранява абонати.Как мога да разбера кой ни отстранява?

  • Здравейте, За съжаление, това не е възможно. Разговорите в група на Skype вече са „hostless“, а това означава, че всеки може да изключи или премахне други участници. Лицата, които са отстранени или заглушени ще получат съобщение, но няма начин да се провери кой е извършил това управление.

 5. Благодаря ви за изчерпателния отговор. Аз съм на версия 8.37.0.98 и под изпратеното съобщение няма иконката със снимка на абоната, което да показва че е прочетено от него. Иначе името и снимката на абоната си стои в списъка ми /няма въпросителна/ А при повикване с видео дава звънене без да изключи само , изчаквам до 7-8 звъненета и трябва аз да изключа с червената слушалка и да ми даде тогава отговор „че не онлайн“. При други абонати, когато звъня /за проба да видя какво става при тях – те са реални абонати / изключва само на 4-то звънене и дава отговор „Абоната не е онлайн“. Извинявам се, че ви пиша пак но много ми трябваше да пратя съобщение, защото ми беше много необходимо. Но на друг абонат, който също е в Германия като предишния абонат и ми е реален, също не получава съобщенията ми по скайпа – изпращам за проба /това ми е отговорено по телефона от нея, че не получава нищо/. Но здраве да е и късмет! Благодаря ви пак и лек и ползотворен ден ви желая

  • Здравейте, възможно е те да са с новата версия на Microsoft и да има несъвместимост. Също и мобилните версии са в окаяно състояние. Сложете си дублираща връзка с важните ви контакти – Viber, Whatsaap.

 6. Как да разбера че съм блокирана или премахната от даден абонат. При изпратени съобщения той приема ли ги и мога ли да разбера дали са прочетени. Също и за подаден видеоразговор, той получава ли съобщение че е имало обаждане. Каква е разликата при премахване и блокиране. Благодаря ви предварително.

  • Благодаря за въпроса. Когато ви блокират, не получавате никакъв знак или сигнал. Само ви се показва постоянно, че контактът отсреща не е на линия. Вие все още сте свързани и когато вашият контакт отсреща ви отблокира, продължавате да го виждате. Когато ви премахне, вие вече не получавате никави сведения от него. Само ако му поискате отново да ви приеме. В новия Скайп на Microsoft почти не се разбира, че сте изключена от отсрещния абонат. Разговорите (написани) остават.
   Когато пращате съобщения на ваш контакт, няма как да се разбере дали са прочетени, също и за видеоразговор, не е сигурно дали е получил съобщение (това последното го казвам от собствен опит и на хора около мен – отнася се пак за бъгове на новия Скайп, който ти сигнализира повиквания, ако е в настроение).

   • Извинете, допълвам, сега погледнах, смятам, че новият Skype показва, когато отсреща са ви прочели съобщението, или поне визуализирали. Skype постоянно се обновява.

 7. Здравейте, а аз бих искала да знам какви са възможностите да си запазим стара версия 7 . след като Майкрософт ни принуждават меко казано да минем задължително на нова версия в противен случай не можем да отворим Скайпа си ?! Не ми харесва нито инерфейса , нито функциите на новия.

  • Здравейте, благодаря за запитването. Потърсих и намерих ето тази статия: Download Skype 7. На английски е и може да се прочете с Google Translate. Има няколко линка и обяснения, затова трябва да се прочете внимателно. В нея е посочен и този линк за портативен Skype 7 и 8: Skype Classic portable – без инсталиране. Важното е после в настройките да се махне отметката за update. Може после да споделите мнение дали сте успяла да си върнете класическия Skype. Аз ползвам новия и основният ми проблем е, че почти няма сигнали, когато някой ме търси. Успех!

  • Здравейте, искам да ви задам въпрос. Какво означава надписа под името на абоната „Последно онлайн преди дни“. При условие че абоната е бил последно 6ч. преди това на линия а и всеки ден – онлайн /зелена точка/. Но не със мен в писане на съобщения – да уточня. Какво означава това? Да не би да съм премахната от списъка на съответния абонат? Благодаря предварително.

   • Здравейте, благодаря за въпроса. Мисля, че са бъгове на новия Skype. На мен ми изписва, че съм имала разговор много часове, при положение, че съм говорила минути. И още много такива нелепици излизат.

 8. Здравейте, от телефон има ли начин за мигновено превъртане на чат, както от компютър (преди 7 дни, преди 30 дни, преди 3 месеца…)?

  • Здравейте, благодаря за въпроса. Ако версиите на Skype от компютъра и телефона са синхронизирани, може да се отиде назад в хронологията на чата и от телефона. В новите версии на Skype няма определени периоди както преди: преди 7 дни, преди 30 дни… Просто се връща назад, докато се стигне началото на синхронизацията. Наистина беше по-лесно преди.

 9. Здравейте! как мога да разбера когато съобщението е прочетено?

  • Здравейте. Изписва се само, че съобщението на Skype е доставено. Не може да се разбере дали е прочетено.

 10. Здравейте! Аз също бих искала да попитам един въпрос. Възможно ли е и как да се възвърни старата хронология в новият скайп? 8.1

 11. Здравейте!
  Представихте ни много полезни трикове.
  Но как мога да изтрия хронологията в Skype 8.
  Липсват ми възможностите за настройки в Skype 7.

  • Здравейте, благодаря за оценката и въпроса. Ако искате да изтриете цялата история с новия Skype 8.12, все още не е налице функцията (така отговарят от Microsoft).Можете обаче да изтриете чат за конкретен контакт: Кликнете с десния бутон върху чата, който искате да изтриете. След това върху “Изтриване на чата” от новото меню. В следващия прозорец за потвърждение натиснете “Изтриване”.
   Можете да се върнете на класическата версия по този линк Classic Skype

 12. Здравейте, искам да попитам, как могат да се спрат старите файлове, които са ми изпращали да не се записват автоматично при всяко изпращане на нов файл?

  • Здравейте, благодаря за въпроса. Аз нямам подобен проблем и мисля, че зависи от настройките. Отивате в Инструменти–>Настройки–>Дискусии–>Мигновени съобщения. В отворената страница кликнете на Разширени настройки. Идете най-долу, където е написано Получаването на файл. Махнете отметката на Автоматично приемай входящи файлове. После кликнете отдолу на бутона Запиши. Мисля, че така би трябвало да се разреши проблема.

 13. Много съм доволна , обяснили сте го толкова кратко и ясно ! Благодаря ви ! За много години !

  • Благодаря на Вас за поддържането. Да е спокойна и здрава за всички 2018!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.