Маркетинг на пазара на изкуство – за художници и други артисти

За да успява в реализациите на произведенията си, един артист трябва да бъде едновременно с това и предприемач. Маркетинг на пазара е една значителна част от работата на всеки творец. Реших да събера някои типове за успешно позициониране, както и места за продажба на произведения чрез поръчки (commissions). Виж по-долу и документа във вид на електронна таблица с изброени 170 сайта за продажба на произведения на изкуството.

Изследването на пазара е много важно, за да се разбере как може да се достигне до правилните хора. Къде в интернет те прекарват времето си, какви са хобитата им, каква е тенденцията за момента. Не е възможно да бъдеш отличèн като най-добрия, но като уникален и интересен – да. В уеб пространството винаги има много възможности и много нови тенденции, които трябва да се набелязват. Полезно е и да се наблюдава конкуренцията.

Копиране на успешните артисти

Един пример – звездата художник Мат ЛеБлан (Matt LeBlanc), канадски абстрактен артист.

Мат ЛеБлан

Той започва с изучаване на маркетинг и после му идва импулса да продължи с рисуването. Неговата философия се състои в това, че художникът не непременно трябва да гладува или да страда за изкуството. Трябва да може да се предложи на пазара.

ЛеБлан започва да рисува 2007 г. и става един от най ценените артисти в Канада.

Създава си голяма база фенове. Тъй като изкуството му е подходящо за декориране, прави връзка с дизайнери. Работи над себе си като марка – бренд.

Прави дори шоу – смесица от изкуство, музика, танци и мода.  Повече виж на сайта му: Mattleblancart.com.

Ето и неговият пример за интересен и модерен видео канал, представящ един артист:

Kакво казва той в едно интервю:

„Едно добро начало би било да се вгледате в себе си и да разберете как искате обществеността да ви види. Забавен художник ли сте? Сериозен артист ли сте? Изключително професионален художник ли сте или сте със свободен дух?…Как бихте описали себе си като художник? Ако можете да изброите 5-6 силни думи, които ви описват като артист, тогава вие сте на път да създаде свой собствен бренд.

Ако сте един художник, придържайте се към работата си. Инвестирайте пари в 3 неща: фотография, графични арт услуги и един добър уеб дизайнер.

Най-важният актив за един художник тези дни е уебсайтът. Винаги съм шокиран да открия художници, които не разполагат със собствено онлайн присъствие. За мен това създава липса на фокус.

Второто най-важното нещо е социалният маркетинг. Социалните сайтовете са безплатни, много лесни за използване и изключително мощни, ако се използват правилно. Изненадващо е, че артистите не ги използват правилно. Художниците са склонни да използват социални сайтове като еднопосочна комуникация. Следя художници на Twitter и всичко, което правят, е да публикуват най-новата си работа.  Един комуникация не ми дава основание да ги следвам.

Социалните сайтовете са за формирането на взаимоотношения и осигуряване на подходящо съдържание. Последователите ви ще отидат при вас, когато са готови да купуват и те ще говорят за изкуството ви на своите приятели-този начин ще ви даде нови клиенти и нови взаимоотношения.

В крайна сметка, хора на изкуството трябва да се съсредоточат върху осигуряването на добра комбинация от подходящо съдържание. Напишете малки публикации в блога и съвети и ги публикувайте между ново изкуство. Това ще издигне статута на художника и ще направи художникът да изглежда като професионалист в неговата област. Не забравяйте, че хората винаги искат да преговарят с професионалисти.“

А тук обяснява за видеоканала How to Sell Art Online (как да продаваме изкуство онлайн) каква голяма част от времето си използва за маркетинг на своето изкуство:

И не на последно място неговата Pinterest стена, като пример за използване на всички, подходящи за изкуството, социални мрежи.

Как да правим проучване онлайн

Има много интересни инструменти за правене на проучването онлайн.

Да потърсим професионално направени сайтове/блогове, които да имитираме, от които да се учим.

Използваме SEO Book – инструмент за търсене по ключови думи

Сайтът предлага онлайн бизнес съвети, съвети за търговия, анализ на търсенето,  и общ коментар на развитието на мрежа от гледна точка на издателската дейност и бизнес модела.

Стартирал е през 2003 г., с голяма репутация на SEO сайт. Първоначално е бил замислен като блог, който предлага SEO съвети.

Съществуват естествено и много други уеб инструменти за търсене по ключова дума.

Инструмент на Google за ключови думи – Adwords

Използваме го, за да видим колко хора търсят нашия стил на рисуване, на торчество.

Търсене чрез Google в блогове

Написваме стила на изкуството, който ни интересува и ще открием множество блогове и сайтове на творци, които са в този жанр. Тези, които не са добри, можем да използваме като отрицателен пример. А отличните – за вдъхновение, използване на идеи за проекти и маркетингови тактики.

Проследяване на blogrolls

Много от блогърите имат списък с блогове, които им харесват и четат. Полезно е да полюбопитстваме къде ще ни отведат тези линкове.


Търсене в Twitter

Twitter е източник на много данни в реално време. Можем да постоим известно време там за да видим какво споделят артистите. За търсене използваме разширената търсачка на Twitter, Hashtags.org (има част и за безплатно търсене). Tweetreach е безплатна услуга в платен сайт, която ти позволява да мониторираш единичен  hashtag  или ключова дума и ти предлага различни полезни информации в реално време

Търсене във Facebook

Можеш да видиш кои артисти имат много последователи онлайн. Просто направи търсене във Facebook за определения вид изкуство.

Сайтове за продажба на изкуство онлайн

Този път, вместо списък, ще поместя един документ от Google Drive Sheets, съдържащ 170 сайта за продаване онлайн на изкуство, с описания. Документът е предоставен от Тhe abundant artist

Ето само част от него като изображение. Като кликнеш върху му ще го видиш в реален размер изцяло и с възможност да го свалиш в Google Sheets.

Маркетинг на пазара на изкуство - за художници и други артисти sell art 12

 

 

Сайтове, които помагат на артистите с поръчки (commissions)

ArtCorgi

Маркетинг на пазара на изкуство - за художници и други артисти ArtCorgi 1

ArtCorgi е комисионен сайт, който свързва клиенти с художници от различни стилове. Купувачите могат да поръчат художник въз основа на стил. Предлагат се възможности за поръчки само за дигитални произведения, дори ако произведението е направено традиционно.
Интересното е, че купувачът може да поиска поръчаният арт да бъде отпечатан на различни стоки. Всичкo се обработва чрез сайта (така че това, което трябва да направи артистът, е само да завърши поръчката и ако купувачът иска произведението за изкуство, отпечатано например на блуза, компанията ще направи тази част). Произведенията могат да се конвертират по желания на купувача в цифрови файлове като фон на телефон, профилни изображения, екранни снимки и графики за социални медии.

Tattoodoo

Маркетинг на пазара на изкуство - за художници и други артисти Tattoodoo 2

Мислиш, че твоето изкуство може да бъде идеално за дизайн на татуировка? Tattoodoo е уникален уеб сайт, който свързва хората, които търсят персонализирана и артистична татуировка, предназначена само за тях. Потребителите поставят искания за това как биха искали да изглеждат татуировките им, докато творците се конкурират в създаването на дизайн.

Sketchmob

Маркетинг на пазара на изкуство - за художници и други артисти Sketchmob 3

Подобно на ArtCorgi, Sketchmob е онлайн магазин за изкуство, където купувачите могат да поръчват артисти според стила. Има и услуга print on demand, където купувачите могат да поръчат изкуството в различни стоки след приключване на поръчката. Изпълнителят трябва да премине през процес на одобрение, преди да започне да продава на сайта си.

CustomMade

Маркетинг на пазара на изкуство - за художници и други артисти Custom Made 4

Целта на Custommade е да свързва клиенти с талантливи производители, за да създават  предмети, произведения на изкуството, поискани от клиента. Сайтът предлага широка гама от дизайнери на бижута, дизайнери на облекла и художници. Клиентите дават списък на артистите за своята поръчка, докато производителите кандидатстват за проекти, над които искат да работят. Печелившите оферти започват изработките за купувача и получават плащането след завършването им. Има хубава и лесна система за работа и процесът на създаване работи гладко.

Canvasmatch

Маркетинг на пазара на изкуство - за художници и други артисти Canvasmatch 5

Canvasmatch свързва купувачите с художници, за да им помогне да създадат своето оригинално произведение на изкуството. За разлика от Artcorgi и Sketchmob купувачите представят предложения за поръчки, докато творците се надяват да имат шанса да поемат поръчката. Няма процес на одобрение за присъединяване към сайта.

TalentHouse

Маркетинг на пазара на изкуство - за художници и други артисти TalentHouse 6

Talenthouse е сайт, който предоставя на  креативните артисти различни възможности. Купувачите могат да се възползват от възможността да създават поръчки за фондации, събития, филми, дизайнери, знаменитости, които търсят персонализирана работа от творци и креативни личности. Това е конкурсен сайт, където победителите с най-високи гласове за техните творби, печелят постоянно признание и получават огромно количество възможности за експозиции на творческата си кариера.

TheCommissioned

Маркетинг на пазара на изкуство - за художници и други артисти Thecommissioned 7

Един друг комисионен сайт, където клиентите избират артисти от цял свят за поръчки на персонализирани творби. Сайтът предлага голяма помощ за клиентите, като предлага изкуството на артистите по ясен начин, чрез идеите им, така че да се направи контакт. Има избирателност при въвеждане на нови творци в системата.

ArtistsnClients

Маркетинг на пазара на изкуство - за художници и други артисти Artistnclients 8

ArtistsnClients е друг сайт, насочен към свързването на артисти с клиенти по организиран начин. Има много подреден и ефикасен процес на работа. Има и рецензии за всеки художник на сайта, в уверение на клиентите, че работят с надеждни художници. Няма процес на одобрение и това е отлично за нови хора в системата за арт поръчки.

Minted

Маркетинг на пазара на изкуство - за художници и други артисти Minted 9

Сайтът е с идеята да прави връзка с независими артисти, в чието лице могат да се открият великолепни дизайнери. А до тези артисти хората нямат обикновения достъп чрез традиционните търговци на дребно. Minted  използва технологията, за да позволи на потребителите да открият страхотни творчески таланти, а художниците да могат да се учат, да получат възможност за изложение и да изградят бизнеса си.

Общността на независими художници и дизайнери на Минтед се намира в над 50 държави. Това са илюстратори и текстилни дизайнери, художници и дизайнери на опаковки, търговци и майки, останали в дома.

Minted произвежда и продава печеливши дизайни, като заплаща на дизайнера комисионна при всяка продажба. В допълнение, печелившите художници и дизайнери имат магазини в Minted. Те могат да пускат произведенията си в своите магазини, като използват възможностите на Minted за производство, изпълнение и обслужване на клиенти, за да управляват бизнеса си.

Друг начин за печалба чрез сайта е с неговата Affiliate program. 

Deviant art и темплейти за поръчки

Ако имаш добри умения и художествен талант, които можеш да продаваш, имаш възможност да си направиш оферта с цените за поръчки, да ги поставиш на стената си на сайта, за да привличаш клиенти.
Цените на дадена поръчка варират според твоето желание. Трябва само да се съобразиш с високата конкуренция и да не прекаляваш с тях.

Какво са поръчките?

Това са поръчки за малки дигитални произведения или услуги, предлагани от художник, което дава възможност на купувача да получи качествено персонализирано съдържание. Widget за поръчки на профила DeviantArt ще ти позволи да продаваш.

Може да се прочете повече в Introducing Commissions on DeviantART.

Пример за темплейт за поръчка:

Маркетинг на пазара на изкуство - за художници и други артисти DevianArt10
Източник DevianArt.com

или

Маркетинг на пазара на изкуство - за художници и други артисти DevianArt 11

 

Заключение

Интересуваш се от този начин на получаване на доходи чрез поръчки?

Искаш повече поръчки? Прочети тази публикация от DevianArt. В нея се разглеждат следните точки:

  • Начин на плащане.
  • Какво предлагате?
  • Вашите цени.
  • Реклама на факта, че сте отворили възможност за поръчки.
  • Има примери за вида на рисунки, които предлагате.
  • Да не се дават по 30 опции.
  • Ясно да се даде цялата информация.

Виж и тази моя публикация, която стана доста популярна: 90 сайта, където артистите могат да продават своите произведения на изкуството

Ако ти харесва и тази публикация и ти е била полезна, харесай FB страницата ми в правоъгълника в страничната лента или се запиши за newsletter във формата в страничната лента. Благодаря.

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

2 Comments

    • Благодаря Ви аз за поддръжката! Най-хубави пожелания за Новата година!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.