Кой е най-успешният маркетинг – този на медицинските изследвания

Мислещият човек трябва да си задава въпроси и за наглед очевидни неща. Не е закон всяко нещо, което правителствата или асоциациите, или фирми ни предлагат като добро за нас, наистина да е така и да бъде приемано на юнашко доверие. Трябва веднъж завинаги да се научим да разбираме, че колкото повече успяват да ни убедят в нещо, толкова това е по-успешен маркетинг на определени предмети – медицински уреди, лекарства, както и на услуги – от които различните видове изследвания в много специализирани лаборатории. Този маркетинг е направо за дълбоко изучаване. Да можеш да убедиш човек, дори когато е здрав, че тази малка промяна в стойността на определено изследване, говори за начален диабет и да иде да продължи изследванията. А пък той просто е ял късно вечерта парче шоколадова торта.

Медицинските изследвания, доколко всички те са необходими

Отдавна се замислих за необходимостта от медицински изследвания за всяко нещо и то по няколко пъти. Всекидневно ни облъчват с уверения, че е необходимо постоянно да контролираме, чрез всякакви профилактични проверки нашето здраве.

Моя колежка една пролет отиде на профилактичен преглед на мамографски апарат. Излязло, че няма никакви проблеми. След четири месеца случайно напипва голямо образование, наложи се операция. За щастие беше доброкачествено. Но въпросът е, защо беше необходимо облъчването преди това. Доколко е достоверно.

Аз също ходих веднъж на такъв профилактичен преглед. На апарата, след като ме облъчиха добре, казаха, че май по-добре ще се види на ехограф. От тогава ходя само на ехограф.

Мой много близък, след като имаше здравословни проблеми, му дадоха направление за специалист (действието се развива извън България ). Специалистът го изпрати в известна лаборатория за изследвания, доста скъпа. След като ги погледна, го препрати на друг специалист. Последният, без да погледне тези изследвания, назначи нови в негова лаборатория. И тези изследвания не бяха леки. Това се повтори още няколко пъти. Навсякъде излизаше еднакъв резултат и еднаква картинка.

Не говоря за парите, в края на краищата при подаване на данъчна декларация, ти ги връщат. Но какво ме накара да си помисля тази история – източване на едни пари с ненужни и увреждащи здравето изследвания. Цял клон от „здравеопазващата система“, който се представя за необходим, а всъщност е механизъм за изкарване на лесни пари от хора (или от данъците им), на които им се представя това почти като задължение.

В никакъв случаи не агитирам за отказване от прегледи и изследвания. Но не тябва да приемаме на доверие всичко.

Както ми се случи с една лека болка в крака, която после разреших сама с няколко дни противовъзпалително лекарство и спорт. Заради болка в коляното, отидох на лекар, той ме изпрати на хубав рентген на двата крака. Още не бях осъзнала, че много неща са излишни и го позволих. От там един специалист, преглеждайки снимките каза, че няма нищо сериозно, но за да ми мине, трябва да ми сложи едни инжекции в коляното за 600 лв едната. И само той може да ми ги сложи, само той има най-добрите. И говоря за една от най-известните софийски болници. Естествено отказах и по-горе обясних как ми мина.

Използва се почти сигурното инстинктивно и изглеждащо логично мислене, че колкото по-често се подлагаме на контролни прегледи, толкова по-сигурни за здравето си ще бъдем. И понеже ние поддаваме, се увеличава търсенето и оттам и офертите за всякакви видове изследвания. Една безкрайна спирала.

Но хайде да поразсъждаваме. Ако се подлагам на много изследвания, все нещо в някой момент няма да бъде точно в нормата. Или по-лошо, няма норма. Тоест това, което в една лаборатория е норма, в друга е различно. Или изследванията не са прецизни, или по-лошо – фалшифицирани. Има и друга страна – някои изследвания, за да са достоверни, би трябвало да се правят при специални предварителни изисквания, които никой не ти ги казва. И говорим за скъпи изследвания.

Аномалните стойности ще те провокират, ако си повечко страхлив, да задълбочиш изследванията. Губиш време, нерви, пари. Но има нещо друго. Често не ни го казват. Много от изследванията са даже вредни за здравето. Помисли за рентгена, на жените препоръчват мамографски прегледи всяка година – всяка година дълго облъчване. Аз например не се отказах от прегледа, избрах безопасния.

Ползи, вреди и…интереси

Трябва хубаво да се сложат на везните ползите и вредите. Хубаво човек се изследва, но за дребни проблеми трябва да прецени кое е по-опасно. Ето някои примери от Мedbunker, блог на италиански лекар, хирург гинеколог:

Кой би си направил лъчетерапия заради доброкачествен невус на кожата? Никой. Просто, защото рискът от лечението ще бъде по-голям от ползата, по-добре да го оставите където се намира.
Кой би премахнал един ангиом на черния дроб?
Никой: да се подложиш на операция, се излагаш на рискове и странични ефекти, по-големи от тези, които предизвикат чернодробните хемангиоми.
Практически пример.
Ако често правя тест PSA (простатен антиген, тест, който се използва за контролиране на нарушения на простатата), рискувам да се намират по-често ненормални стойности, това ще ме доведе до извършване на други изследвания, някои само досадни (изследване, ултразвук) други агресивни и опасни (биопсия)…На пръв поглед може би си мислите, че като се има предвид наличието на заболяване, хирургията и терапиите са оправдани, но това не винаги е така. В случай на простатата, например, ние знаем, че някои видове рак се развиват много бавнo, съвсем бавно, от рода на десетилетия. Ако например диагнозата се получи на 70 години… болестта се превръща в смъртоносна, когато моята възраст е 85 години, може да умра от други причини, зависи от много неща. Накратко, „начинът на действие“ не би бил толкова очевиден и ясен, но е необходимо информация, оценки, сравнения. Много фактори, които могат да повлияят. Поради тази причина няма смисъл да се прави непрекъснато дозировката на PSA, но ще се съгласите да го правите от време на време (например на всеки две години), или проверете дали принадлежите към конкретни класове на риск. Който не е изложен на риск, може да го прави по-рядко и винаги под лекарски съвет.
Да се прави Pap тест всяка година или на всеки шест месеца може да бъдат безполезно и вредно. За всяка раничка, дори и най-малката или дори тази, която ще изчезне от само себе си, е необходима намеса, така че нещо инвазивно, което носи рискове… Ето защо тест Пап не трябва да се прави „непрекъснато“, но на всеки три години (така, че да се контролира често). Тази периодичност се указва от научни доказателства.

Преди няколко дни се появи телевизионна реклама за „месец на урологичната превенция“. На практика Италианското общество по урология (SIU) покани лицата от мъжки пол в страната ни да се направят урологично изследване, безплатно, като превантивна мярка. Всичко е спонсорирано (с видимо лого на мястото) от фармацевтичната компания Menarini, която произвежда, наред с други неща, урологични лекарства (например за мъжките полови разстройства) и напоследък много пробутва полезна добавка (според това, което казват те) за заболявания на простатата. Компанията, в сътрудничество с обществото по урология, насърчава тази кампания.
Нищо странно, конференции, кампании и обучения винаги са спонсорирани (платени, подкрепени, подпомогнати) от фармацевтични компании. Струват толкова много, и без да има съществен принос, много от тях не биха били възможни. Важно да се посочи това. Но в момента се реализира проблем, който в последно време в областта на медицината, е все по-тежък –  конфликтът на интереси.

Тук приключвам с цитата от доктора, който говори за неща, нему познати, от Университета и от практиката. В действителност публикацията е доста голяма. Естествено е бил обвинен, настъпил е интереси и то големи. Но той говори с научни факти.

На днешно време е направо забранено да чупиш схемата, че медицината е добра, че докторите са добри и мислят само за нашето здраве, че всички лекарства ни правят само добро. И щом са изписани, трябва да ги пием.

Един добър маркетинг на фарминдустрията и мединдустрията, ама много добър, висш пилотаж.

Брутен вътрешен продукт и растеж

Огледай се – колкото повече аптеки, амбулатории, клиники, болници – толкова повече болни. Коя е най-печелившата индустрия? Кой има полза от болни, а не здрави хора? Какво означава растеж на Брутния вътрешен продукт?

За последното се замислям дълбоко, кажи ти дали бъркам? Ако фармацевтичната промишленост печели много, от най-печелившите е във всяка страна, значи влияе много на БВП. Увеличава го. Ама тя печели, когато има повече нуждаещи се от нея, повече консуматори, т.е. повече болни. Следователно БВП расте повече, когато се увеличават и болните в една страна. Права пропорционалност

Мисля, че е време да не се заблуждаваме с магическите думи за по-голям БВП и да не припадаме от радост, когато ни казват, че го увеличават, а да му се сложи граница като мярка за добър живот и да се търси по-добър показател за подобряване на човешкия прогрес.

Кой е най-успешният маркетинг - този на медицинските изследвания 1

На тази тема има и теза на Daniele Girardi от Катедра за Икономическа статистика от Sapienza университет на Рим още от 2008 г.

Според Българската Уикипедия

В икономиката брутният вътрешен продукт (БВП) е мярка за количеството произведени стоки и услуги за определен период от време в даден географски район. Това е един от начините за измерване на националния приход и продукция. Често брутният вътрешен продукт се използва като показател за стандарта на живота на определена нация, но има икономисти, които са против това.

Заключение

С тези мои разсъждения не задължавам никого, те са плод на много наблюдения и не са съвет към никого да не се грижи за здравето си или да не ходи на изследвания. Напротив. Но да имаме наум факта, че медицината и фармацията са индустрии като всички останали и просто имат по-успешен маркетинг, залагайки на чувствителната струна на нашето здраве, затова успяха да си набавят с времето повече и по-постоянни клиенти. Сега трябва само да внимават да не ги убиват прекалено бързо, защото тогава БВП ще зависи прекалено много от погребалната индустрия…

 

 

 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.