6 маркетинг трика на мултинационалите,за да те накарат да пушиш-видео на Марко Монтеманьо

Да, понякога маркетинг триковете и убиват. Как ? Обяснява ни Марко Монтеманьо тук.

За Марко Монтеманьо не се чува в нашия български свят, макар, че той е доста значима фигура. Сигурно няма да е единствения път, когато ще говоря за него.

Кой е Марко Монтеманьо ?

Марко Монти Монтеманьо (Marco Monty Montemagno) е много известен италиански предприемач, влогер, водещ, интервюирал хиляди известни личности. Какво е още – бивш известен играч на тенис на маса, бивш репортер в Италианската телевизия, за известно време гуру на Берлускони и Алфано.

В момента живее между Италия и Великобритания, малко над 40 годишен е, с 4 деца и жена толкова добра и хубава, че има желание да я клонира.  😆

Всеки ден прави по едно видео на Facebook, което има от десетки хиляди до стотици хиляди гледания и десетки и стотици коментари под него, плодотворни дискусии. Ето неговата FB страница: Montemagno

Марко Монти е извънредно голям вдъхновител, макар че той отрича това да е основната му цел. Стотици хора споделят, че благодарение на него са открили своето призвание в живота.

Книга „Кодът Монтеманьо. Стани предприемач на самия себе се, благодарение на дигиталния свят„, издадена преди месец, веднага зае първите места по продажби на книги в Амазон.

И ето едно негово видео, което ми се струва дотолкова значително и важно и за нас, българите, че ми се прииска да го представя.

Лудост и заблуди на Индустрията на пушенето

6 маркетинг трика на мултинационалите, за да те накарат да пушиш

Цигарите. Мултинационалите на тютюна. Но как успяха тези господа да ни измамят така гръмогласно. Как успяха да убедят човешкия род да купува един продукт със следните характеристики –

Има вкус такъв, че когато пробваш една цигара първия път, направо е гнусно;

Смърди, гори и още този малък детайл, че е един продукт, който убива.

Вие ще кажете и с право: „Монти, ама не е продуктът, това са стойностите, емоциите, чувствата, които са успели да асоциират с жеста на пушенето.“ Ясно.

Но да разгледаме по-прецизно на ниво маркетинг кои са стратегиите, които използваха. От раз виждаме 6. Оставяме настрана тези най-баналните – свинщините, гнусотиите, които правеха, за да манипулират правителства, институции, академичния свят. Да ги оставим настрана. Детайли, които доброволно изпускаме.

ПЪРВАТА СТРАТЕГИЯ, която използваха е СЪМНЕНИЕТО.

6-маркетинг-трика-на-мултинационалитеза-да-те-накарат-да-пушиш-Марко-Монтеманьо.

Истинският продукт на мултинационалите на тютюна не са цигарите. Съмнението е. Трикът действа така:

Веднъж щом успеят да ти насадят съмнението, играта е готова. „Пушенето убива. Ама сигурен ли си наистина ?“.
И как го генерират съмнението ? Субсидирайки изследвания, които извеждат данни, за да създадат…
СТРАТЕГИЯ НОМЕР ДВЕ….ДУАЛИЗЪМ от мнения.

Трикът в този случай действа, защото наблягат на идеята, че би трябвало да има винаги и друго мнение. Не трябва да слушаш никога само една кампания.

6-маркетинг-трика-на-мултинационалитеза-да-те-накарат-да-пушиш-Марко-Монтеманьо-2

А това в случая на цигарите е една извънредна глупост. От една страна имаме факт, че цигарите са лошо нещо, убиват и т.н. От другата страна има само едното мнение.

Както все едно да отида при Муриньо и да му кажа: „Виж, Муриньо, футболът не се играе от 11 човека, играе се от 22ма.“ Няма и да ви казвам какво ще ми отговори Муриньо, ако му кажа нещо такова.

ТРЕТА СТРАТЕГИЯОЧЕВИДНИ СВИДЕТЕЛСТВА. 

Помислете за всички онези холивудски актьори, които са надплатени. Или субсидираните филми, които ни показват нашите величия как пушат по „бляскав“ начин.

6-маркетинг-трика-на-мултинационалитеза-да-те-накарат-да-пушиш-Марко-Монтеманьо-3

ЧЕТВЪРТА СТРАТЕГИЯ – да се създаде една ОБЩНОСТ между пушачите.

Тази стратегия я изкарват наяве, когато кампаниите срещу пушенето стават по-силни.

6-маркетинг-трика-на-мултинационалитеза-да-те-накарат-да-пушиш-Марко-Монтеманьо-4

И тогава идеята е да се създаде фалшиво чувство за преследване между пушачите.

„Преследвани сме. Както са преследвали евреите.“ Нещо такова.

Премества се вниманието от истинския проблем – Пушенето убива към „Внимание. Преследват ни !

Малко като тактиката Сноуден – Сноуден изкарва наяве факти, а Американското правителсто казва: “ Сноуден е предател.“ Да, но не ни отговаря за фактите.

СТРАТЕГИЯ НОМЕР 5ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ОТВАРЯНЕ. НА ВЪЗДУХ, НА ОТКРИТО.

Не си ли се питал никога защо ? Защото едно дърпане от цигарата, когато виждаш някого сред планините, какво лошо може да ти направи ?!

6-маркетинг-трика-на-мултинационалитеза-да-те-накарат-да-пушиш-Марко-Монтеманьо-5

И ШЕСТА СТРАТЕГИЯ – може би най-мошеническата. Присвоиха си концепцията ДА СЕ ЧУВСТВАШ СВОБОДЕН.

Знаете клачическата фраза на пушачите: „Да, знам, че е е опасно да се пуши, но аз съм свободен да избирам. Свободен съм да умра, както ми харесва.“

6-маркетинг-трика-на-мултинационалитеза-да-те-накарат-да-пушиш-Марко-Монтеманьо-6

Това не знам как ви изглежда, но на мен не ми изглежда никак свободен някой, който обогатява печалбите на някои мултинационали. Които няма даже да дойдат на погребението му, когато гушне букета.

Единствената свобода, която ми изглежда, че упражнява някой пушейки, ако я има, е само да бъде по свободен начин идиот, който се самоубива.

Заключение

Какво ще кажеш – силно видео, красиво и разбираемо. Видео, над което може много да се размишлява и всеки да си намери опорните точки, заради които си заслужава да се измъкне от тази мърсотия с пушенето, докато е на време. Най-силната причина: Пушачът е роб. Роб, който е длъжен голяма част от времето да мисли за своя господар – цигарите: „Имам ли цигари…Трябва да ида да купя…Трябва да намеря време за една цигара…Как ми се пуши…Къде съм оставил цигарите…Имате ли огънче?…“

На основната снимка – Марко Монтеманьо, автор на снимката Bruno Cordioli

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.