Защо и как да създадем вътрешно меню – съдържание в публикацията си

Всеки блогър анализира резултатите на SERP (Search Engine Results Page) – страницата с резултатите на търсачката.

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си - Ivytechnoweb.net

Забелязвам поведението на Google във фрагментите (snippet) на някои мои публикации, които се появяват в страницата с резултатите при търсене по определен израз. Това е една характеристика от няколко години, чрез която Google позволява на потребителите да прескачат направо в една секция на текста.

Т.е. когато търсачката ни показва фрагмента от нашата статия в резултатите, преди да покаже това, което е в metatag описанието, вмъква линк към параграф от текста, свързан с търсенето.

Показване в snippet на линк към параграф от текста

Минавам в анонимно сърфиране и търся Content curation инструменти в българския Google.

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си 1 - Ivytechnoweb.net

Както виждаш, линкът е означен с етикет „Преминаване към„. Следва параграф от вътрешното меню. Това е фактически линк към анкор текст (anchor text). Анкор текстът е видимата, кликаемата част от една HTML връзка

<a href="#5_Content_curation">5. Content curation инструменти</a>

Благодарение на тази система на показване на Google, можем да подобряваме използването на нашите публикации в SERP. Когато се прави търсене на точна query (комбинацията от думи, която изписваш при търсене), отнасяща се към име на параграф, търсачката намира публикация с различно име, но която във вътрешността си има точната подточка. И за подобряване услугата си към потребителите, показва линк, кратка възка към търсената информация.

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си 2 - Ivytechnoweb.net

В горния пример, също с моя публикация, обаче се вижда, че дори с не точно съвпадащо query „търсене на подобни сайтове“ Google дава линк към подточка от вътрешното ми меню – „Оператор за търсене от Google – related“. Потвърдено, че дори query – комбинацията израз на търсене – да на съвпада с anchor текста на параграфа, Google може да реши, че на потребителя е полезно, и го показва.

Как да създадем вътрешно меню в една публикацияКога ни е нужно такова меню? Когато съдържанието е достатъчно дълго, когато е туториал, content pillar (съдържание със задълбочено разглеждане на дадена тема), когато публикацията е богата на информация. Тогава за удобство на потребителя, е необходимо да е ясно още в началото съдържанието. Той ще може да избира и да прескочи точките, които не го интересуват.

Какво представлява вътрешното меню на публикацията?

В един блок с различна големина и цвят, обикновено в началото на поста, са поместени линкове с функцията да те препратят в различна част на същата публикацията. Читателят преглежда началото на четивото и търси пунктите, които го интересуват. Иска да добие представа дали развитата тема ще му бъде от полза наистина.

Нашето меню облекчава неговото търсене. Поставяме го в началото, когато вниманието на читателя е още на висота. Така се обогатява и заглавната част, най-важната част на нашата публикация. Освен основното изображение, заглавието, първата точка, вече имаме и блока със съдържанието на публикацията.

Както се вижда, ако пречи, потребителят може да кликне на „скрий“ и да го свие до минимални размери. В него обикновено се включват заглавията H2 и H3. Внимателно трябва да ги обмислиш и да използваш ясни и полезни ключови думи, за да бъдат максимално облекчени потребителите.

При кратки и еднопланови публикации, съдържанието в началото не е необходимо. Също в публикации със „storytelling“ например, вътрешното меню може да провали фабулата.

За да го създадеш, можеш да ползваш плъгини или да напишеш сам кода HTML.

Създаване на вътрешно меню с плъгин

Известният, лек и интуитивен плъгин Table Of Content Plus ти дава решение на всички въпроси за персонализиране на вътрешното меню. Можеш да го активираш автоматично, или да добавяш менюто чрез shortcode. При автоматичното му активиране има настройки, от които можеш да избереш цвят на блока, големина или автоматично определяне на големината, при колко подзаглавия да се изписва съдържанието, до кое подзаглавие, примерно до H3, включително. Избираш и къде точно да го поставиш, дали изначално да бъде скрито или показано изцяло и др.

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си 3 - Ivytechnoweb.net

Ако плъгинът е установен автоматично, но не искаш да генерира меню за някой определен пост, можеш да поставиш този shortcode, за да забраниш:

no_toc в квадратни скоби []

Ако си забранил автоматичното генериране на меню, но искаш само в определени публикации да го поставиш, тогава можеш да използваш следния shortcode:

toc в квадратни скоби []

Ако искаш да се показва менюто в страничната лента, тогава можеш да използваш TOC+ widget с drag&drop във Външен вид–> Джаджи, трябва да отметнеш и „Show the table of contents only in the sidebar“ , за да се показва съдържанието на публикацията само във widget.

Създаване на вътрешно меню чрез HTML код

Реализираме първо списъка на менюто, използвайки прост неномериран списък в HTML:

<ul>
<li>Точка 1</li>
<li>Точка 2
<ul><li>Подточка 1</li>
<li>Подточка 2</li>
</ul>
</li>
<li>Точка 3</li>
</ul>

Резултатът:

  • Точка 1
  • Точка 2
    • Подточка 1
    • Подточка 2
  • Точка 3

За да реализираме линковете в менюто използваме таг <a> и в атрибуте href=““ вмъкваме като стойност името на анкор текста, започващо със специалния символ #.

Пример:

<a href="#__SEO">Какви функции ни предлага SEO инструментът</a>

Така създаваме текста в линка, който ще кликнем.

След като създадохме менюто, отиваме да вмъкнем анкор текстовете, където искаме да заведем потребителите.

Втората част на примера:

<h2><a id="__SEO">Какви функции ни предлага SEO инструментът</a></h2>

Виждаме, че не е толкова изгодно да вмъкваме меню в публикациите на блога ни на ръка.

Какво печелим в план SEO?

Ползите са индиректни. Google вижда, че има вътрешно меню. Oткрива вътрешни линкове и ги използва както и тук долу, за да представи чрез тях публикацията при подходяща поредица думи (query) за търсене.

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си 5 - Ivytechnoweb.net

Featured snippet, SEO и вътрешното меню

Попадането в разширените описания в SERP на Google без съмнение носи повишаване на трафика. Вниманието на потребителите е насочено към съдържание, което с голяма вероятност може да им бъде полезно. За да се попадне там, е необходимо съдържанието да бъде не само от голяма полза, но и структурирано добре. Затова вътрешното меню е отправна точка за Google. Във featured snippet може да се появи част от публикацията по избор на търсачката – текст, таблица. В някои случаи може да се появи и самото вътрешно меню, както успях да хвана случай на този водещ италиански блогер:

Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си 8 - Ivytechnoweb.net
                                  Разширено описание – featured snippet – на Google
Защо и как да създадем вътрешно меню - съдържание на публикацията си 9 - Ivytechnoweb.net
        Вътрешното меню в публикацията на Mysocialweb.it

Не може да се каже, че тези случаи са редовни, по-скоро единични. Но показват, че Google оценява този тип синтезирана информация.

Заключение

Не искам да се вади заключение, че не може публикация без изписване на съдържанието ѝ в началото и че това е най-важният елемент. Целта ни преди всичко трябва да бъде улесняване на потребителя и подходящо поднасяне на информацията. Вътрешното меню му позволява да се движи по-свободно, особено в големи и наситени публикации.

Искам да обърна внимание, че ако сега решиш да добавиш вътрешно меню на стари свои постове, Google няма да го види веднага. Трябва да имаш търпение да изчакаш до следващия път, когато неговите spider минат отново през страницата. При нова публикация Google вижда веднага таблицата със съдържанието.
Източник на началното изображение: Maxpixel.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.