Mercury Reader за браузер Chrome-четеш чист текст без реклами и без да се разсейваш

Ако обичаш да четеш като мен чист текст на браузера, няма начин да не си бил в търсене на удобна функционалност.  Такава има вградена в Mozila Firefox браузера и в Safari. Подобна възможност има и на Pocket, но трябва да извършиш няколко действия. Освен това съм забелязала, че Pocket много пъти отрязва част от чистия текст. Chrome има режим за читателя, но това е експериментална функция, и е достъпно само на Android устройства.

Необходимост от разширение за четене на изчистен от реклами текст

Който ползва  Chrome браузер, или е като мен, която свикнах и се чувствам най-удобно с Opera, няма вградени опции да чете чист текст, без реклами и други разсейващи клипове, странични ленти и т.н. Понякога дори се губиш между рекламите в средата на основния текст и не знаеш къде продължава. Вярно е, че сайтовете се издържат по този начин, но има случаи на прекаляване.

Да-четеш-чист-текст-без реклами

Преди време за Chrome съществуваше разширението Readability, а за Opera – cleanPages, които вече не се поддържат. За радост на всички, обичащи четенето в интернет, има ново разширение, което идва да замести Readability. Това е Mercury Reader.

Mercury Reader – точното решение

Инсталираме го от Chrome store, или от официалния сайт https://mercury.postlight.com/reader/. Може да се ползва за мобилния Chrome също.

Иконката се настанява до адресната лента. Кликваме и Mercury ни показва една чиста версия на публикацията. Подходяща и за печат.

 

 

Да-четеш-чист текст

Може също така да се регулира типографията, да се адаптира размера на шрифта от трите налични опции, дневен и нощен режим (светла или тъмна тема). Настройва се чрез иконката на зъбно колело в горния десен ъгъл на страницата, след като сме в режим на четене.

 

 

Mercury-Reader-да-четеш-чист-текст настройки.

 

 

 

 

 

 

В този подреден режим се показва текстът и всичко свързано с него – снимки, схеми, графики, линкове. Останало се отстранява, давайки на читателя чиста и спретната страница за четене. Оттук нататък може да се разпечатва в този вид посредством други опции или разширения на браузера. Освен това сме в състояние да споделяме статията, както е в същия вид, за социалните медии или с електронна поща чрез бутоните в долната част.
Кликвайки върху някой от тях, ще се отвори прозорец, който ни позволява да споделим публикацията.Заключение

Но едновременно с удобството за Chrome браузера идва хубавото решение и за Opera браузер. Чрез разширението за Опера
Download Chrome Extension можем да си свалим и инсталираме Mercury Reader и за почитателите на Опера.
Mercury-Reader за-Opera-браузер
100% безплатно.

Моят коментар : Много необходимо разрешение за онези, които обичат да четат в браузера и да се фокусират върху съдържанието. Mercury с един замах разчиства всички бъркотии и ни представя една прегледна страница с чист текст.

 

 

Оставете коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.