Митове за изкуствения интелект, в които вярваме

Ако се страхуваш от новите технологии или превъзнасяш възможностите на изкуствения интелект, това развенчаване на митове е за теб.

Ще замени ли AI хората? Ще воюват ли роботите срещу нас? Колко ли фалшиви митове за изкуствения интелект се разпространяват.

Масовото разпространение на информационни „продукти“: текст, изображения, видео, създадени от изкуствения интелект, спекулациите на медиите с новините в тази област, както и вече формираното човешко отношение към технологиите с ИИ, породиха много „факти“, които обаче по същество са само спекулации.

Когато става въпрос за AI, кои са първите асоциации, които ти идват на ум?

Ето какво: автопилоти и роботи, които изместват хората на работа, Skynet от „Терминаторът” или системата враг на човечеството от „Матрицата”. Асоциативният дневен ред е ясно настроен на режим „опасност“ от технологиите. Той създава и всички тези предразсъдъци за изкуствения интелект. Днес анализирам основните позиции по въпроса и ще се опитам да обсъдя защо все пак това са митове.

Митове за изкуствения интелект, в които вярваме
Митове за изкуствения интелект, в които вярваме

Мит 1: Изкуственият интелект ще завладее света

Класика! Според този мит, роботите и компютрите ще станат толкова умни, че ще решат да ни изместят като доминиращ вид на планетата. Реалността обаче е много по-спокойна. Истината е, че като всяка технология, ИИ може да бъде използван, както за добро, така и за лошо. Но сам по себе си той не е нито добър, нито лош. Всичко зависи от това какви правила и етични стандарти прилагаме при разработването му. ИИ системите, които имаме днес, са специализирани в решаването на конкретни задачи и изискват огромни количества данни и обработка. Те не притежават самосъзнание или амбиции. Макар че ИИ се развива бързо, контролът и етиката остават в ръцете на хората.

Освен това, от гледна точка на сегашното ниво на развитие на технологиите, сценарият със завладяването ни от ИИ изглежда изключително малко вероятен. Ето някои технологични ограничения:

1. Съвременните роботи, дори и най-напредналите, имат ограничени физически възможности. Те не са способни на сложни движения и бърза адаптация към променящите се условия, което ги прави неподходящи за бой.

2. Съществуващите енергийни източници нямат достатъчна мощност и компактност, за да осигурят дългосрочна автономна работа на роботите.

3. Съвременните системи с изкуствен интелект изискват значителни изчислителни ресурси. Поставянето на такива системи в автономни роботи все още не е възможно поради техния размер и изисквания за охлаждане.

4. Изкуственият интелект няма съзнание, емоции или желания. Това е набор от алгоритми, насочени към решаване на конкретни проблеми.

Следователно, да се говори за „бунт на машините“ е некоректно от научна гледна точка. В края на краищата, за да може един хуманоиден робот да мисли и да взема решения, той се нуждае от много мощен компютър. Но такива компютри все още са много големи и тежки. Би било невъзможно да се скрие такъв компютър в робот с човешки размери.

Мит 2. AI ще стане интелигентен и ще се разбунтува срещу своите създатели

Подобен на Мит 1.

Най-лошите предвиждания са един ден програмите да осъзнаят себе си, да започнат сами да генерират задачи и да разберат, че не се нуждаят от човек. Холивуд обича тази идея. Това е най-популярният сюжет на футуристичните научнофантастични произведения.

Съвременният изкуствен интелект не е способен да се самообучава, няма интелигентност и възприятие за собственото си „аз“. Освен това, той не е в състояние самостоятелно да променя собствените си параметри, за да излезе извън контрол.

Интелигентни AI просто не могат да бъдат създадени в съвременните реалности, тъй като човечеството все още не е изучило напълно собствения си мозък, чийто аналог се опитва да създаде. Ефективността и нивото на способностите на AI напълно зависят от хората, които го програмират. Невронните мрежи са способни да учат, но само в рамките на алгоритъма, който е в основата на тяхното съществуване. Създаването на AI, способен да функционира като човешкия ум, сега остава само предмет на научната фантастика.

Мит 3: ИИ ще ни отнеме всички работни места

Да, ИИ автоматизира много процеси и може да поеме някои работни позиции, но това не означава, че ще останем без работа. Всъщност, появата на нови технологии винаги е създавала нови работни места. В началото на 20-ти век са били разтревожени, че автомобилите ще отнемат работните места на конярите. Да, но същевременно са се появили нови професии – автомеханици, шофьори и производители на автомобили.

Развитието на AI ще доведе до промяна в структурата на пазара на труда, както някога това се случи с изобретяването на персоналните компютри. Въпреки това, копирайтъри, служители в кол центрове, художници, дизайнери, учители и писатели не трябва да се страхуват, че ще останат без препитание. Най-вероятно всички тези професии просто ще бъдат трансформирани: например функциите за превод на литературен текст ще попаднат в програмата и човекът ще бъде оставен с редактиране и пренаписване, за да запази смисъла и художествения стил на автора. Новите технологии ще изискват от хората да се преквалифицират и да подобрят уменията си, но няма да ги лишат напълно от работата им. Не бива да се забравя, че ще са нужни и хора, които да „пренесат” уменията си на машини.

ИИ ще доведе до създаването на нови професии и ще промени някои стари, но няма да ни остави без работа.

Виж още: Сериозен и конкретен урок за ChatGPT, изкуственият интелект, който накара да говори за него целия свят

Мит 4. AI е креативен и може да създава нещо сам

Дали това, което създава AI, е творчество? В интернет вече можеш да намериш много картини, видеоклипове и музикални композиции, генерирани от AI. Наистина, много невронни мрежи (Midjourney, Stable Diffusion или DALL·E 2) могат да „създадат“ невероятни картини и то за секунди. Въпреки това си струва да припомним, че невронните мрежи не създават, а само имитират креативността на хората, разчитайки на информацията, която имат.

Мит 4. AI е креативен и може да създава нещо сам
Мит 4. AI е креативен и може да създава нещо сам

Знаем какъв проблем имаше ИИ с броя на пръсти и местоположението на ръцете. Този проблем, вече е отчасти разрешен. Но показва, че AI просто не може да прецени къде и с колко пръста трябва да бъде човек. Както и размера на краката и тяхното местоположение. И въпреки, че AI е обучен да създава изображения на хора или животни, той не е способен изцяло да разбира анатомията на човешкото тяло и основите на фигурата, за да предаде много нюанси и детайли.

Невронните мрежи не могат да рисуват и букви, вместо това вмъкват драсканици, някакви неадекватни модели.

Да помолиш AI да „нарисува квадрати и стрелки в стила на Кандински“ изобщо не е същото като да му дадеш задачата да „създаде нещо ново и креативно“. При първата заявка невронната мрежа ще разчита на съществуващи изображения и ще създаде нещо подобно. AI ​​няма да може да се справи с втората заявка. По тази причина AI не може да пише и новини.

Квадрати, линии и планети в стила на Кандински
Квадрати, линии и планети в стила на Кандински

Мит 5: Изкуственият интелект е безгрешен

Едва ли! Всички сме виждали примери на ИИ, който не успява да разпознае снимки или да преведе текст правилно. Запитвах го за линии на автобуси, отговори ми и после настояваше, със съвсем грешен отговор. ИИ системите са толкова добри, колкото са данните и алгоритмите, с които са създадени. Ако има грешки в данните или програмирани предразсъдъци, както и политкоректни цензури, те ще се пренесат и в ИИ. С други думи, ИИ не е магия, а инструмент, който зависи от човешкия труд и знания.

Мит 6. AI е честен и почтен, тъй като разчита само на логиката

Хората могат да бъдат предубедени, тъй като разчитат на чувства, но машините не са, тъй като се ръководят от логиката – основният аргумент на всички, които смятат ИИ за справедлив, честен и безпристрастен.

Това разсъждение обаче пропуска основния аспект – AI работи по алгоритми, определени от хората, и се учи само от информацията, която му е предоставена. Отразява данните, на които е обучен. Ако данните съдържат пристрастия и стереотипи, тогава AI ще взема решения въз основа на тези пристрастия. Например добре познатият ChatGPT може да вмъква противоречиви и дори неверни данни в своите текстове, базирани на статии с различна възраст.

Невронните мрежи нямат собствен интелект и не разбират значението на своите отговори. Те просто обработват и комбинират информацията, получена по време на учебния процес. Следователно са възможни следните проблеми:

1. AI може да изтълкува погрешно заявката и да произведе неправилен резултат, но с вид, че това е неоспоримата истина от първо лице.

2. AI може да разчита на остарели данни, без да взема предвид текущите промени.

3. AI може да бъде специално „обучен“ със зла умисъл, да произвежда невярна информация.

4. AI може да дава източници и да предоставя връзки, които не съществуват.

5. Изкуственият интелект може да генерира различни статистики за една и съща заявка, ако бъде попитан отново.

Така че, AI не е оракул и митът за истинността на изкуствения интелект е просто мит. Не бива да се доверяваш сляпо на информацията, получена от изкуствения интелект. Винаги проверявай фактите и използвай различни източници, за да получиш пълната картина.

Ще дам за пример един любопитен случай:

Преди време разработчиците на алгоритъм, предназначен да оценява външния вид на момичета на конкурси за красота, докато пишеха програмата, качиха голям брой снимки на момичета, предназначени да го научат да разпознава стандартите за красота. Момчетата от Beauty.AI обаче допуснаха фатална грешка – факт е, че качените снимки бяха предимно момичета със светла кожа и програмата реши, че мургавите или азиатските жени просто не могат да бъдат красиви… Излишно е да казвам, че проектът трябваше да бъде завършен внезапно.

Мит 7: ИИ разбира всичко, което му кажем

Това е голяма заблуда. Макар ИИ да може да анализира и обработва огромни количества данни, той не „разбира“ информацията по същия начин, по който ние го правим. Например, когато чатбот отговаря на твоите въпроси, той не разбира смисъла им, а просто използва сложни алгоритми, за да генерира вероятно правилен отговор. Това е като много умен папагал, който знае кога и какво да каже, без да разбира думите.

Виж още: Правене на пари с изкуствен интелект, възможно ли е?

Мит 8: ИИ е само за техничари и гении

Не е вярно! Изкуственият интелект все повече навлиза в ежедневието на обикновените хора. От персонални асистенти като Siri и Alexa, през препоръки за филми и музика, до приложения за фитнес и здраве – ИИ е навсякъде около нас. Вече не е нужно да си гений или програмист, за да използваш и да се възползваш от ИИ технологиите.

В крайна сметка, ИИ е мощен инструмент, който може да подобри живота ни, ако го използваме правилно. Важно е да сме информирани и да отделяме митове от реалност. Както всяка нова технология, ИИ носи със себе си предизвикателства и възможности, които зависят от нас, хората, как ще ги управляваме и използваме. Така че, следващия път, когато чуеш за ИИ, спомни си, че зад страховитите заглавия и филмовите сценарии стои реалност, която е с много нюанси и по-вълнуваща.

Виж още: 5 критични грешки при работа с изкуствен интелект в корпоративния свят

Мит 9: AI и Machine Learning са едно и също нещо

Не са! Термините изкуствен интелект и машинно обучение често се бъркат, грешат или дори се смятат за взаимозаменяеми. Това е напълно погрешна концепция, тъй като двата термина се отнасят до различни понятия.

Всъщност машинното обучение е подкатегория на изкуствения интелект.

Изкуственият интелект е термин, който обозначава широк набор от техники за компютърно инженерство, вариращи от машинно обучение до обработка на естествен език (NLP). За разлика от това машинното обучение посочва конкретни системи, способни да повишат качеството на изпълнението си при дадена задача с увеличаване на опита и събраните данни.

Мит 9: AI и Machine Learning са едно и също нещо
Мит 9: AI и Machine Learning са едно и също нещо

Заключение

Да, изкуственият интелект (ИИ) е гореща тема, която разпалва въображението на хората по целия свят. Холивуд ни залива с филми, които изобразяват ИИ като бъдещи господари на света или страшни врагове. Но колко от това, което мислим, е истина, и колко – просто митове? В тази публикация разгледах някои от най-честите митове за изкуствения интелект и анализирах каква е реалността.

Искам да те успокоя, че невронните мрежи нямат интелигентност и следователно не са наясно с отговорите си, те просто копират за теб данните, въведени от човеци програмисти. Важно е да се разбере, че AI е инструмент и като всеки инструмент, той може да се използва за добро или вреда. Основното нещо е, да не се страхуваш от AI, а да се научиш да работиш с него като помощник в работата си.

Виж още: Топ 10 книги за изкуствения интелект – какво трябва да научиш, за да се подготвиш за бъдещето

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.