Оставяш ли много отворени раздели в браузъра: разрешение на проблема

За производителността ни в уеб има важно значение как работим и как сме организирали браузъра си.

Лошо ли е да оставяш много отворени раздели в браузъра цял ден, всеки ден?

Бориш се всеки ден да намалиш броя им, а все се раждат нови. Браузърът е като ферма за раздели. Познато ли ти е това? А може би си извънредно подреден и концентриран и отваряш само един раздел, затваряш, отваряш друг, затваряш, търсиш предишния и т.н. Нямаш много време за губене в четене или получаване на информация от много източници по дадена тема. Хм, не съм от тия, напротив, с минимум 50 отворени раздела съм винаги. Когато работя по една тема, ми трябват няколко източника, на различни езици.

И така, наистина ли е лошо да оставяш много раздели отворени в браузъра? Зависи какво означава това „лошо“. Зависи за какво устройство говорим: лаптоп, таблет, мобилно устройство или настолен компютър? Колко памет има това устройство? За колко отворени раздела говорим? 10 или 100?

Оставяш ли много отворени раздели в браузъра: разрешение на проблема
Оставяш ли много отворени раздели в браузъра: разрешение на проблема

Защо ли поддържаме много отворени раздели в браузъра? Какво мислят психолозите?

Писатели и психолози са размишлявали надълго и нашироко защо всички имаме толкова много отворени раздели в браузъра. Според Digital Information World клиничният психолог Марк Хекстър отбелязва, че компютрите и телефоните сега служат като „разширение на нашия мозък“. Можем да мислим за отворените раздели като за нашето подсъзнание, което се занимава с нещо, на което нямаме време да посветим цялото си внимание. Елън Скот от Metro UK оприличава функционалността на „превключване на задачи“. Това ни позволява да преминем към нова дейност, когато се отегчим, но също така води до разсейване.

Поддържането на много отворени раздели уврежда ли компютъра в дългосрочен план?

Какво се случва, когато отвориш нов раздел в уеб браузър?

Когато отвориш ново приложение, нещата за него се четат от физическия твърд диск (вторичната памет) и се записват в енергонезависимата памет (RAM). Колкото повече са активните приложения на компютъра или смартфона, толкова повече RAM се използва.

RAM е летлива памет, което означава, че нищо съхранено в нея не е постоянно. В момента, в който затвориш процеса на приложението или изключиш или рестартираш компютъра, това конкретно приложение и всичко останало включено се изтрива от RAM паметта. Следващият път, когато рестартираш устройството си, нещата от твърдия диск отново се зареждат в RAM.

RAM е много по-бърза от всяка друга памет, тя временно съхранява данни, до които процесорът трябва да има бърз достъп

Сега, стигайки до нашата тема, когато отвориш няколко раздела в браузъра, те използват RAM паметта. Ако имаш твърде малко RAM и отваряш твърде много раздели, компютърът ти ще се забави много и ще спре да реагира поради факта, че RAM ще се напълни и не могат да се записват нови програми в нея. Следователно операционната система трябва да изтрие някои фонови процеси от RAM, за да може новите програми да се съхраняват в нея. Но това отнема време, и то много време. И ти чувстваш, че компютърът влошава качеството си.

Сърфирането с множество раздели със сигурност е обичайно. Много хора използват браузъра си по този начин, обичайно, постоянно. Има предимства.

В зависимост от това какъв браузър използваш, също ще зависи колко памет е заета и колко голяма е задачата за твоя компютър. Наличието на много активни раздели също може да претовари и процесора му.

Не, не е лошо да имаш повече раздели отворени. Понякога е крайно необходимо за работата.

Когато това се случи, просто надстрой RAM и нещата отново трябва да работят добре.

Но е умно да използваш добри инструменти, които да ти помогнат да контролираш използването на паметта. Освен това, такива инструменти ще ти помогнат за по-добра организация. Ето някои популярни разширения за Chrome, които работят и за други браузъри. Ще ти помогнат да контролираш и организираш множеството си отворени раздели.

Разширения за Chrome, които помагат намаляване на използването на RAM паметта и процесора

Workona. Едно от най-добрите приложения за управление на раздели за продуктивност. Ако вършиш по-голямата част от работата си в Chrome, Workona ще увеличи продуктивността ти и ще ти помогне да поддържаш всичките си проекти и раздели организирани.

The Great Suspender. Това популярно разширение за Chrome помага да се контролира използването на паметта за отворени раздели, като автоматично спира прозорците на браузъра, освобождавайки паметта на компютъра и използването на процесора. По същество то запазва URL адреса и раздела на място, но затваря връзката, докато не отидеш до този раздел или прозорец и кликнеш.

Tab Snooze. Много добра програма за управление на раздели. Просто кликни върху това разширение и незабавно отвореният раздел преминава в режим на заспиване, спестявайки памет. Приложението ще попита дали искаш да отвориш този раздел по-късно през деня, утре, следващия месец. Ако използваш много раздели като списък със задачи, тогава това разширение е за теб. Tab Snooze работи добре, ако използваш и The Great Suspender или Workona.

TooManyTabs. Друго страхотно приложение за управление на раздели. Минимизира всички раздели и намалява препълването. TooManyTabs дава хубав графичен преглед на всеки от отворените раздели, като ти помага бързо да намериш това, което искаш да отвориш. Можеш също така да спреш разделите и да ги отвориш отново по-късно.

xTab. Това разширение поставя ограничения, които можеш да зададеш, така че ако преминеш това ограничение на отворените раздели, автоматично ще започне първо да затваря най-стария раздел. По този начин можеш да контролираш добре колко раздела искаш да отвориш.

Session Buddy. Това разширение също се грижи за твоите отворени раздели или URL адреси и също е мениджър на отметки. То запомня всички твои отворени раздели и ги възстановява по-късно. Ако компютърът или браузърът ти се сринат, Session Buddy все още помни всички раздели, които са били отворени. Можеш също така да запазваш разделите си по теми, което прави разширението страхотна програма за управление на отметки.

Toby е чудесен начин да организираш всички отворени раздели в съдържание на един екран. Можеш да синхронизираш тази страница с нов раздел във всички екземпляри на своя браузър, когато влизаш в услугата на Toby.

Лайфхак за използване на One tab

OneTab. Друго популярно разширение на Chrome (също и на Firefox), което освобождава много използвана памет (до 95%). След кликване, то превръща всичките раздели или всичките отдясно, или всичките отляво и др., в списък, към който можеш да се върнеш по-късно, за да възстановяваш поотделно или всички раздели наведнъж.

Не е достатъчно да превърнеш многото си раздели в една единствена навигационна страница. Трябва да се увериш, че имаш резервно копие на тази страница (или нейното съдържание), защото един срив, бъг или друг проблем в браузъра и ще загубиш всичко, което си запазил.

За да направиш резервно копие на запазените в OneTab сайтове, имаш няколко опции:

1. Сподели списъка си със запазени сайтове като уеб страница (One tab има тази функция) и след това я запомни на сигурно място. На тази споделена страница всички връзки са лесни за кликване и те няма да изчезнат от списъка, когато кликнеш върху тях.

2. Използвай функцията на One tab за експортиране на съдържанието му и записването му във файл.

Лайфхак за използване на One tab
Лайфхак за използване на One tab

Виж още: Как да направиш твърдо опресняване в браузъра? Какво е Hard Refresh?

Обобщени рискове от отваряне на много раздели в един браузър

Ето накратко обобщено на какви рискове може да се изложим с много отворени раздели в един браузър:

1. Намалена производителност
Всеки отворен раздел изразходва системни ресурси, като CPU и памет, което може да доведе до забавяне на браузъра и компютъра.

2. Повишени уязвимости в сигурността
Всеки раздел представлява отделна уеб страница или уеб приложение и ако една от тези страници или приложения е компрометирана от зловреден софтуер, това може потенциално да засегне и други отворени раздели.

Атаките със скриптове между сайтове (XSS) например могат да позволят злонамерен код от един раздел да се изпълни в друг раздел, което води до потенциални пробиви на данни или други проблеми със сигурността.

3. Рискове за поверителността
Ако имаш няколко отворени раздела, възможно е един от тези раздели да съдържа чувствителна информация, като лични данни, финансови подробности или идентификационни данни за вход.

Това увеличава риска от случайно споделяне или неоторизиран достъп до тази информация, особено ако използваш споделен компютър или устройство.

4. Трудности при управлението на раздели
При много отворени раздели е предизвикателство да ги следиш всичките, което води до намалена производителност.

5. Сривове на браузъра
Наличието на множество отворени раздели може да увеличи вероятността браузърът да се срине, особено ако имаш много раздели с ресурсоемко съдържание, като видеоклипове или анимации, работещи едновременно.

6. Повишено използване на батерията
Ако използваш устройство с ограничен живот на батерията, като например лаптоп или таблет, наличието на множество отворени раздели може да увеличи натоварването на батерията, което води до намален живот за нея и необходимостта от по-често зареждане.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.