Мощният маркетинг на Louis Vuitton – ключ към успеха на престижния бранд

Как мощният маркетинг на едно от големите имена в модата успява повече от столетие да го задържи винаги на първите места за най-обичани луксозни марки

Определено познаваш този известен дизайн на лого на една от най-големите луксозни марки в света. Но знаеш ли защо Louis Vuitton е страхотен и вечен бранд? Как са постигнали този образ на лукс, стил и изключителност? Историческата марка има повече от един трик в ръкава си (или по-скоро в своя куфар)! Нека да поразсъждаваме как мощният маркетинг на Louis Vuitton му е помогнал да се задържи на гребена на вълната от създаването на бизнеса до днешни дни.

Мощният маркетинг на Louis Vuitton - ключ към успеха на престижния бранд

Историята на Louis Vuitton: история на успеха

Да погледнем назад към произхода на този митичен производител на куфари, чието наследство съчетава мода и пътуване.

Историята му е дълга повече от век. Сякаш взета от страниците на Дикенс. Тя започва благодарение на брилянтната интуиция на своя основател, но се дължи и на наследниците му и всички дизайнери, които с течение на времето са успели не само да запазят успеха му, но и да издигнат името на Maison Louis Vuitton.

Началото на приказката е, когато на 16-годишна възраст Луи решава да напусне семейството си, за да отиде в Париж. Изминава 400 км пеша. След като пристига в столицата, той започва работа като чирак при „layetier-emballeur-malletier“ – опаковчици, за да прави пътни куфари там. Много сръчен е с ръцете, ето защо на Луи са поверени най-известните клиенти. През 1852 г. той създава пътен комплект, предназначен да транспортира кринолините на императрицата.

Работещ като чирак, Луи не остава безразличен на промените в обществото по онова време. С появата на новите транспортни средства пътуването става все по-популярно сред висшата класа. Младият работник осъзнава в каква насока ще има търсене на пазара – удобни куфари, които да събират много багаж, да се подреждат лесно в транспортните средства и да са непромокаеми.

През 1854 г. младежът отваря първия си бутик за куфари близо до площад Вандом в Париж. Ражда се куфарът на Louis Vuitton. Този първи магазин на 4 Rue Neuve-des-Capucines бележи официалното начало на Louis Vuitton, като бизнес.

Табелата пред първата работилница на Louis Vuitton гласи: „Безопасно опаковайте най-крехките артикули. Специализиран в модните опаковки“.

В работилницата си той започва да създава свои проекти. Например – да използва платно вместо кожа. Това прави багажите водоустойчиви и много издръжливи. През 1858 г. компанията придобива още по-голяма популярност с въвеждането на правоъгълни куфари. Това е революционно за времето, защото дава възможност да се подреждат куфарите в транспортните средства много по-удобно и да заемат по-малко място за разлика от „нормалните“ закръглени куфари. През 1859 г. Луи успява да разшири бизнеса си извън Париж.

Виж още: Киара Ферани или как се става известен фешън блогър с 10 милиона евро доход

В какво се състои мощният маркетинг на младия гений на модата?

 • Той проучва и опознава добре своя пазар – размер, растеж, социални тенденции и демографски данни. Проследява го и е наясно с всякакви промени във времето. Изгражда уместна и насочена стратегията.
 • Той профилира потенциалните си клиенти. Разработва техния профил, идентифицира техните нужди.
 • Фокусира се върху пазарна ниша, където може да стане най-добрият. Влага повечето от усилията си в производство на стоки за 20% от клиентите, които осигуряват 80% от печалбите.
 • Младият предприемач създава иновативен висококачествен вид продукт – неговият известен куфар. В играта се включват тези качества на стоката му: лукс, функционалност, иновация. Плоските, непромокаеми куфари за пътуване, отварящи се странично, са насочени към заможните класи, които се възползват от развитието на влаковете и параходите и от бума на международния туризъм и съответно имат повече нужда от тези средства за превозаване на багаж.

Лого на марката и фалшификатори

Историята на логото на Louis Vuitton

През 1888 г. Georges Vuitton, синът на основателя, изобретява прочутото „Tela Damier“, емблематичното платно в бежово и кафяво каре, което и днес представлява един от най-големите успехи на марката. В това платно се появява надписът “Marque L. Vuitton déposée”, по-късно заменен с „Louis Vuitton Paris„.

Платното Damier Ebene
Платното Damier Ebene, източник Wikimedia

След смъртта на баща си през 1892 г., Жорж продължава дейността и се посвещава на търсенето на начин да идентифицира творенията си. Така се ражда през 1896 г. известният „Монограм LV“, създаден в чест на бащата. През 1905 г. платното Monogram е регистрирано като търговска марка. Това лого, което остава непроменено през годините, бележи еволюцията на света на луксозната мода.

Платно с монограм LV
Платно с монограм LV, източник Wikimedia

Уникалността на логото се крие в иновативния подход към простия монограм: вместо да се поставят буквите в редица (хоризонтални или вертикални), те са взаимосвързани. Друго странно нещо в дизайна му е, че само едната буква е наклонена, докато другата не е. 

Ако разгледаме цветовата палитра, другото средство за визуална идентичност на марката – то имаме две версии – монохромната, която изглежда стилно и елегантно на всеки фон и всякакъв материал, и светлобежовата, клоняща към златно. Втората версия подчертава лукса и изтънчеността, отразяващи същността, характера и насочеността на марката.

Развитие на монограма

В последните години в някои случаи дизайнерите избират цветова схема на дъгата, представяйки монограма в няколко различни цвята в рамките на един визуален контекст.

През 2003 г. дизайнерът Jacobs стартира сътрудничество за монограма с японския художник Такаши Мураками, който преработва монограма с бял фон, многоцветни лога и надписи и в розово с черешови цветове.

През останалата част от кариерата на Jacobs в Louis Vuitton, дизайнерът продължава да преработва и модернизира чантите с монограм.

Освен ренесанса в цветово отношение, в модата логото започва да бъде използвано и по различен начин. Ghesquière, художествен директор на фирмата, включва логото в колекциите си по нов и оригинален начин в петата на ботушите във формата на флоралния мотив от колекцията пролет 2015.

Логото вече го има върху шапки, чадъри, ветрила и кожени маншони.

Монограмът вдъхновява редица художници и други артисти.

Виж още: 12 от важните уроци на Карл Лагерфелд за бизнеса, стила и живота

Марката Louis Vuitton е много обичана от фалшификаторите

Entrupy, компания, която удостоверява автентичността на чанти и аксесоари за производители от висок клас казва, че фалшификаторите са „подпомогнати от факта, че марката се е променила сравнително малко от създаването си преди 150 години“.

И тъй като Louis Vuitton е произвел „много от едни и същи стилове и използва едни и същи материали десетилетие след десетилетие, лошите “артисти” (известни още като фалшификатори) са имали повече време да разработят почти перфектни реплики“.

Създаване на емблематични чанти и развитие на компанията

През 1890 г. Vuitton въвежда ключалката за куфарите, която по същество ги превръща в сейфове. Той проектира всяка ключалка с уникален ключ и номер и дори публично предизвика Худини да отвори един от тях.

Куфари и заключалки Louis Vuitton
Куфари и заключалки Louis Vuitton, източник Wikimedia

През 1900-те Louis Vuitton разширява бизнеса си, включвайки чанти и други подобни артикули заедно с известните си куфари. През 1932 излиза по-малката версия на Speedy, която е първата чанта Louis Vuitton предназначена за ежедневна употреба.

През средата на миналия век е създадена по-гъвкава версия на платното на Louis Vuitton, благодарение на новите технологии. Това дава предпоставка да се използва за по-малки продукти. Между 1945 и 2000 г. Louis Vuitton разширява колекцията си с различни категории, създавайки продукти като малки чанти, портфейли и аксесоари.

Чанта Louis Vuitton
Чанта Louis Vuitton, източник Wikimedia

През 70-те г. наследниците на компанията отварят повече магазини по целия свят. Друг важен етап е постигнат през 1987 г. Louis Vuitton, Moet & Chandon и Hennessy решават да обединят усилията си и се сливат, за да образуват конгломерата за луксозни стоки LVMH, който към днешна дата е най-голямата луксозна група в света.

Френската луксозна марка диверсифицира дейността си, като лансира в конфекция, обувки, парфюми, бижута и канцеларски материали.

Някои сътрудничества на Louis Vuitton

Сред най-известните сътрудничства на Louis Vuitton, е това с Nicolas Ghesquière. През 1995 г. той се присъединява към Balenciaga, по-късно е творчески директор. Там получава признание за структурираните си футуристични силуети с нотка на парижки шик. През 2006 г. е определен от Times за един от 100-те най-влиятелни хора в света. Признат за един от най-интригуващите дизайнери на своето поколение и му се приписва създаването на тенденции, които са се разпространили по целия свят. През 2013 г. Nicolas Ghesquière се присъединява към LVMH Group, където е назначен за артистичен директор на дамските колекции на Louis Vuitton.

За да отпразнува 160-ата годишнина от основаването си, модната къща призова известни художници и дизайнери да преработят класическите монограмни цветове на чантите. За случая участват дизайнери като Карл Лагерфелд, Франк Гери, Синди Шърман, Марк Нюсън, Кристиан Лубутен и Рей Кавакубо, всеки от които създава своя собствена версия.

Сътрудничеството с японския художник Такаши Мураками донася на чантите на Louis Vuitton присъствието на вишневи цветове в розови нюанси върху бял фон – друга емблематична вариация на характерния модел – многоцветно платно.

Такаши Мураками за чантата на Louis Vuitton „Speedy“
Такаши Мураками за чантата на Louis Vuitton „Speedy“, източник Museum at FIT

Виж още: Принципи на Коко Шанел, тайни и правила как да се презентираме

Комуникация на мощния маркетинг на Louis Vuitton

Като луксозна марка, Louis Vuitton се грижи много за имиджа си. Нейната комуникация е силна, мощна, но и дискретна, без груби реклами. Позиционирането и комуникацията на марката се основават на следните елементи:

 • продуктите ѝ (история на бранда, и на отделни значими продукти, история и качество на дизайн, качество на продуктите и др.);
 • архитектурата на магазините на марката;
 • личности, свързани с марката – създатели, дизайнери, сътрудници, музи;
 • опаковка на продуктите.

Разбира се, трябва да имаме предвид и изначалните предимства – като флагман на френския лукс, който наред с италианския лукс, е един от най-признатите в света.

Марката започва своето съществуване като туристически бранд. Луксът има за цел да създава красиви мечти за хората. А хората най-много мечтаят за пътешествия и по време на пътешествия. И Louis Vuitton се възползва по много умел начин от това.

Louis Vuitton с колекцията есен-зима 2021 от Virgil Abloh в Париж, януари.2021. Уникален контраст, перфектна светлина. Филм от Върджил Абло, „движен от движението“.

Неуспехи на известния бранд

Поради популярността на всички дизайни на Louis Vuitton, компанията страда много от фалшификации. 

Френско-пруската война от 1870-1872 г. спира кариерата на Louis Vuitton. Целият му бизнес е унищожен, но той успява да възстанови бизнеса, отваря нова работилница на 1, Rue Scribe в центъра на Париж и бизнесът става дори по-голям, отколкото преди войната. 

Връзките на Louis Vuitton с режима на Виши 

Цитат от The Guardian:

Компанията за луксозни стоки Louis Vuitton е сътрудничила с нацистите по време на германската окупация на Франция през Втората световна война, според нова книга.

Френски автор разкри досега непубликувани подробности за подкрепата на фирмата за режима на Виши, който е отговорен за депортирането на френски евреи в германските концентрационни лагери.

В книгата Louis Vuitton, A French Saga се казва, че членовете на семейство Vuitton активно са подкрепяли марионетното правителство, водено от маршал Филип Петен, и са печелили пари от бизнес отношенията си с германците.

„Част от сътрудничеството се дължи на манията на семейството за оцеляването на компанията, а отчасти на факта, че имаше известна симпатия към десните възгледи на режима“, каза авторът.

Изключителна архитектура, достойна за марката

Във Vuitton всичко се прави с финес, новаторство и стремеж към лукса. И архитектурата.

Емблематични са магазините на Шанз-Елизе в Париж и Омотесандо в Токио.

Освен своите магазини, Louis Vuitton също се впуска в изкуството под ръководството на Бернар Арно, главен изпълнителен директор на LVMH.

Така през 2006 г. марката създава фондация Louis Vuitton Pour La Création, където излага произведения на Бернар Арно и произведения, закупени от LVMH с течение на времето.

В сърцето на Bois de Boulogne, близо до Jardin d’Acclimatation, бе открита централата на фондацията Louis Vuitton: сграда, проектирана от канадския архитект Франк Гери, за да се помещават колекции и изложби на съвременно изкуство. Многостранен, ярък и преливащ, музеят се откроява от зеленината на дърветата и понякога прилича на плавателен съд, положен върху водата или като айсберг (по думи на Франк Гери), който излиза от контекста на парка.

Fondation Louis Vuitton-
Fondation Louis Vuitton, източник Howard Stanbury

Проектът е поръчан през 2001 г. от Бернар Арно, президент и главен изпълнителен директор на LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), и заема част от земята, придобита от LVMH още през 2001 г.

Централата на фондацията Louis Vuitton
Централата на фондацията Louis Vuitton

Как се разпознава оригинална чанта Louis Vuitton Speedy

Тъй като чантата Speedy е един от най-успешните и обичаните модели на къщата Vuitton, тя често е била предлагана в различни материали. Единствените магазини, където тази чанта може да бъде намерена нова и оригинална, са бутиците на Vuitton или като алтернатива – официалния им уебсайт.

Наистина е необходимо експертно око, за да се разберете дали една чанта е оригинална или не, защото някои модели на Speedy са много добре възпроизведени.

Някои трикове, за да се разбере дали въпросната чанта е оригинална или фалшива:

 • дръжките и профилите са от телешка кожа, която отначало е бял на цвят, но след това има тенденция да потъмнява с употребата, приемайки типичния меден цвят на кожата Vuitton;
 • LV символите трябва да са идеално симетрични, центрирани и еднакви от двете страни; 
 • тъй като е едно парче платно, едната страна на Speedy ще има LV, подредени с главата надолу;
 • дръжките трябва да имат лъскави огненочервени ръбове, за да изглеждат емайлирани, и остават непроменени с течение на времето.
 • всички копчета и болтове са позлатени и брандирани Louis Vuitton;
 • трябва да има гравирана, върху кожената лента в края на ципа, марката Louis Vuitton Paris Made in France;
 • кодът под вътрешния джоб, показва периода, в който е произведена чантата, така че Speedy не включва сериен номер;
 • с този модел се получава и златен катинар с два ключа, който да се закачи на чантата. Катинарът трябва да носи LV от едната страна и R (регистрирана търговска марка) Louis Vuitton Paris Made in France от другата.

Важно е още, че Vuitton никога не продава дефектни и намалени стоки.

Виж още: Топ 15 уебсайтове за мода, грим и стил на живот за 2021 г., които не можеш да игнорираш

Как най-успешно се комбинира чанта Louis Vuitton

Чантите Louis Vuitton са подходящи за тип облекло в неутрални цветове като: пясък, карамел, сметана или общо бяло.

Тези чанти почти не се комбинират с други конкретни десени като камуфлажни, но в някои случаи е модерно да се комбинират с облекла с леопардови щампи или рокли с определени флорални шарки през летния сезон. През зимата обаче чантите на Louis Vuitton могат лесно да се комбинират с кафяви или черни кожи, но са идеални с бежови или светлосиви.

Разбира се, ако някой реши да носи такава ефектна чанта с лого, ще трябва да се въздържи от носенето на други маркови дрехи и аксесоари заедно с нея. Комбинирането на чантата Louis Vuitton с друго лого не е много шик.

Заключение

Както разбираш, читателю, марката, за която ти разказах тук, играе огромна роля в световната модна индустрия по качество на продукция, но и по начина на комуникация с потребителите и последователите си.

Мощният маркетинг на Louis Vuitton още от създаването ѝ чак до наши дни е резултат на отлично таргетиране, изключителен разказвачески усет за своята история и личностите и умението ѝ да продава лукс, освен удобство. Красотата е в детайлите.

По случаи годишнината, има създаден филм за модната къща, написани са книги. Ето тук един пример:

Откъс от „Louis L’Audacieux“, прочетен от Каролайн Бонгран. Френската авторка споделя пасажи от написаната от нея фикшън биография на основателя на Louis Vuitton в оживен преразказ на необикновена житейска история.

Източник на основната снимка – Louis Vuitton, Champs-Elysées Paris 2006 – Wikipedia.


Ако ти харесва тази история, следвай моята FB страница, за още такива истории. И се запиши за моя бюлетин тук, който възраждам, за да получаваш интересна информация и най-новите ми публикации:

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.