Над 30 от най-добрите търсачки за невидимата мрежа-Invisible Web или Deep Web

Едни от най-добрите търсачки за Deep Web

Google е много як мотор за търсене в световната интернет мрежа. Толкова пълен, за всичко има отговори. Това обаче се отнася за така наречената Surface Web. Но сигурно вече си чул, че има и друга част от мрежата, дълбока и невидима за познатите търсачки – Google, Bing, Yahoo…В списъка от резултати в тези търсачки има много места, които липсват. До тях те нямат достъп. Ще разгледаме други, специализирани търсачки за невидимата мрежа.

Какво представлява невидимата мрежа?

С този термин се означава онлайн съдържание, което няма да се появява в резултатите от търсенето или в уеб директории.

Както разказвах за невидимата мрежа или  Deep Web и Dark Web, се счита, че тя е много по-голяма от видимата световна мрежа, и то няколко пъти по-голяма.

Отново ще кажа, че:

Основният ключ за разбиране на разликата между различните видове на световната мрежа, е индексирането, което е фундаментално за търсенето на информация. Ако нещо е индексирано, то е публично и може да се открие – поставяш въпроса на търсачката и тя ти изкарва откриваемото съдържание.
По фотомонтаж на Uwe Kils и Wiska Bodo

Така че терминът „невидима мрежа“ се отнася главно до огромното хранилище на информация, към което общите търсачки и директории нямат пряк достъп. Информацията в базите данни там обикновено е недостъпна за софтуерните паяци и роботите, които би трябвало да я индексират за търсачките. Потребителите могат да получат достъп до по-голямата част от тази информация, но само чрез конкретни търсения.

Търсене в Deep Web

Не винаги търсенето във видимата, индексираната част на световната мрежа ни открива всичко, което би ни свършило работа.

Да си представим Мрежата като огромна библиотека. Има хора, които искат на всяка цена да намерят специфичната информация, която им трябва. Те започват да ровят по всички рафтове на библиотеката, докато не открият желаното. Не се задоволяват само с официалния каталог.

Фактът, че търсачките търсят само в една много малка част от мрежата, прави Invisible Web ресурс, който предизвиква изкушаващ интерес. Затова съществуват много специфични търсачки, които ровят из информацията в невидимата мрежа, защото данните там не са централизирани на едно и също място.

За толкова много различни теми (финанси, софтуер, бизнес, икономика, медицина, химия, биология, история, археология и и т.н.), има същия брой по вид търсачки, предназначени да се потопят в дълбоките уеб архиви на тези конкретни теми.

Един от проблемите, с който се сблъскват някои изследователи, е проблемът със заплащаането. Някои сайтове дават достъп до част от документите само със заплащане или абонамент. Ако имаш голям интерес към такъв документ и не ти се иска да плащаш, можеш да провериш да използваш този инструмент: разширението на браузъра Google Chrome Unpaywall. Unpaywall автоматично преглежда мрежата за безплатна версия на каквото и да е съдържание, което се опитваш да достигнеш и е платено. Разбира се, не винаги може да върне безплатен резултат за всеки документ, който търсиш, но все пак е добре да знаеш, че има такава опция.

Едни от най-добрите търсачки за невидимата мрежа

1. Pipl

Pipl е може би най-голямата търсачка на хора в света. Тя може да взаимодейства с различни бази данни и директории, основните социални мрежи – за членове, документи. На базата на имейл адрес, име, използвано в социалните мрежи, или телефонен номер предлага описание и снимка на дадено лице.

Pipl - търсачки за невидимата мрежа

2. The Wayback Machine

Редовните търсачки осигуряват само резултати от най-новата версия на съвременните уебсайтове.

За разлика от тях The Wayback Machine има копия на повече от 361 милиарда уеб страници на своите сървъри, което ти позволява да търсиш съдържание, което вече не е достъпно във видимата мрежа. В добавка има 11 милиона книги и милиони аудиозаписи, концерти, видеоклипове, телевизионни новини програми, изображения и повече от 100 000 софтуерни програми.

The Wayback Machine-търсачка в Web Archive

3. USA.gov

USA.gov е огромна търсачка и портал, който дава на търсещия директен достъп до голямо разнообразие от информация и бази данни от правителството на САЩ, щатните правителствата и местните власти.

USA.gov - търсачки за невидимата мрежа

4. Science.gov

Science.gov търси в над 60 бази данни и повече от 2200 избрани уебсайта от 15 федерални агенции, предлагайки 200 милиона страници авторитетна научна информация от правителството на САЩ, включително резултати от научни изследвания и разработки.

Science gov - търсачки за невидимата мрежа

 

5. Duckduckgo.com

Duckduckgo е добре познат като частна търсачка за видимата мрежа, която не пази данни за сърфиращия, нито хронология.

Но сигурно не знаеш, че компанията предлага и сайт с onion, който ти позволява да изследваш тъмната мрежа?

Дори обикновената търсачка предлага по-дълбоко уеб съдържание от Google. Тя обединява резултатите от повече от 500 самостоятелни инструменти за търсене.

Ако пък използваш редовния DuckDuckGo двигател в комбинация с версията .onion, можеш да извършиш търсене в цялата мрежа.

DuckDuckGo - търсачки за невидимата мрежа

Сайтът с .onion може да бъде намерен на адрес http://3g2upl4pq6kufc4m.onion/.

DuckDuckGo - търсачка в Deep Onion Web

6. Wolframalfa.com

Wolframalfa не е търсачка в тесния смисъл на думата, защото не сканира и не каталогизира интернет страници, а вместо това използва избрани академични и търговски източници. Тя събира и подрежда всички обективни данни; реализира всеки известен модел, метод и алгоритъм и прави възможно да се изчисли всичко, което може да се изчисли.
Търсачката се използва за цели, подобни на тези на традиционните търсачки, но по-специално се използва за получаване на отговори на сложни въпроси.

Ако ползваш английски, езикът, на който трябва да се впишат въпросите, Волфрам Алфа има наистина забележителни способности.

Wolfram Alpha - търсачка и отговори на въпроси

7. National security archive

Архивът за национална сигурност в Университета Джордж Вашингтон е място за разсекретени документи и други материали от първични източници по теми, свързани с националната сигурност на САЩ, външната политика, разузнавателната политика и дипломатическата и военната история.

Сайтът е основан през 1985 г. и публикува документи, издадени по Закона за свобода на информацията.

National Security Archive - търсачка в Deep Web

8. Directory of Open Access Journals

Справочникът на списанията с отворен достъп (DOAJ) индексира и осигурява достъп до качествени, рецензирани журнали с отворен достъп. Повече от 10 000 списания и милиони статии се търсят с помощта на DOAJ.
Справочникът индексира изследователски списания, периодични издания и метаданни на техните статии. DOAJ има за цел да бъде изчерпателен и да обхваща всички научни списания с отворен достъп, като използва подходяща система за контрол на качеството.

Directory of Open Access Journals-търсачка в Deep Web

9. The Online Books Page

Страницата за онлайн книги, предлагана от Университета на Пенсилвания, предоставя на читателите достъп до повече от два милиона книги, свободно достъпни в интернет . Потребителите получават и достъп до значими директории и архиви на онлайн текстове, както и до специални експонати на особено интересни класове онлайн книги.
The Online Books Page-търсене в Deep Web

10. PubMed

PubMed, част от Националния център за биотехнологична информация, Националната библиотека по медицина на САЩ, е идеалният ресурс за всеки, който търси медицинска информация. Той предлага повече от 24 милиона цитата за биомедицинска литература от MEDLINE, списания за науката за живота и онлайн книги, достигащи чак до 50-те години на миналия век.

PubMed - търсене в Deep Web

11. Лувър

Онлайн Лувърът дава възможност да прегледаш тематични колекции от изкуство и да получиш повече информация за фона на избраните произведения.

Louvre - видео разходка

12. Elephind

Целта на Elephind е да предостави единен портал за всички исторически вестници на света. Това е фантастичен ресурс за изследователите – особено за семейни историци, генеалози и студенти.

Много от вестниците на сайта са изключително в дълбоката мрежа; те няма да се показват в Google. Налични са повече от 3,6 милиона вестника.

Когато откриеш документ, който ти е нужен, можеш да си го изтеглиш като PDF файл.

Elephind com - търсене в Deep Web

Ето пример:

Elephind - пример

13. Voice of the Shuttle

За всеки, който се интересува от хуманитарни науки, Voice of the Shuttle е съществен ресурс. Сайтът се появява през 1994 г. и днес е с впечатляваща колекция от курирано съдържание.

Има повече от 70 страници с връзки с анотации, обхващащи всичко – от архитектура до философия.

14. Ahmia

Ахмия е уеб търсачка в Dark Web. Но това е една от малкото Dark Web търсачки, която е достъпна в редовната мрежа.

Разбира се, всички връзки и резултати няма да могат да се отворят, освен ако на компютъра ти не е инсталиран браузър Tor и не влезеш чрез него. Въпреки това, е все още чудесен начин да поровиш из наличното в тъмната мрежа, без да се излагаш на присъщите рискове от използването й. В Ahimia е забранено да се показват злоуботребяващи материали и сайтове. Има специален черен списък, в който можеш да проверяваш дали определен сайт е там.

Ahmia — търсачка в Dark Web

 

15. Проект Гутенберг

Ако търсиш електронни книги без авторски права в Google, можеш да погледнеш тук. Проект Gutenberg предлага над 58 000 безплатни електронни книги, които можеш да изтеглиш.



16. Academia.edu

Може би най-известната платформа, където да се търси материал за дипломни работи, задълбочени проучвания и изследвания. Най-важната характеристика на Академията е възможността за свободен достъп до научни статии. В последните години е въведен обаче и Premium достъп.

Academia edu-търсене в Deep Web

17. JSTOR

Базата данни JSTOR е създадена през 1995 г.. Това богато находище на научни изследвания продължава да бъде интересно за всеки академичен изследовател. Предлага търсения в над 2000 отделни списания и 15 000+ книги. Дава достъп до три книги безплатно, а абонамент за услугата JPASS (19,50 щатски долара на месец / 199 долара годишно) ще даде неограничено четене и 10 изтегляния на PDF файлове на всеки 30 дни (до 120 на година).

JSTOR - търсачка в Deep Web

18. Енциклопедия Британика

Оригиналът на Google, сега ще го намериш онлайн с всички прекрасни снимки и текст, които се помнят от книгите.

Britannica com-търсачка в Deep Web

19. Google Книги

Въпреки, че има доста добри сайтове в областта на представяне на книгите, но никой не може да се сравни с Google по сканиране на книги. Някои книги имат частични прегледи, други са напълно достъпни. Целият текст се дигитализира (и може да се търси), но дали ще може да се чете в резултатите зависи изцяло от състоянието на лиценза за авторски права върху този конкретен текст.

20. The Library of Congress

Библиотеката на Конгреса, разположена във Вашингтон, окръг Колумбия, предлага невероятно богат и разнообразен набор от съдържание. Kолекцията включва записи от Конгреса, ресурси за дигитално съхранение, Световната дигитална библиотека. Тя е най-старата федерална културна институция в страната и служи като научно звено на Конгреса. Води се и за най-голямата библиотека в света, с милиони книги, записи, снимки, карти и ръкописи, колекции. Тя е с ресурси в Surface Web и в Deep Web.

Library of Congress - търсачки из невидимата мрежа

21. CiteSeerx.ist

CiteSeerx.ist е база данни с техническа и научна литература, спонсорирана от Училище по информационни науки и технологии в Penn State University.

22. MagPortal

MagPortal позволява бързо търсене на стотици списания за цели статии по ключови думи.

23. ScienceDirect

ScienceDirect е уебсайт, който предоставя достъп чрез абонамент към голяма база данни с научни и медицински изследвания. Той предоставя над 12 милиона съдържания от 3500 академични списания и 34 000 електронни книги. Списанията са групирани в четири основни раздела: Физически науки и инженерство, Науки за живота, Медицински и Социални науки и Хуманитарни науки. Резюметата на статии са свободно достъпни, но достъпът до пълните им текстове в (PDF или HTML формат) обикновено изисква абонамент или плащане за преглед.

ScienceDirect-търсачка из Deep Web

24. ResearchGate

ResearchGate е професионалната мрежа за учени и изследователи. Над 15 милиона членове от цял ​​свят я използват за споделяне, откриване и обсъждане на изследвания. Сайтът се ръководи от мисията да свърже света на науката и да направи изследванията отворени за всички.

25. Freeality

Freeality интернет търсачката съдържа стотици търсачки.

Freeality търсачка из невидимия Web

26. Bitpipe.com

Bitpipe.com е ръководството за ИТ професионалистите в областта на информационните технологии. Безплатна онлайн библиотека за най-новите технически документи, уебкаст и информация за продукти.

27. OSTI

OSTI има десет различни „колекции“, както ги наричат. Двете най-големи са всъщност портали, извършващи федерално търсене в чужди колекции. Тези портали използват специфичен подход, при който всяко отдалечено събиране се търси първо със собствена търсачка, след което резултатите се подреждат колективно. Не е необходима оперативна съвместимост между колекциите.

OSTI GOV-търсачка в невидимата мрежа

28. Библиотека на Getty Research Institute

Библиотечните сбирки на Getty Research Institute включват над един милион книги, периодични издания, фотографии за проучвания и аукционни каталози, както и обширни специални колекции от редки и уникални материали. Започва се с археологията на праисторията и продължава до съвременния момент.
Фокусирано е върху историята на изкуството, архитектурата и свързаните с нея области.

Getty Research Institute - търсене в Deep Web

29. BASE

BASE (Bielefeld Academic Search Engine) е една от най-обемните търсачки в света, особено за академични уеб ресурси. Предоставя повече от 140 милиона документа от повече от 6000 източника. Достъп до пълните текстове на около 60% от индексираните документи може да се получи безплатно (Open Access). BASE се управлява от Университетската библиотека на Bielefeld.

Индексирани са метаданните на всички видове академично релевантни ресурси – списания, институционални хранилища, дигитални колекции и др., които осигуряват OAI интерфейс за предоставяне на тяхното съдържание.

В сравнение с търговските търсачки, BASE се характеризира със следните характеристики:

 • Интелектуално избрани ресурси
 • Включени са само сървъри за документи, които отговарят на специфичните изисквания за академично качество и значимост.
 • Инвентаризацията на ресурсите осигурява прозрачност в търсенията.
 • Разкрива уеб ресурси на Deep Web, които се игнорират от търговските търсачки или се губят в огромното количество резултати и др.

В случая какво получих от моето търсене в тази база (фотографията може да се изтегли в голяма резолюция, и не е само тази):

BASE (Bielefeld Academic Search Engine)-търсачка в Deep Web

BASE - търсачка в невидимата мрежа

30.  BizNar

BizNAr e търсачка, захранвана от Deep Web Technologies. Философията им е, че виждат технологията като средство за постигане на цел, никога като цел сама по себе си.

Съхранението на човешките знания никога не е било по-лесно. Всички традиционни форми на съхранение са все още там, книги, филми и документи, но цифровата технология дава възможност да копираме тези неща по начин, който гарантира тяхното оцеляване почти безкрайно.

След като научихме как да съхраняваме знанията си, следва да имаме достъп до тях. По този начин знанието се превръща в ежедневен инструмент, достъпен двигател на напредъка, а не просто запис.

Целта на проекта е да помогне на мислителите, дизайнерите, учените – всеки, който участва в израстването на човешката раса – да намери точната информация.

Когато се говори за търсене, всъщност се говори за намиране. Знанията, които се откриват с дълбоки търсачки, са като парчета от пъзел, който може да промени света.

Още една търсачка, поддържана от Deep Web Technologies: Mednar.com.

31. Sam Richter

Sam Richter  често е наричан „съвременният Дейл Карнеги“ и един от най-известните в света експерти по продажби и дигитална репутация. С много награди оратор и автор на бестселъри, Сам Рихтер използва нещо, което ни е известно, че знанието е сила, и го превръща в реалност.

Това е „HOW you do it“ – използва уеб ресурсите по интересни начини, съчетани с тайните на „скритата мрежа“.

Sam Richter и търсачки из невидимата мрежа

32. Persee

Persee.fr е платформа на френски език с добре заредена база данни за цифровизирани научни приноси. Сайтът предлага безплатен достъп до всички колекции и документи. С помощта на вътрешната търсачка ще може да се намери по-лесно това, което търсиш. Отляво, в лентата на филтъра за търсене, може да се изберат параметрите, които те интересуват най-много, това ще ти позволи да търсиш в базата данни, като стесниш полето за търсене и спестиш ценно време.

33. Metmuseum

Metmuseum.org е архивът от научни статии и есета от Метрополитен музей в Ню Йорк. Много полезна платформа за историци и занимаващи се с история на изкуството. Има различни видове достъп до публикации.

34. Research Gate

Изследователски портал – тази платформа ти позволява, след като се регистрираш, да качиш твои научни статии и да намериш други, свързани с твоето поле за търсене. Можеш също така да въведеш професионалните си данни и да търсиш работа в областта на изследванията си. Порталът може да бъде полезен инструмент за тези, които търсят академични партньорства.

Други търсачки в невидимата мрежа

 1. Yippy.com
 2. Uvrx.com
 3. Scienceresearch.com/scienceresearch/
 4. Vlib.org
 5. Worldwidescience.org
 6. Social-searcher.com
 7. Worldcat.org
 8. Journals.sagepub.com
 9. Scholar.google.com
 10. Openknowledgemaps.org, карти на знанието, за задълбочаване на знанията и откриване на нови идеи, за което вече писах.

Относно темата за търсачки в невидимата мрежа

Търсачките в невидимата мрежа са достъп до много знания, които са скрити за общите търсения. Понякога навлизаш на дълбоки тайни места, ровиш се из библиотеки и откриваш сведения, които ти променят вижданията по някоя материя. Намираш снимки от минали десетилетия, исторически свидетелства, научни изследвания… Толкова много знания скрити извън Google, които те чакат да ги изследваш. Ако и ти си открил интересни търсачки за невидимата мрежа (Deep Web), моля сподели ги в услуга на общността от любознателни.

Източник на основното изображение и за първото изображение тук на страницата – Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.