7 начина за намиране на големи файлове в Windows 10

Не знаеш кои файлове ти "изяждат" дисковото пространство и искаш да анализираш къде се губи то? Виж тези 7 начина за това.

Изведнъж SSD на моя компютър се изчерпи опасно, изчезнаха ми последните няколко gb празно място. Трябваше спешно да открия къде са се скрили и да освободя място, за да може компютърът да работи нормално. Най-логично беше да потърся начин за намиране на големи файлове и да ги преместя или да се освободя от тях, ако вече не са необходими. Въпросът е, как ги открия?

Вместо големите, но бавни механични твърди дискове от миналото, много потребители на лаптопи имат устройства SSD, на които е разположена операционната система. На компютрите от преди 3-4 години тези SSD достигат само до 256gb. С тези видове ограничения на пространството е лесно да се случи така, че твоето C устройство да се напълни. Има някои възможни действия, които да се предприемат, за да изчистиш ненужните файлове и да освободиш така необходимото дисково пространство.

Тези действия са:

  • използване на вградените инструменти на операционната система на компютъра, за да се открият по-големите файлове, които да бъдат преместени или изтрити;
  • използване на приложение на трета страна за тази задача. 

Възаможно е съществуването на големи, ненужни файлове, криещи се в закътани папки на компютъра. Това може да са регистрационни, временни или други изостанали файлове. Ето как да намериш най-големите си файлове:

Начини за намиране на големи файлове в Windows 10
Начини за намиране на големи файлове в Windows 10

Откриване на големи файлове в Windows 10 с помощта на File Explorer

Много хора не познават скритите функции на File Explorer. А те могат да помогнат в различни задачки за откриване на файлове, на техните разширения, размери.

За да откриеш скритите файлове в дадена папка на Windows, първо трябва да активираш опцията за скрити файлове. 

Внимание: Работи внимателно със скритите файлове, защото обикновено са свързани със системата и приложенията.

От търсачката на менюто Старт потърси „Покажи скрити“ (Show hidden) и кликни върху „Показване на скритите файлове“ (Show hidden files).

Покажи скритите файлове
Покажи скритите файлове

Windows ще те изпрати към Настройките (Settings) на страницата за разработчици (For developers). На File Explorer кликни на Show settings срещу Change settings to show hidden and system files, както е показано.

Настройка за показване на скрити и системни файлове
Настройка за показване на скрити и системни файлове

Ще бъде отворен прозорец с различни опции на File Explorer, които можеш да промениш. Иди на раздела View и намери опцията „Показване на скрити файлове, папки или дискове“ (Show hidden files, folders or drives). Постави отметка в кръгчето. След това кликни върху OK, за да запазиш промените.

Показване на скрити файлове, папки или устройства
Показване на скрити файлове, папки или устройства

Стартирай File Explorer и избери сортиране или групиране по размер на файловете. Това ще ти позволи да намериш големи файлове в папка по избор.

Сортиране или групиране по размер
Сортиране или групиране по размер

Като допълнително действие можеш да напишеш в търсачката горе вдясно търсене по размер на големи файлове. Например: size: > 100 mb, и после Enter. Така Explorer ще търси само файлове, които са по-големи от посочения размер.

Търсене по определен размер
Търсене по определен размер

Още възможности за търсене на файлове по размер в тази търсачка:

  • size:gigantic    – за да намериш всички файлове, по-големи от 4gb;
  • size:huge         – за да намериш всички файлове от 1-4 gb;
  • size:large         – за да намеритш файловете с размер 128mb – 1gb.

Виж още: Как да чистим Windows 10 автоматично от ненужни и неизползвани файлове

Намиране на големи файлове в Windows 10 с помощта на командния ред

Ако предпочиташ, можеш да използваш командния ред, за да получиш списък с всички файлове, по-големи от определен размер. Списъкът с файлове може да бъде създаден във вид на текстов файл на компютъра.

Ето как:

В полето Search на Start на компютъра въведи cmd, после избери Command Prompt.

Въведи показаната отдолу команда и натисни Enter. Ще бъдат намерени всички файлове, по-големи от 1 gb. Можеш да промениш стойността в командата, така че тя да намира файлове, които ти смяташ за големи.

forfiles /S /M * /C “cmd /c if @fsize GEQ 1073741824 echo @path > largefiles.txt

Можеш да смениш и директорията в която търсиш, с командата cd и пътя.

Например, за да търся в моята директория Документи файлове по-големи от 30 mb, използвах този команден ред (30mb = 31457280 b):

forfiles /S /M * /C "cmd /c if @fsize GEQ 31457280 echo @path > largefiles.txt
Търсене на големи файлове в командния ред
Търсене на големи файлове в командния ред

Командата ще намери всички файлове, по-големи от зададения размер, и ще създаде текстов документ, озаглавен largefiles.txt с техните местоположения. Текстовия файл ще намериш в същата папка, където е извършено търсенето.

Големи файлове в една папка
Големи файлове в една папка

Преглед на информация за големи папки в настройките на Windows 10

В Настройки на Windows 10, в секцията System–> Storage ще видиш информация за използваното дисково пространство и списък с категории. Ако кликнеш на Покажи още категории (Show more categories), ще получиш повече и по-подробна информация.

Разпределение на файловете в паметта на хард диска
Разпределение на файловете в паметта на хард диска

Когато кликнеш върху всеки елемент в категориите, има налична повече информация за заетото пространство. Освен това в контекста на търсене на големи папки, които не са пряко свързани с инсталирани програми или системни файлове, кликвайки върху съответните бутони за подробности, ще имаш още данни.

Разпределение на файловете в паметта на хард диска подробна информация
Разпределение на файловете в паметта на хард диска – подробна информация

Виж още: Как да изтриете файлове, защитени от TrustedInstaller или System, в Windows [видео]

Приложения на трети страни за търсене на големи файлове в Windows 10

Съществуват няколко приложения на трети страни, които могат да помогнат в откриването на големи файлове, заемащи много място на хард диска.

Biggest File Finder

Безплатна лека програма, която не се нуждае от инсталиране. Достатъчно е да се стартира и тя започва сама да търси 100-те най-големи файлове на компютъра. Необходимо е съвсем малко време.

Ако искаш да прехвърлиш на друго устройство или в облак, да премахнеш някой файл, можеш лесно да го направиш от приложението. Кликни с десния бутон върху избрания файл и после на Delete.

Biggest File Finder търси най-големите файлове
Biggest File Finder търси най-големите файлове

Внимание: Трябва много да внимаваш с действието за премахване на файлове, защото можеш да повредиш или изтриеш важни за работата на системата програми.

TreeSize Free

Помага в откриването на файлове, които заемат много място на компютра. За разлика от предишната програма, тази изисква малко настройка, но след това работи отлично.

Изтегли, инсталирай и стартирай приложението на компютъра. Ако не искаш да ползваш инсталатор, можеш да изтеглиш портативната версия. Избери я от тази страница и падащото меню.

Изтегляне на TreeSizeFree портативна програма
Изтегляне на TreeSizeFree портативна програма

Увери се, че стартираш програмата като Администратор (с десен бутон върху нея при стартиране), за да може тя да търси папки, които без права на Администратор не може.

Ще ти бъде представена дървовидна структура от папки заедно с пространството, което заемат. Можеш да кликнеш двукратно върху всяка папка, за да видиш нейните подпапки и техните размери. След това можеш да ги сортираш. Има няколко опции за персонализиране, за улесняване на намирането на големи файлове на хард диска.

TreeSizeFree дървовидна структура
TreeSizeFree дървовидна структура за откриване на големи файлове

SpaceSniffer

SpaceSniffer е безплатна помощна програма с напълно персонализиран интерфейс. Това е преносим инструмент, който ти позволява да разбереш как папките и файловете са структурирани на твоите дискове. С помощта на оформление за визуализация на Treemap имаш ясна представа за това къде са големите папки и файлове. Концепцията за дървовидна карта, изобретена от проф. Бен Шнайдерман, е изключително удобна за визуално представяне на пространството на компютъра.

Започни процес на сканиране и виж цялостната ситуация. Ако имаш нужда от повече подробности, само един клик върху избрания елемент е нужен и той ще бъде детайлизиран със съдържанието си. Ако се нуждаеш от по-голям изглед на малка папка, кликни двукратно върху нея и тя ще увеличи мащаба до пълния обхват на изгледа.

spacesniffer за търсене на големи файлове
Spacesniffer за търсене на големи файлове


За обработка можеш да избереш не само диск от списъка, но и директория, като посочиш пътя в реда Path.

CCleaner

В CCleaner кликни върху иконата Инструменти (Tools) вляво и след това върху Disk Analyzer.

Анализиране на пространството на харддиск с CCleaner
Анализиране на пространството на харддиск и откриване на големи файлове с CCleaner

Избери кои категории файлове искаш да търсиш (или избери всичко).

Избери устройствата, които искаш да анализираш.

Кликни върху Анализ. CCleaner ще представи процентна разбивка на това как се използва пространството на твоя твърд диск, сортирано по размер.

Виж още: Копирай файлове от едно устройство на друго, запазвайки датата на създаване

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.