Не позволявайте на никого да ви казва, че няма да успеете в нещо

Тялото и умът ни са много по-мощни от това, което конвенционалната наука и околните “съветници” ни казват. Не позволявайте на никого да ви казва, какво не можете да правите.

Нашето тяло е много по-мощно от това, което конвенционалната наука ни казва. Умът ни има по-отдалечени граници на възможности, от тези, които ние си задаваме сами. Ако поставим на тялото си ясна цел и откажем да приемем ограниченията, тялото ни ще се адаптира. Защото фокуса за нашия ум го създаваме ние. По-често обаче позволяваме на другите да ни го създават. Не позволявайте на никого да ви казва, че няма да успеете в нещо.

Ако мислим и се опасяваме постоянно, че ще се разболеем, много е вероятно да ни се случва често. Ако оставим на другите да ни внушават, че сме глупави и никога няма да научим нещо, ще загубим вяра във възможностите си, мотивация и много е вероятно да останем на същото ниво на развитие цял живот.

Но ако си поставим за цел да изкачим планина или изучим определена сложна материя и това стане наша доминираща мисъл, вярвам, че тя ще повлияе на тялото ни и на мозъка ни да вземе онова, от което се нуждае, за да успее в начинанието.

В това се състои красотата на човешкия ум. Не може да направи разлика между реалното и въображаемото или внушеното. Каквато и да е нашата доминираща мисъл, умът ще я следва и пресъздава. Това определено е „огъване на реалността“, защото мислите са креативни.

Не позволявайте на никого да ви казва, че няма да успеете в нещо
„Ключът към това да бъдеш необикновен е да знаеш какви правила да следваш и кои да нарушаваш.“ – Vishen Lakhiani

Не позволявайте на никого да ви казва…вие създавате фокуса на вашите умове

Преди години Вишен Лакиани е сполетян от неприятна случка. Докато у дома гледат “Мисия невъзможна 6” с 5-годишната си дъщеря, тя решава да имитира герой от филма и скача надолу по стълбите. Вишен скача след нея, за да я хване. Младото й коляно оцелява, неговото – не. Диагнозата е скъсан менискус и нужда от операция, след която няма да може да тича никога повече.

След няколко дни Вишен трябвало да говори в ООН, така че случилото се е било доста покрусително за него. То го изпраща в лека депресия за около 24 часа. Но тогава му се случва да интервюира David Goggins, един от 20-те най-добри ултрамаратонци в света и бивш морски тюлен.

David Goggins се е състезавал в повече от 60 състезания за издръжливост, от които в няколко ултрамаратони. Той е участвал в маратони, след скъсани сухожилия и счупени пръсти на краката.

Това, което научава Вишен Лакиани от тази менторска сесия с Дейвид Гогинс, е:

Не позволявайте на никого да ви казва, какво не можете да правите.

Кой е Вишен Лакиани, човекът, който показва, че можем да достигнем по-добрата си версия

“Ключът към това да бъдете необикновени, е да знаете какви правила да следвате и кои да нарушавате.”

Vishen Lakhiani

IT инженер и предприемач, новатор в образователните технологии, говорител, инвеститор и филантроп, основател и главен изпълнителен директор на Mindvalley, компания, специализирана в изучаването на инструменти за личностно израстване. Вишен Лакиани обаче е преди всичко човек с визия, убеден, че всички можем да развиваме напълно нашата душа, тяло и ум без ограничения.

Роден през 1976 г. и израснал в Куала Лампур, Малайзия, през живота си Вишен Лакиани основава три компании: Dealmates (сайт за електронна търговия, базиран в Малайзия), Blinklist (услуга за социални отметки) и Mindvalley. Чрез последната компания за образователни технологии, Вишен разпространява инструментите за подобряване на нашия живот.

Започнах Mindvalley със 700 долара в банката и стар компютър в Starbucks

– казва той.

През 2004 г. Вишен е принуден да се откаже от мечтата си да живее в Съединените щати и да развива бизнеса си там, така че се връща в Куала Лумпур.

Образование, личностно израстване и корпоративна култура за промяна на света

През 2016 г. той публикува книгата „Кодът на изключителния ум“ (The Code of the Extraordinary Mind) бестселър и препоръчан от “ Ню Йорк Таймс“ , в която твърди, че възгледът на човека за живота се формира от условия и навици. Предлага десет закона, които да помогнат на читателите да променят начина си на мислене, за да се самоусъвършенстват чрез смесване на принципите на еволюционната биология с най-високите концепции за личностно израстване. Представя нуждата за предефиниране на вярвания, които ограничават и възпрепятстват съвременните хора.

Виж още: Да бъдеш свободен – четирите споразумения на Дон Мигел Руис за личната свобода

Най-голямото работно пространство в света за личностно израстване

В това видео Вишен ни дава общ преглед на това, как той е изградил най-голямото работно пространство в света, посветено на личностно израстване по мащабируем начин, използвайки комбинация от маркетинг и технологии.

Визията на Vishen за Mindvalley е била да изгради компания, чиято мисия е да донесе просветление и личностно израстване на света по мащабируем начин, използвайки хибрид от маркетинг и технологии.

Вишен следва съвета на Ричард Брансън:

Всичко е в намирането на хора по-умни от вас, да ги накарате да дойдат и да работят във вашия бизнес. Да им дадете страхотна работа, да я направите забавна, след което да отстъпте назад и да ги оставите сами, за да можете да се съсредоточите върху визията си.

Но ето най-важното: превърнете работата си в мисия!

Ричард Брансън

Трансформиране на корпоративната култура за привличане на най-добрите таланти

„Най-необикновените хора в света днес нямат кариера или бизнес. Това, което имат, са кариери, базирани на мисия и  Образованието е първият елемент, който човечеството трябва да се опита да подобри и разреши. След като това бъде направено, в рамките на едно поколение, всичко може да се промени

Вишен Лакиани

Днес в Mindvalley работят над 200 души от повече от 40 различни страни. През 2012 г. в анкета на  списание Inc компанията е избрана за един от най-добрите офиси в света за работа. Тя е призната за световен лидер в онлайн публикуването на насоки за личностно израстване.

В следващата презентация Вишен конкретно показва стъпките, които трябва да се предприемат, и научните модели, върху които се основава така нареченото „инженерство на съзнанието“, използвано за проектиране на културата на Mindvalley.

В тази презентация Вишен показва конкретните стъпки, научни модели и своя процес на „инженеринг на съзнанието“, който е използвал за проектиране на културата на Mindvalley.

Заключение

Какво става с Вишен Лакиани, след срещата му с Дейвид Гогинс? Вишен решава, че не само ще се възстанови – но и ще тича повече, отколкото някога е тичал. И започва да тренира за Spartan Race. 🏃

Ние сме продукт на нашата среда. Нашите социални и културни норми или културен пейзаж ни казват как да правим нещата в любовта, живота и работата. За повечето от нас тези норми влияят на решенията и избора. За по-пълноценен живот е необходимо да се откъснем от традиционния начин на мислене. До голяма степен Лакиани вярва, че ако хората могат само да променят начина, по който правят нещата, те ще отворят вратата към по-широк и по-целенасочен начин на живот, където човек не съществува просто а се развива като усъвършенствана и креативна личност. Това води до истинско щастие като по-добри хора, които създават трайно наследство за човечеството.

Източник за основното изображение Wikimedia.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.