Новият бюлетин с допълнителни теми за личностно развитие #25

Поставете си цели, запишете ги на хартия, в Word или в блог. Основното е те да са ясни, разбираеми и измерими. Ако си поставите цел, можете или да я постигнете, или не. Ако не я поставите, тогава няма никакви възможности за постигането ѝ.

– Павел Дуров, създателят на Telegram

Приятна и успешна седмица,

Това е бюлетинът в понеделник на ivytechnoweb.net и днес искам да говоря с теб за една грешка, която според мен правят 80% от хората.

Как се виждаш проектиран в бъдещето?  Усещаш ли, че животът ти се подобрява всяка година? Отиваш ли в тази посока, където искаш да бъдеш след 5-10 години? Имаш ли цел, включително за сигурни, активни, приятни, здрави старини? Или всичко се разпада и всяка година става все по-зле или „въобще никак“?

Прогнозираш ли бъдещето си въз основата на общата тенденция на много „КАК“, които вече знаеш, без първо да се запиташ „КАКВО“ наистина искаш и „ЗАЩО“ го искаш.

Най-важната грешка, която допускаме, когато говорим за цели е, че не знаем какво са цели.

През последните години, четейки много постове в социалните мрежи, от чатове, разговори и т.н. забелязах, че 80% от хората в действителност дори не знаят какво всъщност е цел.

Ще ти дам няколко примера:

Грижата за твоето здраве НЕ е цел:
тя е ценност.

Да успееш да установиш самодисциплина НЕ е цел:
това е черта на характера.

Да се освободиш от токсични приятели НЕ е цел:
това е добро намерение.

Бягането НЕ е цел:
то е страст.

Събуждането в 6 всяка сутрин НЕ е цел:
това е навик.

Желанието да четеш по една книга всяка седмица НЕ е цел:
това е желание.

Следването на програма за обучение НЕ е цел:
това е план.

Изучаването на един програмен език, с който да се подготвиш за бъдеща професия до 30 юни: да, това е истинска ЦЕЛ.

Накратко, целта е двоично1 желание със срок на валидност.

Целта е тясно свързана с нашите ценности и ги отразява, укрепва чертите на характера ни и подхранва страстите ни.

Освен това, целта никога не е просто добро намерение: за да я постигнем, всъщност се нуждаем от ясен план и точни навици.

Е, надявам се, че си намерил този мини-урок за истинската природа на целите, полезен.

  1. двоичен, буквално означава „стойност 0 или 1“. С други думи, след като достигнем дата X, трябва да знаем със сигурност дали сме постигнали целта или не. Ето защо „следването на програма за обучение“ не е цел, докато „изучаването на един програмен език до 30.06“ е цел. ↩︎

Дигитални инструменти на седмицата

1. AITable.ai, алтернатива за Airtable за проекти, задачи и данни. 

Безплатен за лична употреба.

Линк: https://aitable.ai/

2. Създавайте мини видеоклипове в GIF формат (без звук), като записвате екрана на вашия компютър.

100% безплатно
⁣Идеално за обучение, ситуации на обслужване на клиенти, където трябва да покажете кратки последователности от стъпки, които да изпълните. ⁣

Линк: https://gifcap.dev/

Показване: https://www.youtube.com/watch?v=DhwIl5hUSgA

3. С този изкуствен интелект можете да създавате векторни изображения, икони и други и да ги изтегляте за незабавна употреба. 

Безплатна версия.

Линк: https://www.recraft.ai/

Нови публикации в ivytechnoweb.net

1. Как да намериш вдъхновение и клиенти в Pinterest – ръководство за начинаещи и не само за тях. Да се запознаем по-подробно с Pinterest чрез това задълбочено ръководство.

2. Моделът на SWOT анализ, обяснение какво представлява и за какво служи, примери и шаблон за безплатно изтегляне. SWOT анализът е рамка, която оценява силните, слабите страни, възможностите и заплахите на бизнеса. Акронимът ‘SWOT’ означава тези четири фактора. Извършването на SWOT анализ може да ти помогне да вземеш по-добри бизнес решения.

3. Как да редактираш и други действия с PDF файл онлайн: 15 инструмента решаващи задачи с PDF. Сред толкова много инструменти онлайн за работа с PDF файлове се объркваш. Ето, поставям малко ред в нещата.

4. Пирамидата на Минто – силна теза чрез изграждане на убедителни аргументи. Една особено ефикасна рамка за създаване на текстови и публични презентации, както и на доклади и други документи – ще ти разкажа за Принципа на Пирамидата на Минто.

Някои интересни заглавия тази седмица

1. Ще спадне ли трафикът от търсачките с 25% до 2026 г.? 

Ще спадне ли трафикът от търсачките към вашия уебсайт с 25% до 2026 г. в резултат на възхода на двигателите за генеративни AI отговори? Това прогнозира Gartner, фирма за технологични изследвания и консултации.

Прочети още: https://searchengineland.com/search-engine-traffic-2026-pred…

2. Google обявява сделка за показване на повече съдържание на Reddit

Google обяви сделка с Reddit за получаване на достъп в реално време до цялото си съдържание, така че Google да може да показва още повече съдържание на Reddit, отколкото вече прави, и да получи достъп до цялото си съдържание за обучение на модели.

Прочети още: https://www.searchenginejournal.com/google-announces-deal-to…

3. OpenAI ChatGPT тества функция за памет

OpenAI обяви, че пуска тест на ChatGPT памет, нова функция, която запомня минали разговори, за да научи потребителските предпочитания, запомня стилове и тонове и предпочитания за формат.

ChatGPT постепенно се подобрява с времето, тъй като запомня всички чатове и премахва необходимостта от повтаряне на инструкции.

Прочети още: https://www.searchenginejournal.com/openai-chatgpt-is-testin…

Какво научих тази седмица (и какво видях)

Керамично изкуство на Бертоци и Казони, изложба в Дворец Тоцони, Имола, Италия.

Рока Сфорцеска е средновековен замък , който стои в центъра на град Имола в областта Емилия Романя, Италия. Представлява отличен пример за укрепена архитектура между Средновековието и Ренесанса. 

Работата по изграждането на крепостта вероятно е започнала през 1332 г. Сградата е построена върху останките на съществуваща преди това кула, датираща от 11 век.

През 15-ти век замъкът е адаптиран към новите защитни системи, изисквани от оръжията, които се появяват по това време, под ръководството на Джан Галеацо Сфорца.

Комплексът е реставриран и през 1973 г. е отворен за обществеността като музей. В него се помещава колекция от керамика и колекция от оръжия, състоящи се от около шестстотин части, датиращи от 14-ти до 20-ти век .

В Рока се помещава престижна културна институция, Международната пиано академия «Срещи с Маестро» .

Забележка: Тук са пропуснати изображенията и някои други части, които съществуват в оригиналния безплатен бюлетин за абонати. Абонирай се, за да получаваш пълния бюлетин.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я: