Обратно търсене по изображение в браузъра, уеб услуги за обратно търсене по изображение

Има много ситуации, при които ти се налага да търсиш други изображения или публикации по дадено изображение. Виж кои инструменти можеш да използваш от браузъра на компютъра.

Налага ли ти се да търсиш съдържание или уеб страници по дадено изображение? На мен често ми се налага. Обикновено, когато търся източници на информация за надстройване на бъдеща публикация, и те са свързани с диаграми или други информативни изображения, започвам търсене в Google Images. Кои източници да използваш при обратно търсене по изображение, защо ти е необходимо то и как да го извършиш най-рационално – продължи да четеш в следващите редове.

Обратно търсене по изображение в браузъра
Обратно търсене по изображение в браузъра

Какво представлява обратно търсене по изображение?

Обратното търсене по изображение означава търсене в интернет по изображение вместо със заявка по ключови думи. Това също е техника за търсене на източника (или други източници) на определено изображение.

В повечето браузъри можеш да качиш изображение (или да поставиш URL адреса му), за да търсиш уеб страници с него или с подобни изображения. Това е информацията, която ще получиш, търсейки по дадено изображение:

 • Източника на изображението.
 • Дали даденото изображение е защитено с авторски права.
 • Размерите, в които изображението се показва в мрежата.
 • Ключови думи или свързани търсения с изображението.
 • Списък с връзки, където изображението се появява онлайн.
 • Визуално подобни изображения.

Виж още: Оператори на Google за разширено търсене – как да ги използваме

Защо се използва обратно търсене по изображение?

Обратното търсене на изображения в някои случаи е необходимо, за проверка на факти. Често се оказва изключително полезно. Например, аз го използвам с детективска цел – да проверя дали дадени акаунти на Facebook, Twitter и други социални мрежи са скамери (измамници).

Някои от случаите на употреба, при които можеш да използваш инструменти за обратно търсене на изображения:

 • За да провериш дали някой използва твоя защитена с авторски права работа, без разрешение.
 • За да идентифицираш лице или да получиш данните за контакт в мрежата.
 • За проверка на автентичността на снимка.
 • За да разбереш източника на изображението.
 • За да намереш интересни факти за изображение, което харесваш.
 • За разпознаване на фалшиви новини.

Обратното търсене на изображения не винаги работи

Случва ми се да търся изображение, което знам, че е доста разпространено, но получавам нулеви резултати.

Когато това се случи, най-вероятно уебсайтът с изображението, не позволява изображенията да бъдат индексирани.

Освен това центровете за данни може да не са съвсем синхронизирани. Това означава, че някои потребители могат да намерят изображението чрез обратно търсене на изображения, докато други не могат.

Инструменти за обратно търсене на изображение

Забележка: Обикновено услугите не съхраняват данните за обратно търсене на изображения. Но ако търсиш нещо чувствително, прегледай техните политики за поверителност, преди да продължиш.

Предимства на инструмента за обратно търсене по изображение

Инструментите за обратно търсене на изображения имат някои отлични предимства.

 • Можеш да провериш автентичността на изображение безплатно.
 • Спестяваш време от ръчна проверка на изображение.
 • Можеш да намираш изображения без авторски права и безплатни, които да използва в работата си.
 • Можеш да изследваш и откриваш неща, които с обикновено търсене по думи не успяваш или не си спомняш по какви критерии да търсиш.
 • Можеш да откриеш информация за неизвестни предмети, растения, животни, продукти.

Ето няколко уеб услуги, с които се извършва обратно търсене по изображение:

Google Изображения (Google images)

Търсенето на изображения на Google (Google Reverse Image Search) е най-ефективната обратна търсачка, която може да се използва на работния плот. Тя е невероятно мощна и ще търси по дадено изображение еднакви или подобни от хиляди различни източници в мрежата.

Имай предвид, че нямаш опцията за качване или поставяне на URL адреси на изображения, когато използваш мобилен браузър. 

Google Изображения (Google images)
Google Изображения (Google images)

Виж още: Трикове, които помагат при търсене с Google

Bing Visual Search

Bing Visual Search
Bing Visual Search

Порталът за търсене на изображения на Bing освен търсене по изображение

Bing Visual Search 1
Bing Visual Search

предлага и „текстов режим“, където можеш да избереш всяка част от текста в изображението, което си качил, за да търсиш по нея.

Функцията OCR на Bing при търсене по изображение дава някои допълнителни предимства с текстовия режим за бързо намиране на забележителности, обекти и др. 

Bing Visual Search с OCR
Bing Visual Search с OCR

Bing може да търси и по част от изображение, използвайки функцията Crop.

Bing Visual Search с Crop
Bing Visual Search с Crop – изрязване

Търсене по изображение в Yandex

Търсачката Yandex предлага няколко различни начина за търсене по изображения.

В Yandex Images могат да бъдат изследвани колекции от изображения по теми. Когато се избере една тема, Yandex води до надеждно търсене на изображения, където можеш да филтрираш и сортираш по размер, ориентация, тип изображение, файлов формат и др.

Yandex колекции от изображения по теми
Yandex колекции от изображения по теми

Когато се използва самия инструмент за изображения на Yandex, има възможност, подобно на Bing, за търсене по изображение,

Търсене по изображение в Yandex
Търсене по изображение в Yandex

по текст в изображението

Търсене по текст в изображение в Yandex
Търсене по текст в изображение в Yandex

или по изрезка от изображението.

Търсене по част от изображение в Yandex
Търсене по част от изображение в Yandex

TinEye

Търсене по изображение с Tineye
Търсене по изображение с TinEye

TinEye е също добра опция за бързо обратно търсене по изображение.

Ще трябва да качиш изображението или да поставиш URL адреса му. Въпреки че е безплатно за използване като начало, се предлагат корпоративни предложения за автоматизиране на проследяването на изображения и тогава има предупреждение, ако твоето изображение се използва без разрешение.

TinEye предлага и разширения за браузър за по-бързо обратно търсене на изображения направо от всяка уеб страница. Те ти позволяват да щракнеш с десния бутон върху всяко изображение и да го търсиш с помощта на технологията на TinEye.

Можеш да използваш разширение за Chrome, Firefox, Edge и Opera.

Reverse Image Search

Обратното търсене на изображения не е самостоятелна машина за търсене на изображения, но ти позволява да качваш снимки и да избираш от различни портали за обратно търсене на изображения (Yandex, Google и Bing).

Ако искаш обслужване от едно място за бързо търсене на изображение в мрежата, тази услуга може да ти помогне.

Reverse Image Search

Reverse Image Search е подобна супер бърза търсачка на изображения, която ти помага да намериш подобни изображения онлайн. Просто щракни върху бутона Upload image или въведи URL адрес на изображението на Enter image URL, за да търсиш точно по изображение чрез различни търсачки.

Бърза търсачка на изображения
Бърза търсачка на изображения

Reverse image search на Small SEO Tools

С този инструмент на Small SEO Tools ще можеш изключително бързо и лесно да търсиш по изображения за лична или служебна употреба. Качи изображение или въведи URL адреса на изображението или пък го избери от Dropbox или от Google Drive. Търсачката използва Google, Bing и Yandex.

Pixsy

Pixsy е интересен инструмент за обратно търсене на изображения. Неприятното е, че трябва да се регистрираш, за да получиш безплатен достъп до него.

Позволява ти да импортираш изображения от различни източници, включително социални медийни платформи и облачни услуги за съхранение. Можеш директно да качваш снимки от компютъра, за да стартираш търсене.

Подобно на TinEye, Pixsy предлага и корпоративни / бизнес планове, за автоматично проследяване и правна помощ при нарушения на авторски права.

Labnol reverse – Reverse Image Search by Google on mobile

Labnol reverse Функцията за търсене по изображение на Google в момента е достъпна само за настолни компютри. А какво да правиш, ако искаш да търсиш по изображение на твоето мобилно устройство? Да прехвърляш от него на компютъра е малко забавящо.

С тази услуга можеш да извършваш обратно търсене на изображения в браузъра на Android и iPhone в няколко лесни стъпки. Кликни върху бутона Upload a file и избери изображение от фотогалерията на твоя мобилен телефон. След това кликни върху бутона Show Matching Images и изображението ще бъде изпратено в базата данни с изображения на Google и ще покаже визуално подобни снимки.

Търсене по изображение на мобилно устройство
Търсене по изображение на мобилно устройство с Labnol, източник на изображението на кучето върху скрийншота – Rawpixel

Инструмент за обратно търсене на изображения от Duplichecker

Инструмент за обратно търсене на изображения от Duplichecker
Инструмент за обратно търсене на изображения от Duplichecker

Когато отидеш на връзката Duplichecker, ще се отвори нова уеб страница и ще видиш бутон за изтегляне в синьо. Трябва да кликнеш върху този бутон, за да избереш файловете с изображения, за които искаш да извършиш обратно търсене. За да намериш източници, които използват твое изображение, трябва да добавиш оригиналния файл с изображение. Можеш да извършиш обратно търсене на онлайн изображение по URL адреса на дадено изображение.

Въпреки че обратното търсене на изображения е свързано с използването на изображения вместо думи, Duplichecker позволява да търсиш в изображението за ключови думи, които го описват. Ще видиш лента за ключови думи до лентата с URL адрес на изображението.

След като избререш най-добрия начин за въвеждане на изображение в инструмента, трябва само да кликнеш върху бутона Search Similar Images. Това ще отнеме няколко секунди и ще ти даде най-подробните резултати от първите 3 търсачки, включително Google, Bing и Yandex.

Image Raider

Обратно търсене по изображение с Image Raider
Обратно търсене по изображение с Image Raider

Друга обратна търсачка по изображение в моя списък е Image raider. Тази търсачка освен Google, за да предостави резултати използва Bing и Yandex. Има функция за вмъкване на повече от едно изображение, което спестява време.

Освен това, тя ти позволява да вмъкнеш не само изображение или неговия URL адрес, но и да вмъкнеш изображение от XML карта на сайта, URL адрес на следващата страница или изображения директно от Flickr, Devian Art или акаунт от 500 PX. Така че, ако се интересуваш от фотография и дизайн, този инструмент ще послужи най-добре за твоите цели да проследяваш такива уебсайтове, където работата ти е била публикувана без твое съгласие. Можеш дори да се регистрираш, за да използваш опцията да разбереш, къде твоето изображение е качено за първи път.

Karma Decay

Karma Decay е друга машина за търсене на обратни изображения, която е създадена изключително за Reddit. Това е инструмент, който е удобен за използване и ще ти спести повторно публикуване на същото съдържание в Reddit. Тази търсачка ти позволява дори да ограничиш търсенето до конкретен sub reddit, който предпочиташ да използваш. 

Karma Decay за търсене по изображение в Reddit
Karma Decay за търсене по изображение в Reddit

Търсене на изображения и поверителност

Обратното търсене е полезно за проверка на източника на снимки ,  изображения в WhatsApp, екранни снимки и интернет мемове. Потребители на Tinder и Facebook използват търсене по изображение, за да изследват профилни снимки на профили, които ги интересуват. (Току що чрез обратно търсене открих, че профил, който искаше мое приятелство по Facebook, е скамер, подвизаващ се с различни имена в различните социални мрежи и естествено открадната снимка.) Обичащите пътуванията го използват, за да намерят местоположението на снимките. (Да, и с такава цел съм ползвала горните инструменти, когато забравям, къде съм правила дадена снимка.) Брачните сайтове също използват обратно търсене, за да открият фалшиви качвания.

Почти всички сайтове за търсене по изображение ги хостват анонимно и те не могат да бъдат открити от други потребители. Снимките се изтриват автоматично от облачното хранилище в рамките на няколко часа след качването. Въпреки това, ако качваш чувствително изображение, провери политиката за поверителност на дадения сайт.

Ако имаш въпроси по описаните инструменти, задай ги в коментарите тук.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.