Онлайн дневник: какво е и какви са разликите с професионалния блог

Имаш желание да пишеш, може би да започнеш с личен онлайн дневник?

Блогът често се ражда като личен онлайн дневник. Има момент, в който решаваш да започнеш да пишеш в интернет. Причините са различни. Можеш да го направиш, за да се забавляваш и да разказваш за свои хобита, интереси. Много блогъри започват така.

Онлайн дневник: какво е и какви са разликите с професионалния блог
Онлайн дневник: какво е и какви са разликите с професионалния блог

Можеш да започнеш с организиране на бележки и идеи, които да запомниш, за да помогнеш на личностното си израстване. Често блогърите започват с разкази за своите преживявания и страсти.

После изведнъж личният онлайн дневник би могъл да се превърне в герой на уеб маркетинг стратегиите, да стане основно място на входящия маркетинг. Блогът не е рецептата за решаване на проблеми, но е най-бързият начин за създаване и публикуване на съдържание.

Какво е личен онлайн дневник

Личният онлайн дневник е платформа, която се използва за публикуване на статии без крайна цел. Само за удоволствието да присъстваш онлайн.

Отварянето на личен блог е лесно, има безплатни услуги, които ти позволяват да имаш онлайн блог за 5 минути. И с вече инсталираната CMS (Content Management System).

Корпоративният или фирменият блог има ясни идеи. Той е решение, резултат на предприемаческа реалност за постигане на резултати. Много блогъри, от друга страна, започват с личен дневник, който след това се превръща в професионален блог.

Как да отвориш личен дневник в интернет

Преди да разбереш каква е истинската разлика между уебсайт, професионален блог или интернет дневник, е правилно да разбереш как се създава. Има две решения:

Безплатен блог

Това е идеята за създаване на интернет дневник: създаване чрез безплатна платформа. Как да създадеш блог безплатно? Ако се огледаш, ще откриеш за тази цел Medium, Blogspot, Linkedin, Substack, Tumblr, WordPress.com, Blog.bg.

Блог срещу заплащане

За да създадеш онлайн блог дневник можеш да използваш платена версия. Трябва да закупиш WordPress хостинг и домейн. С инвестиция в тези двете, си готов да започнеш професионален блог.

Разлика с професионалния блог

Разлика на личен онлайн дневник с професионалния блог
Разлика на личен онлайн дневник с професионалния блог, снимка на DaryaDarya LiveJournal на Unsplash

Как се разбира, когато хобито да пишеш и да разказваш, се превърне в сериозен блог? Въз основа на моя личен опит: има 5 разлики между личен дневник и професионален блог.

Платформа за блогове

Това е една неизменна сигурност. Професионалният блог работи на платформа, която предлага всички необходими изисквания за блог, достоен за името си. А изискванията са:

  • Безопасност.
  • Възможност за намеса върху кода.
  • SEO оптимизация.
  • Наличие на плъгини.
  • Наличие на теми.
  • Разработена общност.
  • Собственост на съдържанието.

Много блогъри отначало започват, запознавайки се с други платформи, след което преминават към самостоятелно хоствано решение с домейн. Ако твоята цел е професионален блог, трябва да си собственик на блога, трябва да държиш ситуацията под контрол. Трябва да можеш да управляваш естетиката и функционалността на блога.

Професионалният блог използва CMS на независим сървър и има собствен домейн. Препоръчвам да започнеш блог, който да е самостоятелно хостван. Не се успокоявай с по-късна миграция – миграцията никога не е като разходка в парка. След това трябва внимателно да избереш името на домейна.

Виж още: Разликите между WordPress.com и WordPress.org

Приемственост в публикациите

Професионалният блог има редакторски календар, с който непрекъснато се управлява съдържанието. Това означава, писането и публикуването не трябва да се съществуват като спорадични събития.

Създавай качествено съдържание за аудитория, която иска да изгради лоялност. Блогърът има цели и ги следва чрез писане. Това не е просто спорт. Професионалният блог има календар, но преди всичко спазва темпото на публикуване.

Изслушване на нуждите в интернет

Професионален блог
Статиите в професионален блог възникват от работата по наблюдение на  нуждите на обществеността, снимка на Austin Distel на Unsplash

Тук преминаваме към техническата част. Неделният блогър се събужда, поглежда през прозореца, вижда дядо да разхожда внучета в отсрещния парк и решава да напише статия за проблемите на отглеждането на деца. Нещата, както ги усеща. От друга страна, това е неговият блог, това е неговият живот.

Статиите в професионален блог възникват от работата по наблюдение на  нуждите на обществеността благодарение на инструменти като Keyword Planner, Ubersuggest и много други платени и безплатни инструменти.

Трябва да се пишат статии, които могат да дадат ясни отговори на тези, които следват определена тема. Преди всичко трябва да пишеш съдържание, което привлича и печели хората.

Как се вслушваш в нуждите на обществото? Качествени и количествени данни, общности за идентифициране на нужди и анализ на заявки за откриване на търсения от аудитория. Изполвай инструмент за анализ като Google Analytics, Matomo Analytics. Това е дълга и съвсем не проста работа. Но също така забавно и възнаграждаващо.

Авторитет и репутация

Професионалният блог е авторитетен. Това означава да придаваш по-голяма стойност на съдържанието, като се увериш, че статиите са възможно най-далеч от всяка форма на примамка за многобройни глупави кликвания. Съдържанието трябва да е проверено, и / или консултирано с експерти, без всякаква несигурност.

Трябва да работиш върху идентичността. Първо, като поставиш лицето си върху блога. Страница За мен (About me) със снимки е от съществено значение, както и страница за контакти и акаунт в Gravatar.

Полезни цели на онлайн блога

Професионалният блог има конкретни цели. Авторът не пише, за да губи време, той не иска да подражава на Джак Керуак или Чарлз Буковски: той трябва да постигне своята цел и да изгради нещо конкретно за своя бизнес. Например:

Той се стреми да доведе потенциални клиенти към своите целеви страници, за да спечели нови клиенти или да позиционира определено съдържание чрез получаване на качествени връзки. Всичко зависи от стратегията, която е планирал: блогът не е основен, но може да бъде най-полезният инструмент. Особено за компании и фрийлансъри, за да получат видимост, която е трудно да се спечели по друг начин.

Това е разликата между дневник и професионален блог.

Имаш ли блог или личен дневник?

Един блогър може да определи точни си цели и да превърне своя онлайн бизнес в пари. Пряко или косвено. Това е същността на професионалния блог.

След това идва останалото, след това е качеството на съдържанието и възможността за незабавно идентифициране на автора на публикациите. След това има приемственост, естетика, възможност за използване на валидна платформа. Всичко идва по-късно. За мен характерът на професионалния блог е прост: осигуряване на приходи от авторитетно съдържание. Съгласен ли си?

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.