Топ 11 киберпрестъпления, насочени към децата, защита

Онлайн киберпрестъпления, насочени към децата

Интернет може да е опасно място преди всичко за децата, изоставени без защита и надзора на родителите си. Те, поради възрастта си, липсата на знания и опит, не винаги могат да устоят на примамките, с които си служат киберпрестъпниците. Има различни видове киберпрестъпления, насочени към децата. Тук ще разкажа за някои от тях.

Наблюдавам как в социалните мрежи един баща гордо поства постоянно снимка на малката си дъщеря, обяснявайки колко е красива. И не е само той. Често ми идват в емисията на някои социални мрежи като Facebook, Instagram, Twitter снимки на малки внучета, дъщерички и синчета, дори в разголени пози. Mога да споделя тук, че това са направо глупави и необмислени постъпки. Да започна именно от това явление да изброявам начините, по които киберпрестъпниците са насочват към децата.

1. Снимки, които родители публикуват онлайн

Цифрово отвличане

Много родители не осъзнават заплахата от т.нар. „цифрово отвличане„. Извършва се от престъпни умове чрез кражба на снимка на дете и използването ѝ в други сайтове. Възможно е да се преструват, че детето е тяхно и да му възложат някаква роля. Например, да създадат фалшив акаунт с откраднатите снимки и да измислят цяла една фалшива самоличност. След това да започнат да се представят за това дете, с уж детски коментари. Не искам да си развихрям въображението, какви думи могат да сложат в устата му. Напълно възможно е и чрез този акаунт да се запознават и въвличат в опасни игри с други деца.

 

Педофили

Публикувайки открито снимки на децата си, родител може да ги изложи и на педофили. Те са като хищници, когато попаднат на подходяща детска снимка. Започват споделянето ѝ в сайтове за сексуално насилие или педофилски групи. Дори снимки на деца, които извършват нормални безобидни действия, могат да бъдат манипулирани да изглеждат сексуални и след това да бъдат използвани за онлайн детска порнография.

„Различните категории явления, попадащи в онлайн педофилията, се отнасят до две основни направления, свързани със съдържанието на изображенията и свързани с контакти между жертвата и насилника.
Въз основа на това, настоящото подразделение на темата, споделено в международен план, е ориентирано в следната схема:  – Пощенска и комуникационна полиция, Антикриминен център на Държавна полиция Италия

Онлайн сексуална екслоатация на децата

Как да защитим детето си

Родителите винаги трябва да проверяват настройките за поверителност на своите акаунти, за да са уверени, че споделят детски снимки само с доверени приятели и семейство. И най-добре е, да ги споделят чрез криптирани приложения, а не в отворени социални мрежи.

2. Споделяне на твърде много информация за себе си онлайн

Познаването на методите за киберсигурност е необходимо в най-голяма степен за възрастните. Опасностите са твърде много: вируси, фишинг, фарминг атаки, скамери. Не по-малко киберопасности са отправени и към децата.

Цифрова свобода за децата

Децата от малки се радват на цифрова свобода. Според Лабораторията на Касперски повечето деца са запознават с устройства с възможност за сърфиране в уеб мрежата от много ранна възраст, дори от тригодишни. В резултат на това към 15-18-годишна възраст тийнейджърите прекарват почти цялото си свободно време в интернет. Обикновено в началото възрастните сами привикват децата си към смартфони и таблети, за да им намерят занимание или за да ги обучават. С това първо внушават на децата страст към екрана, а след това е късно да спрат развитието й.

Кибернападателите са добре запознати с тенденцията и са насочват към деца, като към най-лесна плячка и троянски кон към информацията на родителите им.

Децата са постоянно в интернет

Публикуване на лична информация

Децата се радват на своята анонимност в интернет и не са наясно с последиците от цифровия отпечатък, който създават. Често публикуват лична информация в своите профили в социалните медии, която не би трябвала да е публична: изображения на неудобни лични моменти до семейни данни за имущество, планове за почивка и др.

Кризата с коронавирус доведе до временно затваряне на училища. В резултат на това децата прекарват още повече време онлайн, поради дистанционното обучение и необходимата социална връзка със съученици и приятели. Родителите не могат да присъстват през цялото време до главите им и децата са по-склонни да използват интернет без надзор.

Те по-необмислено кликват върху връзки, които са привлекателни, но и водят към изтеглянето на зловреден софтуер.

При това  може да се случи те да станат жертви на кражба на самоличност. Едно от най-честите срещани киберпрестъпления, насочени към децата.

Родителите и детето дори няма да разберат, че самоличността му е открадната, докато не се появят проблеми. А те могат да се появат след години – лош имидж, натрупани заеми, участване в съмнителни и престъпни схеми. Това ще постави на голямо психическо натоварване детето с бавно възстановяване без гаранция.Как да защитим детето си

Дори когато смартфон или таблет е свързан към домашната Wi-Fi мрежа, информацията, която децата оставят или търсят в уеб пространството, може да бъде достъпна за всеки. Родителите трябва да подсигурят криптиране на връзката, силни пароли за достъп и постоянен контрол на Wi-Fi мрежата си.

Те самите трябва да ограничат информацията, която споделят публично, и едновременно да образоват детето си за опасностите от прекалено споделяне. Ако са му дали възможност да разполага с някаква сума онлайн, трябва да бъде замразена и ползвана само под надзор.

 

3. Неосъзнато харчене на пари

Много често интернет измамниците подлъгват децата и крадат пари чрез безплатни приложения, тестове в социалните мрежи и много други прийоми. Жертвите са помолени да последват връзка, да въведат номера на телефона или банковата карта на родителите си, да изпратят SMS или да заемат пари на приятел, който внезапно е в беда.

Децата се манипулират и със законни средства да харчат семейните пари. Например с безплатни онлайн игри, където се предизвикват да закупуват допълнителни възможности – оръжия, супер сили и т.н..

4. Фалшиви приложения за игри

Хакери използват популярни заглавия на игри и създават техни фалшиви приложения, за да привлекат децата да изтеглят зловреден софтуер.

Някои от тези приложения са прикрити като beta (ранно издание) на играта, ново издание или полезно ръководство. Други са копирани версии на законното приложение със зловреден код.

Чрез този зловреден софтуер, веднъж проникнал в компютъра на мама или тате, хакерите могат да събират информация за пароли, банкови данни, да шпионират различни дейности.

Как да защитим детето си

Приложенията и игрите са в огромно количество. Трудно е да се прецени, кои са подходящи за деца. Google Play Store има категория, която съдържа приложения, подходящи за деца. Проверено е съдържанието, както и изскачащите реклами.

Apple App Store има и детска категория, която включва само приложения, които отговарят на изискванията за защита на данните на децата.

Родителите трябва да се уверят, че детето винаги използва официалните магазини за приложения. Трябва да внимават да бъдат активирани всички необходими ограничения и родителския контрол на семейния компютър, до който имат достъп децата.

5. Чат по време на видеоигра

Онлайн възможностите на PlayStation, Xbox или Nintendo също могат да бъдат употребени от нездрави умове срещу децата. Те използват функциите за чат на мултиплейър онлайн видео игрите напълно свободно. Обикновено се представят за деца и са много опитни в това, да спечелят доверието на жертвата си. След това, използвайки и влиянието на игрите върху психиката на детето, е възможно да го манипулират да им изпраща снимки и видео със сексуален намек, да разкрива лични данни или да се срещат лично.

Как да защитим детето си

Трябва да се настрой родителски контрол на игровата конзола на детето. С него се ограничава времето за възпроизвеждане и комуникацията, както и генерираното от потребителите съдържание.
Родителският контрол може да бъде настроен да блокира видеоклипове, изображения или текст, създадени от други видеоиграчи.

6. Интернет измами

Много хора, включително деца, стават жертва на привидно безобидни изскачащи прозорци които учтиво приканват да се разреши някакво действие, за да получиш определен резултат. Тези изскачащи прозорци и нежелани съобщения могат да бъдат много опасни и най-вероятно да заразят компютъра.

Как да предпазим детето си

Добра антивирусна програма би се справила с тях, като не им позволи да отворят подозрителни уеб страници.

Но е важно да се покажат на детето отличителните белези на подобен зловреден софтуер. Когато то е още малко и използва компютъра или мобилно устройство, хубаво е родителят да е наблизо и да следи действията, за да създава навици за предпазване.

 

7. Неподходящо съдържание

Докато сърфира в интернет, детето лесно може да попадне на неподходящо за неукрепналата психика съдържание – особено ако устройството няма специални програми, които ограничават тези материали. Напоследък човек често може да срещне в медиите неподходящо за деца съдържание като сцени с насилие, порнография и други материали, които предизвикват страх, ужас, паника и др. Ако детето е изложено на такива материали за дълго време, психичното му здраве може да бъде засегнато по непоправим начин.

Как да защитим детето си

Родителски контрол

Отново, като се задействат всички функции на родителски контрол в програмите на операционната система и антивируса на дигиталното устройство. И най-важното е присъствието на родителя, поне докато се увери, че детето не търси и не се интересува от такива материали.

8. Хищниците в социалните медии

Киберпрестъпниците са много силни в социалните медии. Там е най-лесно да се свързват с деца. Те имат търпение и дълго се преструват на малки добри приятели, за да постигнат своето.

Отначало изпращат привидно невинна покана за свързване. След това започват постепенно да разпитват за деня на детето, какво харесва. Успяват да станат много близки и да убедят жертвите да запазват в тайна разговорите. Изучават всички слабости и уязвимости, които да използват по-късен етап.

Престъпниците, спечелили приятелство и конфиденциалност, започват да изпращат сексуални съобщения, маскирани като комплименти, след което принуждават децата да изпращат свои разголени снимки. След което започват да им внушават вина и да ги изнудват да извършват сексуални дейности заради тези снимки, като заплашват да ги изпратят на приятели и родители. В по-крайни случаи тези приятелства могат да се превърнат в злокобни физически срещи.

Знаем, че повечето приложения за социални медии могат да използват настройките за местоположението на устройството. Това означава, че хищникът ще знае къде е детето и кога и как се придвижва.

Как да предпазим детето си

Говоренето с него за запазване на тайна на личния живот, за внимателно подбиране на приятелите си и за обществените граници н общуване.
По време на запознаването със социалните мрежи, детето трябва да бъде предупредено за опасността от среща с интернет хищници и тежките последици от споделянето на лична информация и снимки.

Необходима е строга настройка на детските профили в социалните медии на частни, деактивиране на географското положение и конфигуриране на родителския контрол на компютъра.

9. Кибергруминг

По време на кибергруминг, възрастен установява емоционална връзка с тийнейджър в социалните мрежи с цел по-нататъшна сексуална експлоатация. Престъпникът създава профил, попълва го с измислена информация и снимки на други хора. След това с голямо търпение изслушва детето, става му близък приятел, кара го да си споделя, прави му комплименти.

Според Лабораторията на Касперски, повече от половината деца на възраст 7-18 години са получили покана да „създават приятелства“ онлайн от непознати, в 34% от случаите те са били възрастни.

Как да предпазим детето си

Трябва да се установи връзка на максимално доверие между родители и дете. Да се обясни, че не трябва да се доверява на непознати, колкото и мили да изглеждат. Че снимките може да са на съвсем други хора и не представят лицето, с което си споделя детето.

10. Кибертормоз (кибербулинг)

Кибертормозът ( кибербулинг или онлайн тормоз) са съобщения със заплахи, обиди, сплетни, преследване онлайн, призиви за бойкот на конкретно лице, организиране на споделена омраза към него, надсмиване и унижаване, дори стремеж да се доведе до самоубийство дадено дете.
Децата са много чувствителни към мнението на другите деца за тях и приемат трудно всяка подигравка, дотам, че им се струва, че няма смисъл да живеят. Според Лабораторията на Касперски 33% от децата са чували или изпитвали онлайн тормоз. Това е също едно от много честите киберпрестъпления, насочени към децата. С големи поръжения върху психиката. Понякога за цял живот.
Кибертормозът води до намаляване на самочувствието и успеваемостта в училище, изолация, отчаяние и депресия.

Как да предпазим детето си

Социалните медии създават благоприятна среда за кибер насилници. Родителите трябва да внимават при всяка промяна на настроението на детето си и да му внушават доверие, за да споделя с тях. В случаи на кибертормоз, те трябва да осведомят училището и съответните органи за защита на правата на гражданите. След това да обяснят на детето, че са на негова страна и ще разрешат проблема.

11. Радикализация

Децата могат да бъдат лесно манипулирани да започнат да споделят възгледи, считани за радикални или крайни, независимо дали са политически, религиозни, сексистки или расистки. Новият „приятел“ първо ще има търпението да им стане съвсем близък и после ще започне да им обяснява своите възгледи за „справедливост“, „свобода“, „истинска религия“, „ненужна раса“ и население и т.н. докато децата не започнат да вярват в неговата кауза и може да се стигне дотам, че никога да не могат да се възстановят от тази радикализация.

Защита от онлайн киберпрестъпления, насочени към децата

Освен постоянното общуване с децата, за да се откриват навреме възникнали проблеми при тяхната дейност в уеб мрежата, внушаването на доверие и чувство за закрила, има много различни инструменти за защита на децата в интернет.

Това са антивирусните и антизловредните софтуери, VPN (виртуални частни мрежи) и приложения за родителски контрол. Тези инструменти дават сигурност на сърфирането в интернет и контрол на онлайн дейностите на децата.

На пазара има вече широка гама от антивирусен софтуер, който включва инструменти за защита на децата от онлайн заплахи.

VPN (виртуални частни мрежи) са технология, която създава сигурна мрежова връзка през несигурна мрежа. С VPN може да се използва интернет, без страх, че киберпрестъпниците могат да определят местоположението на потребителя. Така те няма да могат да използват тази информация за посегателство над детето.

Чрез приложенията за родителски контрол родителите проследяват онлайн активността на детето си. Те могат да разберат кои уебсайтове е посещавало то, какво съдържание е гледало и какви приложения е използвало.
Ето някои приложения за родителски контрол:

  • findmykids.org
  • Norton Family Parental Control;
  • Screen Time;
  • KidControl;
  • mSpy;
  • KidLogger;
  • K9 Web Protection.

С тяхна помощ може да се ограничи времето, което детето прекарва в интернет. Освен това тези програми предоставят на родителите възможността да блокират определени уебсайтове с игри и сайтове, съдържащи порнографски материали.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.