Подготовка на онлайн промоциите за Black Friday (2021)

Как да създадеш онлайн имейл кампания за Black Friday и празниците в последните месеци на годината? Погледни тук, ще намериш много информация.

Предполагам че вече си готов с твоя бизнес за Черен петък и си изготвил празничните оферти? Ако не, сега е моментът да се подготвиш. Ето за теб едно малко ръководство стъпка по стъпка за подготовка на онлайн промоциите за Black Friday.

Подготовка на онлайн промоциите за Black Friday
Създадено в Canva, Photo by Denis Cherkashin on Unsplash

Създай уебсайт или целева страница

Ако имаш нужда от бързо изготвяне на уебсайт, има много конструктори на сайтове, които ще ти помогнат в бързото му създаване.

Wix – отлични бизнес функции, един от най-известните конструктури на сайтове. Платформата има огромен брой потребители и съответно голяма видимост в търсачките. Пълна е с уникални функции и страхотни шаблони. В безплатния план ограничението е, че нямаш собствено персонализирано име на домейн.

Weebly – също страхотен конструктор на уебсайтове с не толкова силен безплатен план. Но може да се каже, че е много приличен продукт, който предлага страхотна използваемост. Също с голям брой клиенти.

Ucraft – позволява ти свържеш своя домейн безплатно. В безплатния план е включен SSL сигурност до 15 страници. Ucraft е конструктор на уебсайтове, с който имаш възможност да прецизираш стиловете си, като шрифтове, цветове и интервали.

Designmodo – отличен продукт и поддръжка, удобна за потребителя услуга. Разполага с два конструктора на уебсайтове, Slides и Startup. Избери един от тези конструктори или и двата и персонализирай предварително проектираните модули с твоето съдържание и оферти.

Като хостинг услуга можеш да използваш Static.app за статични вебсайтове. Използвайки тази хостинг услуга, ще ти трябва по-малко време за управление на уебсайта и ще можеш да се съсредоточиш върху актуализирането му за подготовка на онлайн промоциите за Black Friday и следващите празници.

Ако се занимаваш с офлайн и онлайн търговия и не искаш да се бавиш много, просто имаш нужда от уебсайт възможно най-бързо – използвай Siter.io – онлайн инструмент без код, за създаване на уебсайт директно в браузъра и публикуване на живо директно от твоя акаунт. С тази услуга можеш да видиш уебсайта си на живо за много кратко време.

Ето набързо още няколко конструктура на уебсайтове:

Webstarts, Jimdo, Webflow, Mozello, Strikingly.

Ако имаш положителен опит с някой, различен от изброените, конструктор на уебсайтове, сподели го отдолу в коментарите.

Какво следва в твоя план за празничните промоции? Разбира се – имейл бюлетина.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Създай имейл бюлетин за Black Friday

Сега имаш уебсайт. Какво следва? Трябва да създадеш красиви имейл бюлетини. За тази цел има много конструктори на имейли без да има нужда да създаваш свой код.

Ето няколко примера:

Moosend – с този лесен за използване редактор на имейли с плъзгане и пускане ще можеш да създаваш професионално изглеждащи имейл шаблони, които включват маркетингови елементи – като таймери за обратно отброяване и видеоклипове – без никакви предварителни познания за HTML.

BEE Free – използван от повече от милион души. Само с няколко щраквания можеш да започнеш да създаваш първия си шаблон за имейл. А за по-лесно имаш готови над 150 шаблона и много дизайнерски идеи.

Stripo – с него можеш да създадеш отзивчиви, интерактивни красиви имейл бюлетини в рамките на 10 минути.

Mosaico – създател на имейл шаблони с отворен код. Няма никакви предварително проектирани шаблони, но ще можеш да променяш изгледа на имейла, както ти харесва.

Unlayer – безплатен създател на HTML шаблони за имейли с прост, лесен за разбиране подход. Има 100 основни шаблона.

Mailchimp – едно от водещите имена в имейл маркетинга. Достъпен за ползване и с много интуитивен интерфейс с различни опции, функции и инструменти за твоите нужди.

Postcards – интуитивен конструктор на имейли за екипи и отделни лица с много идеи. Предлага селекция от предварително проектирани модули, които могат да бъдат комбинирани и персонализирани според нуждите ти. Той е лесен за използване и има директна интеграция с MailChimp и Hubspot.

Първоначална подготовка за имейл бюлетин Черен петък

Ефективният имейл бюлетин за Black Friday изисква известна работа.

Чист списък с абонаменти

Лоялните купувачи се нуждаят от лично отношение. Сегментирай аудиторията си въз основа на ангажираност и предпочитания.

Почисти и списъците от абонати, които никога нищо не са купували или не са отворили нито един твой имейл бюлетин.

Черният петък е връх, но е част от маркетинговата стратегия и възможност за осигуряване на абонати и добавяне на нови. За целта е необходимо да има и събрани данни за интересите на твоите имейл абонати. Промоционалните имейли трябва да отговорят на очакванията им.

Планирай всичко

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Организирай събитието от началото до край. Създай си таблица и запиши начална дата, крайна дата, тип целева аудитория, какво предложение да покажеш, към какъв резултат да се стремиш и т.н.

Имейлите не трябва да са идентични. Въпреки че преследват една цел – да привличат трафик към твоя електронен магазин или сайт с дигитални продукти – те все пак трябва да са различни. Опитай този план:

 • Първият имейл може да бъде кратък поглед на седмица преди събитието.
 • Вторият имейл може да бъде картичка, която да включва купон за уикенда на намаления. Много хората започват да купуват подаръци преди празника. Създай интерес у тях с предварителни намаления и загатнати обещания за по-големи подаръци.
 • Третият може да бъде съобщение за началото на уикенда за продажба.
 • Четвъртият трябва да донесе най-добрата оферта досега. Например – възможност само за деня.
 • Петият може да информира абонатите за края на събитието.
 • И последният имейл може да бъде съобщение за разширена разпродажба.

Виж още: 13 практични маркетингови съвета на Дейвид Огилви [и подкаст]

Използвай други канали за онлайн промоциите за Black Friday

Разпространи имейла си и с други канали – социални медии: Facebook, Instagram, Twitter или Telegram. Дори SMS може да бъдат включени. Помоли своите абонати да споделят имейла с промоции с приятели и в своите социални мрежи.

Пример за онлайн промоциите за Black Friday на Instagram:

Силна тема на имейла

Темата прави първо впечатление, тя мотивира абонатите да отворят имейла. Можеш да използваш някои силни думи, но не прекалявай с БЕЗПЛАТНО, защото е възможно имейлът да бъде определен като спам. Използването на подходящ емоджи понякога е силно предизвикателство за отварянето на имейл. Подходящи думи:

 • разпродажба;
 • 50% отстъпка;
 • огромна отстъпка;
 • вълнуващо;
 • ограничено;
 • безплатна доставка.

Не забравяй, че трябва да има плавен преход от темата към съдържанието, за да не разочароваш абонатите.

Съдържание на имейла за онлайн промоциите за Black Friday

Премини направо към въпроса. Това е печеливша тактика, когато става въпрос за натовареното пространство с оферти в тези седмици. Никой не иска да чете дълги истории за отстъпки.

Хората чакат най-добрата сделка и ти трябва да им я дадеш. Не я показвай между другата информация, направи я звезда на бюлетина. Съобщението за промоция трябва да е смело, свежо и кратко.

Кратка промоция по имейл
Създадено в Canva

Използвай гиф и емоджи. Те са универсален език, който внася емоция в имейл бюлетина. С тях имаш възможност да привлечеш по ненатрапчив начин вниманието към офертите в копието.

via GIPHY

След задълбочено проучване, провеждано през цялата година би трябвало да имаш анализ за предпочитанията на абонатите и според него в имейла да включиш:

 • най-продаван продукт;
 • най-интересният артикул;
 • най-скъпият продукт с голяма отстъпка;
 • безплатен купон.

Не затрупвай хората с твърде много възможности за избор, тъй като това може да има обратен ефект.

Психологически трикове

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Използвай емоции и вълнение

Опитайте тези трикове:

 • Подари на лоялни клиенти конкретни подаръци.
 • Предлагай ексклузивни оферти, които са достъпни само за абонати.
 • Предлагай безплатна доставка.
 • Удължи продажбата.

Покажи признателност за лоялността на абонатите си.

Практикувай реципрочност

Използвай този силен трик, на който ни учи Роберт Чалдини в книгата си “Влиянието: Психология на убеждаването”. Реципрочността е психологически трик за привличане на потенциални купувачи. Хората обичат подаръците и после се чувстват емоционално задължени да отвърнат с добро дело. По-склонни ще са да искат да върнат услугата, като купят от твоите продукти.

Използвай трика спешност и недостиг

Трикът FOMO (Fear of missing out) често води до натрапчиво безпокойство у потребителя за пропускане на възможност, която би могла да направи живота му по-добър.

Можеш да избереш такива кратки фрази в своята тема и заглавия като:

 • Само 3 дни.
 • Само днес
 • Разпродажбата приключва в полунощ.
 • Последен шанс за пазаруване.
 • Остават само часове.
 • Почти разпродадени.

За насърчаване на абонатите да действат незабавно, опитай да добавиш таймер.

Последен шанс за разпродажби
Създадено в Canva, Photo by Robert Gomez on Unsplash

Не предлагай твърде много опции

Наличието на твърде много опции може да парализира вземането на решение. Ограничи броя на продуктите до няколко или дори до един, но го представи уголемен. Същото важи и за Призив за действие (CTA – call to action). Постави само един бутон на CTA, който води до най-добрата сделка.

Социално доказателство

Опитай влияние върху поведението на купувача с мнения от социалните мрежи – снимки на местни знаменитости, които наскоро са купили твоя продукт, мнения за него на популярни личности, брой на продадени продукти. Дай сигурност на абонатите, че няма да се излъжат и сделката е изгодна за тях, а продуктът е с високо качество и наистина им е необходим.

Създай впечатляващ дизайн на бюлетина за Черен петък

Дизайнът трябва да е прост, но направо в точката с елегантни черти и бизнес привлекателност. Той трябва да крещи и насочва вниманието към намалението.

Ефективният имейл бюлетин на Black Friday зависи от дизайна. Изключителният дизайн ще се откроява в пощенската кутия.

Промоция в имейл за Black Friday
Създадено в Canva

Използвай по възможност:

 • големи снимки;
 • бутони;
 • ярки изображения;
 • снимки на известни хора;
 • лого на марки.

Интересни, „закачливи“ изображения в началото привличат вниманието на потребителите. Както при социалните мрежи публикация без снимка обикновено получава много по-малко харесвания.

Друг начин да накараш известията да се открояват от другите, е да добавиш бутони към бюлетина. Този метод помага освен за задържане на вниманието, така и за таргетирането на потребителя, при което всеки абонат ще избере свой собствен начин за взаимодействие с известието.

Цвят

Black Friday се свързва с черни дизайни. Но използвай тези тонове внимателно. Те трябва да са свързани с елегантност, а не с мрачност.

Черен дизайн за Black Friday
Създадено в Canva, Photo by Lloyd Dirks on Unsplash

Структура

Структурата на дизайна трябва да е възможно най-проста и без прекаляване с графиките. Потърси помощ на онлайн конструктор, като посочените по-горе.

Имай предвид, че трябва да се внимава, тъй като не всички четци на имейли могат да показват изображения. Освен това потребителите могат да ги изключват по подразбиране. Не забравяй да предоставиш допълнителна информация във вид на текст.

Дизайнът трябва да изглежда фантастично на всички устройства. Да бъде отзивчив на всеки екран, особено на мобилни устройства е абсолютно задължително.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Заключение

Основните неща в подготовка на онлайн промоциите за Black Friday

 • Придържай се към твоята марка.
 • Бъди креативен с дизайна.
 • Използвай гифчета, за да подобриш съобщението.
 • Добави правилния брой CTA.
 • Изненадай, но не претоварвай.
 • “Разпродажба” и “%” работят винаги.

Имейл маркетинг кампаниите са един от най-доходоносните дигитални канали за увеличаване на приходите за магазина. Те са абсолютен победител, когато става въпрос за привличане на трафик към уебсайта за електронна търговия.

Тайната за изпращане на ефективни имейл бюлетини за празничните месеци в края на годината се крие в добре обмислена кампания, в която всички етапи са перфектно изпълнени.

A/B тест

A/B тестването е абсолютно необходимо. То ще ти помогне да определиш най-добрата стратегия за твоята кампания. Тествай всичко: тема, текст, дизйн, цветове, шрифт, бутони, време и т.н. Най-добрата практика е да го правиш през цялата година, за да имаш обща картина на абонатите и техните предпочитания.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.