С голямата сила идва голяма отговорност или парадоксът на Спайдърмен

Въздействащата известна фраза „С голямата сила идва голяма отговорност“ (“With great power comes great responsibility.”) се приписва на чичо Бен, измислен герой от известния филм за Спайдърмен.

via GIPHY

Парадоксът на Спайдърмен или размислите на Сет Годин

Харесвам Сет Годин заради синтезираните, разбираеми и изразяващи ярка позиция негови публикации.Като тази:

„От една страна, правилото на чичо Бен има голям смисъл: „С голямата сила идва голяма отговорност.“

Същността на правилото е, че след като имате голяма сила, трябва да поемете отговорността, която върви с нея.

И все пак, излиза точно обратно.

Това е обратното, защото толкова много хора се отдалечават от голямата си сила. Те се отдръпват от нея, защото не искат отговорността.

Ние имаме правомощия да гласуваме, но решаваме да останем вкъщи и да хленчим.

Имаме силата за публикуване, но вместо това само кликваме.

Силата да водим, но следваме кротко и безгласно.

Силата да правим иновации, но ние питаме за емпирични правила.

Силата да подадем ръка, да помогнем, но вместо това си тръгваме.

Повечето хора гледат видеоклипове, не ги правят. Повечето хора четат туитове, не ги пишат. Повечето хора се отдалечават от възможността да водят онлайн и в живота, в нашите виртуални общности и с хората по улицата.

В една демокрация всеки от нас има повече власт да говори и да се свързва, отколкото си представяме. Но повечето хора не публикуват най-добрите си произведения или не търсят да организират хората, които ги интересува. През повечето време е много по-лесно да отклоняваме погледа си или да обвиняваме системата или технологията, или доминиращата властова структура.

Има милиони хора, които настояват, че ще бъде по-добре с монархия. Основната причина: какво се случва след това вече не е тяхна отговорност. Върви да работиш за човека, това ти спестява да бъдеш отговорен.

Когато местният бизнес изчезва, това е, защото ние не пазарувахме там. Когато местната художествена програма се изгуби, това е така, защото вместо нея гледахме Netflix. И когато местното училище продължава да произвежда малко компетентни винтчета за индустриалната система, то е защото не говорихме силно.

Културата е това, което изграждаме, и това е мощно.“

Още от Сет Годин: Съвременният бизнес план според Сет Годин

Допълнение

Относно тематичното изречение „С голямата сила идва голяма отговорност“.

Цитирам Изследователя на цитати:

Този израз се приписва на два много различни източника: Волтер и комикса на SpiderMan. Бихте ли проверили произхода му?

Изследовател: QI (Quote Investigator) и други изследователи не успяха да намерят това твърдение в творчеството на Волтер, който почива през 1778 г., и в момента тази връзка не е подкрепена.

QI е намерил силно съвпадение през периода на Френската революция. Следващият пасаж се появява с дата 8 май 1793 г. в сборник от постановления, направени от Френската Национална Конвенция:

Представителите на хората ще отидат до местоназначението си, изпълнени с най-голяма увереност и неограничени правомощия. Те ще разгърнат голям характер. Те трябва да съобразяват, че голямата отговорност е неотделимото продължение на голямата сила. На тяхната енергия, тяхната смелост и най-вече на тяхното благоразумие, ше дължат успеха си и своята слава.

Известни лидери като лорд Мелбърн, Уинстън Чърчил, Теди Рузвелт и Франклин Д. Рузвелт правят подобни изявления през следващите години. Също така, моментната поява в историята на Spider-Man през 1962 г. е влиятелна в популярната култура на САЩ.

В известния библейски стих се появява тематичен предшественик: Лука 12:48. Смисълът е малко по-различен, защото не се споменава силата. Преводите на „Нов интернационал“ и Библията на крал Джеймс и новата международна версия“ дават стиха, както следва:

От всеки, на когото е дадено много, ще се изисква много; и от този, на когото е поверено много, ще бъде поискано много повече.

Още по изледването може да се прочете на по-горния линк.

Заключение

Един пример от моя живот във връзка с тази тема.

На времето Комисията за защита на потребителите се опита да ме глоби с 50 лв. по несъществуващ закон, по фалшифициран протокол и дати и аз се отказах да се подчиня, връщайки им отговори с посочени техни неправомерни действия. Те продължаваха да ме притесняват, докато накрая им изпратих заплашителен отговор, че съгласно действаащ закон мога да ги осъдя на 2000 лв. глоба. Тогава получих техния отговор, че няма причина да бъда глобена. Аз обаче вече си бях заминала… Но докато течеше спорът за тези 50 лв. обикалях колеги търговци и им предлагах услуга да ги спасявам безплатно от неправомерни глоби. Всички ми казваха, че това са нищожни пари и не им се занимава, предпочитат да си плащат.

Имахме голямата сила да се организираме срещу някои структури, които използваха невежеството на малките търговци и ги притискаха без законно основание. Аз имах голямата сила да чета търпеливо и проучвам закони, да търся пробиви и неграмотност в наказателните документи, бях готова да поема моята отговорност. Трябваше ми силата на подкрепата, на обединението, на общата отговорност. Не я получих. Нямаме право да се оплакваме сега от несправедливостите, които добиха повече мощ, несрещайки никаква съпротива.

Източник на основното изображение Wikimedia.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.