От какво се състои план за съдържание на бизнес страница в социалните мрежи?

Кой е спасителният пояс, когато имаш затруднения с постове в социалните медии? Разбира се - старателно съставеният план за съдържание.

Трябва да напишеш следващата си публикация, но чувстваш празнота на идеи. Ех, ако имаше предварителен план за съдържание! Mожеше да имаш пред себе си вече обработени идеите за следващите публикации на фирмата си в социалните медии. Тук ще видим какво е и от какво се състои един план за съдържание на бизнес страница в социалните мрежи?

Планът за съдържание на бизнес блог в социалните мрежи е спасителен файл, който ти помага да намериш тема, дори когато всичките ти идеи са изчезнали някъде. Той също така оформя производството на съдържание от хаоса в управляем процес.

Ако поддържаш блог или страница в социалните мрежи за лично удоволствие и да разказваш интересни истории, тогава едва ли е необходимо строго последователно да публикуваш оригинално съдържание там (текстове, снимки, видео, аудио и др.).

Ситуацията е съвсем различна при блоговете в социалните мрежи с цел монетизация, създадени за популяризиране на марки, стоки и услуги, както и при корпоративните блогове. Успехът им се идва от редовното публикуване на висококачествено съдържание за абонати и читатели. Планът за съдържание помага за изпълнението на тази тази трудна задача.

Виж още: Онлайн дневник: какво е и какви са разликите с професионалния блог

Какво е план за съдържание, още наречен контент план или редакционен план? Как да създадеш план за съдържание за социални мрежи като Instagram, Facebook, Telegram?

От какво се състои план за съдържание на бизнес страница в социалните мрежи?
От какво се състои план за съдържание на бизнес страница в социалните мрежи?

Каква е разликата между редакционен план и календар или план със съдържание?

Съдържание
 1. Каква е разликата между редакционен план и календар или план със съдържание?
 2. Какво представлява план за съдържание за комерсиални страници в социалните медии
 3. Как да създадеш план за съдържание: инструкции стъпка по стъпка
 4. Как да създадеш план за съдържание: инструменти
 5. Как да създадеш план за съдържание в Google Таблици (Google Sheets)
 6. От какво се състои планът за съдържание за комерсиален профил Instagram, Facebook, Telegram?
 7. Как да създадеш перфектния план за съдържание за своята Facebook страница
 8. Заключение

Първо да уточня термините.

Някои компании използват термините редакционен план и календар за съдържание взаимозаменяемо. Разликата е малка, но забележима.

Редакционният план се използва за изграждане на теми, планиране на съдържание около тези теми и назначаване на автори – т.е. за организиране на съдържанието. Това е основна стъпка за маркетинг на съдържание. Той е предварително установен нагоре по веригата, но може да бъде модифициран по време на процеса. Редакционният план и редакционният календар не са едно и също нещо

Редакционният календар със съдържание навлиза в детайлите. Те включват задълбочени планове за изпълнение, като: производствени планове, планове за разпространение и цикли на преглед.

Някои организации използват и редакционен план и календар, други, по-малки, избират да ги комбинират в един изглед.

Какво представлява план за съдържание за комерсиални страници в социалните медии

Планът за съдържание ти помага да управляваш социалните мрежи за страхотни резултати, а създаването му не е толкова трудно, колкото може да изглежда. Основното нещо е да разбереш какви формати на съдържание съществуват – и как те трябва да бъдат комбинирани за твоя проект.

Планът за съдържание за социалните медии е документ (често под формата на таблица), който систематизира разработването и публикуването на материали. Това позволява на екипа да види цялостната картина на маркетинга на съдържанието и ефективно да управлява графика за публикуване в блогове, социални мрежи и корпоративни ресурси.

Защо е необходим?

 • Организира голямо количество информация – дати и теми на публикации, резюмета, връзки към допълнителни материали – всичко на едно място.
 • Координира действията на всички, които се занимават с произвеждане на съдържание в компанията (текст, дизайн, видео) – показва в удобен формат какво трябва да се направи и кога.
 • Спестява време на екипа – не е нужно да мисли всеки ден какво да публикува и да търси информация.
 • Отчита както маркетинговите цели на компанията, така и интересите на аудиторията – продаващото съдържание се комбинира със забавно и с полезно съдържание.
 • Позволява ти редовно да публикуваш съдържание – по-добре е, отколкото да публикуваш на случаен принцип.

Как да създадеш план за съдържание: инструкции стъпка по стъпка

За да ангажираш публиката, трябва да разбереш какво я интересува, какво ще разреши нейните проблеми и болки. Трябва да вземеш предвид възрастта, пола, интересите на аудиторията и конкретните цели. За да направиш това, се изгражда верига от правилни действия.

Първо: ясно формулирай защо искаш редовно да публикуваш съдържание, каква цел преследваш. Може би разработване на лична марка, печелене на пари от реклама или увеличаване на продажбите (на курсове, уебинари, продаване на стоки собствено производство). Определи основната си цел и я запиши.

Целта трябва да е постижима! След като си мотивиран вече с плана, ти си на път към успеха.

Второ: анализирай аудиторията си.

Целевата аудитория – това са твоите потенциални купувачи, клиенти, абонати. Задължително е да разбереш за кого създаваш продукта, а оттам и съдържанието. Да разбереш техните интереси, тяхното финансово и социално положение, ниво на образование, сфера на дейност, възраст и пол, местоположение.

Използвай всички видове проучвания, интервюта и имейли, както и конкуренцията, за да създадеш още по-конкретен портрет на своя потребител.

Трето: проучи съдържанието на конкурентите – направи SWOT анализ. Това обикновено се извършва, за да се определи посоката на конкурентите. Матрицата за SWOT анализ се състои от четири части.

 • Силни страни – това, което конкурентите правят по-добре от теб.
 • Слаби страни – неприятни особености, които при теб съществуват и които конкурентите ти нямат.
 • Възможности – това, което имаш като предимство и да включиш в стратегията си за съдържание.
 • Заплахи – какво може да те спре.
Моделът на SWOT анализ - определение
Моделът на SWOT анализ

Четвърто: създай мисловна карта с етапи за напредъка. С нея ще можеш в нагледен и логичен ред да организираш мислите си. Запиши основната цел в самото начало, посочи начини за привличане на аудитория, връзки към конкуренти и канали за промоция.

Как да създадеш мисловна карта стъпка по стъпка
Как да създадеш мисловна карта стъпка по стъпка

Пето: Уточни какво съдържание ти трябва

Има много видове съдържание и трябва да ги проучиш, преди да създадеш план за използването му:

Забавно и интерактивно съдържание: мемe, комикси, гиф, кратки видеоклипове, колекции, екранни снимки, анкети, рейтинги, състезания, лотарии, онлайн викторини, цитати, стокови изображения, екипни снимки и вдъхновяващи текстове.

Съдържание за марка или увеличаване на репутация: казуси, ревюта, новини, доклади за постижения, обработка на възражения и сътрудничество с лидери – техни мнения.

Образователно и експертно съдържание: полезни съвети, инструкции, изследвания, ръководства, прегледи, майсторски класове, GIF файлове стъпка по стъпка, видеоклипове, инфографики.

Рекламно (продаващо) съдържание: онлайн курсове, уебинари, реклама на продукти и услуги, съобщения за търговски събития, промоции, специални оферти, публикации за поръчка на стоки, плащане и доставка.

Маркетолозите обикновено се обръщат към златната формула на съдържанието: 40% забавно и интерактивно съдържание, 30% брандиране и репутационно съдържание, 25% образователно и експертно съдържание и само 5% реклама. Този принцип е подходящ за всякакви социални мрежи и информационни сайтове.

Как да създадеш план за съдържание: инструменти

Планът за съдържание се съставя по всеки удобен начин: 

1. В бележник

Най-лесният начин е да записваш идеи в обикновен тефтер. Можеш да отвориш този списък по всяко време, да избереш интересна тема и да я форматираш в публикация. Такава тема не поставя автора в рамка: можеш да пишеш за това, което е важно точно сега.

Методът е подходящ за експертни блогове и Telegram канали – те се четат от лоялна аудитория, за която личността на автора и неговите знания са по-важни от редовността на публикуване и разнообразието от раздели.

2. Във файлове на Word

Може да бъде избран и файл на Microsoft Word за календар за публикации в социални медии. В тези случаи Microsoft предлага готови темплейти.

Пример за темплейт на календар за съдържание в социалните медии
Пример за темплейт на календар за съдържание в социалните медии

3. В онлайн календар

За търговски общности и големи блогове е подходящ обикновен онлайн календар. С него дългите паузи между публикациите веднага се забелязват, така че публикуването ще бъде редовно. Ето още две важни предимства на календара:

Достъпът може да бъде предоставен на множество потребители. Това е удобно, когато екип от копирайтъри и дизайнери работи по проект. За тях е важно да виждат кога излиза публикацията, за да подготвят текстове и визуализации навреме.

На календара е удобно и добавянето на информация за категории и платформи. Може да се оцветят или да се уточнят в бележки. Това дава ясна картина какво, къде и кога да се публикува.

4. С помощта на допълнителни програми

Канбан дъски в Trello. Ако няколко души са ангажирани със съдържание едновременно, използването на дъска Kanban като Trello, ClickUp или техни аналози е страхотно удобно. Могат да създават колони за всеки етап от работата и да плъзгат картите между тях.

Например, всички идеи могат да бъдат добавени към съответната колона. Когато идеята има техническа спецификация и краен срок, ще бъде плъзната в „Планиране“. Веднага след като авторът вземе текста за работа, картата ще се премести в следващата колона и така нататък до колона „Готово“.

Notion. Друг вариант е да се поддържа план за съдържание в универсалния Notion. В него дори може да се организира мини-CRM. Първоначално ще трябва да се опознаят настройките, но крайният резултат напълно си заслужава. Особено след появата на Notion календар, който може да бъде свързан с останалите възможности на платформата.

Предимството на Notion е точно в това, че можеш да превключваш между календар, Kanban дъска и списък и да присвояваш тагове на задачи.

Airtable. В Airtable можеш да създадеш календар за съдържание, персонализиран според своите нужди, който ти позволява визуално да планираш съдържанието си и да си сътрудничиш с други хора. Можеш да го ползваш и на мобилен телефон, да го интегрираш с други инструменти и платформи, да настроиш автоматизации и др.

Има три начина за създаване на календар за съдържание в Airtable:

 • Започване от нулата: най-бавният метод, защото ще трябва да настроиш всичко от нулата;
 • Използване на шаблон, комбиниран с уеб приложение, което можеш да използваш и споделяш с екипа си;
 • Използване на шаблон от Airtable: алтернативен метод, при който използваш шаблон за календар за съдържание, създаден от Airtable.

5. В Excel или Google таблици

Можеш да поддържаш план за съдържание в Excel или Google Таблици. За по-голяма яснота клетките са запълнени с цвят и се използват квадратчета за отметка или падащи списъци. Ако желаеш, можеш да настроиш Google Sheets подобно на Airtable.

Как да създадеш план за съдържание в Google Таблици (Google Sheets)

Включи колони за дата на публикуване, заглавие на съдържанието, статус (напр. в процес, преглед, планиран, публикуван), канали за разпространение, целева аудитория, ключови думи и отговорни лица.

Направи таблици по месеци за цялата година и раздели месеците на седмици (Google Sheets го прави).

Разпредели задачите между участниците в проекта и състави график: например, копирайтърът дава текстове на мениджър на съдържанието в петък, а той от своя страна проектира публикации и ги програмира.

Редовно актуализирай статусите на задачите, така че всички участници в проекта да могат да виждат текущото състояние на социалните мрежи (за целта има квадратчета за отметка в Google Sheets).

Всеки лист с контент план съдържа:

 • Седмичен план с подробности по дни, уточняващи часа на публикуване на публикациите и вида на съдържанието за всеки канал;
 • Списък с теми и рубрики за месеца;
 • На отделни листове (табове) на таблицата постави списък със заглавия, идеи за истории, както и конкретни теми за публикации.

Колони в таблицата на плана на съдържанието

1. Ден от седмицата: деня, за който е насрочено публикуването.

2. Дата на публикуване: конкретната дата, на която материалът трябва да бъде публикуван.

3. Заглавие на плана за съдържание: категория или раздел, към който принадлежи публикацията. Нужно е съдържанието да се организира по теми и да се улесни намирането на необходимата информация.

4. Тема на публикацията: кратко описание или заглавие на предстоящата публикация.

5. Състояние на текста (статус): показва дали текстът е готов или не. Това поле е необходимо за управление на работния процес заедно с копирайтъра.

6. Facebook (Instagram, Pinterest, Telegram, YouTube или друга социална мрежа): поле за отметка, където трябва да бъде отметнато, ако съдържанието е за посочените социални мрежи. Необходимо е за задвижване на мултиплатформена стратегия и осигуряване на покритие на всички целеви канали.

Пример за календар за планиране на съдържание за социални медии

Пример за календар за планиране на съдържание за социални медии

Изтегли този примерен редакторски календар

Като кликнеш на бутона, можеш да отвориш този примерен календар за планиране на съдържание за социалните медии и да го изкопираш в своя Google Drive, за да можеш да го редактираш за себе си.

От какво се състои планът за съдържание за комерсиален профил Instagram, Facebook, Telegram?

Планът за съдържание за аудиториите от различни социални мрежи е изграден на приблизително едни и същи принципи, но съобразен с характеристиките на всяка конкретна социална мрежа. Естествено, за всяка социална медия, която се ползва като канал за маркетинг, трябва да бъде създадена стратегия, история, сюжет, който да задържи вниманието на потребителите и по възможност да ги привлича като клиенти.

Как да създадеш перфектния план за съдържание за Instagram

За да създадеш работен план за твоя Instagram блог, ще трябва да избереш минимален период седмица, две или 1 месец.

1. Започни с идея. Каква е идеята на твоята страница: да продаваш, ангажираш, забавляваш, запознаваш с марка или всичко наведнъж? Ако крайната цел е да продаваш продукт или услуга, това не означава да създаваш съдържание само с рекламни призиви. Струва да използваш всички видове съдържание, за да създадеш приятна атмосфера, в която абонатът няма да се чувства като на витрина.

Препоръка: Съобразявай се, че в Instagram има истории, които заемат по-голямата част от съдържанието.

2. Избери таблица и създай колони. Опростен или разширен план за съдържание? На този етап вече е време да решиш кой път да поемеш през следващия период. Какво трябва да има в графика: дати, часове, публикации или истории, заглавия, технически спецификации.

3. Избери дни. Всеки ден или специални дни, когато публиката е най-активна.

Препоръка: Трябва да се обърне максимално внимание на качването на истории, които според действащите закони за популяризиране трябва да се публикуват няколко пъти на ден, седем дни в седмицата. Но тенденцията при публикациите е, че те могат да бъдат публикувани по-рядко, но да имат високо съдържание и полезност.

4. Видове. За да не се объркаш във видовете публикации и истории, определи свои собствени.

Примери за видове: състезание, въпрос и отговор, гласуване за най-добър вариант, викторина и др. Като създадеш свои собствени видове, ще бъде по-лесно да пишеш публикации и да управляваш активността на аудиторията.

5. Планирай съдържанието. Когато видовете и датите са определени, следващата стъпка е да планираш фотосесии, видеоклипове, криейтиви, заглавия и текстове и да договориш сътрудничество с други акаунти и блогъри. Колкото по-рано предвидиш това, толкова по-високо ще бъде качеството на съдържанието.

Виж още: Най-добрите хаштагове за артисти, за да бъдеш популярен и актуален в Instagram, TikTok; включително хаштагове за NFT

Планът за съдържание за Instagram Stories и Reels трябва да бъде отделен

По-добре е да направиш отделни планове за съдържание не само за различни платформи, но дори и за истории и предавания на живо. Съдържанието в тях трябва да съответства на останалото съдържание в акаунта или в общността на компанията.

Публикувай тестове, отговори на често задавани въпроси, анкети, съобщения, видеоклипове за живота на компанията, за продуктите.

Видеоформатите Stories и Reels са основата за достигане до публика и подобряване на ангажираността.

Следвай тенденциите. Няма смисъл да публикуваш експертни публикации в Instagram, по-добре е да са компресирани в 1 минута в reels.

CapCut е безплатен инструмент за създаване на кратки видеоклипове, има всички функции за редактиране, добавяне на ефекти и анимация. Има както мобилно приложение, така и десктоп програма.

Виж още: 15+ най-добри приложения за изтегляне на Instagram Reelsг

Как да създадеш перфектния план за съдържание за своя канал в Telegram

Съдържанието за Telegram изисква отделен подход поради спецификата на платформата. Уникалността на съдържанието може да се крие в опита или оригиналното представяне, като се започне с името на канала. Месинджърът цени персонализираната комуникация и личната гледна точка. Личните коментари и конкретната позиция по текущи проблеми ще бъдат подходящи и ще помогнат за привличането на потребителите към дискусията.Това трябва да се вземе предвид в плана за съдържание.

Друга специфика на социалната мрежа е, че каналите със съдържание се конкурират помежду си. Но това не означава, че трябва да публикуваш материали възможно най-често, за да си винаги видим. Ако публикациите не са интересни, абонатът може да изключи известията или да напусне канала напълно.

Честотата на публикуване трябва да съответства на качеството на съдържанието. По-добре е да правиш по-малко публикации, но да обръщаш повече внимание на съдържанието, уместността и представянето.

Ето още някои насоки:

• Краткост: Telegram се фокусира върху кратки и бързи съобщения, така че дългите текстове често се игнорират. Кратките и интересни публикации привличат повече внимание. Но това е валидно само за определен тип публикации. Когато се отнася за експертни постове, нещата са различни.

• Експертиза: текстовете трябва да са написани професионално и да съдържат полезна информация, за да привлекат аудиторията. Може да се ползва най-съществената част от публикация на компанията в нейния блог и да се даде връзка към него.

• Разнообразие от публикации: текстовите трябва да са разредени с публикации с анкети, видео съдържание, меме, аудио файлове, PDF чеклисти и други полезни файлове за изтегляне. Това повишава ангажираността и прави канала по-динамичен. Можеш да направиш отделен раздел в таблицата с план за съдържание за идеи за групи.

• Визуални елементи: емотикони, стикери, гиф, меме, ръководства във вид на поредица от криейтиви. Направи отделна колона в плана си за съдържание с връзки към гиф, изображения.

Ангажиране на публиката в Telegram в дискусии

Една от основните причини, поради които Telegram се превърна от обикновен месинджър в истинска социална мрежа, е способността на коментаторите да чатят. Задачата на блогъра е да създаде всички условия за комуникация.

Как да включиш абонатите в разговор:

Покани хората да споделят своите резултати. Например, ако водиш блог за уеб дизайн, помоли професионалисти да покажат работата си.

Какво съдържание е идеално за канал на експерт от всяка ниша

1. Подгряване. В Telegram не е необходимо да правиш избор в полза на който и да е формат. Качи видео с презентация на нов продукт в акаунта си. Запиши видео съобщение, ентусиазирано говорейки за неговите предимства. Напиши продаващ текст, като го допълниш с аудио съобщение. И покани всички в канала или групата си по темата на бъдещия курс.

2. Развлечение. Развлекателното съдържание е чудесен инструмент, необходим не само за увеличаване на обхвата.

3. Отзиви. Можеш да направиш селекция от екранни снимки на завършили програмата или купувачи. Анкета сред абонати ще работи още по-добре. Помоли ги да споделят в коментарите как са харесали предоставените курсове или услуги.

4. Продажба на публикации. Текстовете са един от основните формати за комуникация с аудиторията в Telegram. В социалните мрежи могат да се добавят емоджи и да се подчертават фрази с удебелен шрифт, както и да се скриват частично. Тези прости инструменти помагат да се подчертаят основните моменти в едно търговско предложение.

Предимството на Telegram е, че не е необходимо хората да бъдат изпращани от една социална мрежа в друга. Той вече разполага с всички инструменти за изпълнение на различни програми: функции за добавяне на връзки, стартиране на излъчвания, свързване на чат ботове и др.

Как да създадеш перфектния план за съдържание за своята Facebook страница

По този въпрос написах обемна публикация, която можеш да прочетеш ето тук: Как да направиш редакционен план за Facebook страница, за да полети

Във връзка с това можеш да прочетеш и статията ми: Кой е мениджър на социални медии и какво прави?

Заключение

Как да оценим резултатите и да коригираме плана?

Всеки сайт има собствен раздел с анализи. За да не се удавиш във всички тези графики и данни, помисли за целите си за съдържание предварително. От тях зависят ключовите параметри, по които ще следиш успеха или неуспеха на публикациите.

В социалните мрежи можеш да изчислиш ERR (Engagement Rate by Reach). Това показва доколко публикацията е направила впечатление на тези, които са я видели.

Индикаторът се изчислява по следната формула:

Как да оценим резултатите и да коригираме плана?
Как да оценим резултатите и да коригираме плана?

Колкото по-висок е резултатът, толкова по-добре – това означава, че публиката е харесала публикацията и има желание за обсъждане на темата.

Създай си навика редовно да следиш статистиката за публикациите си. По този начин можеш да проследиш кои формати се приемат от твоята публика и кои не. Това ще ти помогне да коригираш своя план за съдържание в бъдеще, за да не губиш време за безполезно съдържание.

Обикновено планът се преразглежда на всеки 1-3 месеца. Това е приблизително колко е необходимо за тестване на хипотези, отделяне на случайни успехи от тенденции и извеждане на заключения.

Залагай на успешни решения и добавяй нови формати към тях – това ще бъде в основата на вашия план за съдържание за следващите месеци.

Проучи неуспешните случаи и разбери какво е причинило неуспеха. Може би трябва да се коригира и да се тестват нови хипотези.

Изостави хипотези, които не носят резултати. Това съдържание не е подходящо за аудиторията, което означава, че няма нужда да губиш време и усилия за него.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.