9-те най-добри платформи за създаване на онлайн курсове през 2022г.

Ако искаш да монетизираш уебсайта си, едно от решенията е да създадеш курсове. Ето тук най-добрите платформи за създаване на онлайн курсове.

Имаш проект и искаш да създадеш онлайн курс? Ето урок за най-добрите платформи за създаване на онлайн курсове. Може би си човек, който има специфични умения и би искал да ги разпространиш, не само за да помогнеш в образованието на други хора, но и за да спечелиш компенсация, която винаги е от полза.

Светът на онлайн курсовете е процъфтяващ и непрекъснато се разширява. Предполага се, че до 2025 г. пазарът на електронно обучение ще достигне 325 милиарда долара. Той получи силен тласък нагоре и от различните блокирания на хората у дома, които засегнаха света през 2020 г. Останали у дома поради отдалечена работа и с освободено от пътувания време, или пък съвсем останали без работа хора, се възползваха от възможността да помислят за собственото си личностно и професионално развитие. Например, различни курсове по йога, фитнес или направи си сам имаха силно увеличение на продажбите по време на тези периоди.

Ако имаш знания в определена област и би искал да ги преподаваш на желаещите, създаването и продажбата на онлайн курс може да се превърне в страхотна бизнес идея. Тази дейност не е твърде трудна и има множество платформи, които ще ти позволят да качиш съдържанието на твоя курс и да го продаваш на целевата си аудитория. Така че, нека да видим кои са най-добрите платформи за създаване на онлайн курс, какви са техните характеристики и как да ги използваш, за да монетизираш твоя уебсайт.

TL;DR: (Мъничка част от това, което ще получиш като информация.)

TeachableНай-добрият софтуер за създаване на онлайн курсове и онлайн училище с напреднал маркетинг. Цена: Основен план: $29 / месец; Безплатен план: Да, с ограничени функции. Има $1 + 10% такса за транзакция.

ThinkificНай-добрият софтуер за изграждане на онлайн курс от нулата. Цена: Основен план: $39 / месец. Безплатен план: Да. Ограничен, позволява да предлагаш до три курса.

LearnWorldsНай-добрата платформа за продажба на интерактивни курсове. Цена: Начална цена: $24 / месец. Безплатен план: Не. Пробен период 30 дена.

Най-добри платформи за създаване на онлайн курсове
Най-добри платформи за създаване на онлайн курсове

Какво представляват платформите за онлайн курсове?

Днес всеки може да споделя знания бързо и лесно, например да качи видеоклип в YouTube със свой урок. За да се развие цял бизнес с продажба на онлайн курсове се изисква проучване на дадена тема в дълбочина, изграждане на общност, по-стабилна настройка. Това са необходимите дейности, за да се помогне за проектирането на страниците на курса, съставяне на учебна програма и накрая – популяризиране на курса.

Ето за това съществуват платформите за онлайн курсове. С тях получаваш готова инфраструктура. Твоят онлайн курс ще може да бъде развит бързо, лесно, качествено. Остава само да продаваш и да монетизизраш. Приложенията от този тип рационализират целия процес – така че ти ще трябва само да се съсредоточиш върху твоето съдържание и твоите ученици.

Начини за предлагане на онлайн курсове

Можеш да си зададеш въпрос, защо се нуждаеш от платформа за онлайн курсове. Наистина можеш да ги продаваш чрез Shopify или WooCommerce. Но работата на собствен сайт е трудна и скъпа: имаш нужда от техническа настройка и дизайн, поддържка.

Платформите за онлайн курсове са системи за управление на обучението, които предоставят на потребителите достъп до дигитални уроци. Тези уроци могат да бъдат освен образователни и много увлекателни, представени чрез видео, изображения, текст, аудио и файлове.

Платформите имат напълно обособено табло на създателя на курсове, позволяват лесно качване на съдържание, възможност до създаване на тестове, достъп до маркетингови функции и комерсиализация. Те могат да персонализират брандиране, да създават уебсайтове и пощенски списъци и да приемат плащания.

От друга страна имат обособени пространства за всеки профил на учащ се, възможност за учащите да получават и предават домашна работа, да участват в чатове, предавания и форуми, да получават сертификати за завършен курс и много други. В замяна на всичко това продаващият курса трябва да плати за абонамент. В някои платформи се заплаща известен процент от цената на продаден курс.

Обясних ти какво представляват платформите за изграждане и продажба на онлайн курс. Освен тях съществуват и системи за управление на обучението (LMS – Learning Management Systems). Термините често се използват взаимозаменяемо. LMS софтуерът обикновено се използва или в училищна среда, или за да помогне на компаниите да обучат своите клиенти и служители.

В друг план платформите за създаване и продажба на онлайн курсове могат грубо да се разделят на две категории:

 • Платформи за продажба на курсове.
 • Софтуер за създаване и продажба на курсове.

Повечето маркетплейси за курсове позволяват безплатно публикуване на курсове, но си приспадат дял от продажбите. Основно предимство: предоставят съществуваща база от търсещи обучение. Основен недостатък: голямата конкуренция на подобни курсове.

Начини за предлагане на онлайн курсове
Начини за предлагане на онлайн курсове

Софтуерът (платформите) за създаване и продажба на курсове, които разглеждам по-долу, са предназначени за фирми и отделни създатели.

На какви параметри да обърнеш внимание при избора на платформа за онлайн курсове

Предлагам да обърнеш повече внимание на тези десет параметъра:

 • лимит на броя на учащите;
 • формат и цена на абонамента;
 • брой на тарифите;
 • наличие и продължителност на пробния период;
 • ограничение на броя на курсовете;
 • защита срещу копиране;
 • поддържани формати на съдържание;
 • подкрепа за оценяване: тестове, изпити, сертификати и др.
 • допълнителни функции: възможно ли е да се направи целева страница, да се настроят реклами и автоматични уебинари, да се приемат плащания, да се настрои анализ, да се свържат CRM и да се изпращат съобщения;
 • уникални възможности;

Лимит за учащи се. Някои платформи за дистанционно обучение имат ограничение за броя на потребителите, които могат да участват в курс по едно и също време.

Формат и цена на абонамента. Има различни опции за абонамент: за месец, три месеца, половин година и година.

Брой тарифи. Не е необходимо да избираш платформа с различни тарифи, но това е удобно за стартиране на първия курс: най-вероятно в началото ще има малко студенти, така че можеш да избереш най-евтината тарифа.

Наличие и продължителност на пробния период. Пробният период е този, през който нов потребител може да използва безплатно пълната или ограничена функционалност на платформата. Можеш да разгледаш интерфейса, да оцениш удобството на личния си акаунт, да опиташ да качиш уроци и да провериш колко е удобно обучението на тях.

Пробният период също е полезен, за да не плащаш за времето, което отделяш за настройка на курса.

Ограничение на броя на курсовете. Платформата може да има ограничение за броя на курсовете, например един потребител да може да създаде не повече от десет.

Защита срещу копиране. За да не бъдат свободно достъпни учебните материали, те трябва да бъдат защитени. Много платформи разработват свои собствени инструменти за защита или позволяват интегриране на такива на трети страни.

Поддържани формати на съдържание. Поддържа ли всички тези формати: видео, аудио, PDF файлове и изображения?

Допълнителни функции.

Най-често необходими допълнителни функции са:

 • създаване на целева страница;
 • създаване на списък за бюлетин;
 • други функции за маркетинг;
 • настройване на автоматичен уебинар;
 • приеме на плащане;
 • свързване с CRM;
 • работа в мобилно приложение;
 • настройване на анализи.

Всички тези опции могат да бъдат получени с помощта на услуги на трети страни, но е по-евтино и по-удобно, ако вече са на платформата.

Уникални възможности. Големите платформи имат уникални характеристики. Те помагат да се създаде по-лесено и по-интересен курс.

Пример за уникални възможности:

Автоматичната фуния е сценарий, който насочва клиента от първия допир до безплатния материал от целевата страница, до покупката на платения курс. Например, потребителят вижда безплатен образователен бюлетин, абонира се за безплатния курс, след 9 от 10 писма получава предупреждение за края на бюлетина и отстъпка за курс за напреднали, след това последното писмо и няколко бонус урока от платения абонамент.

Пример за автоматична маркетингова фуния
Пример за автоматична маркетингова фуния

Трудно е да се настрои такава фуния сам: трябва да се включи специалист. На помощ може да дойдат подходящо избраните платформи за създаване и продажба на онлайн курсове.

За да намериш характеристиките на дадена платформа, можеш да разгледаш целевата страница и отзивите за нея.

Кои са най-добрите платформи за създаване и продажба на онлайн курсове?

Ето моя личен списък с най-добрите платформи за създаване на онлайн курс.

Teachable

Най-добрият софтуер за създаване на онлайн курсове и онлайн училище с напреднал маркетинг.

Teachable платформа за курсове
Teachable платформа за курсове

Teachable е най-добрият избор, ако търсиш платформа с функции „всичко в едно“ и с различни тарифи, при които всеки ще намери нещо, което му подхожда.

Ако искаш да създадеш проект с Teachable, просто трябва да създадеш виртуално училище, да добавиш всички курсове към него, да зададеш продажната цена и това е всичко.

Платформата е напълно персонализирана.

Можеш да следиш всичките си дневни и месечни приходи чрез специалното табло за управление. Платформата се грижи за приемането на всички плащания вместо теб и прехвърлянето им към твоята сметка. Всичко, което трябва да направиш, е да създадеш съдържанието на курса и софтуерът ще се погрижи за останалото.

Основни характеристики:

 • Видове курсове, които поддържа: текстови, видео, с анкети и тестове.
 • Модел на осигуряване на приходи: създателят на курса определя цената му.
 • Идеален за преподаване на: всички видове курсове.

Други важни характеристики:

 • Интегриране с платформи с инструменти на трети страни, за автоматизиране на дейността по електронно обучение.
 • Възможност за проследяване и наблюдаване на напредъка на учениците и продажбите на курсовете.
 • Използване на естествената интеграция на Calendly, за да се резервират потенциални клиенти и да се конвертират в учащи.
 • Функциите за партньорски маркетинг за повече продажби.
 • Плащания с над 130 валути.
Teachable платформа за курсове
Teachable платформа за курсове

Цена:

В момента има 3 плана:

 • Основен: $29 / месец;
 • Професионален: $99 / месец;
 • Бизнес: $249 / месец .

Безплатен план: Да, с ограничени функции. Има $1 + 10% такса за транзакция.

Всички платени планове ти позволяват да записваш неограничен брой студенти и да организираш неограничен брой курсове. Ограничението за безплатния план е само един курс.

За 👍

 • Можеш да използваш Teachable безплатно.
 • Разумни цени за планове от по-високо ниво.
 • Обработва ДДС в ЕС вместо теб.
 • Не са необходими умения за проектиране или кодиране.
 • Неограничен достъп до ключови функции: честотна лента, курсове, студенти и коучинг.
 • Поддържа класиране и викторини.
 • Лесен и безпроблемен процес на инсталиране.
 • Лесен процес на плащане с едно кликване.
 • Създаване на целева страница.

Против 👎

 • Няма потребителски пазари, които да ти помогнат да стартираш курса си.
 • Таксата за транзакция от 5% е в допълнение към това, което твоят платен план ще таксува.
 • По-скъпи от други платформи с подобни характеристики.

Thinkific

Най-добрият софтуер за изграждане на онлайн курс от нулата.

Thinkific платформа за курсове
Thinkific платформа за курсове

Ако търсиш платформа, на която да продаваш без комисионна, виж Thinkific. Тя има функционален безплатен план. В рамките на Thinkific можеш не само да създадеш своя онлайн курс, но също така да управляваш всички контакти, да проследяваш напредъка им, да им изпращаш имейли, за да ги държиш винаги фокусирани върху твоето съдържание и да ги насърчаваш. Създаването на курс на Thinkific се състои от две части: материал на курса и целева страница.

Платформата е напълно адаптивна. Можеш лесно да създаваш всички страници чрез плъзгане и пускане или директно да избереш готов шаблон. Шаблоните на Thinkific предоставят полезни съвети за създаване на ценен курс. В допълнение към видеоуроците, шаблоните са предварително попълнени с примерни тестове, изтегляния, анкети и публикации на инструктор на редовни интервали по време на курса. Добави или премахни съдържание , както сметнеш за добре, или следвай шаблона.За допълнително персонализиране има възможност за редактиране чрез HTML и CSS. За разлика от други създатели на курсове, не се започва от нулата. Има възможност за интеграция на 1500+ маркетингови инструмента към платформата.

Основни функции:

 • Уроци и кохорти на живо.
 • Разширени персонализации.
 • Темите за уебсайт помагат за бързо и лесно създаване на професионално изглеждащ уебсайт без никакъв опит в дизайна или кодирането.
 • Общностите и членствата позволяват на учащите да се свързват и да учат в сътрудничество.
 • Проследяване на напредъка на учащите.
 • Оценки и сертификати.

За 👍

 • Лесен за използване от всички потребители.
 • Изцяло хостван, грижи се за софтуера, архивирането и други технически аспекти.
 • Автоматизация на маркетинга и функции за имейл.
 • Прост безплатен план за начало.
 • Възможност за пълно редактиране на кода.
 • Персонализиращи се сертификати за курсове.
 • Персонализирани домейни.
 • Помощ и докладване за партньорски маркетинг.
 • API достъп.
 • 24/7 поддръжка.
 • Сигурни опции за плащане.

Против 👎

 • Безплатният план е с доста ограничени функции
 • Липсва интегриране със социални медийни мрежи и CRM.
 • Инструментите за интегриране не работят съвсем гладко.

Цена:

 • Основен: $39 / месец.
 • Pro: $79 / месец.
 • Premier: $399 / месец.

Безплатен план: Да. Ограничен, позволява да предлагаш до три курса.

Kajabi

Най-добрият софтуер за създаване на онлайн курсове за маркетинг на автопилот.

Kajabi - платформа за създаване на онлайн курсове
Kajabi – платформа за създаване на онлайн курсове

Когато става въпрос за платформи за създаване на онлайн курсове, едно от първите имена, което идва на ум, несъмнено е Kajabi. Тя е една от най-добрите платформи за създаване на онлайн курсове. Нейните функционалности и инструменти за анализ са наистина над стандартите на всички онлайн платформи на пазара. В допълнение към възможността за създаване на курсове, платформата предлага и множество инструменти за маркетинг, анализ и автоматизация, но също така и възможност за създаване на блог. Очевидно тази функционалност е малко по-ограничена от създаването на блог с WordPress на собствен хостинг. Все пак е чудесен начин да се започне. Ако искаш да имаш пълен контрол върху целия процес на закупуване на курса от учащите, възможността да създаваш персонализирани пакети и оферти, купони, да изпращаш имейли и така нататък, тогава Kajabi определено е най-добрият избор.

Функции:

 • Проследяване на курса, което дава ясна представа за това как се справят учащите.
 • Неограничен видео хостинг.
 • Бързо публикуване на уебсайта само с няколко кликвания.
 • SEO оптимизирана платформа.
 • Неограничен хостинг за маркетингови материали.
 • Безопасно и сигурно.
 • Създателят на уебсайт позволява създаването на професионален уебсайт за минути, без да е необходим опит в дизайна или кодирането.
 • Маркетинговите планове, наречени Pipelines, помагат за създаването на цяла маркетингова фуния – от целева страница и отпадания до имейл и проверка на курса – само с няколко щраквания.
 • Възможности за различни дейности относно събраните имейли – оферти, благодарствени бележки, шаблони, регистрации за събития.
 • Възможности за свързване на Kajabi с други приложения чрез автоматизираните работни процеси на Zapier.
 • Предлага мощни теми за сайтове за курсове, възможност за продажба на цифрови продукти, персонализирано плащане и функционалност за блогове.

За 👍

 • Най-добрият софтуер „всичко в едно“ за правилен информационен бизнес.
 • Видео хостингът на Wistia е отличен.
 • Основен фокус върху продажбите и маркетинговите инструменти.
 • Повече вградени инструменти от други платформи.
 • Може да предложи месечни повтарящи се абонаменти.
 • Интегриран със Stripe и PayPal.
 • Без такса за транзакция.
 • Мобилно приложение.
 • Ресурси за обучение.
 • Събития (уебинари).
 • Оценки (проучвания и тестове).
 • 24/7 поддръжка по имейл и опция за чат на живо.
 • Предлага 30-дневна гаранция за връщане на парите.
 • Дава право на достъп до курсове за обучение на университета Kajabi.
 • Разширено персонализиране на темата с вграден HTML / CSS редактор.

Против 👎

 • Имейл последователностите могат да бъдат по-разнообразни.
 • Известно подобрение на създателя на целевата страница би било добре дошло.
 • Софтуерът работи малко бавно на моменти, поради това, че е твърде претоварен с функции.
 • Без безплатен план.
 • По-скъпа от други платформи.
 • Няма добра библиотека от теми.
 • Поддръжката не е съвсем надеждна.

Цена:

 • Основен : 119 $/мес
 • Растеж : 159 $/мес
 • Професионален : $319/месец.

Безплатен план: Не. Има безплатен пробен период от 14 дни.

Udemy

Udemy за продаване на курсове
Udemy за продаване на курсове

Udemy е друга добре позната платформа за създаване на онлайн курсове (но също и за обучение на тези учащи, които са вече на портала). Тъй като е пазар, платформата има както плюсове, така и минуси в сравнение със създаването на курс на горните платформи. Плюсът е броят потенциални студенти, които можеш да привлечеш към твоя курс. Можеш също да участваш в промоции, които Udemy често стартира на платформата, като по този начин да увеличаваш аудиторията си. Не е нужно да мислиш за „изграждане“ на твоето училище, а просто качваш съдържанието. Udemy ще се погрижи за останалото.

От друга страна минус е наистина жестоката конкуренция. Не е достатъчно да качиш курс, за да видиш първите приходи. Ще трябва да свършиш добра маркетингова работа, също и извън платформата, за да можеш да се откроиш и да привлечеш заинтересована аудитория.

Днес платформата има над 40 милиона студенти, записани в нейните курсове, и над 65 000 инструктори.

За да създадеш платен курс на Udemy, първо трябва да кандидатстваш, за да станеш първокласен инструктор. След като бъдеш одобрен, ще видиш поредица стъпки, които да ти помогнат да започнеш. Когато планираш съдържанието на курса, имай предвид, че всички курсове изискват поне 30 минути видео и пет лекции. Можеш да добавяш тестове, задачи, упражнения за кодиране и подкани за дискусия.

Цена: Безплатен за продажба на премиум курс. Udemy начислява 3% дял от приходите от продажбите на курсове, направени от купони за инструктори, и 63% дял от приходите от всички други продажби на курсове.

Забележка: Делът от приходите не включва такси за обработка, начислявани от PayPal или др., нито такси за мобилна платформа за продажба на мобилни курсове.

Основни функции

 • Маркетингови промоции. Udemy редовно провежда маркетингови кампании за популяризиране на курсове на своя сайт.
 • 24/7 поддръжка.
 • Купони.
 • Маркетинг анализ на пазара.
 • Видеоклиповете са в 720p или 1080p и се хостват директно на уебсайта или мобилното приложение на Udemy.
 • Обучаемите могат да платят за курс еднократно или да имат достъп до него чрез месечен абонамент за Udemy.
 • Комуникация с обучаемите по имейл от платформата Udemy.
 • Издаване на сертификати и качване на PDF слайдове и бележки от лекции.
 • Неограничен брой курсове.
 • Налични са анализи за курсовете с данни за ангажираност, трафик, реализации и ученици.
 • Изплащанията се извършват ежемесечно.
 • Интеграции с Google Docs, Microsoft Excel и др.
 • Множество езици на преподаване на курсове.
 • Видеозапис със страхотни функции.

За 👍

 • Лесен за започване.
 • Без разходи за абонамент или регистрация.
 • Получаваш достъп до голяма потребителска база.
 • Инструкторите определят цените на своите курсове и получават приходи в размер на 100% от таксата за обучение за нови потребители и 50% за съществуващи потребители.
 • Право на участие в маркетинговите промоции.
 • Надеждна технология и поддръжка 24/7.
 • Огромна библиотека от полезни статии.
 • Udemy е авторитетен сайт за курсове, има голям шанс даден курс да се класира органично в резултатите от търсачката.

Против 👎

 • Udemy прибира значително част от приходите.
 • Силна конкуренция с други курсове. Има патентовани алгоритми за представяне на курсовете.
 • Други пазари като iSpring Learn, LinkedIn Learning, Coursera и Skillshare могат да се конкурират с Udemy в органичното търсене.
 • Имат снизходителна политика за връщане. Възстановяването на средствата е гарантирано на всички студенти в рамките на 30 дни по каквато и да е причина. Поради това студентите могат да вземат курс, да го завършат в рамките на 30 дни и да получат гарантирано възстановяване на средствата – намалявайки продажбите на преподавателя.

LearnWorlds

Най-добрата платформа за продажба на интерактивни курсове.

Learnworlds платформа за курсове
Learnworlds платформа за курсове

LearnWorlds е невероятен инструмент за създаване на онлайн курсове и определено е най-добрият избор, ако искаш да монетизираш своя блог предимно чрез курсове. Това е така, защото в допълнение към пълно персонализиране, имаш възможност да създаваш и персонализирани целеви страници, като започнеш от празна страница и използваш огромната библиотека от шаблони, които LearnWorlds предлага. Можеш да внедриш видеоклипове, тестове и прикачени файлове в курса си. Студентите могат да получат сертификати за участие, за да покажат своите умения. Обслужването на клиенти е много ефективно, на разположение 24/7.

Основни функции:

 • Много помощ от екипа на Learnworlds – видеоклипове с инструкции, статии с инструкции и дори чат на живо с екипа за поддръжка.
 • Лесно създадаване на мобилно приложение курсовете.
 • Учениците могат да се свързват и да учат заедно.
 • Функция за синхронизиран препис – проследяване напредъка на учащите.
 • Брандирани цифрови сертификати.
 • Тестове за измерване напредъка на учащите.
 • 24/7 обслужване на клиенти.
 • Мобилните приложения за потребители на iOS и Android (срещу допълнително заплащане).
 • Интеграции с API.
 • Инструменти за създаване на сайтове, изскачащи прозорци, страници за плащане, сертификати и др.
 • Обработване на плащания чрез PayPal, Stripe, Shopify и Pagseguro.

За 👍

 • Интерактивни видеоклипове, електронни книги, геймификация и прикачени файлове за изтегляне.
 • Извличане на преписи от курсове.
 • Персонализирано име на домейн и съдържание с бял етикет.
 • Студентите могат да си водят бележки и да подчертават важни точки.
 • Удостоверения за завършен курс.
 • Персонализирано мобилно приложение за iOS.
 • Възможност за създаване на купони и отстъпки.
 • Интеграции в социални медии.
 • Нова аналитична платформа за оптимизиране на вашите продажби.
 • Възможност за създаване на сайтове за членство.
 • Солидна база от знания.
 • 24/7 поддръжка.
 • Ежедневно архивиране на данни.
 • Разумни ценови планове.
 • Мобилно приложение.
 • Лесно персонализиране на лого и стил.
 • Възможност за създаване на блог нативно.
 • Възможно е предлагането на безплатни курсове.
 • Предлага се предварително готов каталог на курса.
 • Поддръжка на партньорски маркетинг за инструктори.
 • Защита на авторските права за съдържание.

Против 👎

 • Няма възможност за конкретни персонализации без някои функции.
 • Не работи добре през цялото време смяната на езици.
 • Някои много полезни функции са налични само с най-скъпия план.
 • Без безплатен план (само безплатен пробен период).

Цена:
4 плана.

 • Начална цена: $24 / месец.
 • Професионален треньор: $79 / месец.
 • Център за обучение: $249 / месец.
 • Голям обем и корпоративни: по заявка.

Безплатен план: Не. Пробен период 30 дена.

Най-удобният план несъмнено е Pro Trainer, защото сред многото допълнителни функции най-важните са, че няма да те таксуват за транзакции за продажба, имаш възможност да създаваш купони за студенти, партньорски връзки за твоите партньори и можеш да водиш класове на живо и уебинари.

Podia

Най-добрият софтуер за създаване на онлайн курсове и за продажба на цифрови продукти и членство.

Podia платформа за курсове
Podia платформа за курсове

Podia е функционална и лесна за използване платформа. В допълнение към „класическите“ функции, като възможност за качване на съдържание на курса или цялостно персонализиране, можеш също да създаваш допълнителни продажби и пакети и да предлагаш на студентите си уебинари, дори срещу заплащане, които се записват и можеш да продаваш като независими курсове.

Можеш да намериш всички функции на Podia на тази страница.
Можеш също да се присъединиш към техните безплатни уеб семинари, които ще те научат как най-добре да използваш Podia и да се възползваш от всичките ѝ функции.

Основните видове курсове включват:

 • Самостоятелни курсове, които включват изображения, видео и аудио файлове, MP3, PDF файлове, тестове и др.
 • Предварителни продажби на курса .
 • Кохортни курсове с бъдеща начална дата.
 • Възможност за добавяне на купони и членство.
 • Капкови курсове – публикуване на съдържанието на курса с течение на времето.
 • Всеки план позволява създаване на неограничени курсове и уебинари и получаване на инструменти за имейл маркетинг.
 • Поддомейн на Podia, включен във всеки план.
 • Инструменти за настройване на тестове, предлагане на купони, чат на живо на страницата и др.
 • Инструменти за проследяване на напредъка на учениците и изпращане на имейли /известия до тях.
 • Персонализиран, удобен за мобилни устройства уебсайт или поддомейн на Podia, персонализирания URL адрес.
 • Автоматично събиране на данъци.
 • Незабавни изплащания.
 • Няма ограничения за курсове, студенти, имейли или продажби.
 • Нулеви такси за транзакции.
 • Гъвкави опции за плащане.
 • Безплатна миграция на курсове.
 • Изпращане на съобщения до клиентите и посетителите на сайта чрез полето за чат на страницата.
 • Изключителна поддръжка.
 • Създател на уебсайтове.
 • Рационализирано плащане.

За 👍

 • Цялостният дизайн на платформата позволява лесна употреба и от начинаещи.
 • Потребителският интерфейс е опростен и лесен за навигация от учащите.
 • Често актуализиране на платформата с нови функции.
 • Дигиталните изтегляния за продаване на допълнително съдържание.
 • Интеграция с много платформи.
 • Изграждане на своя собствена общност.
 • Интегрирана функция за чат на живо.
 • Мултимедийни курсове.
 • Продава всички видове дигитални продукти.

Против 👎

 • Невъзможност за категоризиране на продуктите.
 • Няма начин за добавяне на персонализирани кодове за вграждане, което би позволило на инструкторите да вградят своите курсове в своите уебсайтове /страници.
 • Без мобилно приложение.
 • Няма отворен API.
 • Ограничен анализ (разчита на интеграции на трети страни като Google Analytics).

Цена:

 • Задвижващ: $33 / месец.
 • Насърчаващ: $75 / месец.
 • Разтърсващ: $166 / месец.

Безплатен план: Да. Ограничен и с 8% комисионна от продажбите.

LearnDash

Най-добрият WordPress LMS плъгин за фирми и създатели на самостоятелни курсове.

Learndash платформа за създаване на онлайн курсове
Learndash платформа за създаване на онлайн курсове

LearnDash е впечатляваща Learning Management System за онлайн курсове, използвана и от големи организации, като Yoast, Infusionsoft, Университета на Мичиган и WP Elevation. Тя се интегрира безпроблемно с WordPress и предлага функция, наречена Focus Mode, която позволява на учениците да блокират разсейването и да останат напълно фокусирани върху курса, който изучават. Преподавателят може да изпраща на своите ученици периодични имейли, да изпраща уроци по определен график. Предвидини са и викторини, тестове, оценки, сертификати.

LearnDash е невероятна платформа за създаване на онлайн курсове, особено ако искаш да придадеш на обучението си дидактическо предимство. Донякъде напомня на университетските програми.

Тази LMS платформа може да се интегрира като WordPress плъгин с WooCommerce.

Основни функции:
 • Лесни за използване инструменти с плъзгане и пускане за изграждане на курсове.
 • Позволява планиране на часове и задаване на начални дати.
 • Интеграция с PayPal, Stripe, WooCommerce, 2checkout, Mailchimp, Slack, Zapier и много други платформи.
 • Инструменти за отчитане и проследяване на напредъка, ефективността и записванията.
 • Поддържа изображения, видеоклипове, аудио, PDF файлове, SWF файлове, HTML5, SCORM, API и др.
 • Дневник за оценки.
 • Режим на фокусиране.
 • Пълен контрол. Тъй като LearnDash работи във WordPress, а не на платформа на трета страна.
 • Вграждане на видео съдържание от LearnDash на уебсайта.
 • Настройка за различни методи на плащане.
 • Продаване на образователно съдържание в пакети и възможност за предлагане на безплатен пробен период на нови потребители.
 • Предлагане на точки, значки и сертификати за завършване на тест или курс.
 • Създаване на тестове и викторини.
 • Организиране на дискусионни форуми.
 • Обучаване на неограничен брой студенти.
 • Анализ на данните за посетителите чрез интеграция на Google Analytics.
 • Създавайте уебинари на живо чрез интеграция със Zoom.

За 👍

 • Изключително полезни интеграции.
 • Достъпни цени.
 • 15-дневна гаранция за връщане на парите.
 • Разширена технология Gradebook.
 • Много възможности за оценка на учащите.
 • Пълноценен WordPress LMS плъгин с тестове, уроци, задачи, сертификати и др.
 • Лесен за използване с визуален конструктор на курсове.
 • Не взема процент от продажбите.

Против 👎

 • Кривата на обучение може да бъде дълга.
 • По-малко контрол върху създаването на множество абонаменти с различни контроли за достъп.
 • Работи на WordPress, така че ще трябва управление собствен сайт.

Цена:

LearnDash Cloud – пълен уебсайт, готов за работа с LearnDash, много красиви шаблони и инструменти за персонализиране – $29 на месец.

Цени на плъгина:

 • 1 сайт: $199 / за година.
 • 10 сайта: $399 / за година.
 • Неограничено: $799 / за година.

Безплатен план: Не. Не предлага и безплатен пробен период. Има 15-дневна гаранция за връщане на парите (нужно е да се провери в момента на закупуване).

Skillshare

Най-добрата пазарна платформа за представяне на творците.

Skillshare - продажба на курсове
Skillshare – продажба на курсове

Skillshare е пазар за онлайн курсове с над 4 милиона регистрирани студенти. Фокусът на платформата е споделянето на лични умения и креативност. Следователно е перфектна, ако искаш да разработиш курс, който се занимава с теми като графика, дизайн, фотография, музика, изкуство или готвене. Разбира се, могат да се намерят и по-технически курсове – например развитието сайт за електронна търговия, имейл маркетинг.

Според мен голямата разлика е възможността за открита дискусия, където студентите в курса могат да споделят напредъка си и да получат обратна връзка.

Основни функции

 • Учителска програма за нови учители. Skillshare изпълнява програми за нови учители, за да им помогне да увеличат максимално шансовете си за успех.
 • Дискусионен форум на общността.
 • Голяма потребителска база. Skillshare е една от най-популярните платформи за електронно обучение с милиони студенти.
 • Skillshare се занимава с плащания чрез Paypal, като потребителите плащат месечно или годишно.
 • Мобилно обучение. Това позволява на учениците да продължат да учат навсякъде и на всяко устройство.
 • Връзки към социалните медии.

За 👍

 • Голяма потребителска база от творци и предприемачи.
 • Качеството на класовете е надеждно.
 • Идеален за курсове, насочени към творческа аудитория.
 • Лесен за започване.
 • Страхотна учителска подкрепа.
 • Възможност за пасивен доход.
 • Видео обучение в движение от всяко устройство.
 • Лесен за мащабиране и разрастване на бизнес с онлайн курсове.
 • Не са необходими технически умения, за започване.

Против 👎

 • Печалбите преминават през система за роялти. Всеки месец между 30 и 50% от приходите от първокласни абонаменти на Skillshare отиват в фонд за роялти за учители. Останалите средства отиват за маркетинг и популяризиране на класове, поддръжка на платформата и провеждане на ежедневни операции.
 • Учениците, които гледат с 2 пъти по-голяма скорост, се броят само за половината минути към фонда за роялти.
 • Предлага се само поддръжка по имейл.
 • Голяма конкуренция.

Цена:

Ако искаш да създадеш курс в Skillshare, можеш да го направиш напълно безплатно. След това платформата ще те награди с $10 за всеки студент, който заведеш на нея в допълнение към месечните възнаграждения за всяка минута гледано съдържание.

LinkedIn Learning (бившата Linda)

LinkedIn Learning е друг пазар за онлайн курсове, предназначен за бизнес професионалисти и предлаган от LinkedIn. В момента на платформата има над 1000 курса,всички свързани с темата за кариерата и развитието на уменията. Курсовете предлагат сертификати, които всички ученици могат да публикуват в своя профил в LinkedIn.

За да започнеш своя курс, първо трябва да кандидатстваш като учител от тази страница.

Други предложения за платформи за създаване и продажба на онлайн курсове през 2022г.

PathwrightНай-добрият софтуер за създаване на ориентирани към действие курсове.

Цена на Pathwright:  Стартовият план е $89 на месец за 1000 членове, неограничени курсове.

XperiencifyНай-добрият създател на геймифицирани онлайн курсове.

Цена на стартовия план на Xperiencify: $49 на месец за неограничени курсове и студенти, 4,9% такса за транзакция и интеграция на Zapier.

SimpleroНай-добрият създател на онлайн курсове за управление на бизнес.

Simplero не е просто приложение за създаване на курсове, то е по-скоро CRM, автоматизация на маркетинга и инструмент за онлайн курсове в един пакет.

Цена на Simplero:  Започва от $59 на месец.

RuzukuАбсурдно лесната платформа за онлайн курсове.

Цена на Ruzuku: $74,75 / месец. Може да се започне с 14-дневен безплатен пробен период и 30-дневна гаранция за връщане на парите.

iSpring MarketНай-добра поддръжка.

Цена: Ценовите планове, предлагани от iSpring Market, са:

 • 500 потребители, 25 GB: $67 на месец
 • 1000 потребители, 50 GB: $127 на месец
 • 2000 потребители, 100 GB: $237 на месец
 • Персонализиран план с персонализирано ценообразуване.
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.