Селекция от плъгини за решаване на различни SEO проблеми

След многофункционалните SEO плъгини за WordPress да разгледаме и плъгини за специализирани SEO задачи

След като разгледах многофункционалните SEO плъгини за WordPress, сега ще разгледам плъгини за решаване на различни SEO проблеми. Те са подходящи, когато са необходими конкретни опции за оптимизиране на уебсайт. Почти всички разширения са безплатни, но имат премиум версия.

Селекция от плъгини за решаване на различни SEO проблеми
Селекция от плъгини за решаване на различни SEO проблеми

WordPress плъгини за работа с метаданни

Метаданните са от съществено значение за уебсайтовете на WordPress. Те предоставят важна информация за съдържанието, като заглавия, описания и ключови думи. Това може значително да повлияе на оптимизацията за търсачки (SEO) и потребителското изживяване. Въпреки че WordPress има вградена функционалност за управление на основни метаданни, има различни налични добавки, които предлагат по-разширени функции и възможности.

Head Meta Data (HMD) Безплатен плъгин за метаданни на WordPress. Подобрява дефиницията и семантичното качество на уеб страниците чрез добавяне на персонализиран набор от <meta> тагове към секцията <head>. Има функция за предварителен преглед.

Advanced Custom Fields (ACF) превръща WordPress сайтовете в пълноценна система за управление на съдържанието. Предоставя всички инструменти, за да поемеш пълен контрол върху своите екрани за редактиране на WordPress, персонализирани данни за полета и др. Позволява ти да добавяш допълнителни полета към публикации, страници, персонализирани типове публикации и таксономии и да конфигурираш условията за тяхното показване.

Meta box е мощен, професионален и лек инструментариум за разработчици за създаване на персонализирани мета кутии и мета полета в WordPress. Налични са 40 вида полета и различни опции за конфигурация.

Плъгини за карта на сайта (sitemap)

XML Sitemaps. Генерира XML карта и уведомява търсачките за ново съдържание. Добавя правило за пренаписване и записва кеширани карти в специална папка.

XML Sitemap Generator for Google. Генерира XML, HTML, RSS карти на сайта. Този плъгин ти позволява да подобриш своето SEO класиране чрез създаване на страници, новини, видео, HTML и RSS карти на сайта. Поддържа потребителски типове публикации и таксономии и е много персонализиран.

Плъгини за пренасочвания и работа с връзки

WordPress специализирани плъгини 1
Източник Pixabay

Приставките на WordPress за пренасочвания и обработка на връзки са основни инструменти за администраторите на уебсайтове, които искат да управляват ефективно URL пренасочването и да оптимизират структурата на връзката. Тези плъгини предлагат набор от функции, за да помогнат на потребителите безпроблемно да обработват повредени връзки, да пренасочват трафика и да подобряват цялостната навигация в сайта.

Неработещите връзки могат да убият SEO, потребителско изживяване и здравето на сайта. Проверката на повредените връзки ти помага да ги намериш и разрешиш.

Broken Link Checker. Най-бързият и точен инструмент за проверка на повредени връзки за WordPress. Информацията за повредени връзки се показва в интерфейса на приставката, а известията се изпращат и по имейл.

IP2Location Redirection. Този плъгин НЯМА да работи, ако някой плъгин за кеширане е активиран.

Както подсказва самото име, IP2Location Redirection е препоръчван за справяне със задачата за пренасочване на уебсайт или персонализиран предварително дефиниран URL адрес въз основа на държава и регион, геолокирани по IP адрес. Поддържа 301и 302 пренасочвания.

Redirection. Най-популярният мениджър за пренасочване за WordPress. С него можеш лесно да управляваш 301 пренасочвания, да следиш 404 грешки и като цяло да подреди всички публикации сираци, които сайтът може да има. Това може да помогне за намаляване на грешките и да подобри класирането на сайта. Можеш да задаваш различни условия за пренасочване, да импортираш и експортираш данни.

Simple URLs – Link Cloaking, Product Displays, and Affiliate Link Management. Използването на този плъгин е най-лесният начин да увеличиш партньорските реализации и да разшириш бизнеса си. Прави партньорските връзки по-къси и скрива уникалния партньорски идентификатор. Можеш да присвоиш атрибута nofollow, който предотвратява индексирането на връзки.

Виж още: Target= “_blank”: кога и как да го поставиш

Pretty Links — Affiliate Links, Link Branding, Link Tracking & Marketing Plugin. Pretty Links помага да намалиш, разкрасиш, проследиш, управляваш и споделиш всеки URL във или извън твоя уебсайт WordPress. Съкращава партньорските връзки, проследява реализациите и генерира подробни отчети. Поддържа 301, 302 и 307 пренасочвания.

Приставки за микро маркиране

Приставките на WordPress за микро маркиране (micro markup) са безценни инструменти за собствениците на уебсайтове, целящи да подобрят видимостта и външния вид на своя сайт в резултатите от търсачката. Тези плъгини позволяват прилагането на маркиране на структурирани данни, известно още като маркиране на schema org, което предоставя на търсачките допълнителен контекст за съдържанието на уеб страница. Като добавят micro markup към съдържанието на сайта си, потребителите могат да подобрят шансовете за показване на богати фрагменти в резултатите от търсенето, което може да доведе до по-високи честоти на кликване и подобрен органичен трафик.

Schema – All In One Schema Rich Snippets. Плъгинът създава schema org маркиране за показване на богатия фрагмент (Rich Snippet). Поддържа 8+ вида маркиране. По същество Rich Snippet е кратко резюме на твоята уеб страница в резултатите от търсенето на Google, Yahoo, Bing и понякога в новинарския канал на Facebook в приятен формат с оценки със звезди, снимка на автора, изображение и т.н.

Schema & Structured Data for WP & AMP добавя маркиране на Google Rich Snippets според указанията на Schema org, за да структурира сайта за SEO. (съвместим с AMP). Поддържа 35 типа маркиране, гъвкави настройки, съвместими с AMP добавки за WP и AMP от Automattic. Плъгинът се развива активно, разработчиците добавят нови функции.

Open Graph. Плъгинът създава отворена графична маркировка за социални мрежи. Много просто, без настройки.

Свързващи плъгини

Приставките за свързване на WordPress са мощни инструменти, предназначени да подобрят структурата на вътрешните и външните връзки на уебсайт, като по този начин подобряват SEO, потребителското изживяване и навигацията в сайта. Тези плъгини предлагат набор от функции за рационализиране на процеса на създаване и управление на връзки в съдържанието на WordPress. Те често включват функции като автоматично откриване и преобразуване на връзки, което позволява на потребителите безпроблемно да превръщат ключови думи или фрази в хипервръзки. Освен това тези плъгини предоставят опции за персонализиране на атрибутите на връзката, като добавяне на тагове rel=’nofollow’ или отваряне на връзки в нови раздели, за оптимизиране на поведението на връзката за SEO и ангажираност на потребителите.

Yet Another Related Posts Plugin (YARPP) е професионално поддържан, силно адаптивен, производителен и богат на функции плъгин, който показва страници и потребителски типове публикации, свързани с текущия запис. На страници със съдържание създава блок с връзки към подобни материали. В настройките можеш да зададеш степента на сходство и критериите за избор на записи, да зададеш местоположението на дисплея и да персонализираш външния вид. Свързаните публикации могат да увеличат показванията на твоите страници до 10%.

Internal Link Juicer. Полуавтоматичен плъгин за свързване в WordPress. Генерира anchor текст за връзки, има интелигентни настройки за ключови думи. Като цяло подобрява SEO на страницата и потребителското изживяване (UX), като посочва правилното съдържание за дадения контекст.

Плъгини за ускоряване на работата на сайта и чист код

Приставките за WordPress, предназначени да ускорят работата на сайта и да работят за чист код, са незаменими за собствениците на уебсайтове, които искат да оптимизират скоростта на сайта си, да подобрят потребителското изживяване и да подобрят SEO класирането. Тези плъгини предлагат разнообразие от функции за рационализиране на работата на уебсайта, включително механизми за кеширане, оптимизиране на изображения и минимизиране на кода. Чрез кеширане на често достъпно съдържание и оптимизиране на изображения, те намаляват натоварването на сървъра и времето за зареждане на страницата. Помагат и за почистването на ненужния код, като бели интервали и коментари, за да направят уеб страниците по-леки и ефективни. Някои плъгини имат разширени функции като отложено зареждане, което допълнително намалява времето за зареждане на страницата.

Clearfy Cache – WordPress optimization plugin, Minify HTML, CSS & JS, Defer. Оптимизира SEO и скоростта на твоя уебсайт за 5 минути. Почиства изходния код от боклука, минимизира HTML кода, намалява размера на CSS файловете – всичко това подобрява производителността на сайта. Елиминира уязвимостите на WordPress. Ускорява индексирането в търсачката. Коригира грешки на други плъгини. Има също специална функционалност за Yoast SEO.

Autoptimize. Прави оптимизирането наистина лесно. Може да агрегира, минимизира и кешира скриптове и стилове, инжектира CSS в главата на страницата по подразбиране, но също така може да вгражда критичен CSS и да отлага агрегирания пълен CSS, да премества и отлага скриптове в долния колонтитул и минифицира HTML. Може да оптимизира и да зарежда отложено изображения (с поддръжка на WebP и AVIF формати), да оптимизира Google Fonts, асинхронизиран неагрегиран JavaScript и др.

AMP for WP – Accelerated Mobile Pages. Създава леки мобилни страници, за да подобри изживяването им при зареждане. Можеш да избереш типа страници, които изискват AMP версии и да конфигурираш местоположението на рекламните елементи.

LiteSpeed Cache. Плъгин за ускоряване на сайтове „всичко в едно“, включващ ексклузивен кеш на ниво сървър и колекция от функции за оптимизация. LSCWP поддържа WordPress Multisite и е съвместим с повечето популярни плъгини, включително WooCommerce, bbPress, ClassicPress и Yoast SEO.

W3 Total Cache. Подобрява SEO, Core Web Vitals и цялостното потребителско изживяване на сайта, като повишава производителността му и намалява времето за зареждане чрез използване на функции като интегриране на мрежа за доставка на съдържание (CDN) и най-новите най-добри практики. Минимизира кода. Разполага с широки настройки.

WordPress специализирани плъгини 2
Създадено с Copilot Designer

Плъгини за компресиране и оптимизиране на изображения

Плъгините за компресиране и оптимизиране на изображения предлагат набор от функции за намаляване на размера на файловете с изображения без компромис с качеството, като по този начин ускоряват времето за зареждане на страницата и спестяват ресурси на сървъра. Помагат за минимизиране на използването на честотната лента, което прави по-бърз достъп на посетителите до съдържание на уебсайта, особено при по-бавни интернет връзки или мобилни устройства. Много плъгини за оптимизация предлагат и групова оптимизация, както и автоматична оптимизация, която гарантира, че новите изображения, добавени към сайта, се оптимизират автоматично без ръчна намеса. Някои плъгини също предоставят опции за преоразмеряване на изображения и генериране на адаптивни версии на изображения.

Smush — Optimize, Compress and Lazy Load Images. Компресира изображения и ги преобразува във формат WebP, без да намалява качеството. Има опция за мързеливо зареждане, т.е. когато изображенията не се зареждат веднага, това подобрява производителността на сайта.

a3 Lazy Load. a3 Lazy Load е мобилно ориентиран, много лесен за използване плъгин, който ще ускори скоростта на зареждане на страниците на сайт. Колкото по-голямо е съдържанието на сайта, толкова по-добре ще работи плъгинът.

EWWW Image Optimizer. Намалява размера на изображенията, има функция за отложено зареждане. Интегрира се с популярни плъгини и теми.

Seo Optimized Images. Динамично добавя alt и title заглавие за изображения. Премиум версията поддържа WooCommerce и популярни създатели на страници.

Плъгини за анализ

Приставките за анализ на WordPress са основни инструменти за собствениците на уебсайтове, които искат да получат ценна информация за ефективността на своя сайт, поведението на потребителите и демографията на аудиторията. Тези плъгини се интегрират безпроблемно с уебсайтовете на WordPress, позволявайки на потребителите да проследяват различни показатели като трафик на сайта, показвания на страници, степен на отпадане и др.

MonsterInsights – Google Analytics Dashboard for WordPress. Опростява свързването и настройването на Google Analytics.  Можеш да активираш всички разширени функции на услугата за анализ.

WP Statistics. Генерира отчети за посетители и източници на трафик, което ти позволява да разбереш кои материали привличат повече внимание.

Плъгини за работа с индексиране

Приставките на WordPress за работа с индексиране предлагат набор от функции за оптимизиране на процеса на индексиране на уебсайт, като в крайна сметка подобряват неговата видимост и класиране в резултатите от търсачката. Те често предоставят инструменти за генериране и изпращане на XML карти на сайта, които помагат на търсачките да обхождат и индексират по-ефективно всички страници.

Instant Indexing for Google. Осигурява незабавно индексиране. Когато се появи ново съдържание или се актуализира старо съдържание, то автоматично изпраща заявка за обхождане до Google.

Забележка: Google препоръчва да се използва API за индексиране само за уебсайтове за обяви за работа и за предаване на живо.

Virtual Robots.txt. Лесно (т.е. автоматизирано) решение за създаване и управление на файл robots.txt. Ако плъгинът открие съществуващ файл с XML карта на сайта, препратка към него автоматично ще бъде добавена към твоя файл robots.txt.

AI плъгини за работа със съдържание

WordPress AI плъгините са революционни инструменти, които използват изкуствения интелект за подобряване на различни аспекти на създаването и управлението на съдържание в уебсайтовете на WordPress. Те анализират, оптимизират и персонализират съдържанието. Могат да помогнат при генериране на висококачествени резюмета на съдържанието, предлагане на подходящи ключови думи за SEO оптимизация и дори автоматично генериране на съдържание въз основа на предварително зададени критерии. Могат да осигурят ценна информация за предпочитанията и поведението на аудиторията. Ще бъдат използвани и при задачи като куриране на съдържание и езиков превод.

WordLift. Без да изисква никакви технически умения, създава код (структурирани данни или Schema Markup). Оптимизира страниците и подобрява потребителското изживяване. Обогатява текстовете със снимки и връзки, препоръчва подходящо съдържание на посетителите и много повече. WordLift е достъпен за безплатно изпробване за 14 дни.

AI Power: Complete AI Pack – Powered by GPT-4. Пълен AI пакет за WordPress, захранван от gpt-4, gpt-4 vision, gpt-3.5-turbo, gpt-3.5-turbo-16K, gpt-3.5-turbo-instruct, Gemini Pro, Azure, Mistral, LLaMA , Yi Chat, Alpaca. Генерира съдържание, изображения и формуляри с персонализирани опции. Включва AI обучение, джаджа за чат, интеграция на WooCommerce, вграждания и др.

BERTHA AI. Your AI co-pilot for WordPress and Chrome. Bertha AI е приложен слой, базиран на GPT-3.5 и 4 езиков модел от OpenAI. Тази мощна технология позволява на Bertha AI да пише оригинално съдържание въз основа на въведени изисквания. Генерира текстове, изображения, заглавия, създава атрактивни описания на продуктите на WooCommerce и EDD.

Плъгини за защита на сайта за WordPress

Плъгините за защита на сайтове на WordPress са от съществено значение за защитата на уебсайтове срещу различни заплахи и уязвимости за сигурността. Те предлагат цялостен набор от функции, включително сканиране на зловреден софтуер, защитна стена, предотвратяване на атаки с груба сила и наблюдение на уязвимости.

All-In-One Security (AIOS) – Security and Firewall. Плъгин за сигурност, създаден специално за WordPress, който сега се предоставя от екипа на UpdraftPlus. Плъгинът е насочен към защита срещу DDoS и спам. Наблюдава подозрителна активност, скрива страницата за вход от ботове, елиминира спама в коментарите и предотвратява кражбата на съдържание.

Security Ninja – Secure Firewall & Secure Malware Scanner. Плъгинът защитава WordPress сайта, проверява за уязвимости и проблеми и има в наличност повече от 50 теста за сигурност.

Виж повече: Използването на плъгини за защита на WordPress сайт и за сканиране на сигурността

Недостатъци на плъгините и как да избегнеш проблеми

Недостатъци

Въпреки че плъгините на WordPress предлагат множество функционалности и могат значително да подобрят възможностите на уебсайта, те също идват с определени недостатъци, за които собствениците на уебсайтове трябва да знаят. Ето някои от тях:

 • Един основен недостатък е потенциалът за конфликти на добавки и проблеми със съвместимостта. Тъй като приставките са разработени от различни автори с различни стандарти и практики за кодиране, могат да възникнат конфликти, когато множество приставки взаимодействат помежду си, което води до грешки, сривове или дори сваляне на уебсайта.
 • Инсталирането на твърде много плъгини може да раздуе уебсайта, забавяйки неговата производителност и увеличавайки риска от уязвимости в сигурността.
 • Някои плъгини може да не получават редовни актуализации или поддръжка от своите разработчици, оставяйки уебсайтовете изложени на заплахи за сигурността или проблеми със съвместимостта с по-новите версии на WordPress.

Добри практики

Ето няколко съвета как да използваш правилно плъгините:

 • Инсталирай разширения само ако наистина имаш нужда от тях и премахни тези, които не използваш.
 • Пред повече разширения с единични функции предпочитай тези, които включват повече функции, така броят на разширенията ще бъде по-малък.
 • Деактивираните добавки също могат да причинят проблеми, така че ако не са необходими, по-добре е да ги изтриеш.
 • Изтегляй плъгини само от хранилището на WordPress или от официалния уебсайт на разработчика. Те са създадени, като се вземат предвид стандартите на CMS.
 • Прочети документацията за съвместимост, за да си сигурен, че няма конфликти между различните добавки.
 • Внимателно проучвай и оценявай приставките преди инсталиране, като вземеш предвид фактори като потребителски оценки, рецензии, честота на актуализиране и репутация на разработчици.
 • Избирай добавки, които все още се поддържат и актуализират от разработчика. Проверявай за налични актуализации и не ги пренебрегвай. Разработчиците поправят грешки и най-новата версия има по-малко уязвимости. По-добре е да актуализираш ръчно, като предварително си създал резервно копие на сайта. Това е по-безопасно и ако има проблем, можеш веднага да разбереш причините за него.
 • В случай, че след обновяване на някой плъгин в сайта ти се получат непредвидени състояния или грешки, и не можеш да се справиш сам, обърни се към поддръжката и форумите на плъгина в WordPress.org.

Заключение

Използвай SEO плъгините правилно, с цел да подобриш класирането на уебсайта си.

В миналата публикация писах за най-добрите SEO добавки за WordPress. Многофункционалните плъгини предлагат пълен набор от възможности, а за основна оптимизация е достатъчна безплатната версия. За определени задачи можеш да използваш специализирани плъгини на WordPress, например за създаване на карта на сайта, настройка на пренасочвания, защита срещу DDoS атаки или ускоряване на зареждането на сайта. Основното нещо, към което трябва да си насочиш вниманието е, да не пренебрегваш правилата за безопасност.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.