Подобряваме четливост и SEO параметри на съдържанието с Gdoc SEO Assistant [видео]

Подобряваме четливост и SEO параметри на съдържанието с Gdoc SEO Assistant

Да си уеб писател, блогър или уеб копирайтър трябва да притежаваш качества, без да зависиш от наличието на какъвто и да е инструмент, освен от клавиатурата. Всъщност трябва и програма за текстообработка, приемливо количество време и доза спокойствие, за да създадеш необходимото – статия, публикация в блог или целева страница. Но дали се приключва до тук? Наистина ли не ти трябва никакъв друг инструмент? Днес ще се спра на един асистент за писане на приятелски настроен SEO текст, който е полезен за създателите на съдържание. Отнася се за Gdoc SEO Assistant, добавка в Google Docs, с който можеш да подобряваш четливост и SEO параметри на съдържанието си.

Публикацията е обновена на 13.01.2021.

За какво служи Gdoc SEO Assistant?

Gdoc SEO Assistant помага на създателите на съдържание в Google Docs да проверят дали текстовете им са написани в SEO-приятелски стил, като предоставя препоръки за оптимизирането им, предлагайки и свързани ключови думи.

Как да използваш Gdoc SEO Assistant ?

Иди на добавката GDoc SEO Assistant Google Docs в уеб магазина на Google и я инсталирай, като кликнеш на Install.

GDoc SEO Assistant 1

Тя е безплатна. Ще ти бъде поискано съгласие и разрешение за стартиране на добавката в твоите Google Docs. Кликни последователно на Continue–>Allow–>Done. Когато отвориш документ, който искаш да провериш за четливост и оптимизация по дадена ключова дума, избери бутона Add-ons на лентата на заглавката –>Gdoc SEO Assistant –> Show.

Задаване на ключова фраза

За начало постави твоята целева ключова дума или фраза в полето Target Keyword.

Място за ключовата фраза

Предполагам, че си запознат, че изборът на най-ефективната ключова дума, свързана със съдържанието ти, е необходим, за да се класира то в търсачката.

Виж общия си SEO резултат

GDoc SEO Assistant ще ти покаже общия SEO резултат за твоя текст.

Този резултат се измерва въз основа на използването на заглавия, описания, ключови думи, формат на съдържанието и поток като брой думи, четливост, плътност на SQ и др. Освен оценка, ти получаваш подробен списък за това, което си направили добре, както и предложения за по-нататъшно подобрение.

Оценка, детайли и препоръки от Gdoc SEO Assistant

Тълкуване на резултата за SEO

Резултат над 80% се счита за добър, а под 40% означава, че не е на ниво. Препоръчително е да направиш подобрения в писането си въз основа на дадените предложения, за да постиганеш поне 65%, преди да публикуваш съдържанието от Google Docs в сайта / блога си или в друг онлайн проект.

Трябва да вземеш предвид, че оценката е в логаритмична скала. По-лесно е да подобриш резултата си от 50% на 60%, отколкото от 80% на 90%.

Както забелязваш, освен SEO резултата в проценти, има още 3 показателя, на които трябва да обърнеш внимание. Това са: брой думи, четливост и SQ плътност.



Тълкуване на резултатите за брой думи, четливост и SQ плътност

Брой думи. читаемост. семантична плътност

Брой думи:

Общият брой на думите в твоето съдържание. Обикновено съдържание с повече от 2000 думи се класира по-добре в търсачката.

Четливост:

Този параметър показва колко е лесно потребителят да прочетете съдържанието ти. Основно количеството срички в дадена дума и количеството думи в изречението се вземат предвид за това измерване. Това подсказва, че трябва да се избягват много дългите и сложни изречения, съставени от няколко прости.

SQ плътност:

Показва колко семантично подходящо е съдържанието ти на целевата ти ключова дума. Плътността на семантичното качество помага да контролираш съдържанието си, за да предотвратиш свръх оптимизация.

Ако твоят SQ е твърде висок, означава че си се фокусирал твърде много върху ключовите думи. Трябва да разнообразиш и обогатиш текста чрез включване на близки подтеми.

Избор на най-подходящата ключова дума

Асистентът за писане на SEO има още една важна задача –  да ти помогне да направиш задълбочено проучване на ключови думи.

Релативни ключови думи

В тази част от информационното табло на инструмента

Търсене по тази ключова дума

е показано развитието и обема на търсене на тази ключова фраза.

За да тестваш, можеш да експериментираш с друга ключова фраза за анализ. Ще получиш новия обем на търсене на ключовата дума, конкуренцията и тенденцията на търсене.

Разбираш, че ако искаш да се класираш добре, трябва да търсиш дума с по-голям обем на търсене и по-ниска конкуренция или да направиш някакъв компромис между двете данни. Освен това се интересувай и от тенденцията на търсене –  стабилна, нарастваща или намаляваща е.

След като си определил и избрал най-добрата ключова дума, можеш да се спреш на съдържанието.

Оптимизирай съдържанието си с предложения за SEO

Под бутона SEO Suggestions си получил списък със систематизирани, приоритетни и действащи SEO предложения за твоето съдържание.

На първия ред е оценката колко добре е написано съдържанието ти от SEO гледна точка. Следва списък с ценни предложения за SEO. Подсказани са ти начини да оптимизираш текста си. Както виждаш, маркировките са в три цвята:

  • Червените точки в списъка представляват критични грешки, които е необходимо да поправиш.
  • Жълтите списъци са предложения за оптимизиране.
  • Зелените списъци означават добре свършена работа.

Последн бележки върху резултата

Не си мисли да включваш всички свързани ключови думи в съдържанието си, използвай само свързаните ключови думи, които имат най-голямо значение. Прекаляването с много ключови фрази ще даде обратен ефект.

Виж и тази публикация по темата: 10 уеб инструмента, които ще ти помогнат да пишеш на по-добър английски

Видео

Заключение

Да обобщя, Gdoc SEO Assistant дава оценка на твоя текст в Google Docs, помага ти да разбереш дали съдържанието ти ще осигури приятно изживяване на читателите ти. Инструментът ти посочва до каква степен е оптимизирано това съдържание спрямо избрана ключова фраза и ти предлага още свързани ключови фрази, от които да избереш за по-голямо оптимизиране на съдържанието си. Един чудесен и напълно достъпен SEO инструмент, имайки предвид, че е безплатен.

Източник на основното изображение Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.