Подреденият свят увеличава продуктивността и създава сигурност и спокойствие

Завърнах се от поредното пътуване до България. След отсъствие от няколко седмици имах силно желание да направя една бавна разходка с фотоапарат из градa, в който живея. Имах нужда да усетя неговата уютност, перфектно наредените и чисти тротоари. Разхождах се и си мислех как подреденият и организиран свят създава спокойствие, повишава положителните усещания, увеличава продуктивността, влияе добре на взаимотношенията и здравето.

За Монк от сериала

Сигурно си гледал теливизионната поредица за детектива Монк. Или си чел книгите на Лий Голдбърг за прочутия детектив и неговото обсесивно-натрапчиво разстройство, стремежът му да организира нещата около себе си и цялата вселена симетрично поставени и подредени.

Неговата изключителна способност да разкрива престъпления се дължи точно на усещането му за подреденост, за наместване на детайлите като в пъзел. Колкото светът около него е по-подреден, толкова по-бързо той върши своята работа и увеличава продуктивността си. Когато нещо не е на мястото си или е недовършено, счупено или мръсно, той не успява да се концентрира и намалява рязко продуктивността си.

Ако Монк наистина съществуваше, щеше да бъде доволен да живее в моя град.

Подреденият свят увеличава продуктивността и внушава спокойствие

Моят град е отскоро мой град, но аз се гордея с него. Той е с много история, култура, музика. Градът на Райна Кабаиванска, на Павароти, на Николай Гяуров и Мирела Френи. Градът на балсамовия оцет, на Ферари, Мазерати, Ламборгини (на 20 км се произвеждат и Пагани – най-скъпите в света серийни коли). Но мен, българката, най-много ме впечатлява неговата подреденост, красивите сгради до последния краен квартал, номерираните поддържани дървета, удобните паркоместа с разумни цени и абонаменти и цялата тази грижовност към градската среда.

Хрумна ми да напиша това лирично отклонение, докато се разхождах по една от дългите тесни улици, водещи към центъра – виа Ганачето. Нищо особено, дори без дървета, но сградите подредени чинно в еднакъв стил. Тесни, но равни и чисти тротоари. Паркирани на означените места коли, без да създават чувството за претовареност.

Via Ganaceto, Modena
Виа Ганачето, Модена

Минавам пред ухаеща на пресен хляб фурна. Влизам в сладкарницата към фурната да си купя пресен кроасан с крем. Жената се разтапя от любезности и няколко пъти ми благодари.

ХлябПродължавам с разходката и търся с поглед интересни моменти от града, за да снимам. От вратата пред мен излиза възрастна жена и ми казва: „Добър ден“. Не се познаваме. Поздравявам и аз. Продължавам и се разминаваме с излизащ в момента от дома си младеж. Поздравява ме и аз отвръщам. И някак е по-красив денят и по-усмихната улицата и градът.

Минавам през разширението на виа делла Помпоза. На пейка са седнали двама в спокойствието на пространството между сградите.

Via della Pomposa, Modena
Виа делла Помпоза, Модена

Продължавам към виа Емилия, главната улица, носеща името на стария римски път, построен от консул Лепид, за да свърже директно Римини с Пиаченца. Сега е главна артерия в региона Емилия Романя и свързва Милано с Римини. Тук, по виа Емилия, се движат предимно колелета.

Via Emilia, Modena
Виа Емилия, Модена

Слънчевият ден, чистотата и подредеността на всичките улички, излизащи на главната, тишината, старите, но добре поддържани солидни сгради, отекващите стъпки и единични гласове на разговарящи минувачи, ми създават усещането на пренасяне в други векове.

Подреденият и организиран свят създава спокойствие, МоденаМоже би защото малкото коли тук не създават толкова шум, може би защото улиците са безупречно павирани и чисти, може би защото с високите сгради се получава особена акустика, но усещането за безметежност е неповторимо.


Хаосът вреди на продуктивността и внушава неподчинение

Изглежда, че когато живееш в подреден свят, не можеш да не забележиш хаоса в неподредения и изпочупен град, хаос, породен от неизискуемия ред, от нехайството и нежеланието за труд, от ненаказуемото отнемане на така ценните средства в една бедна държава

Лозенец, София
Една от многото подобни улици в Лозенец, София

Хаосът в града и в света около нас, предизвиква нежелание за напредък. С хаоса се свиква и дори се намразва подредения и добре организиран свят. Защото, когато си задълбал в хаоса, си представяш колко е трудно да излезеш. Но не е вярно.

Има само два дни в годината, когато не можете да направите нищо: единият се нарича вчера, а другият се нарича утре .

Далай Лама XIV

Измъкването от хаоса започва от днес, започва от самия теб, от самата мен. Като спрем да го наблюдаваме, а започнем да подреждаме пъзела. Приключваме с безразличието и изискваме всички заедно от другите и от себе си, с нетърпимост към хаоса.

Виж още: Уверени в знанията си, които мислим за сигурни, а те не са…до кризата през 2008

Заключение

Както разбираш, в тази публикация правя сравнение между два града, между два различни свята – единият неподреден, нефункционален, непродуктивен, другият точно обратното. В единия съм живяла, в другия живея и са ми еднакво скъпи. Невъзможно ми е, за да не засегна добри хора, да поместя всичките снимки от улиците в Лозенец, където разхождайки се, малко е да се каже, че бях възмутена. Искам да спестя грубото съпоставяне. И все пак някой трябва най-после да започне да съпоставя. И да поправя.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.