5 погрешни убеждения за създаване на съдържание, които се разпространяват

Сигурно си се наслушал на различни теории и клишета за методите за създаване на съдържание. Не всички стереотипи трябва да се спазват. Дори някои са вредни.

В света на съдържанието и създателите на съдържание се носят много глупости. Някои от тези неща са толкова повтаряни във времето, че почти са се превърнали в клишета в сектора. Избрах 5 погрешни убеждения за създаване на съдържание и бих искала да ги разглобя едно по едно, давайки си сметка че някои от следващите мнения са непопулярни.

Има много влиятелни хора в света на създаването, които винаги казват едни и същи неща и винаги повтарят едни и същи мнения наизуст, които сега са клишета, те са почти стереотипи за даден сектор или област. Но кой казва, че някои неща са верни, само защото всички ги повтарят. Сега ще споделя с вас пет непопулярни мнения за света на създаването на съдържание. Имам 8 години опит като работа в създаване на дигитално съдържание.

5 погрешни убеждения за създаване на съдържание
5 погрешни убеждения за създаване на съдържание

Кликбайтът не винаги е лошо нещо

Първото нещо, което е противно на общото крещене, че кликбайт винаги е нещо лошо. Това е едно от онези неща, които сега осъждаме, наблюдавайки заглавия на публикации в малко уважаващи се жълти сайтове. Не, не винаги и не във всеки случай кликбайт е лошо нещо.

Да накараш хората да кликват върху твоето съдържание е нещо средно между наука и изкуство, сложна и трудна дейност, която всъщност е част от работата ти. Защото ако прекараш четири часа или половин ден в писане на статия или създаване на друго медийно съдържание, защо тогава да не направиш всичко, за да накараш хората да кликнат върху това съдържание. Ще работиш върху описанието на заглавието на корицата, подзаглавието и т. н. Според мен това е основен аспект.

Има два вида кликбайт

Трябва да направим това разграничение, за да разбереш какво имам предвид, когато казвам, че съществува кликбайт с добра цел. Ясно е, че има и кликбайт лош, който всички трябва да осъдим.

Първият, положителният кликбайт, е тази способност да привличаш хора, със закачливо, или привличащо любопитството заглавие, удрящо върху естествения подтик да се открие нещо забележително, ново, необичайно, полезно и т.н. По този начин да накараш потребителите да отворят това съдържание. Така че, ако напиша “Тайната на The Rock да е винаги във форма” и сложа хубава снимка на легендарния Дуейн Джонсън, който тренира въпреки възрастта си и тогава в тази публикация да обясня каква е тайната на Скалата да остане във форма, няма нищо странно, че използвам провокативно заглавие. Но ако вместо това напиша “Тайната на The Rock да останеш млад и във форма” и след това вътре говоря за нещо друго, правя реклама на някакво лекарство или добавка, нямаща нищо общо, това е друга работа. Според мен трябва да направим това разграничение. Имаме лоша примамка за кликване, която трябва да бъде осъдена.

Би трябвало да се тестват заглавията на публикациите, преди всичко обложките със заглавията на видеоклиповете, за да се опитваме да намерим нещо, което се представя по-добре от другите, работи по-добре.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Пример за полезен кликбайт

Ето едно много интересно видео на Veritasium за това. Реалността е, че трябва да бъдем интересни с нашите миниатюри и заглавия или хората няма да ги гледат. Но когато попаднат вътре, в съдържанието на видеоклиповете, публикациите, подкастите, трябва наистина да ги видят изпълнени с достатъчно съдържание, така че да си тръгнат доволни. Във видеото се обяснява много добре примамката за кликване, направена с добра цел.

Пример за полезен кликбайт

Количеството е по-важно от качеството

Какво означава това, че е качеството е по-важно от количеството. Лесно е да бъдеш на страната на качеството. Но не всеки може да подкрепи качеството. Истинският проблем е, че качеството отнема време. Не може да се дава като съвет, особено на човек, който току-що е започнал. И как някой да направи това качествено съдържание, ако е за пръв път пред камера, пред микрофон, пред първа статия. Как може да получа това качество, ако никога не е го правил, ако няма опит. Съветът, който трябва да дадем е, колкото е възможно повече да се създава, дори правейки грешки, т.е. важно е количество. Съветът е: създаване и публикуване на възможно най-много неща. По пътя се научава. Благодарение на грешките може да се научи, след това да се расте и подобрява и накрая да се достигне до качество. Количеството ще премине в качество.

Виж още: Дейност по създаване на съдържание за блог и управлението му

Нишата не я решаваш, откриваш я

Това е третото непопулярно мнение. За да е ясно – нишата е фундаментална. Толкова експерти, статии, казват: първо определете вашата ниша. Но нека поразсъждаваме отново: как определям нишата, ако никога не съм правил съдържание, никога не е било коментирано, никога не е било оценяване, за да разбера дали има интерес. Как да дефинирам тази ниша? Истината е, че нишата се открива по пътя, актуализира се и след това се свързваме с предишната точка, изхвърляме много от нещата, които не работят. Някои хора спират да те следват, други идват и с течение на времето ще си намерил своята ниша. Ще си стигнал до там след много тестване.

Не е нужно да говориш за нещо уникално

Да бъдеш оригинален, е може би манията на маниите. “Трябва да бъда оригинален” – мисля, че 90% от тези, които искат да създадат съдържание и след това се отказват, го правят по тази причина: казват. че всичко вече е казано, аз не съм достатъчно добър, ще има някой по-добър от мен, и т.н. Това са класическите извинения, които миришат на отлагане или желание да се откажат от даден проект.

Тук според мен, трябва да разберем: не е нужно да говориш за нещо уникално, трябва да говориш за нещо по уникален начин.

Не е нужно да говориш за нещо уникално. Трябва да говориш по уникален начин за нещо.

Не е проста игра на думи, а нещо много съществено. Оригиналността не съществува, ние не можем да говорим за нещо уникално, но можем да кажем това нещо по уникален начин. Оригиналността се крие в това, да бъдем себе си, и това е практичен съвет. Не е философската глупост – бъди себе си.

Да бъдем себе си, означава да внесем нашия опит в съдържанието и следователно нашето минало, нашия път, нашите неуспехи, нашите победи. Грешките и уроците, които сме научили е това, което ни прави уникални. Който реши да последва даден създател на съдържание – било то блогър, влогър, подкастър, дизайнер и др., го прави заради начина, не само заради темата, с която се занимава.

Виж още: 20+ инструменти за създаване на съдържание – за твоя контент маркетинг

Прави всички корици на съдържание различни

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Този съвет, който дават относно последователността на марката в съдържанието относно цветовете и стила на шрифтовете и др., развива слепота (blindness) за съдържание. Този термин идва от друго нещо, наречено banner blindness – банерна слепота – слепота за банери за реклами. Банерната слепота е феномен, който се случва на посетителите на сайта, които съзнателно или несъзнателно игнорират рекламни банери или елементи, подобни на банери. Терминът е въведен главно в работата на Бенуей и Лейн през 1998 г.

И това е характерно поведение на нашия мозък: тъй като сме виждали много реклами през годините, когато скролваме в социална мрежа, в сайт, когато четем списание или гледаме телевизия, мозъкът автоматично разпознава рекламите и ги игнорира, “изтрива“ ги и се фокусира върху това, което ни интересува.

С нашето съдържание с еднаква корица може да се получи много подобен феномен, наречен слепота на съдържанието или умора от съдържание. Съветът трябва да е точно обратното. Да правим различни неща с кориците си като стил, цвят, шрифт, графики и т.н., за да даваме винаги нов принос на тези, които ни следват. Да се опиваме често да ги изненадаме и с това да ги привличаме.

Виж още: Ето как да започнеш да използваш Canva в няколко лесни стъпки

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.