14 изненадващи ползи от говоренето на повече от един език

Ползи от говоренето на повече от един език

Сигурно сме на едно мнение с теб, че говоренето на втори език е полезно за мозъка и за цялостното развитие на личността. В тази публикация ще изброя 14+ известни (и по-малко известни) ползи от говоренето на повече от един език.

Границите на моя език означават границите на моя свят.

Лудвиг Витгенщайн 

За да се научи нов език, най-напред човек трябва да има правилната психическа нагласа. Следващото условие е, да ползва правилен метод.

Ползите от говоренето на повече от един език са доста повече от лекотата за намиране на работа и намаляване на необходимостта от речник.

Да ти разкажа една история. В хотела, в който работех 8 години, идваше всяка година едно симпатично канадско семейство на професори в Университета в Торонто и детето им. Съпругът беше немец с италиански корени. Говореше свободно английски, немски, италиански. Съпругата му беше индийка и говореше хинди, английски и немски. Детето, което започна да идва в хотела на 3-4 годинки, говореше хинди, немски и английски. В последната година на моята работа в хотела беше пораснало, около 10 годишно. Често го чувах в разговори с родителите си да минава свободно от английски на немски. Четеше много, играеше си по креативни начини и не говореше излишно. Но най-интересното бяха ситуациите, в които разбрах, че то освен че беше с развита голяма наблюдателност, имаше и изключително логическа мисъл.

Получаваме перспективи за кариера

Това отдавна не е тайна за никого и все още е вярно. Чуждите езици са един от ключовете, които ни отварят вратите към света на престижната работа. Не само, защото са много търсени в почти всяка област, но и защото разширяват границите на обичайния пазар на труда и дават възможност на човек да си намери работа в чужбина.

Понякога знанията по чужд език са точно това, което в автобиографията ти липсва най-много.

Увеличава уменията за работа в Мрежата

Отварянето към различна култура ти позволява да бъдеш по-гъвкав и да оценяваш мнението и действията на другите хора. Имаш предимството да обгръщаш света от различни гледни точки, и значително подобряваш способността си да общуваш с личности от различни държави в днешния глобално свързан свят.

Когато учиш нов език си постоянно в борба с оформяне на мислите си и търсиш опростено изразяване, за да улесниш комуникацията. Необичайният страничен ефект на този процес е, че ставаш по-ефективен комуникатор.

Изграждане на социални взаимоотношения

Социалните ти взаимоотношения ще се развиват по-интензивно, когато започнеш изучаването на нови езици. Колкото повече езици знаеш, толкова повече хора могат да се присъединят към твоя кръг от контакти. Познаването на втори език помага да се постигне по-високо ниво на сигурност и самочувствие.

Изучаването и постоянното ползване на втори език, освен че подобрява гъвкавостта и ефективността на паметта и на ума, развива личността и отношение и към живота и неговите проблеми.

Нека да видим 14-те изненадващи предимства на изучаването и говоренето на втори език:

1. Реално увеличение на сивото вещество

След няколко месеца усилено изучаване на нов език, се забелязват несъмнени предимства в мозъка.

Д-р Йохан Мартенсън и неговият изследователски екип показаха, че само след три месеца изучаване на чужд език, мозъкът на учениците показва растеж в четири много специфични области:

 • Увеличаване на обема на хипокампуса (hippocampus).
 • Увеличаване на дебелина на кората на лявата средна фронтална гънка (middle frontal gyrus).
 • Увеличаване на дебелина на кората на долната челна гънка (inferior frontal gyrus).
 • Увеличаване на дебелина на кората на горната темпорална гънка (superior temporal gyrus).
Мозъчни гънки - странична повърхност
Мозъчни гънки – странична повърхност. литература Wikimedia

2. Помага за развието на желязна памет
Факт е, че използването на втори език принуждава мозъка да включва области, които мозъците на хората, които говорят само един език, обикновено не използват. И понеже се случва постоянно в ежедневието, това го прави по-гъвкав и ефективен. Създават се нови начини за свързване на информация. Връзките стават по-бързи. Това означава, че хората, които говорят втори и повече езици, имат повече умения за запаметяване и следователно имат по-добре развита памет.

Можем да си представим, че мозъкът е като всеки друг мускул. Той функционира по-добре с повече и системни упражнения. Изучаването на език е отлично упражнение. То включва запаметяване на правила и лексика и това спомага за укрепването на този „мускул“.

Изследване на Джулия Моралес от испанския университет в Гранада върху 56 деца 5-годишни и върху 125 деца 5-7-годишни показва „предимство за билингвални деца в работната памет, което е особено очевидно, когато задачата съдържа допълнителна изисквания на изпълнителната функция“, – децата, които учат втори език, са в състояние да си припомнят спомени по-добре от едноезичните.

Когато мозъкът е принуден да си припомня конкретна думи на повече езици, той става по-гъвкав в областите, отговорни за съхранението и извличането на информация.

Допълнителна литература: (Julia Morales, Alejandra Calvo, Ellen Bialystok (2013). “Working memory development in monolingual and bilingual children“.)

3. Вторият език стимулира мозъка

Когнитивен контрол, когнитивен резерв и памет в застаряващия двуезичен мозък
Илюстрация на едноезичния и двуезичния стареещ мозък. При едноезичните, стареенето е свързано с повишена зависимост от челните области. При билингвите стареещият мозък показва запазване на задните области (включително темпоралната и теменната кора), както и повишена свързаност между челната и задната области, което води до когнитивен резерв. Wikimedia, http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2014.01401/full
Автор Grant A, Dennis NA и Li P

Mнемоничното предимство, което се развива чрез изучаване на втори език, се запазва с течение на времето. Доказано е, че възрастните, които ползват повече езици, са по-защитени от развитие на сенилна деменция или болест на Алцхаймер.

Един от начините бялото вещество да стане по-ефективно е, да увеличи своята „изолация“, миелина, като направи трансфера на информация по-бърз и с по-малко загуби. Доказано е, че по-възрастните билингви през целия живот, младите ранни билингви и възрастните ранни билингви демонстрират повишена цялост или дебелина на миелина – известен като „миелинизация“ – в сравнение с едноезичните. Някои изследователи дори предполагат, че опитът от двуезичието през целия живот запазва миелинизацията (или целостта) на бялото вещество от естествено влошаване в по-напреднала възраст. – (преподавател по психолингвистика в двуезични езици, Катедра по психология и клинични езикови науки, Университет в Рединг, Великобритания)

Обучавайки хора на възраст 65 или повече години на втори език, изследователите наблюдават забавяне на мозъчния спад и като цяло по-свежи и активни мозъци на субекти, подложени на тест и изследвания.

Допълнителна литература: Thomas H. Bak, Jack J. Nissan, Michael M. Allerhand, Ian J. Deary (2014). “Does bilingualism influence cognitive aging?

4. Подобрява уменията за слушане и концентрация

Церебрум. Страничен изглед. Дълбока дисекция
Церебрум – главен мозък. Страничен изглед. Дълбока дисекция. Източник Wikipedia

Двуезичните хора са склонни да развиват по-високи нива на когнитивния контрол , т.е. мозъкът променя изпълнението на задачата в зависимост от обновената информация, филтрирайки тази, която не му е необходима.

Тази важна способност да се избере най-подходящата информация от информационния поток и да се игнорира тази, която не е от особено значение, допринася за развитието на вниманието и концентрацията върху конкретна цел.

Когато изучаваш нов език, ти няма как да не си внимателен в голяма степен и съсредоточен върху това, което чуваш, за да разбереш добре значението му. Мозъкът в тези случаи е постоянно нащрек, опитвайки се да различава различни звуци и интонации, да инхибира всички разсейващи фактори, помагайки ти в твоята концентрация (инхибиторен контрол и селективно внимание).

Житейският опит с жонглирането с два езика изглежда създава опит в разрешаването на когнитивния конфликт. предполага, че владеещите билингви са придобили не само езиково владеене, но и познавателни умения, които им позволяват да жонглират двата езика с лекота. – Джудит Крол (уважаван професор по езикови науки в Калифорнийския университет)

В тази връзка психолингвистът Марк Антониу заявява:

Мозъкът на някой, който владее два езика, е в състояние постоянно да управлява „конфликта“ между двата езика, за да използва винаги правилния в точното време.

Мозъчните области, отговорни за тази дейност, се използват и при опит за изпълнение на задача при наличие на разсейване .

Задачата може да няма нищо общо с използването на втори език: може да е след разговор в шумна обстановка или да прави фигури по време на шофиране.

Уменията, развити чрез изучаване на чужд език, се прилагат положително в различни ситуации.

Кое прави ученето и мисловната дейност ефективни? Един от ключовете е избягването на разсейването. При толкова информация в нашето ежедневие става все по-трудно да останем фокусирани върху определена задача. Използването на два и повече езика помага в управляването на вниманието и избягването на разсейването.

Допълнителна литература: Jennifer KrizmanViorica MarianAnthony ShookErika Skoe, and Nina Kraus Pnas,  Ellen Bialystok, Fergus I. M. Craik (2010). “Cognitive and Linguistic Processing in the Bilingual Mind“.

5. Подобрява разбирането на собствения си език

Старателното изучаване на втори език с разбор на правилата ти позволява да разбереш и своя език. Вниманието ти е съсредоточено много повече към абстрактните правила и структура на чуждия език, като по този начин те прави по-добър в твоя първи език. Съпоставяш го с чуждите езици и разбираш, че матерният ти език не е единственият начин да осмислиш света около себе си. Всяка дума в езика е свързана с определена концепция, с определено мисловно изобразяване. То може да има съответствие в другия език, но е възможно и да няма.

Никога не можете да разберете един език, докато не разберете поне два. – Джефри Уилънс (английски автор и журналист)

6. Учи на вземане на по-логични и рационални решения

Двуезичните хора мислят по-ефективно.
Чуждият език е като някакъв инструмент за организиране в главата ти. Позволява ти да организираш идеите във фрази и разкази с помощта на граматика. Научаваш се все по-бързо да класифицираш концептуални понятия, да ги разбираш и свързваш чрез семантика и лексика. Ако човек говори два езика, той има двойно предимство пред хората, които говорят само един език, тъй като той разполага с разширен набор от логически системи за разсъждения и класификация.

Когато използваш втория език като платформа на разсъждаване, всъщност се дистанцираш от емоционалните реакции и пристрастия, дълбоко свързани с родния ти език. В резултатът решенията взети на базата на този език са систематични и ясни, основани на фактите.
Има даже проучване, че многоезичните говорители са по-устойчиви на техники за кондициониране и рамкиране, което ги прави по-малко склонни да бъдат повлияни от реклами или речи в политическа кампания.

Допълнителна литература: Albert Costa, Alice Foucart, Inbal Arnon, Melina Aparicid, Jose Apesteguia (2014). “Piensa” twice: On the foreign language effect in decision making

7. Променя начина на разбиране на живота

Хората, използващи ежедневно повече езици имат по-обхватен поглед върху света, мислят нестандартно и по-отворено.

Говоримият език влияе на поведението, това е ясно. Когато говориш езика на един народ, ти се отъждествяваш с неговото население, несъзнателно възприемаш неговия начин за мислене. А начините на възприемане на света при различните народи се различават понякога значително. Например, японците са склонни да групират обекти според техния материал, а не според формата. Италианците имат богат в нюансово отношение речник, много синоними с различен нюанс, подходящи за различни случаи. Руснаците различават нюансите на синьото по-добре от англичаните.

Английските и руските цветни термини разделят цветовия спектър по различен начин. За разлика от английския, руският прави задължителна разлика между по-светлото синьо (голубой) и по-тъмното синьо (синий)….Резултатите показват, че категориите в езика влияят върху изпълнението на прости възприемащи цветни задачи.

Ето какво казва Полина Маринова, автор от български натурализиран американски произход:

Разбрах, че когато мисля и говоря на български език, аз съм по-интровертна и размишляваща, докато когато говоря и мисля на американски, се държа по екстровертен и приятелски начин.

Маринова разказва и как говоренето на два езика ѝ е помогнало много в работата.
Владеенето на български и английски език ѝ помага да:

 • мисли по-внимателно,
 • организира идеите внимателно,
 • намира нови връзки между различни понятия,
 • накратко – да пише по-добре.

Говоренето на множество езици отваря вашия свят към различни гледни точки, позволявайки ви да разберете, че вашето възприятие за реалността не е абсолютно. – Полина Маринова.

Мога да потвърдя от личен опит думите на Полина Маринова. В моето ежедневие съм минимум двуезична – български и италиански. Но ползвам постоянно и руски и английски и начинът на мислене става много по-обхватен, с възможност за бързо откриване и разглеждане на нещата от различна гледна точка. Границите на възприемане на света се отдалечават.
Когато едновременно с езика, а то е неминуемо, се задълбочиш и в историята и културата на народите, говорещи този език, мозъкът разширява още повече своите възможности за промяна, за отворено възприемане на света, извън границите, които си е поставил човек, говорещ само един език. Тази тема има продължение и в следващата точка.

8. Открива нови култури, нови идеи. Увеличава креативността

Говоренето на други чужди езици ти позволява да се докоснеш до необятния океан от информация, до неизмеримо богатство, което преди това не е било така лесно достъпно, и да го предадеш на други.

Говрещите втори език неминуемо започват да изучават нови култури – част от учебния процес. Често се срещат хора, дори образовани, които познават само околната си култура и обичаи, дори не на цялата страна, а само на окръжаващите ги. Без да го осъзнават, това е сериозна пречка за тяхното развитие. По-горе писах за начините, по които езикът ни концептуализира света. Всяка култура се различава и по начина, по който визуализира света около себе си.

Изучаването до владеене на нови езици може да бъде горивото, необходимо за усъвершенствуване на развитието ти, за поява и реализиране на нови идеи. Владеенето на повече езици развихря креативността, освен речника и възможността за раширяване на общуването и възможностите за работа.

В тази епоха на глобализация двуезичните професионалисти имат предимство и намират по-креативни идеи от конкуренцията.

Изучаване на езици дава възможност да се възползваш от алтернативни думи, когато не можеш да си спомниш точната дума, и стимулира да експериментираш с нови думи и фрази.

То подобрява уменията ти в дивергентно мислене (способността да се идентифицират множество решения на един проблем).

Допълнителна литература: Kathryn W. Bamford, Donald T. Mizokawa (2006). “Additive-Bilingual (Immersion) Education: Cognitive and Language Development“.

9. Подобрява способността за многозадачност

Мултитаскинг

Напоследък се обръща внимание върху малката полза от многозадачността. Говори се за вредата ѝ за производителността. Тя е много стресираща за тези, които не са свикнали или не се справят добре. Според проучване от държавния университет в Пенсилвания хората, които са многоезични обаче, се справят в тази много взискателна работа за мозъка. Хората, които са развили способността да мислят на различни езици и се преместват от един на друг, стават много по-добри мулти-задачници, намалявайки нивата на стрес.

Според изследване, проведено от Брайън Голд, изучаването на език увеличава гъвкавостта на мозъка, което улеснява смяната на задачите само за секунди.

Можем да намерим обяснението за този ефект във факта, че когато учим нов език, често прескачаме да правим логични сравнения между познатия ни първи език и новия, създавайки връзки, които ни помагат да запазим в паметта си това, което учим.

Тази езикова тренировка активира мозъка. С течение на времето, с постоянното учене на език тези мозъчни зони свикват да работят. След като са свикнали с този тип „тренировка“, същите тези области започват да помагат за превключване между задачи извън езика.

Допълнителна литература: Brian T. Gold, Chobok Kim, Nathan F. Johnson, Richard J. Kryscio and Charles D. Smith (2013). “Lifelong Bilingualism Maintains Neural Efficiency for Cognitive Control in Aging“.

10. Изгражда и подобрява самочувствието

С придобиването на нови умения и нови успехи в нови знания увереността се увеличава. Като следствие се увеличава самочувствието на личността А това е несравнимо богатство:

 • Уверените хора са по-интересни от тези, които не са сигурни в себе си.
 • Уверените хора имат по-малко притеснения, защото знаят, че ще се справят с всеки възникнал проблем. От там следват и по-малко здравословни проблеми, дължащи се на стрес.
 • Уверените хора са силни, защото не могат да им отнемат това, което имат в главата си.
 • Уверените хора не се нуждаят да прибягват до хитрости, за да заблуждават и прикриват когнитивни липси.

През 1962 г. Пийл и Ламбърт публикуват проучване, в което установяват, че хората, които владеят поне разговорно повече от един език, непрекъснато бият едноезичните при тестове за вербална и невербална интелигентност. Двуезичните хора показват значително предимство, особено при невербални тестове, които изискват повече умствена гъвкавост.

Допълнителна литература: Peal E., Lambert M. (1962). “The relation of bilingualism to intelligence”.Psychological Monographs75(546): 1–23.

11. Подобрява изпълнителните функции

Kакви са изпълнителните функции?

Изпълнителните функции са сложна система от функционални модули на ума, които регулират процесите на планиране, контрол и координация на когнитивната система и които управляват активирането и модулацията на когнитивните схеми и процеси. Изпълнителните функции включват основни когнитивни процеси като контрол на вниманието, когнитивно инхибиране, инхибиторен контрол, работна памет и когнитивна гъвкавост . – Уикипедия

Както Ан-Катрин Николай и Мартин Понселет, двойка учени от Белгия, откриват в своите изследвания, изучаването на език подобрява бдителността на хората, слуховото им внимание, разделеното внимание и умствената гъвкавост. Колкото повече се се вглъбява човек в новия език, толкова повече усъвършенства изпълнителните си функции.

Двуезичните деца значително превъзхождат своите едноезични връстници в тази задача, което предполага ранното развитие на инхибиторна функция, която помага при решаването на проблеми, които изискват способността да се фокусира селективно вниманието.

Допълнителна литература:  Bialystok E. (1999). “Cognitive complexity and attentional control in the bilingual mind“. Child Development 70 (3): 636–644)
– Anne-Catherine Nicolay, Martine Poncelet (2012). “Cognitive advantage in children enrolled in a second-language immersion elementary school program for three years“.

12. Учи на изкуството да се приоритизира

Принципът на приоритет гласи:

(а) трябва да знаете разликата между това, което е спешно, и това, което е важно, и

(б) първо трябва да направите важното.

Стивън Пресфийлд (американски автор на историческа фантастика, нехудожествена литература и сценарии.)

Изучаването на чужд език не е проста задача. Това е сложно умение, за овладяването на което трябва да се научиш как да приоритизираш ефективно.

Когато изучаваш език, всеки ден трябва да преценяваш кое е най-важното, което трябва да научиш днес, за да облекчи по-нататъшния си път в езика.

13. Учи на последователност и упоритост

Постигането на разговорни умения на даден език отнема от 4 до 12 месеца.
Ако се стремиш към естествено говорене, както на роден език, може да отнеме много повече време.

Изучаването на езици е изпълнено с трудности и изисква упоритост и последователност, работа всеки ден. Тези упражнения увеличават увереността у изучаващия и изгражда характер.

14. Дава повече преживявания

Изучаването и разговорите на чужди езици дава възможност да се изживее света по много по-богат начин. От собствен опит знам, че човек се чувства по-различен, когато говори на втория си език. Сякаш живее два различни живота.

След поредица тестове върху различни двуезични личности американската лингвистка, психолингвистка и социолингвистка Сюзан Ервин-Трип заключава, че човешката мисъл се осъществява в рамките на езиковите нагласи и че двуезичните имат различни нагласи за всеки език.

Ползи от говоренето на повече от един език 1

Заключение

Ставаме ли по-умни, започвайки да говорим на два и повече езика?

Интелигентността е много широко понятие и е много вероятно изучаването на втори език да допринесе за нейното развитие у индивида. Последните изследвания показват, че изучаването на втори език не е сигурно дали ни прави по-умни, но принуждава мозъка ни да изпълнява определени процеси, които изискват допълнително обучение и следователно има явно предимство пред всяко умствено упражнение.

Изглежда, че обработваме информацията по съвсем различен начин, когато я четем на различни езици. Разсъждаваме по различен начин, когато разсъждаваме на различни езици. Това се нарича когнитивно пристрастие. За него пише нобеловият лауреат Даниел Канеман в книгата „Thinking, Fast and Slow

Възможно е мисленето на втория език да подобрява начина на вземане на решения, тъй като сме по-малко засегнати от емоции, които могат да предизвикат когнитивни пристрастия.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.