Правене на пари с изкуствен интелект, възможно ли е?

Научи повече за градските легенди за бързо моментално правене на пари с помощта на изкуствен интелект, ChatGpt и как всъщност те могат да ти помогнат в действителност в кариерата. Започни с нищо неструващи инвестиции в своите умения.

Желаеш ли да генерираш приходи чрез използване на изкуствен интелект? Толкова много си слушал за това правене на пари с AI.

Ето, имам да споделя лоши и добри новини: AI не е решение за бързо забогатяване, поне не по стандартните представи, но може да ти помогне да си по-продуктивен и да оптимизираш своето време и задачи.

Правене на пари с изкуствен интелект, възможно ли е?
Правене на пари с изкуствен интелект, възможно ли е?

Правене на пари с изкуствен интелект: в какъв смисъл да го разбираш?

Обещах ти лоши и добри новини. Ще започна с лошите.

Да знаеш да използваш в някаква степен изкуствен интелект, да си накупил различни програми за създаване на текст и изображения с AI, не е достатъчно, за да правиш пари.

Когато излезоха ChatGpt и всички тези нови технологии, много хора си помислиха, че ако се упражняват малко, това ще бъде пътят за лесно правене на много пари. Пряк път към богатство.

Излязоха много видеоклипове с тази цел, както и различни курсове. На мен ми говореха хора, които не могат да напишат две изречения на правилен български: Ама знаеш ли, много хора вече пишат книги с ChatGpt, по няколко на месец и изкарват пари.

Наистина съществуват умници и празни хора, които се възползват от тенденцията за изкуствен интелект, за да продават боклуци и да заблуждават хората, че лесно могат да правят пари с изкуствен интелект .

В най-добрите случаи те се опитват да продадат курсове на ниско ниво написани с AI. В други случаи те предлагат решения, които смесват изкуствения интелект с други теми, нашумели през последните години: NFT, криптовалути, Forex.

99% от това са глупости и измами.

Как да забележиш празните приказки за AI

Сред този вид съдържание мога да отбележа следните категории:

 • Генериране на пасивен доход чрез AI.
  Посланието обикновено е, че можеш да напишеш безброй книги на всякаква тема благодарение на изкуствения интелект и да извличаш пасивна печалбите, без да правиш (и преди всичко да знаеш и да учиш) нищо.
 • Използване на AI инструменти за графичен дизайн и продажби на стоки.
  В този случай страхотната идея, която ти предлагат, е да се използва изкуствения интелект за създаване на персонализирани графики върху всякакъв вид продукти и аксесоари, които да се продават онлайн. Няма нужда да учиш сложните дизайнерски програми. Само създаваш подходящ prompt и дизайнът е готов да го продадеш. Никой не ти разказва трудната част за конкуренцията, данъчни правила, такси на маркетплейсите или разходите за собствени сайтове.
 • Предлагане на софтуерни търговски роботи или алгоритми, които обещават автоматизирани печалби от търговията на финансови пазари.
  Тези търговски системи обикновено се представят като средство за гарантирано увеличаване на инвестициите или печалбите, но често са фалшиви и несъобразени с реалността.
 • Фалшиви инвестиционни платформи.
  Чрез ИИ създават фалшиви онлайн инвестиционни платформи, които обещават високи доходи и минимален риск. Създават фалшиви отчети за успех и да убеждават потенциалните клиенти да инвестират в тях.
 • Асоциации с крипто света и онлайн търговията.
  Често използват изкуствен интелект, за да генерират убедителни реклами и промоции, които привличат потенциални жертви.

Обърни внимание особено на последния случай, където рискуваш да попаднеш на истински измами, пирамиди и други опасни истории.

И така, как можеш да разпознаеш тези, които продават боклук (или по-лошо), когато говорим за изкуствен интелект?

Обърни внимание на тези 3 неща

 1. Преувеличения стил на общуване: ако започнеш да виждаш Lamborghini, Rolex, плувни басейни, небостъргачи в Дубай зад гърба и други подобни елементи, бъди нащрек.
 2. Наличието на повтарящи се съобщения като: „правете пари сега“, „печелете лесно“, „спрете да работите и печелете с AI“.
 3. Замисли се кое е истинското съдържание, което продават: Какво стои зад „тайната“, „метода“ или „формулата“, за които говорят тези личности?

Използвай здравия разум

Винаги прави проверка на миналото на хората, които ти предлагат курсове, решения и съдържание, за да лесно правене на пари (и това не се отнася само за AI).

Увери се, че имат онлайн присъствие, реално и признато от общност: можеш да потърсиш уебсайт, социален канал, профил в Linkedin и др.

Провери постиженията, публичните прегледи, социалните коментари и др., за да се гарантира тяхната надеждност и компетентност.

Уважаван продавач ще има прозрачна и проверима трудова история

Дори когато се сблъскаш с тема, с която не си запознат, като например изкуствения интелект, ако активираш критичния си дух, много лесно ще разбереш, че някои послания говорят на твоята ирационална част. 

Всеки би искал да постигне резултати без усилия и е лесно да попадне в капана на мисълта „ами ако този път беше истина?“

Бъди скептичен към твърдения, които изглеждат твърде добри, за да са истина, като бързи печалби или гарантиран успех.

Не забравяй, че образованието и информацията са най-добрата ти защита срещу измами и подвеждаща информация. Бъди винаги в крак с последните новини и тенденции в AI, за да можеш да вземаш информирани решения.

Сега да преминем към добрите новини.

Инвестиране в умения

Когато говоря за изкуствения интелект като средство за печалба, искам да подчертая, че той няма да ти носи богатство чрез моментални резултати без много усилия и познания, като например автоматично писане на цели книги или други подобни бързи и безпроблемни начини за изкарване на пари.

Но също така е абсолютно вярно, че имаме в ръцете си много мощна технология, която може да промени начина, по който работим и вече го прави.

За да извлечеш печалба от тази мощна технология, обаче, трябва да инвестираш в собственото си обучение, в инструменти и във всичко, което ще ти помогне да използваш изкуствения интелект максимално ефективно в работата си.

Можеш да започнеш, като използваш различните безплатни ресурси, които се предлагат онлайн, и ето някои примери:

Aifire,

Free AI resources,

Linkedin Prompt Engineering,

Генеративен AI за преподаватели,

The Best Sources to Learn Generative AI for FREE

Сериозен и конкретен урок за ChatGPT, изкуственият интелект, който накара да говори за него целия свят

Как да съчетаваме SEO копирайтинг и ChatGPT, изкуственият интелект

Или започни с прочитането на няколко книги за изкуствения интелект. Това обаче не означава, че няма да трябва да полагаш усилия. Изкуственият интелект просто подпомага и подобрява възможностите ти, особено в определени области.

Ако искаш да извлечеш предимства от изкуствения интелект и да подобриш ефективността, бързината и качеството на работата си, трябва да се фокусираш върху уменията, които ти са необходими, за да комуникираш с такива модели, и да интегрираш тази технология в работните си процеси все по-ефективно.

Изводи

Инвестирай в уменията си, за да станеш част от тази революция от първа ръка и да разбереш как AI може да се превърне в полезен инструмент в работата ти.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.