„Прави това, което обичаш“ – повърхностно решение на сложен проблем

Как да изберем какво да правим в живота - това, което обичаме или онова, в което сме най-добри и можем да създадем продукт, от който нашата общност има нужда

„Прави това, което обичаш“ е повърхностно решение на сложен проблем. Защо е така, ще обясня в тази публикация. Наистина на ден се раждат десетки нови възможности за реализация, коя да избереш? Да последваш страстта си или да прецениш своите способности и къде можеш да ги използваш?

Има една чудесна мисъл на Сет Годин:

Да правиш това, което обичаш е за дилетанти. Да обичаш това, което правиш, е за професионалисти.

Сигурно не веднъж си чувал – прави това, което ти харесва, реализирай мечтите си. Класическа е мисълта на Конфуций:

Реализирай мечтите си и няма да работиш нито ден в живота си.

Тази идея е много надценена. Според мен е повърхностен начин да се възприема работата и в дългосрочен план той не действа.

"Прави това, което обичаш" - повърхностно решение на сложен проблем
„Прави това, което обичаш“ – повърхностно решение на сложен проблем

Избираш работа, която е твоята страст

Представи си, че си много запленен от готварството. Търсиш постоянно нови рецепти, експериментираш. По този начин се отпускаш, забавляваш се да създаваш и опитваш. Но ако трябва да работиш като готвач, да вземем дори само като блогър на блог за готварски рецепти, т. нар. food блог, тогава занятието се превръща от забава в дълг. Трябва да се снабдиш с всички приспособления за фотографиране на процеса на създаване на ястията, специализиран кът. Няколко пъти в седмицата или месеца да се заемеш с производството на професионални видео. После да публикуваш, да управляваш социални медии, блог, маркетинг, SEO, да започнеш да монетизираш, да издадеш книги… Ще бъдеш принуден да се вместиш в схема от задължения и разписания. Защото така се действа в света на работата. По такъв начин рано или късно ще започнеш да мразиш кухнята, ще загубиш желание и ентусиазъм да стоиш до котлоните. И в това няма нищо странно. Всяка дейност, която правиш, дори тази, която ти харесва най-много, започва да ти досажда, ако стане задача, която трябва да повтаряш ден след ден.

Една страст, увлечение, хоби и една работа са две много различни неща. Първото е отговор на твоите желания. Второто е отговор на твоите нужди.

Да се запомни: Нуждите побеждават винаги желанията.

„Прави това, което обичаш“ е повърхностно решение на сложен проблем. Вярно е, че ти дава усещане за свобода и за удоволствие, но не дава сметка за реалността и за последиците.

Избираш работа, в която ставаш професионалист

Истинският професионалист е този, който започва да обича това, което прави, независимо каква е неговата страст.

Моята страст е писането, информатиката, програмирането. Много дълго време обаче трябваше да работя съвсем друго. И тогава открих как мога да вложа творчество, нови идеи и в най-рутинната и „проста работа“, да я върша с ентусиазъм ден след ден, година след година. Като професионалист.

Това не означава да се обърне гръб на самите себе си, на собствените наклонности; напротив може би най-добрият професионалист е този, който е открил своята силна страна, който е осъзнал какво може да предложи на пазара и успява да получава икономически приходи.

Любовта към това, което правиш, трябва да бъде следствието, не предпоставката. Защото само така можеш да бъдеш ефикасен и постоянен дългосрочно.

Най-добрият случай е, да намериш онзи начин на баланс между това, което можеш да правиш добре и това, което наистина ти харесва. Нещото, което наистина е важно, е да разбереш, коя е дейността, в която твоите познания, твоята компетентност, твоите особени възможности, с една дума – твоята уникалност – могат да дадат плод.

Навал Равикант

Навал Равикант е предприемач и инвеститор, председател и съучередител на AngelList, платформата, която има за цел да демократизира процесите на инвестиране, за да подпомага стартъпите да събират фондове за иновативни проекти. Като пример може да се дадат инвестициите в компании, като Uber, Twitter, Wish.com, Clubhouse, Clearview AI, когато те правха първи стъпки.

https://www.youtube.com/shorts/_EesZoa25GU
Всеки може да бъде богат – Naval Ravikant

Според Равикант трябва да се възползваш от себе си, само така не се губи никога. В момента, в който намериш твоето място, върви винаги напред. Независимо от това, какво се случва вътре или извън теб.

Дори и днес какво да учиш и как да учиш е по-важно от това къде да учиш и колко дълго. Най-добрите учители са в интернет. Най-добрите книги са в интернет. Най-добрите връстници са в интернет. Инструментите за учене са в изобилие. Желанието за учене е оскъдно.

– Навал Равикант

Създатели

Колкото за цитата, с който почнах публикацията, ми се струва перфектен за момента, в който се намираме. Последните години се промени всичко – начинът на работа, човешките отношения, нашите приоритети. Много хора останаха без работа и това няма да приключи сега. Много хора трябваше да си измислят нови професии, да развият нови възможности, за да устоят на земетресението в света.

Ускори се много дигиталният преход. С това се създадоха нови възможности, но и се получи пренасищане на социалните мрежи, което донесе и затруднения.

Разрасна се и светът на крипто валутите.

И после, естествено – икономиката на създателите – Creator Economy. Ако си журналист, музикант, художник, дизайнер, икономически анализатор, спортен експерт и т.н., имаш възможност да създаваш съдържание, достигайки до публиката, дори без реклами, без големи числа. Благодарение на платформи като Substack можеш да създаваш малки общности в някой сектор или в културни кръгове, да изпращаш бюлетини на всички заинтересовани лица, които са готови да се абонират и да плащат. Инструменти като Patreon и Bye Me a Coffee дават възможност да се получават малки фондове от собствената общност, за да поддържат твоята дейност на създаване на съдържание.

Ясно е, че да се отличи човек и да успее да хване една от тези нови възможности, е необходимо да комуникира по ефикасен начин, за да създаде и поддържа една своя общност.

Заключение

Освободи Худини в себе си! Освободи неочакваните си възможности!

Можеш да започнеш, отговаряйки на следните въпроси:

  • Кои са твоите най-добри познания и в кои области можеш да ги впрегнеш?
  • Кои потребности на пазара можеш да задоволиш с това, което можеш да правиш, с твоите възможности?

Ако искате да спечелите уважение, просто поемете отговорност.

– Naval
Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.