10 правила за оптимизиране на таг title, дефинция. Разлика между title таг, h1 таг и мета description

10 правила за оптимизиране на таг title, дефинция

Tag title е един от основните мета тагове на WordPress. Когато изписваш текста в този таг, внимателно подбери думите, защото в тях се крие разликата за посещаемостта на страницата. За позиционирането на ключови думи е много важно да знаеш правилата за оптимизиране на таг title за уместност в търсещите машини. Той съобщава на Google основната тема на твоя уеб документ. Какво представлява всъщност?

Какво е мета таг title – определение

Това е HTML заглавието, което даваш на твоята уеб страница. Показва се в раздела на браузъра, в Google SERP (Search Engine Results Page) във формата на снипет (snippet) и в прегледите на връзките, споделени в социалните мрежи.

Показване на таг title в социалните медии

Мета таг title е текстов низ, който се вмъква в кода, т.е. заглавието на твоята публикация, което представяш на търсачката. Намира се в раздела head на един HTML документ и е единствената мета информация, която директно влие върху класирането на този документ в Google, Bing и др. Той е първото нещо, което потребителите виждат, когато открият съдържанието ти в търсачките. Следователно от това, как изглежда, зависи дали ще спечелиш или загубиш посетител след часове, прекарани в индексиране на даден сайт.

Ето пример за това, как изглежда кодът:

<head>
<title>Таг title: как да го оптимизираме за SEO on page</title>
</head>

Очевидно е, че вписването му за всяка уеб страница не е лесно. За това с WordPress можеш да инсталираш плъгин като WordPress SEO By Yoast, Rank Math – SEO Plugin for WordPress или All In One SEO Pack, които ти позволяват да активираш специализирани полета, в които да вмъкнеш таг title.

10 правила за съставянето на таг title – чек лист


Виждаш колко е важно да работиш по оптимизиране на таг title. Трябва да го направиш според правилата на SEO копирайтинга – да въведеш ключови думи и да бъде така съставен, че да е способен да привлече вниманието на хората, които сърфират в SERP или социалните мрежи. Но внимавай, трябва да отговаря напълно на съдържанието на страницата.


Всъщност е невъзможно да се мисли за ефективно оптимизиране на уеб съдържание, без да знаеш правилата и техниките за създаване на SEO приятелски таг за заглавие.

Ето 10 от най-важните:

Вмъкване на ключова дума в началото на таг title

Тази позиция е оптимална за класиране. Постави най-ефективните ключови думи в низходящ ред. Ако искаш да вмъкнеш своята марка, направи го в края на тага, освен ако марката на твоята компания не е по-търсен термин от отделните продукти или услуги, които предлагаш.

Ограничаване на дължината под 60 символа (с включените празни пространства)

Няма фиксирано правило колко символа ще визуализира Google. Търсачката прекъсва визуализирането след определен брой пиксели, защото измерва написаното в пиксели. Тъй като не всички букви са с еднакъв размер в пиксели, не може да се определи точния брой символи, които ще бъдат показани.

Вмъкване на ключови фрази

Вмъкни в таг title ключови думи / фрази, които смяташ, че са най-интересни и привлекателни за търсещите. Трябва да са и ключовите думи, които са най-подходящи за тази страница.

Съблюдавай обаче правилото да не пълниш и прекаляваш с тях (keyword stuffing).

Може да се включат по-дълги фрази с ключовата дума, ако са уместни

Включи и по-описателни фрази, с повече ключови думи от съдържанието, стига да са подходящи. Например таг tittle вместо Свежана – крем за лице -> Свежана – хидратиращи и регенериращи кремове за лице. Това обаче няма да е много подходящо, ако имаш отделни страници за хидратиращи кремове и регенериращи кремове. В този случай не включвай единия термин в заглавието на другия, защото ще канибализираш позиционирането си, принуждавайки търсачката да избере само една от страниците за класиране.

Строго правило: Различен таг за заглавие за всяка страница.

Използване на разделител

Разделянето на марката от текста става със следните разделители |, >, -, :. Може, например, да се комбинира така, в случай, че е подходящо: Свежана: кремове за лице – околочен крем Блян.

Това подреждане не влияе директно на SEO класирането, но подобрява прегледността и заглавието е лесно за прочитане. Потребителят се улеснява в своя избор.

Фокусиране върху честотата на кликване и конверсията

Забелязваш ли колко много таг title е подобен на рекламно обявление, с тази разлика, че е по-трудно да се измери ефекта му и следователно подобри, защото статистиките не се правят толкова лесно. Въпреки това при пазар, относително стабилен по обем на търсене за определено време, можеш да направиш някои тестове и анализ. Променяй заглавието, но не съвсем напълно.

Намерение на търсещите

Когато пишеш заглавия на уеб страниците, се опитвай да отгатнеш крайната цел на търсене на потрбителите. В смисъл, ако потребителят има намерение за сърфиране или търсене, тогава е необходим таг title по-описателен. Ако намерението е покупка, изтегляне или друго, изясни в заглавието, че тази функция съществува на сайта ти.

Общуване с читателите

Естествено това е първото, към което да се стремиш. Твоите читатели ще видят твоя таг title в резултатите на търсачката при търсенето си върху определена тема и ще ги привлече заглавие за хора, не за роботи.

Бъди последователен

След като настроиш своята добра и полезна „формула“ в пубикациите, придържай се към нея. Ще стане като твоя марка, читателите ще знаят какво да очакват като структура и изглед, като стил и качество на твоя сайт.

Прочети и: Оптимизиране на изображения за търсачките и WordPress

Проучването е от съществено значение за избора на добър таг title

Първо трябва да проучиш своите страници, след това тези на конкуренти си. Целта е кои страници имат най-много посещения и откъде идват (Google или социални медии). Ако идват от Google, заглавието вероятно е направено особено добре и ще служи за вдъхновение. От сайтовете на конкурентите пък ще научиш как да подобряваш своето представяне.

Изтегли си чек лист за 10те правила за съставянето на таг title.

Писане на таг title за WordPress

Изборът на таг за заглавие не е лесен, защото трябва да уравновесиш нуждите на търсачката с човешките потребности за разбираемо заглавие. За да подобриш това съотношение, можеш да се възползваш от WordPress SEO от Yoast. С него (както и с други SEO приставки) можеш да се възползваш от един малък трик – да създадеш 2 заглавия: за началото на страницата, т.е. за четящия, и за търсачките. Използвам тази функция, когато заглавието е твърде дълго и не искам Google да го отреже. Дългото, описващо заглавие поставям на страницата, а за търсачката чрез плъгина задавам по-компактен таг title.

Tag title в WordPress

Kак се пишат заглавия, SEO копирайтинг

Заглавието трябва да обяснява, интригува, очарова и обещава:

  • Да обяснява темата на статията кратко и изчерпателно.
  • Да заинтригува читателя до степен да го подтикне да прочете първия абзац.
  • Да очарова читателя с прости думи със силно емоционално въздействие.
  • Да обещава сериозно нещо, което след това ще разкрие напълно в текста.

Ще използвам една метафора – приписваното на Чърчил “the mini skirt rule” (правило за мини полата).

The mini skirt rule
Автор Kostya Romantikov

 

Миниполата трябва да е достатъчно дълга, за да покрие, но достатъчно къса, за да привлече вниманието на наблюдателя, точно както трябва да бъде едно ефективно заглавие: то трябва да привлича вниманието, без да казва всичко.

Ето как можеш да оптимизираш заглавието си по отношение на SEO копирайтинг. С уникално и полезно съдържание, но и с убедителен копирайтинг можеш да увеличиш посещенията в блога.

1. Заглавие с водещи цифри

Всички обичаме точността, цифрите. Не можем да устоим на заглавие с водещи цифри. Изследвай се сам: когато търсиш информация в интернет, и срещнеш заглавие „3 сигурни начина да решиш този проблем…“ – не те ли привлича силно? Особено, когато имаш нужда от бърза информация или полезен инструмент за решаване на проблем.

Виж графиката, която направих по данни, които на CoSchedule са получили след анализиране на 1 милион заглавия:

Какви често срещани думи / фрази се използват в широко споделяни заглавия?

Цифри в заглавието - оптимизиране на таг title

2. Задълбоченост

Хората обичат задълбочени ресурси. Ако смаяташ, че твоето съдържание по разрешаването на даден проблем е по-задълбочено от другите резултати в търсачката, не го крий. Добави примамливите думи / фрази като : „окончателен“, „завършен“, „проучване“, „стъпка по стъпка“ и т.н. По-вероятно потребителят ще отговори на подкана във втория пример тук отдолу, отколкото на първия.

Примери на убедителни заглавия

3. Полза

Ако е уместно, въведи предимствата, с които ще бъде по-желана твоята стока или услуга от конкурентните продукти. Потребителят трябва да има мотивация, за да кликне.

Защо да кликна - предимства

4. Свежест

Никой няма да щракне върху резултат в търсачката „Най-добри антивирусни програми за 2012 г.“, ще търси такива за 2020 година. За да съобщиш, че статията е свежа, добави думи / фрази като тези : „… за 2020 “, „последно актуализирано на 2 октомври 2020“, „… (за 2020)“ и т.н.

(Виж примера в следващото изображение)

5. Марка

Вече писах по-горе, че марката, ако е нужно да се постави в таг title, е желателно да бъде накрая, за да не отнема място на съществената информация. Дори в повечето случаи е по-добре да не се поставя. Но понякога трябва да се разчита на branded query. Когато твоята марка е известна и с добро име, да я включищ, носи повече кликвания, хората ти вярват. Те търсят твоя продукт.

Включване на марката в заглавието

6. Call to action

Използването на тази идея: вмъкване на призив за действие в заглавието, зависи от дейността на сайта и собственика на марката.

Пример: MarinoBus: Тръгни към твоето най-красиво италианско лято

Призив към действие - оптимизиране на таг title

7. Цена

Поставянето на цената в тага на заглавието е начин да се даде ясна информация на потенциалния купувач и възможни причини за кликване. Информацията обаче, трябва да е истинска. Не можеш да привлечеш кликвания с обещания, които не се спазват. Не можеш да отведеш евентуални клиенти на страницата с лъжа.

Разлики между таг title, h1 и мета таг description

Таг title и таг h1 са съвсем различни HTML-тагове. Объркването възниква, защото текстът в title и този в h1 таг често са еднакви. Поставянето на еднакви низове в двата тага често се използва в повечето уебсайтове, тъй като помага за яснота и последователност.

Ето разликата: h1 е заглавието, което потребителите виждат в началото на страницата, когато я посетят. То има за цел да потвърди аргумента и съответствието между резултата, кликнат в SERP на търсачката, и действителното съдържание на страницата. Освен това служи за заинтригуване на читателя.

Водещи SEO специалисти съветват да се избягва точното дублиране на текстовия низ на таг title в текста на тага h1. Ето защо:

Подобно на таг title , текстовото съдържание на таг h1 също представлява компактно описание на основната тема на страницата. Тагът h1 е много важен. Този низ се показва на потребителите, когато отворят публикацията. Съдържанието на таг h1 също развива релевантност на ключовите думи за страницата. Желателно е да не се повтаря дословно текста на таг title в текста на таг h1, защото ще загубиш чудесна възможност да разработиш други ключови думи за страницата.

Оптимизиране на таг title е изключително важно за класиране в търсачката. Но не забравяй, че голяма част от работата се извършва от мета описанието (meta description) – текстовия низ, който се намира под таг title и съдържа насока към съдържанието на публикацията.

Таг title и мета description

Мета описанието не трябва да е същото като таг title. Трябва да започне по друг начин и да подхрани любопитството към съдържанието.

Виж и: Как да направим структурата на сайта си удобна за посетителите и оптимизирана за Google

Заключение

Основният принцип след всичко казано досега е: тест. Ако се налага да правиш SEO одит на уеб страница, започни от тук: направи проверка за добро оптимизиране на таг title. Той притежава най-много SEO сила за установяване на релевантността на ключовите думи.

 

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.