12 ключови предимства на продажбите на Etsy

Ти се считаш креативен и инициативен? Опитал ли си да се реализираш на Etsy? Ако не - пропускаш възможност да достигнеш до десетки милиони активни купувачи в цял свят, които търсят уникални продукти всеки ден.

Пазарът на Etsy е класиран като четвъртия по големина сайт за електронна търговия по месечни посещения в САЩ и един от най-големите в света. Това го прави страхотна възможност за хора и марки, продаващи ръчно изработени и уникални стоки, винтидж артикули и занаятчийски консумативи. Огромната потребителска база е едно от основните предимства и причина, за да се обърне един предприемчив човек към използване на платформата на Etsy за продажби. Виж кои са тези предимства на продажбите на Etsy, за да определиш дали това е правилният пазар за твоя креативен ентусиазъм:

Основни предимства на продажбите на Etsy

Ясно да кажа, че Etsy не е схема за бързо забогатяване. Напротив, повече от половината продавачи там печелят само няколкостотин евро годишно. Причината е, че много хора се отнасят към продажбите си от гледна точка на хоби. Ако се стремиш да спечелиш повече пари на този маркетплейс, трябва да развиеш предприемачески начин на мислене.

Etsy има имидж на пазар на ръчно изработени продукти. Истината е, че продуктите на handmade не са единствените, които се продават там. Търсени са тези, които са уникални, които не би могъл да намериш в магазина близо до дома си или в Amazon. Уникалността е истинската им характеристика и Etsy е основният референтен пазар.

Ето ключови предимства на продажбите на Etsy:

1. Etsy е лесен за настройка и започване на продажба

Създаването на онлайн магазин в Etsy е невероятно лесно. Платформата непрекъснато прави подобрения, които рационализират процеса. В момента, когато започнеш с настройване на своя магазин и публикуването на снимки на артикулите си, до извършването на поръчки за продажба и доставка, на всяка стъпка имаш възможност да ползваш инструменти, ръководство и полезни съвети, които улесняват дейността. Клиентите могат да извършват плащания направо на сайта, без да се налага да преминават през външен канал като Paypal. Предлагат се и етикети за доставка направо от сайта, така че да избегнеш опашката в пощенската служба.

Създаването на онлайн магазин на Etsy е много по-лесно, отколкото да създадеш свой собствен уебсайт със страница за магазин. За разликата в стойността и работата по магазина е излишно да се пише. Etsy взима малка такса от всяка продажба и транзакция през сайта си. Като цяло търговята там е характерна с прозрачност и лекота на използване и излагане.

2. Възможности за растеж

С настройването на твоя магазин в Etsy, възможностите не спират дотук. Продавачите, след като постигнат определен успех в Etsy, издигат своя магазин на следващо ниво, като се абонират за Etsy Plus, който предлага допълнителни инструменти за персонализиране, месечни кредити за обяви и реклами и достъп до ексклузивни отстъпки, персонализирани адреси на уебсайтове, визитни картички и персонализирани кутии за доставка.

За по-нататъшно развитие продавачите могат да се запишат в клас или семинар на Etsy U, като избират кой клас най-добре отговаря на нуждите на бизнеса им. Това може да се отнася за:

  • маркетинг в платформи за социални медии,
  • подобряване на обслужването на клиентите,
  • начини за оптимизиране на магазин за търсачките и др.
Kлючови предимства на продажбите на Etsy
Пример за тип продажби на Etsy

3. Обширна потребителска база

Ако обичаш да създаваш произведения на изкуството или ръчно изработени неща, ако си проучил как да развиваш print-on-demand бизнес, можеш да създаваш стоки и да ги продаваш. Ще превърнеш своето приятно хоби в печеливш бизнес. Вместо да се опитваш да разпространяваш информация сред приятели, семейство и колеги, да предлагаш продукцията си на локалните пазари, щандове на панаири на изкуството и занаятите или FB страници, можеш да имаш огромна аудитория от онлайн купувачи из цял свят.

Едно от съществените предимства на продажбата в Etsy е, че платформата е много позната, има изградена аудитория, пред която да рекламираш продуктите си. За разлика от по-големите маркетплейси за електронна търговия, купувачите идват в Etsy, търсейки нещо, което не могат да намерят никъде другаде. Това означава в идеалния случай да имаш възможност да популяризираш уникални или редки находки, а не продукт, за който има стотици други обяви.

Най-трудната част от стартирането на марка за електронна търговия от нулата е изграждането на клиентска база. Новите онлайн магазини водят тежка битка с много средства за реклами, за да бъдат забелязани. Започвайки магазин в Etsy, имаш предимството на милиони посетители, които разглеждат маркетплейса.

4. Общността на продавачите на Etsy за преодоляване на конкуренцията

Конкуренцията между платформите и сайтовете за електронна търговия е много силна. Някои опитват да си пробиват път с непочтени методи на дъмпинг или Black Hat SEO. В Etsy общността на продавачите е обединена и обикновено е готова да подаде ръка за помощ.

Самият дух на продавачите в Etsy е, че тяхното е онлайн общност, където могат да продават, без да се конкурират с масовите производители на потребителския пазар.

Общността на Etsy съществува като форум за продавачите, за да задават и отговарят на въпроси, да изразяват разочарованието си или просто да споделят съвети. Настройката е подобна на форумите в Amazon Seller Central, но в Etsy Community има повече приятелска атмосфера.

Освен това можеш да участваш и в партньорската Etsy Teams. Това са групи от продавачи, работещи заедно, обикновено в рамките на едни и същи индустрии. Можеш да се присъединиш към подходящи нишови екипи за препоръки за снабдяване на продукти, помощ в промоцията и рекламата и др.

5. Развити пазарни ниши

Какво привлича продавача в Etsy? Най-важното са нишите. Електронната търговия зависи много от нишовия маркетинг. Големите общи магазини не могат да се погрижат за маркетинга на малките ниши, защото не могат да си компенсират разходите. Но с електронната търговия, особено в Etsy, търговците на дребно могат да обслужват по-големи географски региони. И дори с бизнес в малка ниша успяват да достигат до повече клиенти от нея.

Etsy е най-добрият маркетплейс за нишови продукти, като ръчно изработени и занаятчийски стоки. Това важи, както за големи ниши, така и за малки. Etsy обслужва не само периферните пазари, но и най-популярните ниши за електронна търговия, като ръчно изработени бижута и облекло, сватбени артикули.

Продажби на Etsy 1
Продажби на Etsy

Ако твоята марка отговаря на мисията на Etsy да предлага редки, ръчно изработени, ретро и уникални артикули на купувачите, това е мястото за теб. Намирането на своя ниша е от ключово значение. Ако си решил да се изявиш на Etsy като продавач, направи своето подробно проучване на съществуващите ниши.

6. Ангажимент за успех на малкия бизнес

Etsy е маркетплейс, който е създаден, за да отговори на нуждите на малките предприятия да продават успешно своите продукти. Със лозунга Keep Commerce Human, Etsy изразява своята същност като общност от продавачи, която се надява да се свърже с милиони купувачи, търсещи необикновени артикули. Etsy предлага и силна политика за защита на продавачите, отговарящите на нейните условия. Платформата им помага да се ориентират в сложните предизвикателства при обслужването на клиенти в онлайн продажбите. 

Ангажимент за успеха на магазините на сайта се вижда в огромните канали за поддръжка, които Etsy предлага, дори след фазата на първоначалната настройка. Помощният център насочва чрез управление на магазина, създаване на ефективни обяви, финансови данни и дори маркетинг и промоции. Предлага се и наръчник за продавача, който да помогне на марките през всеки етап от разширяването на бизнеса си на пазара.

Продажби на Etsy,  данни за продавача
Продажби на Etsy, данни за продавача

7. Маркетингови инструменти

Едно от големите ключови предимства на продажбите на Etsy е, че не е страшно, ако не знаеш нищо за маркетинга, когато започваш там. Магазинът ти на Etsy започва с вградени статистически данни, които можеш да използваш, за да проследяваш изживяването на клиентите си. Статистиката показва броят на продажбите, кои артикули са най-популярни, колко посетители си имал в магазина си, разбити по дни и пикови часове на гледане. Ще ти покаже и как са били открити артикулите ти и ключови думи, по които са търсили, за да стигнат до твоя магазин. Etsy също дава възможност да предлагаш отстъпки и купони за артикулите си, за насърчаване на повторните продажби.

Etsy предлага рекламни инструменти на собствения си сайт чрез Etsy Ads , които могат да показват елементи в платформата, включително в търсачката ѝ, в страниците за категории и в Market Pages, както в уеб сайта, така и в приложението. Други статистически данни могат да покажат кои реклами на Etsy носят увеличени приходи. Тези маркетингови инструменти са лесно достъпни – заедно със съвети как да анализираш статистическите данни за ефективността.

8. Ниски такси за обявите, начално развитие без инвестиции

Създаването на магазин в Etsy е безплатно и дава достъп до много инструменти, помощни документи и опит на общността от продавачи. Когато търговецът помества артикулите си, има малка такса от $0,20 на обява. Няма месечни такси, за да се поддържа магазина отворен. Това е ниска цена на започване, в сравнение с други маркетплейси. Комисионна има само върху действителна продажба, заедно със стандартна такса за обработка на плащанията. Като цяло Etsy поддържа своите такси ниски, за да позволи бързо развитие на малкия бизнес. Начало без инвестиции, освен в създаване на продукти, е едно от големите предимства на този пазар.

9. Инструменти за увеличаване вероятността за успех

Etsy има своето приложение Sell on Etsy за Android, което позволява на продавачите да управляват магазина си от мобилното устройство. Те могат да преглеждат продажбите, да актуализират обяви и да преглеждат и отговарят на запитвания на клиенти.

Относно доставките, Etsy предлага помощни инструменти с различни опции. Включени са профили за доставка, които могат да улеснят актуализирането на цените за доставка на артикули в даден магазин. Има и инструмент за изчисляване на доставката, особено за продавачи, които доставят повечето продукти в Съединените щати и Канада. Продавачите, базирани в САЩ, могат да закупят USPS етикети за доставка чрез Etsy и да спестят до 30% от разходите си.

Пазарът на Etsy има разширена сигурност за покупки и възможност за сигнализиране на измами. Предлага силна защита на транзакциите.

10. Няма нужда от сложна бизнес структура

Дотук мисля, че стана ясно, че за започване на бизнес на Etsy няма нужда от сложна корпоративна структура. Ще е необходима може би регистрация по ДДС в зависимост от типа бизнес, който ще се развива. Под бизнес структура имам предвид определен тип допълнителен персонал, който да управлява различните дейности. Наистина можеш да направиш всичко сам, като отделяш малко часове за организационната работа, поне в началото. Ако развиеш в последствие по-голям бизнес, е възможно да имаш нужда от сътрудници.

11. Нямаш голяма нужда от закупуване на реклами в социалните медии

Тъй като Etsy се грижи достатъчно за своите клиенти, които всъщност са продавачите, намалява нуждата от допълнително закупени реклами. Facebook продължава да променя правилата, което затруднява рекламирането в него. Спонсориранията онлайн и особено в Google и YouTube, стават все по-сложни. Единствено със сигурност ти е необходим добре развит (безплатен) профил в Pinterest, свързан с твоите артикули в Etsy, чрез който да насочваш клиенти към магазина си. Платформата със своята огромна потребителска база прави останалото.

12. Print-on-demand на Etsy

Вече в рамките на платформата със сигурност едно от най-големите предимства е възможността за бизнес print-on-demand. За него не се налага да извършваш покупка на стоки, няма нужда от складови разходи. Print-on-demand е наистина чист начин за управление на бизнес. Без инвентар, без предварителни разходи, с малък риск. Всичко, което трябва да направиш, е да се погрижиш за създаването на страхотни дизайни. Когато клиент поръча продукт, той се произвежда и изпраща, без да е необходимо да го докосваш даже. 

Дали този бизнес модел е разрешен в Etsy? Да, print-on-demand е разрешен в Etsy. Докато продавачите създават свои собствени дизайни и разкриват партньорите за печат, с които работят, им е разрешено да ги продават на платформата Etsy. Така че е хубаво да вземеш тази идея под внимание.

Продажба на print-on-demand на Etsy
Продажба на print-on-demand на Etsy

Заключение

Etsy съществува от дълго време и предлага на продавачите богата информация, подкрепа и услуги за изграждане на успешен бизнес. С ангажимента да помогне на малките марки да растат, той е чудесен за създателите на уникални продукти.

Основната част от купувачите е от страни с по-големи възможности. Платежоспособността на среден американец, австралиец или европеец е по-висока от тази на по-малките и бедни страни. Същите граждани отдавна са свикнали да правят покупки през интернет. Затова какъвто и продукт да създаваш, ако е представен правилно на уебсайта на Etsy, ще имаш големи възможности за печалба.

Тъй като Etsy обслужва различни купувачи в сравнение с други платформи за електронна търговия, следва свой собствен набор от правила за маркетинг и разпространение. За да започнеш, прочети съдържанието на страниците от горните връзки, които ти дадох, както и тази с пълните правила и политики на Etsy и започни да продаваш като професионалист.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.