Компютърът прегрява-симптоми, програми за диагностика, решения

Лаптопите навлязоха много в живота ни, в голям процент заместиха настолните компютри. Но колкото и да са удобни портативните компютри, имат един много слаб пункт – загряват. Това е заради умалените размери и тясното пространство, на което се намират мощни процесори, графични процесори…Особено чувствителни проблеми с тях си имаме лятото.

Прегряването на компютрите води до големи проблеми свързани с дефектиране на техниката.

Чести симптоми за прегряване на компютъра

Вентилаторът е много шумен. Той се намира на удобно място, съобразено с охлаждането на компонентите, които се нуждаят най-много от такова – CPU и GPU – централния процесор и графичния процесор. Когато има проблеми, вентилаторът остава винаги включен на високи обороти. Но той е само част от охлаждащата система и не е достатъчен.

Не се чува вентилаторът. Тогава може проблемът да е точно в него – силно замърсен, изкривени елементи или напълно повреден.

Някои части на компютъра са много топли – в частите, отговарящи на CPU и GPU.

Други симптоми са: черен екран, непрекъснато рестартиране, статичен екран…

Програми за наблюдение на температурата на компютъра

Трите основни компонента на които трябва да започнем да контролираме температурата са централния процесор, графичната карта и хард диска.

За тази цел има много програми.

HWMonitor

Oт сайта CPUID.com.  Има я във версия за инсталиране и в лека портативна версия за 32 и 64 битова архитектура.

HWMonitor е хардуерна програма за мониторинг, която чете основните  сензори: напрежение, температура, скорост на вентилатора.

Open Hardware Monitor

Друга програма, също без инсталиране, подобна на предишната.

Open Hardware Monitor е безплатен софтуер с отворен код, който следи температурни сензори, скорости на вентилатора, напрежения, натоварване и тактови честоти на компютъра.

Компютърът прегрява-симптоми, програми за диагностика,решения 1

GPU-Z

GPU-Z  е лека програмка, портативна, проектирана да дава всички информации за видеокартата и за GPU.

Компютърът прегрява-симптоми програми за диагностика, решения 2

Компютърът прегрява-симптоми програми за диагностика, решения 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HWiNFO

HWiNFO е професионална програма, има я във вид за инсталиране и като портативна. Дава подробна информация за хардуера, за всичките му компоненти в дълбочина. Актуализира се постоянно с новите компоненти и стандарти. Прави точен мониторинг в реално време на системата за актуално състояние и прогнозиране на проблеми. Персонализируем интерфейс с разнообразие от опции. Има няколко типа отчети, регистриране на състоянието и взаимодействие с други инструменти или add-ons.

Компютърът прегрява-симптоми програми за диагностика, решения 4

OCCT Perestroïka

OCCT Perestroïka е инструмент за проверка на стабилността, който е свободен за лична употреба. Във вариант за инсталиране и портативен. Той е с 4 вградени теста, предназначени за тестване на процесори, графични процесори и захранвания. OCCT също така следи температурите, напреженията и скоростта на вентилатора, както и системни константи като използване на CPU, използване на паметта и FPS (ако се тества в 3d). Казва за себе си, че осигурява най-точния алгоритъм за откриване на грешки на процесора и на графичните процесори.

Компютърът прегрява-симптоми програми за диагностика, решения 5

Real Temp

RealTemp е портативна програма за наблюдение на температурата, предназначена за всички процесори Intel Core, Quad Core и Quad Core.

Компютърът прегрява-симптоми програми за диагностика, решения 6

Core Temp

Core Temp държи под контрол температурата на процесорите Intel и AMD под Windows 7, 8 и Windows 10. Сред свойствата й има функция за запазване на информацията, така че да може да се прави сравнение и да се открива с течение на времето дали има неочаквано прегряване. С портативна версия. Програмата също позволява да се получават аларми, ако топлината е над определена температура.

Компютърът прегрява-симптоми програми за диагностика, решения 7

CrystalDiskInfo

Познатото утилити CrystalDisk е инструмент за диагностика и наблюдение на хард диска. Дава серия от полезни информации. Поддържа функцията S.M.A.R.T.

Компютърът прегрява-симптоми програми за диагностика, решения 8

След толкова голям избор на инструменти за диагностика, ще трябва да се преценят правилно и резултатите. Те не са еднозначно определени, зависят от вида на процесорите, видеокартите, околната температура. Затова е необходимо да се направи консултация със сайта на съответния производител за допустимите стойности.

Как да охладим лаптопа

Като основни мерки това са:

Осигуряване на свободна циркулация на въздух под компютъра.

Не трябва да се използва върху възглавници, плат. Винаги да е повдигнат, за да минава въздух отдолу.

За горещите дни почти не може да се мине без поставка с вентилатор под него.

В Амазон има голямо изобилие, от най-евтини до по-скъпи. От опит препоръчвам средната класа и с един голям вентилатор. Поставката трябва да бъде съразмерна с лаптопа. И хубаво да се видят мненията на хората, които са я купили и вече я ползват. Ако компютърът ти има малко входове, избери си notebook cooler  (поставката с вентилатор) с buS USB вграден. Така няма да ти отнема скъпоценните USB входове.

Далеч от топлинни източници, почистване от прах, вътрешен вентилатор в изправност.

Как се почиства компютъра от прах с използване на сгъстен въздух, отваряне, смяна на термопастата и всички подробности има описани и с видео на много места в Интернет. Ако не си опитен, по-добре го занеси на специалист.

Когато не се използва компютъра, хубаво е да се угаси или да се постави в standby. Ще работи по-малко и ще акумулира съответно по-малко прах.


Много често проблемите идват от повреден или зацапан вентилатор, от неподходяща скорост на въртене на перките. Може би трябва да се смени в някой момент.

Регулиране скоростта на вентилатора:Съществуват програми, които могат да помогнат на охлаждането на компютъра, но трябва да се използват с много внимание.

На много места се съветва да се ползва известанта SpeedFan , която позволява да се наблюдават вътрешните температури на PC и да се регулира скоростта на вентилатора. Но е добре да се знае, че може да се използва само и ексклузивно в онези случай, когато знаеш къде пипаш. Иначе се рискува.

Виж какво пише в Disclaimer на програмата:

Тази програма е насочена към напредналите потребители. Към онези, които знаят какво правят. Не знам за реален проблем, причинен от SpeedFan, но може би това се дължи на факта, че след като компютърът експлодира и потребителят изчезне във взрива, не може да докладва 🙂  Както и да е: SpeedFan може да бъде изключително полезен , но първо трябва да наблюдавате поведението му, преди да го настроите и забравите.

Ако си в състояни,е можеш да конфигурираш програмата по-задълбочено, кликвайки върху бутона Configure.

Проблеми със загряването идват и от повредени други компоненти като захранване, процесор и др.

Контролиране на напрежението в компютъра.

Можем да намалим напрежението, за да се намали произвежданата топлина. За това са ни нужни програми за проверка на резултатите, за настройка на напрежението на процесора (трябва да поддържа точния процесор) и програма за тест на стабилността на процесора след операцията.

С това не се намаляват възможностите на машината. Любителите на overclocking обаче стават с ограничени възможности при намаляване на напрежението на процесора.

Самият overclocking  увеличава капацитета на компютъра до гранични стойности и очевидно също е причина за прегряване на компютъра.

Виж и тази публикация: Как да получим детайлна информация за нашия компютър Windows и за Android

Заключение

Искам да добавя някои разумни похвати, много обикновени, но полезни:

Когато е много горещо навън, трябва да подпомагаме машината, т.е. да лимитираме нейните усилия. Това означава

по малко програми, които са тежки за компютъра;

по-малко софтуери едновременно отворени;

по-далеч от слънцето.

 

Източник на изображението Pixabay.com.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.