Премахване на фона на видеоклипове и GIF изображения [видео]

Премахване на фона на видеоклипове е малко сложен процес и затова са нужни професионални програми. Когато фонът е почти едноцветен, процесът е по-лесен. Можеш да използваш  функцията Chroma Key, достъпна в безплатните програми Shotcut и DaVinci Resolve.

Публикацията е обновена на 16.05.2023.

Но ето, че се появи и чудесен онлайн инструмент, който премахва фона от видеоклипове и GIF файлове, като го прави прозрачен. И нещо повече – можеш да замениш прозрачния фон с цветен по избор, с изображение или видеоклип сред наличните на сайта.

Премахване на фона на видеоклипове и GIF изображения [видео]
Премахване на фона на видеоклипове и GIF изображения [видео]

В момента има ограничение в онлайн инструмента за дължината на видеоклиповете. Те трябва да са с продължителност до 10 секунди. Ако продължителността е по-дълга, ще бъдат обработени само първите 10 секунди. Прозрачните видеоклипове без фон или с добавени фонове могат да бъдат изтеглени във формат GIF или PNG. В долната дясна част има малък и прозрачен воден знак с името на услугата. Онлайн инструментът може да се използва без регистрация.

Както забелязваш, когато отидеш на сайта й, възможностите на онлайн услугата са два типа – безплатни и платени.

Видео

Публикувах видеоурок за премахване на фона на видеоклипове и GIF файлове на моя канал в Youtube.

 

Как да използваш онлайн услугата за премахване на фона на видеоклипове и GIF файлове

Отвори страницата на Unscreen. Ако искаш да премахнеш фона от видео или GIF на от компютъра си, иди на Upload Clip. Ако търсиш подходящ гиф онлайн, кликни на Search GIF, за да откриеш анимирано изображение в Giphy по ключова дума. Поддържаните входни формати са MP4, WebM, OGG и GIF.

Качване на видео или гиф за премахване на фона

В случая, че решиш да качиш видео за обработка, процесът с премахване на фона е автоматичен и бърз. Ще ти бъде показан 10 секунден отрязък от твоето видео на прозрачен фон. Резултатът ще бъде толкова по-добър, колкото обектът на преден план е по-добре открояващ се.

Опции за фон

Смяна на фона в Unscreen
  • При надписите отдолу Original показва оригиналното видео. В този случай трикът е, че можеш да използваш да си изтеглиш тази част с оригиналния фон като гиф, т.е. преобразуваш част от видео в гиф. Става с Download бутона в дясно. Като щракнеш върху стрелката до Download, имаш избор за формат на изтегления файл – анимиран PNG формат, GIF или в отделни кадри. Последните ще бъдат групирани в ZIP файл.
  • Опцията Transparent показва видеото с премахнат фон. Можеш да го изтеглиш като гиф без фон.
  • Опцията Video ти дава възможност да добавиш фон от наличните отдолу видео и после да изтеглиш клипа като гиф или PNG.
  • Опцията Color ти показва твоя обект на цветен фон по избор от представените отдолу. Предлага се и Green Screen, който може да се използва за функционалността на Chroma Key.Green screen
  • Опцията Image ти дава възможност да добавиш като фон изображение от показаните отдолу.

GIF файла, които ще изтеглиш след обработка, може да се прегледа с Windows Photos, докато за анимирани PNG файлове ще трябва да използваш по-специфична програма като XnView.

Вместо да качваш видео или GIF, можеш да поставиш URL адреса му, в случай че го има онлайн. Ако използваш търсачката на GIF, която търси в GIPHY, напиши ключовите думи.

Ако възнамеряваш да използваш файла с прозрачен фон, препоръчвам по-простия GIF формат от PNG.

Превръщане на GIF във видео

За да използваш 10-секундните файлове в GIF като видео, за да можеш да ги добавиш към видео проекти, засега е удобно да конвертираш GIF в MP4 видео във Video Converter , Online-convert , Ezgif (за файлове до 35 мб) или HandBrake.

Трик за по-дълги видеоклипове

За да премахнеш фона от по-дълги видеоклипове, препоръчвам да ги разделиш на няколко 10-секундни клипове, така че да бъдат приети от инструмента. Водният знак, който се добавя към GIF, едва се вижда, но може да бъде премахнат със Shotcut или DaVinci Resolve.

Инструментът позволява да добавиш свое видео като фон, а не само тези, които се предлагат на Unscreen. Това става с бутона Select File, отдолу в ляво.

Заключение

Тази интересна онлайн услуга предоставя големи креативни възможности дори само в този си ограничен формат. Започни да я ползваш и със сигурност ще изникнат различни идеи за твои проекти.

Ако ви е харесала публикацията, споделете я:

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.